Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Monday, December 19, 2011

:: 5 hari ::

Ramai jugak cik cik dan puan puan blogger bercoti membelog
Coti sekolah ni, mesti ramai yang coti-coti mesyia ngan anak-anak kan
Belog pon tak sempat nak update cecite baru..
Aku yang tak pegi coti pun belog tak sempat nak update.. Vitamen M banyak nau !



Aku belom coti-coti mesyia lagi..
Tengah dok riki-riki mane tempat sejuk nak pegi bercoti
Lagi pon ujong -ujong tawon ni ade plak internal audit...
Membizikan diri punye tak hengat la.. :P takot bonus lari



Tawon depan konfem aku dah tak keje ari sabtu
Tiga tawon kat Tasek, akhirnye kitorang sume akan kerja 5 ari je mule 1 Januari 2012..
Sangat suuuuukeee riang gembira tak terkira... Nak lompat bintang doploh lapan kali...
Masok kul 8 , balik kul 5.30 ... Selalu pun aku balik kul 6 lebih..apede kesah kan..



Mak aku pon dapat la coti jaga anak-anak ari sabtu...
Selalunye kalau aku keja sabtu, aku hantar jugak kat mak aku, terutamanye Qaseh...
Aqil Aqif biasenye dengan papa dorang...
Mak aku pun mesti senyum ear to ear neh..hahaha
Kasik nenek dengan atok rehat jaga cucu-cucu syorga..



Bile dah dapat cuti sabtu & ahad, aku bole la buat kerja rumah lebih sket..
Selalunye wiken la nak buat segala macam membaking sampai siap..
Kalau ade hal nak buat ari sabtu, takde la nak berkira sabtu mane yang aku tak keja...
Seronok...beronok-ronok guling-guling dengan anak-anak bapak...





Friday, December 9, 2011

:: Jom balik kampong ::




Depart
AK 5286 Kuala Lumpur (KUL) to Kota Bharu (KBR)
Thursday, 12 July 2012
Depart 1340 Arrive 1435

Promo (KUL - KBR)
0.10 MYR1 Guest @ 0.10 MYR
0.30 MYR3 Child @ 0.10 MYR
24.00 MYRAirport Tax
40.00 MYRFuel Surcharge
Return
AK 5297 Kota Bharu (KBR) to Kuala Lumpur (KUL)
Sunday, 15 July 2012
Depart 0800 Arrive 0900

Promo (KBR - KUL)
0.10 MYR1 Guest @ 0.10 MYR
0.30 MYR3 Child @ 0.10 MYR
36.00 MYRAirport Tax
40.00 MYRFuel Surcharge
140.80 MYRTotal

Belom pilih seat lagi.....luggage balik rasenye tak payah tambah..... aqil aqif qaseh mesti suke...



Monday, December 5, 2011

:: camnilah ujung minggu kan ::




Pejam celik dah bulan doblas kan...cepat betul masa berlalu..udah masuk ujung tawon..
Tak tau la dalm doblas bulan ni , ada tak azam aku yang tercapai..
Rase-rasenye ada la kot...tak banyak sikit kan..
Kalo rase ade yang tak dapat capai tu, keri fowed aje ke tawon depan.. senang cite kan..


Usaha keras lagi tawon depan...Rasenye tawon depan lagi mencabar kot sebab ade few azam yang susah gak nak capai..
Tunggu dan lihat aje...Yang penting dalam setiap doa aku, moga aku sentiasa dimewahkan dan diberkati dilimpahi rezeki juga kebahagiaan sentiasa aku milikki..
Ameen.. Qaseh pun dah pandai ameen



Kalau hari kerja, bangun tu tepat-tepat kul 6.30...Solat subuh gajah ke denesor
Lepas ameenkan doa , rase nak tarik selimot lagi... padahal wajib siapkan segala maklah nak pi opis..
Tapi hari minggu sentiase sanggup tanak tido lepas solat suboh...
Nak buat bekpes untuk abi ngan anak-anak..


Kalo bekpes, abi mesti mak makan nasi..tapi itu dulu la ye..
Skang tolak batu ngan kayu je abi ni..semua pon die makan...
Yela, bosan wei pagi-pagi nak telan nasi...sesekali pon takmo la kan..
Dari malam seblom nak tido lagi, dah bitau abi..."esok, ibu nak buat puding roti ye"
Gigih la meroti pagi-pagi hari.. sejak beli oben murah yang baru
Bahan-bahan semua ada kecuali kismis...Aku campakkan jem bluberi..sedap jugak..ade rase manis-manisnye...




Dah banyak kali buat puding roti ni...tapi kali ni aku tak kuwaasse nak buat kuah kastad tu..
Makan ajela macam tu...abi aku cicah ngan air teh o...haha ape yg penting, sedap..
Kali ni aku bakar dulu roti tu dengan butter..ade rase crunchy..sedap taw..



Lepas kerja-kerja meroti siap..aku siapkan pulak anak dara pojaan hati ramai ni...
Mandikan awal pagi lagi sebab Qaseh dah poo poo...Dah alang-alang tu mandikan sekali...Sejuk kan Qaseh kene air pagi-pagi..
Kalau mak aku, die mandikan Qaseh lambat sikit...Sejuk katenye air kene badan pagi-pagi...
Qaseh suke puding roti ni..Aku suap, die nganga, suap nganga, suap nganga..penoh mulo..hahaha
Dah kenyang main pedang ye Qaseh...
See the pemotong kek tu...Aku beli kat Cash Converter Sunway Mentari..murah aje rm 2.90..



Tengahari aku gantong kuali periuk belanga..tak payah masak ..
Musim cuti sekolah ni, ade je jemputan kawen.. musim mengawan
Yang jauh-jauh aku malas pegi, yang dekat-dekat aje aku pegi..
Minggu depan ni ade lagi, jemputan kawen...
Jiran-jiran, lagipon adik kawan aku yang kawen, jadik harus la pegi makan nasi minyak tu kan..






Selamat Penganten Baru Eiza & Wafi...
Eiza & Wafi ni mysis punye kawan...ni pon jenjiran jugak...
Tang ukir-ukir buah tu, aku fefeeling Masterchep la pulokk..
Tembikai tu cantek kan?? Melon-melon semua cantek..makan pon lagi sedap!!




Mengikut kate my sis, pelamin ni besar...tak muat letak dalam rumah..
Jadiknye pelamin ni kene alih la..mungkin plan asalnye nak diletak kat dalam rumah kan..
Penganten silap ukor kot ni...hahaha
Anyway, sweet aje die punye pelamin kan.. fresh flower tu yang aku suke..



Santap ke sentap?? hahaha
Stended lauk kenduri...sedap jugak...laporkan tengahari tu...
Ayam masak merah yang mabellesh !!
Bubur kacang pon ade taw..




Aqil , Aqif & Qaseh dok ralit dengan door gift.. Senang lenang mak pak die nak makan..
Anak-anak aku ni senang aje, kalau time-time nak makan kenduri ni, bagi kan aje bende yang die bole buat main..
Bole la mak pak dorang makan dengan aman damai... Sambil tu , bagi la dorang semulut dua nasik.. Senyap la dorang.



Acara baling gula-gula / duit syiling...
Rasanye dah jarang-jarang aku nampak acara ni kat kenduri kawen. Dah makin tenggelam dan hilang..
Biasenye kenduri kawen orang jawa aje ade...
Kebetulan penganten ni keturunan jawa, nampaknye ade jugak usaha nak buat acara ni..
Buat seronok budak-budak... Penganten campak duit yang dah diisi dalam bekas, pastu bebudak kutip la mane yang dapat..
Bukan budak-budak aje, makpak budak pon dok rebut same..Seronok...



Panas betul la tengahari tu.. peloh-peloh Qaseh...
Ibu soh senyum pon die tanak.. Takpe, ibu sorang-sorang senyum :))




Lepas asar buat minum petang pulak...
Buat yang simple tapi pastinye sedap kan...
Aku ngan my sis, buat vietnamese spring roll.
Intinye aku letak suhun, zuchinni, kerot, udang dengan crab filament.
Sosnye pulak aku gaulkan mayonis dengan sos cili....
Kulit tu sebenarnye rice paper... Setakat ni aku hanye jumpe kat Jaya Grocer...Tempat lain tak penah jumpe..
Gulongkan macam nak buat popia tu...senang je kan..


Vietnamese Spring Roll



Seronok kalau hari minggu terisi macam ni...Baru la enjoyce!!






Friday, November 25, 2011

:: 2012 punye plan ::




Salam Jumaat semua ye...
Arini aku pakai Jubah kaler meroon...
Sampai je entrance opis, kakak front desk tu tegur " Nampak macam ustazah arini.."
Aku senyum leret aje...Alhamdulillah sejuk pepagi jumaat ni..
Jumaat memang hari yang barakah kan..Syukur..


Bos aku dah balik dari bercuti panjang sangat... hahaha
Kul 9 pagi die sampai opis..stended mendet la kalo bos.. :))
Aku tengah bekpes nasi goreng cili api, pedas weh..sodap!!
Bos aku yang kecik syomel tu masuk bilik..
"Harum bau, u makan ape, nasik lemak ke?"
" I makan nasik goreng aje "


Sedang-sedang aku makan sambil jalan-jalan kat belog korang-korang semua
"Nita, u kene buat planning untuk IQA 2012, bla..bla...bla..."
"Ok..ok..ok..ok" aku mampoo jawab itu je.. :))
Erm planning segala mak nenek tu aku memang dah siapkan mase die cuti...
So, jap lagi aku ade discussion dengan bos syomel aku ni pertaining the 2012 audit plan.. siap la ko nita..:((







Uiihh awal-awal tahun aku dah assigned to attend Lead Assessor Training..
Lima hari tak masuk opis... Tengok yang aku higlighted.. 9-13 Januari 2012..
Mujur la kat SIRIM Shah Alam aje, takde la kene OS jauh jauh...
Aku akan ibu menyusukan anak yang tegar mengepam susu...hahaha
Tapi kalau kene OS jugak, kene rancang elok-elok..
Doa-doa dipermudahkan segalanye aje..

Ameen..

Ameen..



Wednesday, November 23, 2011

:: Homemade Formula Milk :: Jom cube ::



Why don’t you try it too?This recipe is suitable for baby 12 months old upwards.


http://blogs.tribune.com.pk/wp-content/uploads/2010/08/7_5milk.jpg

4 oz of fresh milk (cow’s milk)

+

http://thenourishingcook.com/wp-content/uploads/2010/04/almond-butter.jpg

4 raw almond seeds

(almond is rich with manganese, vitamin E, magnesium, tryptophan, copper, riboflavin, and phosphorus plus many other good nutritional elements.Very good for heart and brain development, study has shown that previously in golden era of Islamic empire, the genius Islamic Scholars at that time used to take almonds regularly in their diet.)

+

7 raisin seeds

(also known for its benefit to brain development, rich in antioxidants and contains boron.)

+

http://taylormaderaw.files.wordpress.com/2010/07/mmw_honey_040309_article.jpg

1/4 teaspoon of pure honey

No doubt of this miracle food goodness. An Anti-Bacterial, Anti-Viral, Anti-Fungal Substance. Very good for brain too. Produce natural sweetnes in this mixture, no need to any artificial sweetener nor sugar.

+

Couples of ice cubes or more.Its optional. I use it to prevent overheating effect on the mixture during processing in the food processor, which may destroy some nutrients in the food.

Put into a food processor or blenderand blend until smooth.

Next, you will have to sieve the frothing milk to get only the liquid mixture.

Sieve the milk

Now, the homemade formula milk is ready to serve.

Serve it on your toddler’s preference.My son doesn’t have any problem to drink the milk straight away. Should your toddler prefer it to be warm, simply reheat it just like we do on EBM

Now the delicious formula milk made by mommy is ready to serve. Your kids will love the creamy taste of the milk, and definitely the taste of mother’s love in every drop of the milk :)

This formula milk is also known as milk smoothies, the difference is only that this formula milk is not as thick as the smoothies.

I always prepare fresh formula milk on demand ;) . I never prepare it in abundant quantity and keep in refridgerator.Thus i cannot suggest/advice whether it is safe to do so should other mommies want to prepare it in bulk to save time, especially for working mommies.But i personally think that should we prepare it under a very clean and hygienic way, insyaALLAH the milk can last up to 24 hours in fridge.

http://photos2.demandstudios.com/DM-Resize/photos.demandstudios.com/25/139/fotolia_2319891_XS.jpg?h=10000&w=300&keep_ratio=1

I am sure your kids will love this milk ;)

Am thinking of to try this for Aqil dan Aqif...


Sumber Rujukan : www.cintahati.com








:: wordless wednesday :: minggu bola ::

Seminggu ni cerita bola je kot !!
Kat tibi, redio, belog-belog, sokkabar sume cerita bola..

Malam ni jom jerit-jerit lagik nengok bola !!!
Dak-dak harimau muda lawan bola dengan Syria..
Kalau tak silap aku la, untuk kelayakan Pra Olimpik kot..


Khairul Fahmi and the geng, u guys can do it !!







Tuesday, November 22, 2011

:: Harimau Muda Mengaum di Gelora Bung Karno ::

Aku memang suke tengok bola sepak..


Semangat sungguh tengok bola Malaysia lawan Indonesia malam tadi.
Nak dapat satu IBU EMAS...walau secara keseluruhan Indonesia memang dah dapat seratus lebih pingat emas.
Memang sah die Juara Keseluruhan dengan pungutan pingat emas terbanyak..


Masterchef Malaysia pun aku tak tengok malam tadi..
Cabaran Celebrity Chef..Ary Malik yang akan menentukan die dapat pin kebal ke tak??
Itu takpe, asterok bole ulang banyak kali..Bole aku tengok nanti..





Gambar kat atas ni, tell us the whole stories ...
Walaupun gambar kat atas tu susah nak diterima oleh 240juta warga Indonesia, namun dorang harus telan walau terpaksa..
Yeahhh !!! Malaysia Juara !!
Secare hakikatnye Skuad Harimau Muda berjaya merangkul pingat emas secara terhormat dengan menewaskan Timnas Garuda Muda..
Melepaslah Timnas Garuda Muda dengan bonus 200 juta Rupiah yang dijanjikan...
Banyakkan 200 juta rupiah.. Mahunye dapat RM 70,000 setiap sorang dapat..


Ape yang seronok tengok bola semalam??
Aku tengok bola kat dua tempat..
Sebelum masa tambahan aku tengok kat umah aje..
Lepas tu aku ngan abi kuar carik makan kat gerai kat kawasan umah.. Lapar wehh!!
Semua kedai penoh! Semua tengok bola... Aku seronok !! hahaha
Kitorang makan kat kedai Kak Midot, kawan ucu aku..
Makan nasi goreng aje dengan teh tarek....Febret tu!!
Sambil makan sambil tengok bola...
Kat sini, aura lagi terasa..Bersorak,menjerit-jerit !!
Mase penalty kick tu la yang paling aku takoot...
Tapi Inchik Apex did the good job!!
Aku yang menjerit-jerit KFC! KFC! KFC!... hahaha lantak la orang nak cakap ape kan .. :)
Kembang Dahlia Teck !!


Ayo ! Malaysia juga bisa !!

Bisa menewaskan sekaligus memalukan Timnas Garuda dihadapan lebih 80 ribu penyokongnya yang bak gelora di Stadium Utama Gelora Bung Karno ..


Tahniah Skuad Harimau Muda Malaysia !



Iklan : Sesape ade maid Indon, jangan makan bekpes pagi ni, kang ade yang mencrett!! hahaha

Thursday, November 17, 2011

:: kurma ayam & telor ::

Ehmm....Hujan kemain lebat kat luwo tuh..
Kene ujan lagi la abi arini...
Naseb la owang naik motor ni, kalo tak kene simbah ujan, kene pancor matehari..
Kalo disimbah dek ujan tu, cepat-cepatla mandi yek...
Kang demam, MC la korang esok nak gi keja...hahaha
Yang naik keta plak, kalo ujan lebat kemainnye lagi, dah putih tak nampak ape-ape..
Susah jugak nak bawak keta..teketar-ketar la dalam keta sorang-sorang..
Kalo aku, tunggu ujan reda, baru balik..
Kuwasser nak redah ujan ribot taupan tuh lah..




Kurma Ayam Pencen & Telor


Sape yang peberet dengan Kurma ? sile angkat korangye Mouse !!
Aku takde pon pebret kat Kurma neh..
Tapi, kalau dah lame sangat tak makan, dan tak tau ape yang nak di masak, Kurma ni sedap jugak...
Ape yang buat aku tak berape suke Kurma?
Kalau Kurma yang aku atau mama yang masak, opkos la aku suke...
Kurma ni kalau yang rase hanget-hanget tu, memang tak sedap...
Lelagi kalau korang makan kat kenduri kawen, selalunye Kurma Daging..
Kurma Daging hanget !! Menyampah..tula berborak je mase rewang, masak kurma sampai hanget..


Eve raya haji ritu...banyak la sangat ko punye eve ye..hehhehe
Tengahari tu aku masak Kurma Ayam pencen dengan telor..
Sebab ape aku gune ayam pencen ? sebab tanak kasik hancur...
Ayam pencen tu rebus dulu guna pressure cooker 7 minit...
Pastu korang masak la Kurma macam biasa ye..
Jangan sampai hanget sudehh!!
Takde resepi-resepi ye, nak resepi korang tanye kat pokcik gugel yang baek hatinye tu...




Abi memang rajen melayan anak-anak die makan...
Anak-anak aku pun kalau nak makan, nak papa suap...
Senang keje aku..hahaha
Tengok tu macam anak-anak burung nak makan kan...Syomel !



Aqil Aqif ni suke puji ibu die...
"Ibu masak sedap, esok masak banyak-banyak ye"
Qaseh tak pandai puji lagi... cume "nok,nok,nok"... nak nak nak..sedap la tu..



Nampak tu sambal velacan yang very the mabbeles..
Ni version blender segala mak nenek...senang, perahkan asam limau kasturi.. gula jangan lupe..Memang sedap!!


Tuesday, November 15, 2011

:: Qaseh masih minum susu ibu ::






Adapun ayat al-Quran dari surah al-Baqarah: 233:

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun, bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan.”

Begitu juga dengan polisi penyusuan yang digariskan di hospital-hospital

Susukan bayi anda dengan susu ibu sahaja selama 6 bulan, kemudian teruskan sehingga mencapai usia dua tahun di samping memberikan makanan pelengkap yang lain..





Sepanjang tempoh menyusukan Qaseh selama 16 bulan lebih ini, memang aku tak nafikan ada pasang surutnya.
Ada cerita duka, ada juga cerita gembira, ada sendu, ada jugak sampai aku menangis..
Begituah jugalah dengan pengeluaran susu.
Ada masa banyak sampai 12-13 oz sekali pam, kalau masa susu merudum, hanya 3 oz sekali pam.
Mana tak aku menangis…
Tetapi jika kita kuat semangat dan tidak mudah mengalah, insyaallah susu untuk anak kite pasti ada..
Amin banyak-banyak..


Masa susu merudum inilah aku mencuba pelbagai jenis pil yang boleh meningkatkan susu ibu.
Pil yang dah aku cuba Shaklee dan Moridone.
Shaklee dan Moridonelah memang paling berkesan. Time kaseh Ida..


Walaupun susu sikit macam mane pun, aku takkan tewas.. Tak sesekali pun aku bagi Qaseh FM..
Bila susu merudum, orang yang selalu jadik tempat mengadu hal sudah semestilah abi dan mama.
Selain daripada rakan seperjuangan Asma, Intan Azmira, d
an juga kawan-kawan di FB.
Dengan sokongan, galakan dan kata-kata semangat serta pelbagai petua yang diberikan, aku dapat balik kekuatan untuk meneruskan penyusuan susu ibu.
Terima kasih kepada semua.
Budi kalian tidak dapat aku balas!





Sekarang my little sweetheart , Qaseh dah 16 bulan...
Dan alhamdulilah, Qaseh masih lagi menikmati susu ibu selama ini tanpa setitik pun FM.
Terima kasih Ya Allah Rabbul Izzati atas rezeki yang Kau berikan untuk anakku, Qaseh.






Walaupun DF dah tak sepenuh dulu, aku tetap mengepam macam biasa.
Walaupun tak semeriah dulu, tapi masih cukup untuk Qaseh minum hari-hari..
Insyallah aku akan meneruskan lagi penyusuan susu ibu sehingga Qaseh berumur 2 tahun.
Semoga Allah mempermudahkan niat murni aku ni..
Amin Ya Rabbal Al-Amin..




Qaseh yang sihat dengan susu ibu..tiada susu yang terbaik melainkan susu ibu..



Adorable Qaseh...without failed, u always make mommy smile and happy.. :))



Qaseh , Qaseh jadik anak yang baik, bijak fandai & solehah ye yayang.. Muachh !!





:: Kebab ::


Setiap Isnin ade Pasar Malam kat kawasan umah aku..
Minggu lepas aku dah kempunan nak makan kebab..
Sebab....
Adik aku beli die punye aje, aku punye die tak beli...hampagaz kan !


Sebab dah terase-rase Kebab daging kat tekak aku ni, balik keje semalam aku singgah la beli..
Engkorang tau-tau aje la, stended kalo dah ada pasar malam..
Makan jem stoberi aje la...nak cari parking sikit punye susah..makan berejam... adoii !!
Selalu tengah-tengah bulan aku bajet takde la ramai sangat maknusie...
Pusing-pusing , dapat jugak la aku parking..
Kempunan kebab punye pasal..



Pokcik Google kasik pinjam Gambo Kebab ne.. timaceh ye pokcik !


Very the tempting kan Kebab tu..tengok je dah geram..
Aku punye pesen kalo beli Kebab, tak suke timon tomato dan segala mak nenek itu..
Cume soh gaul dengan sos banyak-banyak, mayo kasik lebih...buat macam kedai mak ko je kan...hehehe
Bagi aku, timon segala maklah tu kalo makan ngan kebab jadik tak sedap..
Suke hati aku la...aku yang makan...


Dah lame tak beli Kebab...
Rupenye rega Kebab dah naik... dah jadik 3 hengget satu !
Mahal la tu... Dua tiga bulan lepas, 2 bijik 5 hengget.. skang ni tak dapat la... :(
Jadiknya, bajet tengah-tengah bulan ni, aku beli satu aje..
Cukop la , kongsi reramai..makan berjemaah anak beranak... :))


Lepas beli kebab, aku pegi pulak kat gerai jual tudung..
Wajib tu , singgah beli tudung... dapat la tudong Syria sehelai..
Skang tengah meroyan dengan tudung Syria...
Bukan ape, senang nak handle..
Syria kan takde "awning"..Bile dah ade "awning" kene handle with care... kuwasser ai!
Syria senang aje, campak dalam WM, tak payah nak pikir pasal "awning" ko kemek ke, patah ke kan..


Uiihhh... Mana kebab aku ????
Rasanye semua yang aku beli aku dah kepet elok-elok..
Kat mane pulak tinggalnye neh ???
Yang aku hingat..
Lepas beli Kebab, aku beli tudong..
Lepas tu aku carik daun pisang, daun pisang dah abis, pusing balik..
Rasanye dah tak menyinggah tempat lain lagi....
Mane pulak la peginye Kebab aku ????


Maaakkk !! Kebab orang tetinggal kat pasar....adoii...
Erm....tula meroyan dengan tudong Syria lagi...
Sampai Kebab pun tertinggal pon aku tak perasan...


Ini bukan makcik pakcik Kebab kat Pasar malam aku, aku meng"Google" je gambo neh..



Tapi mungkin tak aku telupe amik Kebab tu ??
Lepas bayar Kebab tu aku teros cabot, Kebab aku tinggalkan je..
Takde pulak, makcik jual kebab tu jerit-jerit panggil aku ...
Ishhh... mane la ko Kebab ??


Aku bukan berkire sebab Kebab rege 3 hengget tu..
Yang aku ralat bebeno, sebab carik parking bukan senang... habis minyak secawan !
Mengharong Jem macam hapenye ntah...


Takpela..sesape maknusie yang tejumpa Kebab aku tu..
Kalo korang makan, aku halalkan...
Takde rejeki aku dengan kebab daging tu... meleleh taw!


Isnin minggu depan, menggigih carik Kebab lagi.... Panjang pulak cerita hilang Kebab aku.. Adioshh !!





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin