Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Monday, December 5, 2011

:: camnilah ujung minggu kan ::




Pejam celik dah bulan doblas kan...cepat betul masa berlalu..udah masuk ujung tawon..
Tak tau la dalm doblas bulan ni , ada tak azam aku yang tercapai..
Rase-rasenye ada la kot...tak banyak sikit kan..
Kalo rase ade yang tak dapat capai tu, keri fowed aje ke tawon depan.. senang cite kan..


Usaha keras lagi tawon depan...Rasenye tawon depan lagi mencabar kot sebab ade few azam yang susah gak nak capai..
Tunggu dan lihat aje...Yang penting dalam setiap doa aku, moga aku sentiasa dimewahkan dan diberkati dilimpahi rezeki juga kebahagiaan sentiasa aku milikki..
Ameen.. Qaseh pun dah pandai ameen



Kalau hari kerja, bangun tu tepat-tepat kul 6.30...Solat subuh gajah ke denesor
Lepas ameenkan doa , rase nak tarik selimot lagi... padahal wajib siapkan segala maklah nak pi opis..
Tapi hari minggu sentiase sanggup tanak tido lepas solat suboh...
Nak buat bekpes untuk abi ngan anak-anak..


Kalo bekpes, abi mesti mak makan nasi..tapi itu dulu la ye..
Skang tolak batu ngan kayu je abi ni..semua pon die makan...
Yela, bosan wei pagi-pagi nak telan nasi...sesekali pon takmo la kan..
Dari malam seblom nak tido lagi, dah bitau abi..."esok, ibu nak buat puding roti ye"
Gigih la meroti pagi-pagi hari.. sejak beli oben murah yang baru
Bahan-bahan semua ada kecuali kismis...Aku campakkan jem bluberi..sedap jugak..ade rase manis-manisnye...




Dah banyak kali buat puding roti ni...tapi kali ni aku tak kuwaasse nak buat kuah kastad tu..
Makan ajela macam tu...abi aku cicah ngan air teh o...haha ape yg penting, sedap..
Kali ni aku bakar dulu roti tu dengan butter..ade rase crunchy..sedap taw..



Lepas kerja-kerja meroti siap..aku siapkan pulak anak dara pojaan hati ramai ni...
Mandikan awal pagi lagi sebab Qaseh dah poo poo...Dah alang-alang tu mandikan sekali...Sejuk kan Qaseh kene air pagi-pagi..
Kalau mak aku, die mandikan Qaseh lambat sikit...Sejuk katenye air kene badan pagi-pagi...
Qaseh suke puding roti ni..Aku suap, die nganga, suap nganga, suap nganga..penoh mulo..hahaha
Dah kenyang main pedang ye Qaseh...
See the pemotong kek tu...Aku beli kat Cash Converter Sunway Mentari..murah aje rm 2.90..



Tengahari aku gantong kuali periuk belanga..tak payah masak ..
Musim cuti sekolah ni, ade je jemputan kawen.. musim mengawan
Yang jauh-jauh aku malas pegi, yang dekat-dekat aje aku pegi..
Minggu depan ni ade lagi, jemputan kawen...
Jiran-jiran, lagipon adik kawan aku yang kawen, jadik harus la pegi makan nasi minyak tu kan..






Selamat Penganten Baru Eiza & Wafi...
Eiza & Wafi ni mysis punye kawan...ni pon jenjiran jugak...
Tang ukir-ukir buah tu, aku fefeeling Masterchep la pulokk..
Tembikai tu cantek kan?? Melon-melon semua cantek..makan pon lagi sedap!!




Mengikut kate my sis, pelamin ni besar...tak muat letak dalam rumah..
Jadiknye pelamin ni kene alih la..mungkin plan asalnye nak diletak kat dalam rumah kan..
Penganten silap ukor kot ni...hahaha
Anyway, sweet aje die punye pelamin kan.. fresh flower tu yang aku suke..



Santap ke sentap?? hahaha
Stended lauk kenduri...sedap jugak...laporkan tengahari tu...
Ayam masak merah yang mabellesh !!
Bubur kacang pon ade taw..




Aqil , Aqif & Qaseh dok ralit dengan door gift.. Senang lenang mak pak die nak makan..
Anak-anak aku ni senang aje, kalau time-time nak makan kenduri ni, bagi kan aje bende yang die bole buat main..
Bole la mak pak dorang makan dengan aman damai... Sambil tu , bagi la dorang semulut dua nasik.. Senyap la dorang.



Acara baling gula-gula / duit syiling...
Rasanye dah jarang-jarang aku nampak acara ni kat kenduri kawen. Dah makin tenggelam dan hilang..
Biasenye kenduri kawen orang jawa aje ade...
Kebetulan penganten ni keturunan jawa, nampaknye ade jugak usaha nak buat acara ni..
Buat seronok budak-budak... Penganten campak duit yang dah diisi dalam bekas, pastu bebudak kutip la mane yang dapat..
Bukan budak-budak aje, makpak budak pon dok rebut same..Seronok...



Panas betul la tengahari tu.. peloh-peloh Qaseh...
Ibu soh senyum pon die tanak.. Takpe, ibu sorang-sorang senyum :))




Lepas asar buat minum petang pulak...
Buat yang simple tapi pastinye sedap kan...
Aku ngan my sis, buat vietnamese spring roll.
Intinye aku letak suhun, zuchinni, kerot, udang dengan crab filament.
Sosnye pulak aku gaulkan mayonis dengan sos cili....
Kulit tu sebenarnye rice paper... Setakat ni aku hanye jumpe kat Jaya Grocer...Tempat lain tak penah jumpe..
Gulongkan macam nak buat popia tu...senang je kan..


Vietnamese Spring Roll



Seronok kalau hari minggu terisi macam ni...Baru la enjoyce!!






1 kengkawan khatam & cepat2 komen:

♥ p a a n i ♥ said...

sedapnyeee yg last tu..ade resepi? ;D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin