Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, December 31, 2010

:: banyakkan susu melalui proses mengepam ::



Kali ni daku nak bersharing bagaimana kita nak mengekal pengeluaran susu dengan hanya mengepam. Sekali lagi rumusan daripada artikel yang ku cedok sana sini dan ku susun mengikut pemahaman ku serta dicampur tolak dengan pengalaman ku sebagai pengepam tegar. Sebagaimana yang kita tahu nursing dan pumping adalah sesuatu yang berlainan.


Didalam konsep untuk membina bekalan, nursing didapati lebih mudah daripada mengepam kerana bayi secara efektifnya akan menyusukan on demand dan dengan stimulasi yang telah didapati, badan akan segera membina supply. Kita tidak perlu untuk mengingati bila waktu yang terakhir kita mengepam dan waktu-waktu yang seterusnya untuk mengepam lagi. Oleh itu bayi adalah stimulasi yang terbaik untuk menyakinkan breast untuk menghasilkan susu daripada pam.

Berikut adalah tips2 untuk membina/me-maintain bekalan susu if you ended up with pumping:

1. Breastpump

Pam yang efektif adalah sangat2 crucial didalam isu ini. Pam yang berkualiti akan membantu menggalakkan pengeluaran susu secara efektif dan memudahkan tugas-tugas pengepaman. Pam yang heavy duty diperlukan kerana proses pengepaman yang kerap. Dikhuatiri pam yang kurang berkualiti akan menyakitkan dan membantutkan proses pengepaman. Sekarang, daku menggunakan pump spectra 3, alhamdulillah banyak membantu. bole buat double pumping. bulan februari 2011 nanti, aku akan guna Medela Freestyler untuk memudahkan lagi proses mengepam di ofis.

2. Ketetapan waktu mengepam

Ketetapan waktu mengepam juga adalah sama penting dengan kekerapan mengepam. Tentukan masa-masa yang tetap untuk mengepam setiap hari. Ini kerana timing yang tidak konsisten menyebabkan badan sukar mendapat signal dan meng-adjust untuk menghasilkan lebih susu. Hasilnya seseorang itu akan merasakan susunya tiada pertambahan. Sebagai contoh, pagi ini pam pukul 7, esok pam pukul 10. Percayalah ada masa yang kita akan terlepas waktu yang sepatutnya mengepam. Kerana saya juga begitu :) oleh itu buat satu jadual dan tampal di fridge! atau set timing di telefon bimbit! Bagi yang baru-baru mengepam ini, konsisten di bulan2 yang pertama sangat penting. Dan selepas itu anda boleh mengadjustnya mengikut fleksibiliti anda tetapi masih mengekal frekuensi pengepaman yang sama.

Sebagai contoh jadual saya, pada awal bulan pertama saya mengepam (sepanjang tempoh 4 bulan ini), saya memulakan frekuensi pengepaman sy hanya sebanyak 5-6 kali sehari sahaja (masa tu takde ilmu lagi) selepas itu saya terus meningkatkan frekuensi sekurang 8-10 kali sehari. Saya juga mengepam pada waktu tengah malam. Boleh dikatakan tanpa henti!.

3. Buat jadual mirip seperti penyusuan bayi

Kejayaan mengepam ini bergantung kepada jumlah kekerapan mengepam ini. Bagaimana bayi menyusu setiap 2-3 jam sekali sehingan 7-8 kali sehari, same goes to pumping as well!


Insyallah jika kita mengepam mengikut jadual peluang untuk mengeluarkan susu yang lebih daripada bayi kita perlukan. Oleh kerana pam kurang efektif daripada bayi untuk menghasilkan supply, jadi kita PERLU untuk over-supply pengeluaran susu sebagai bekalan.



sumber : Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM)

Sunday, December 12, 2010

:: Sate Minang ::


Monday comes again...
pagi2 ni nak cite pasal sate..
nak tau sate ape??
meh nengok...
:
:
:
:
:
:

bukak bungkusan dulu..
kasik seprais semua orang...

abaikan tangan aku yang gebuz itew..

dah nampak isi kat dalam bungkusan tu kan..

tetap rahsie lagik ni...

:
:
:
:
:

jeng..jeng..jeng...

inilah SATE MINANG..


sate minang asalnye dari orang Minang la kot

ayam pencen diguna utk buat sate minang ni

rasenye, biase2 aje...

macam tak kena je dengan anak tekak aku..

kalo sate biase dimakan dengan sambal kacang kan...

sambal kacang ade rase manis2 pedas..

sate minang tak guna sambal kacang

ade kuah tersendiri..aku pun tak tau ape ke name kuah itew..

cume ade rase masin & pedas aje...

bagi aku memang tak menepati piawaian rase tekak ni..

murah aje sate minang ni..

6 cucuk 2 hengget...

aku bile sikit aje..sebab nak rase..

mak aku pesan...kalu nak rase, beli sikit2 dulu..

ingat pesan mak hokey...memang tak menyesal...

can cin shauuuu...




Sunday, December 5, 2010

:: cek mek, cek mek ::


selamat pagi semua...
dah bekpes ke blom?
makan bekpes ape arini ye..
yang ringan-ringan punye ke...
yang berat-berat punye...
suke hati tuan yang punye la kan.....

kalau rase nak makan yang berat-berat...
kite makan nasi lemak ke, nasi kerabu kan...
nak yang ringan-ringan, makan kuih aje
atau buat sandwich jek...
lebih mudah dan mengenyangkan perut-perut kite syume..


pagi ni buat kuih "syeq meq"...
"syeq meq" atau cek mek.....
abiy dah mintak banyak kali aku buat cekmek
bile dah banyak kali disebut-sebut
akhirnya, aku buat jugak utk abiy...
kesian abiy dah lame mintak aku buatkan...



ini la cek mek hasil tangan tuan umah
keledek ni mak mentua aku yang tanam
di posnye kesini...
tau-tau aje aku nak buat cek mek kan...hehe
i tell u, its yummeh....!!!



lebih kurang keria aje cekmek ni
kalo keria kita kene sira
cekmek pulak, cume letakkan gula sebagai inti..

bile dah goreng, gule tu cair...
tu yang syedaap the yummilicious...


geram aku nengok, montoq-montoq...
seswei le dengan name die cek mek molek...
cekmek...cekmek...




Saturday, December 4, 2010

:: jenjalan kolumpo ::




salam semua..


mommy in the house...

sejak raya aji aritu, belog ni tak berhapdet pon...

penat balik kamoung tak hilang-hilang lagi la...

bitamin M pun berganda-ganda ade dlm badan ni...




last wiken, jenjalan ke kolumpo

name aje dok kat kolumpo...

dalam seminggu tak sekali pun sampai sane..


iye lah kan...aku & abi pun keje dekat2 aje

tak payah nak meredah jem macam2 flever kat kolumpo itew..


sesekali jenjalan bawak the kidzs seronok gak..

kebetulan abi jumpe kawan di masjid negara

balik dari situ singgah terus kat dataran merdeka ni

ramai tourist yang ade kat situ..

berderet-deret bas bawak tourist2 ni semua



kat dataran mase tu dekat2 kul 11...

dah dekat tengahari, sang matahari pun dah tercacak...


berpayung-payungan sakan tourist2 tu..tak tahan panas..






qaseh is flying...
syonok tengok qaseh dok atas langit..

bukan main senyum qaseh ibu ni...

ade sorang kelig kat opis tanye aku bile nengok gambo qaseh ni

"nita, u buat outdoor photoshoot ke??"


gambo n aku yang hembek...biase2 aje..

budak baru blaja menembak.....hehehe






ala..ni cume berempat aje...

ibu yang amik gambar ni...jadik tak cukup korem la pulak

dah la tak penah ade gambo berlima..

takpe la yang penting kite syume heppyyyy..





haa..ni tourist dari china...

siap cakap "so hencem twin, so cute one"

sangat suke tengok aqil aqif..

mase ni die suruh husband die amik gambo..

abiy pun tumpang sekaki menembak...kehkeh..

lepas dah berpanas-panasan kat tengah dataran itew

perut pun dah nyanyi-nyanyi dah

kitorang terus gi pantai dalam

makan kat lunch terus...

kedai makan kat pantai dalam ni kedai kelantanese

memang la tempat pebret abiy..

macam-macam mak nenek lauk ade...

and very the yummylicious i tell u...



Friday, November 19, 2010

:: Aidiladha & Aqiqah di kampung ::

Salam Aidiladha....

Raya korban tahun ni giliran kampung abiy
biasenye mmg raya korban kat sini
tahun ni buat aqiqah qaseh
tumbang seekor lembu


mud nak mengarang ke laut sebab dok tepi laut hehe
so kite layan aje peekturez terhebat ni
lets the piccas tell us stories...



raya aji biasenye mmgg takde kale-kale tema
main belasah aje...
aqil aqif pakai jubah tahun ni
abiy yang beriye sangat nak jubah ni
gi carik kan PKNS shah alam..
dapat jugak jubah untuk aqil aqif..




aqil aqif dengan tok ayah & tok mek



abiy berjual beli dengan tuan punya lembu
sambil niat aqiqah untuk anakanda qaseh hannah qhadeeja



budak syommel ini tido mase die diaqiqahkan
tengok tu qaseh dapat gelang baru
tok mek siap2 beli seblum qaseh sampai umah tokmek
sampai2 terus dipakaikan gelang kat tangan montok qaseh
mekaceh tokmek bagi gelang comey kat qaseh




haaa inilah lembu aqiqah qaseh
lembu puteh ni sihat walafiat
selamat diaqiqahkan buat qaseh pada jam 10.30 pagi, 10 zulhijjah 1431H
disembelih oleh pakngah qaseh

selesai tangungjawab ibu & papa sediakan tunggangan buat qaseh hannah qhadeeja
semoga si puteh menjadi tunggangan yang terhebat di akhirat nanti...




bab2 melapah lembu ni serahkan kat pokcik2 qaseh




abiy pun takde kurangnye
bab2 lapah2 siang2 lembu ni serahkan kat die
memang terbaeekkkk....
tengok tu daging fresh dari ladang...
buat daging goreng...mabeles..


tahun depan ade rezeki nak buat qurban pulak...insyaAllah...





Wednesday, November 3, 2010

:: nak bawa EBM dari kampung ::





salam semua...
ibu qaseh on board tengah-tengahari nan indah ni


my stomach already full...kenyang la tu
Heavy-eyed......!!!!My eyes open, but doesn't mean I'm awake

hohoho tidak, tidak dan tidak...

workload have to be settled first..

but blogging bole diselit-selitkan jugak..hehe

dah dekat 9 bulan tak balik kampung abiy
raya pose aritu pun tak balik beraya kat sane

raye aritu qaseh 2 bulan..

halus sangat mama kate nak dibawak jalan jauh2

kang melalak kat tengah-tengah hutan tu, payah pulak


jadi, kami akan balik kampung abiy raya haji ni
tok ayah & tok mek qaseh tak tengok pun lagi cucu die ni lagi

abiy pun mesti dah rindu kat ayah & mek die

aku pun dah teringin nak makan nasi belauk yg shedap kat wakaf zin tu

insyaAllah...moga dipermudahkan segalanNya

aku tak penah berjalan jauh sejak ade si gola-gola hati tecik tu
berjauhan lagi la tak penah...hehe kecuali gi opis la..

EBM yang aku pump biasenye fresh-fresh aje dari ladang aku terus masuk fridge
kat kampung nanti mesti nak kene buat stok EBM qaseh
usaha mengepam mesti diteruskan
EBM yang diperah mesti diuruskan sebaik-baiknya

EBM ni la paling berharga utk qaseh...


aku dah fikirkan cara nak handle EBM tu nak bawak balik ke kl
jarak perjalanan KB-KL yang jauh, dekat 500km

tu yang aku risau...


EBM mesti disimpan gune plastik
ni nak consume more space dalam cooler bag nanti

kalo tak gune cooler bag, bole jugak gune coleman icebox tu

pastu gune ais, selang selikan dengan plastik EBM

mintak2 tahan 12 jam dan tak cepat cair

kene pastikan EBM tu tak kene direct matahari
perlu di letak dalam kereta dan ditindihkan dengan barang-barang yang lain

kene bertolak awal pagi, subuh shafie kalau bole hehe

sejuk bedi mase tu kan....

pastu tanak singgah banyak-banyak tempat dan lame-lame sangat

kalau cepat sampai lagi bagus, EBM tu tak sempat nak cair




abiy dengan tak payah disuruh-suruh
awal2 dah belikan cooler bag MLO ni

aku baru je berangan-rangan, baru je sebut-sebut

nanti die jugak yang paling sibuk nak menguruskan semua mak nenek tu kan

die yang kene susun beg-beg dlm keta termasuk EBM tu

so die dah awal2 gi rembat cooler bag

yang paling suke sape lagi kalo bukan ibu cik qaseh :)

ngeeeee.....senyum lebau benau..

tenkiu , I lebiu....





Monday, November 1, 2010

:: gula-gula hati dan cahaya chenta saya ::




entri ni penuh dengan momen-momen terindah
terapi paling terbaek buat ibu & papa
berhari minggu dan berseronok, guling-guling dengan wajah-wajah kesayangan
keletah dan derai tawa anak-anak membuatkan jiwa rase bahagia dan tenang
hilang rase hustle bustle at work...


thanks Allah for the precious gift to us
for being a parents to our three little 'diamonds'
a time with those kids is so priceless moment for us



gula-gula hati dan chenta hati kami
AQIL, AQIF & QASEH
ibu sangat rindu dengan wajah2 ini
tiap detik & mase yang ada
siapa yang tak rindu kat anak kan??
9 bulan dalam perut, lahir tengok dunia....
every single seconds rase tamau tinggalkan 3 little diamonds ini
ibu mahu kamu, kamu dan kamu...
sentiasa berada di depan mata...
mahu melihat setiap detik perkembangan kamu..
kemana saja ibu mahu kamu ada disisi
kamu adalah nyawa dan jiwa ibu & papa



3 little diamonds in da house !!!



siape yang tak cair jiwa raga bile tengok si syommel qaseh gelak2 camni
ibu mau geget mulut yang tengah gelak2 itew...
geram kan tengok budak 4 bulan yang dah pandai senyum ketawa riang ria ni..




mulut tecik kiut miut ni ikut sape la kan..





pandang-pandang jeling-jeling..
antie nana panggil qaseh "budak reben"
bile-bile mase je qaseh mesti pakai hedben
ibu qaseh nak qaseh nampak syommel, syanteq & gojez all de time..
nak tido pun ibu qaseh pakaikan qaseh hed ben..





qaseh mate boolat coolat
terperanjat nampak ape tu qaseh??




qaseh nak buat pisss jugak ke
tengok la jari jemari tulus mulus si tecik ni
hari2 ibu nak cium dan gomol geget geget jari tecik itew
bau jari qaseh yang sangat shedappp!




olololo muncung nye mulut tu
nanti ibu ikat dengan reben ye sayang qaseh
momen mulut donald duck yang tak bole tahan ni
kalo buat muncung donald duck makneye die nak memet ibu la..



bile dapat memet qaseh minum sepenuh hati
sebab ibu pumping susu qaseh dengan full of luv
berbunga-bunga dan momen itew la yang paling bahagia
dapat buat milk production sendiri taw
sangat teruja &
lepas ni nak rembat Medela Freestyler pulak..
ni kene apruvkan dulu loan dari abiy..huhu
bolekan abiy?? demi si tanje kite sorang ni kan....

.............................^^()^^.............................


panjang sungguh entri momen terindah dengan anak-anak
meh scrol down lagi yea
ade lagi peektures terhebat dari 3 little diamonds..
beriban-riban peektures ade...
tak larat nak haplod sumer, buleh patah tangan neh...hehehe





oyang qaseh panggil qaseh , anje-anje
tiap-tiap minggu qaseh datang umah oyang
oyang rindu sangat kat anje-anje die ni kalau dah lame sangat tak jumpe
bukan jawoh pun umah oyang, dekat aje
sepelaung 2 kali dah bole dengar
bile oyang dapat jumpe anje-anje ni
oyang mesti cium & gomol- gomol
qaseh pon very the friendly baby
kalo org cium2 die, die lagi suke
siap gelak terkekek-kekek tau...




wajah kesayangan sumer
mulut syommel kiut miut nak kunyah-kunyah jew


........................................ ^^()^^......................................



abang-abang qaseh mane bole ketinggalan dalam entri momen terindah ni
bang & adik, panggilan sesama dorang berdua

berdua lebih baeeekkk...hehhe
walau bedua, tapi rase cam doploh orang
gamat & havoc habes umah nenek dengan kerenah maklah dorang ini
itu yang membahagiakan atok & nenek
dari sekecil tapak tangan atok & nenek yang membesarkan
sangat bersyukur aqil aqif besar didepan mata atok & nenek
ibu tak perlu risau
atok & nenek pasti lakukan yang terbaek
kerenah dorang memang kadang2 buat kite hilang sabar
tapi dorang keep exploring new things everyday
tak bole nak ikutkan hati yang marah



aqil aqif anugerah tuhan yang tidak ternilai dengan semahal2 nilai sekalipun
jerit2 tawa aqil aqif buat hidup kami tak pernah sunyi
ade saje yang boleh membuat kami senyum dan tawa bersama




aqil aqif belaja camne nak buat pisss
syommel kan jari yang dompot-dompot itew


tengok la aqif pakai goggle
die amik sendri dan pakai sendri goggle tu
aqif kate " papa, adik nak wim"...


aqil aqif dah bile ditanye ape name baby..
die jawab name penuh qaseh
"aceh anah ja"....

:

:

:

:


3 gula-gula chenta hati aku dan abiy


Muhammad Aqil Miqhael



Muhammad Aqif Miqhael

Qaseh Hannah Qhadeeja



...... sekian entri momen terindah ......






:: masak-masak ujung minggu ::

hari minggu hari paling seronok dan bahagia
famili terapi
hari minggu la hari bole buat housekeeping & masak2
masak sesuka hati nak masak ape..
nak baking membaking pun bole



tapi skang nak baking-baking dah tak sempat
masak2 dan house keeping aje
itu pun dah dekat setengah hari


nak lipat baju anak-anak lagi
tapi masa untuk masak2 mesti tetap dipenuhi
masak dengan sepenuh hati
masak dengan kasih sayang
mesti abiy sayang lebih
dapat makan masakan isteri terchenta ni
bile aku masak, aku harap2 sedap dimakan
bile abiy makan banyak2
itu yang buat aku senyum lebar
maknenye memang sedap la tu
iyelah ujung minggu je aku bole masak2 untuk abiy
itu pun ade jugak yang skip2
takpe la, bile aku masak aku masak kaw kaw untuk abiy




:: sayur campur + pedal ::

aku suke...abiy pun suke..
makan sayur bagus..
aqil aqif pun suke makan sayur..




:: ayam goreng::
aku perap sekejap dgn halia & bwg putih..simple2 aje
ini sebenarnye lauk aqil aqif..


:: cendawan goreng halia ::


aqil aqif sangat suke dengan lauk ni
fevret aqil aqif
aku gune fresh button mushroom
gorengkan dengan bwg putih, halia dengan sos tiram..
yummey bebeh mmg tak tahan..
licin licau kalau dapat kat aqil aqif
terbaeeek di sg buloh taww..ade ku qesah?? hehhe



:: sotong sesedap rase::


aku tak tau nak bagi name kat Paul the Octopus tu..hehe
janji sedap kat tekak ni haa..
sesedap rase dan pedas2 tu yang penting..
yang paling best sotong ni ade telur..
patut le berat mase timbang...
aku masak 3 ekor aje..
hasilnye banyak jugak..
sebab Paul ni siz xxl..
puas la jugak aku makan dengan abiy...
aqil aqif tak bole makan, kang tershekik pulak...hehe


:: mee kari penuh kasih sayang::


nampak tak mee kari yang sungguh mabelles itew
itu hasil tangan jari jemari tuan rumah
mee kari ni aku masak kat umah nenek qaseh


sabtu tu aku dah memang berangan-rangan nak makan mee kari
pada beli kat kedai, lebih baik aku masak sendiri
bole aku jamu seisi keluarga..
dapat makan ramai2
sungguh seronok bile dapat masak shedap-shedap ni
abiy bile dah sedap...aku kat sebelah pun die tak pandang dah hahahah



mee kari ni aku buat tak pedas
aqil aqif bole makan..
dalam mee kari ni mesti ade kerang kan..
aqil aqif panggil kerang sebagai "shiput" hehe
bile makan mesti nak dengan cik kerang tu
" ibu nak mee shiiput"
" ibu maashak cedap, ade shiiput"
aqil aqif sungguh bijak....shayang anak ibu..



Thursday, October 28, 2010

:: Nak kene tukar baru ke??? ::

ape yang nak tukar ni ??
patut ke tak tukar ??
tukar ape pulak ??
kenape ye nak kene tukar ??
kalo nak tukar, bile pulak tu ??


bingung, bingung dan hampir bengong aku..
fikirkan pasal "die" ni...
tapi "die" dah banyak berbakti pada aku & abiy..
"die" banyak berjasa pada ku sekeluarga
dah hampir 4 tahun aku gune "die"


tapi dalam masa 3 bulan kebelakangan ni
"die" ade banyak masalah
macam2 masalah timbul
lepas satu, satu timbul
kadang-kadang aku kesian dekat "die"
umur "die" dah dekat 11 tahun..
lame dah tu kan....
patut la dah macam2 ragam yang ada


banyak jugak berhabis nak selesaikan masalah "die" sejak 3 bulan ni
dah beriban-riban jugak yang keluar
semalam je abiy dah berhabis dekat 9 ratus..
mintak2 "die" tak ade masalah lagi laa...
dah kofak kafik ni haaa...



inilah wajah kesayangan hamba
inilah "die"
kereta kesayangan aku dan abiy












aku & abiy beli kereta ni februari 2007
4 bulan sebelum kami berkahwin


"die" yang bawa aqil,aqif & qaseh balik dari hospital selepas dilahirkan
"die" yang kami naiki untuk balik beraya ke kota bharu
"die" yang kami naiki untuk keluar soping2, jalan-jalan
"die" adalah sebahagian tulang belakang keluarga mini kami
sememangnya "die" sudah banyak berbakti pada kami
sedih pulak rasenye
ermmmm tammau sedih2 la.....


abiy ade berhajat nak tukar "die" pada yang lain
agaknya sebab tula "die" banyak meragam
keluarga kami dah bertambah
dari 4 ke 5 sudah
dulu carseat boleh letak 2 dekat belakang
sekarang carseat sudah ade 3
habis ibu nak duk mane ??
adakah kene duduk atas bumbung ?? hehehe
oooo tidaaaakkkk...



so sebab itulah abiy berhajat nak tukar "die" pada yang lain
yang lain yang lebih selesa untuk the syommel kiddoz

adakah yang ini ???
:
:
:
:




atau yang ini ???
:
:
:






Tuesday, October 26, 2010

:: new boss ::

selamat tengahari ...

hari ini sempat bersiaran waktu lunch...
**wink** **wink**



hari ni tapau nasik aje kat warong depan sekolah sane..
warong tu memang le full house tiap2 hari
aku tapau sebab malas nak beramai2...
dah hangiiiit dah bau warong tu



ramai benau manusia
1 bas kolej jururawat tu singgah makan situ plak
lagi la hangiiitt masyem segala mak nenek bau
aku cepat2 amik pot tapau nasik..
bungkus teh o ais laici heven satu..
pastu aku pecut balik ofis...
lega....takde bau hangiiit dah...hehe



erm kali ni nak cite pasal bos baru aku
sejak repot duty lepas bersalin
aku ade boss baru
boss lame dah takde sebelum aku kebaboom lagi



bos aku yang baru ni fomfuan
my first impression towards her
at dat moment aku tak jumpe pun lagi bos aku tu
lady boss will be very demanding, high expactation
will be very details/particular in every single-mingle things






after a month under her supervision...
jeng jeng jeng..ngeh ngeh..
:
:
:






she is very generous and intelligent lady
she teaches me a lot in technical matter
i have learn a lot from her
she is really smart in her jobs
yet very friendly...



sungguh aku tak sangka
cempedak dah jadi nangka
eh bukan bukan...
aku dapat boss yang baik camni
terbaek.....
not a typical """lady boss""
dan tak sangka jugak
she will promote me to the better level next year..aminnnn




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin