Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Tuesday, May 5, 2009

.:: Appointment with Oftalmologyst & Occ. Theraphiest ::.

..:: SALAM BUAT SEMUA..HARI INI BIARLAH YANG TERBAIK DARI SEMALAM ::..




A few updates about Aqil Aqif...semalam aku cuti lagi, sbb ade appt dgn Oftalmologyst & Occ. Theraphiest..Aqil met Oftalmologyst and Aqif of coz to meet Occ. Theraphiest..Appt kul 10 pagi..So after been prepared all the stuffs, aku bertolak ke hospital sg buloh dlm kul 10 suku..agak lambat.. sbb aku tau kalo g gov hosp ni lambat tu dah jd perkare lumrah...so aku pun gamble je la..



sampai sane terus daftar..paid rm 5 for registration..go ahead to oftalmology unit..unit pakar mata..aqil doing his ROP (RETINOPATHY OF PREMATURITY) Test here..setahun yg lepas aqil dah buat test ROP kat sini, the result is very good since bole mate aqil dah matang dan laser test pun ok..so the appt will be next year (which is semalam la)..ok ..sampai je kat unit pakar tu , nurse terus titikkan sejenis liquid kat kedua2 belah mate aqil..ni untuk membesarkan anak mata (yang kat tengah2 tu)...mule2 aqil suke, pastu habis menangis..satu hospital dengar...but aqil behave je bile dah reda nangis tu...3 kali nurse letak liquid tu...after that, Optometrics test mate aqil...nak test short seeing..mcm test buat cermin mate tu..aqil suke sgt sbb tgk lampu..mule2 die nangis pastu bile ibu nyanyi lagu twinkle2 little star..die senyap and senyum2...excited tgk lampu...and the test result is positive...


after 10 minutes, turn Oftalmologyst plak...she's did the laser lest on aqil eyes..aku tak masuk kat bilik laser tu...aqil ape lagi menangis2 tak hengat dunia..kesian kat die...so after been tested, the doctor give me some explanation.."mate aqil takde pape masalah..bole matanye dah memanjang dan dah matang..takde masalah pape..kalo dah besar nanti, try check lagi..kalo die tak nampak mase nak tengok jauh tu, test mata and buat cermin mate..its normal kan.sbb baby yang cukup bulan pun akan ade masalah ini..bahkan semua org..bende ni normal..but utk umur aqil skg, mate die takde ape2 mslh.." dan aku tanye " tak perlu la pakai cermin mate dlm umur yg sgt muda kan " "ya , tak perlu...aqil mmg takde maslh mate..so lepas ni takde follow up lagi..he discharged today".....alhamdulillah..

Aqif plak g Occ. Theraphyst..everything ok and finally aqif also discharged ..alhamdulilalah syukur sgt..but aqif kene follow up dgn Orthopeadics..


Till Now..


6 kengkawan khatam & cepat2 komen:

Elyn said...

ehm maaf kalo bertye.... nape ngan mata aqil??

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

to elyn..
aqil kena buat ROP sbb die lahir prematured and below 1.5kg..sume bb premature kene buat test tu..actually mate die ok, tu mmg prosedur..dsebabkan aqil lahir cume 1.22kg, he need ROP test.ini untuk memastikan retina mata baby cukup matang dan panjang.alhamdulillah aqil ok.

PadNani~~{@ said...

Alhamdulillah semuanya ok=)

mwaahhss ur babies yg shomel2 itu

Elyn said...

owh... thanks ek!!

Ina Hashim said...

salam ukhwah

comelnyaaaaa ur twinnnnnnn :)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

to ina hashim...


salam ukhuwwah...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin