Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, December 31, 2010

:: banyakkan susu melalui proses mengepam ::



Kali ni daku nak bersharing bagaimana kita nak mengekal pengeluaran susu dengan hanya mengepam. Sekali lagi rumusan daripada artikel yang ku cedok sana sini dan ku susun mengikut pemahaman ku serta dicampur tolak dengan pengalaman ku sebagai pengepam tegar. Sebagaimana yang kita tahu nursing dan pumping adalah sesuatu yang berlainan.


Didalam konsep untuk membina bekalan, nursing didapati lebih mudah daripada mengepam kerana bayi secara efektifnya akan menyusukan on demand dan dengan stimulasi yang telah didapati, badan akan segera membina supply. Kita tidak perlu untuk mengingati bila waktu yang terakhir kita mengepam dan waktu-waktu yang seterusnya untuk mengepam lagi. Oleh itu bayi adalah stimulasi yang terbaik untuk menyakinkan breast untuk menghasilkan susu daripada pam.

Berikut adalah tips2 untuk membina/me-maintain bekalan susu if you ended up with pumping:

1. Breastpump

Pam yang efektif adalah sangat2 crucial didalam isu ini. Pam yang berkualiti akan membantu menggalakkan pengeluaran susu secara efektif dan memudahkan tugas-tugas pengepaman. Pam yang heavy duty diperlukan kerana proses pengepaman yang kerap. Dikhuatiri pam yang kurang berkualiti akan menyakitkan dan membantutkan proses pengepaman. Sekarang, daku menggunakan pump spectra 3, alhamdulillah banyak membantu. bole buat double pumping. bulan februari 2011 nanti, aku akan guna Medela Freestyler untuk memudahkan lagi proses mengepam di ofis.

2. Ketetapan waktu mengepam

Ketetapan waktu mengepam juga adalah sama penting dengan kekerapan mengepam. Tentukan masa-masa yang tetap untuk mengepam setiap hari. Ini kerana timing yang tidak konsisten menyebabkan badan sukar mendapat signal dan meng-adjust untuk menghasilkan lebih susu. Hasilnya seseorang itu akan merasakan susunya tiada pertambahan. Sebagai contoh, pagi ini pam pukul 7, esok pam pukul 10. Percayalah ada masa yang kita akan terlepas waktu yang sepatutnya mengepam. Kerana saya juga begitu :) oleh itu buat satu jadual dan tampal di fridge! atau set timing di telefon bimbit! Bagi yang baru-baru mengepam ini, konsisten di bulan2 yang pertama sangat penting. Dan selepas itu anda boleh mengadjustnya mengikut fleksibiliti anda tetapi masih mengekal frekuensi pengepaman yang sama.

Sebagai contoh jadual saya, pada awal bulan pertama saya mengepam (sepanjang tempoh 4 bulan ini), saya memulakan frekuensi pengepaman sy hanya sebanyak 5-6 kali sehari sahaja (masa tu takde ilmu lagi) selepas itu saya terus meningkatkan frekuensi sekurang 8-10 kali sehari. Saya juga mengepam pada waktu tengah malam. Boleh dikatakan tanpa henti!.

3. Buat jadual mirip seperti penyusuan bayi

Kejayaan mengepam ini bergantung kepada jumlah kekerapan mengepam ini. Bagaimana bayi menyusu setiap 2-3 jam sekali sehingan 7-8 kali sehari, same goes to pumping as well!


Insyallah jika kita mengepam mengikut jadual peluang untuk mengeluarkan susu yang lebih daripada bayi kita perlukan. Oleh kerana pam kurang efektif daripada bayi untuk menghasilkan supply, jadi kita PERLU untuk over-supply pengeluaran susu sebagai bekalan.



sumber : Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM)

28 kengkawan khatam & cepat2 komen:

||aLeaSaRa|| said...

tahniah di atas pengorbanan dan usaha yg dilakukan.hepi new year ye!

Imma said...

salam nita..
ader sesapa nak beli my medela swing breast pump tak..?? it's brand new pump masih dalam kotak..beli because i tot i am pregnant but unluckily i am not..takder rezki..so skrg pump tu nak jual..

I bought it at RM799..nak jual Rm700 jer together with the post charges.. :-) anything email me to:

immasurya@gmail.com

Lisa Hz said...

waaaa... pjg lebar info! i like =) utk faheem lisa fail dh lps faheem refuse breast milk since 10months. utk 2nd bb nt nita jadik lactation kaunselor lisa ek ekkk.. hehe.

ble la dpt jmpe sitecik2 bertiga itu ye..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

aleasara :

time kaseh...ni mmg niat saye dr awal2 tahu saye mengandungkan Qaseh..alhamdulillah saye pun bole jadi cam org yg dah berjaya BF till 2 tahun... :)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

imma :

salam kenal ..

yang medela FS tu beli secara kutu..so bln 2 ni dapat..takpe kalo ade sape2 nak, nita btau nanti..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

lisa :

sory ek tak dapat dtg bday faheem..ade kazen wedding lor..

bagus niat lisa tu nak Bf second bb.nita ni kire nak revenge sebab tak dapat lgsg nak BF si twin dulu..

niat dihati mmg nak Fully BF qaseh, alhamdulillah sampai arini qaseh maseh fully BF..

bole lisa..bukan la lactation kaunselor, byk lagi kene blaja heheh sharing2 tu bole..

"every dreams demands a sacrifice"

Huszaini said...

assalammualaikum tuan tanah


Anda dijemput sila lihat sini

http://amrafahan.blogspot.com/p/jom-berkelah.html

Anonymous said...

Hurrah, that's what I was exploring for, what a stuff! present here at this weblog, thanks admin of this site.

Also visit my site :: http://www.mkhandbagstvip.us/

Anonymous said...

You've made some decent points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

My weblog - ロレックスコピー

Anonymous said...

It's fantastic that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our dialogue made at this place.

Feel free to visit my homepage ... ロレックスコピー

Anonymous said...

Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good
success. If you know of any please share. Thanks!


Here is my website - ロレックスレプリカ

Anonymous said...

購入を置いているが顧客は彼の製品引っ張りだこ指定し組織は特にアイテムが自分の家庭ではクライアントに提供することができます

Here is my website; ベルト バーバリー

Anonymous said...

どこでも彼らは新しいファッションを見つけているしかしそれはあってもよく何それは彼らの外観を強化するかもしれない

Feel free to visit my web site - アウトレット バーバリー

Anonymous said...

クリストファー·ベイリーも遠くシルバーメタリックジャケットとカーキ色のドレスをペアリングとして行って現代的な意味では駄目だろうレザーバイカージャケット甘いシャーリングドレス

Also visit my weblog :: コート バーバリー

Anonymous said...

Those light material, about course, makes this task lighter.
Nevertheless, they showcased much better comfort and approach.

It is still used with the youth and musical enthusiasts
today. When he resulted in to Europe because of his army expeditions, he brought a
little with him. http://jarba.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EstherCos

Also visit my page ... air max classic

Anonymous said...

b2evolutionのブログユーザーは各フォーマットの柔軟性に '変わらないしかしによるものでありそれはWordにb2evolutionのを移行するための比較的簡単な作業です - プレス

Stop by my page; バーバリー セール

Anonymous said...

バッグはUrbandillo愛とスマイリーフェイスUrbandilloブランケットから購入されるたびに必要としている子どもに与えられ

Also visit my site; バーバリー アウトレット

Anonymous said...

Company also does have some special collections, air max,
Nike Pro, Nike+, Mercurial or anything else. Is not that the saying goes, imports with domestically made it?
For heavy people and walkers, i would say the Nike Shocks
NZ 2.0 SI 's great. And don't believe that sportswear is all athletics and furthermore no femininity.
http://elearning.atmajaya.ac.id/fe_moodle/user/view.

php?id=34241&course=1

Anonymous said...

Mエイブリーからデザイナーバッグは35ドルから始まる手頃な買物でした

my web-site; メガネ バーバリー

Anonymous said...

I have in the past, and these exercise equipment are usually over used.
The machines are actually lighter weight while compared to the
older forms (by about tips pounds). Trolling construction or fishing shallow grass lines
generates few and much a reduced walleyes. A little lakes have purple weeds all particularly
to ice-up. http://primeauto.jp/user/view/profile/login/rodhgmzke

Anonymous said...

chavsが問題であることを私がすべてではない 'chavs'が不良であることを認めなければならないと私はステレオタイプに嫌いますが私は決定的な証拠を持っている

my web blog ... バーバリー バッグ

Anonymous said...

Put these two down and you already have one very cost-effective
machine. nike Zoom Kobe gents basketball shoe
is genuinely a excellent search shoe. Within the you decide with regard to pick a
playing golf shirt, polo may perhaps well be the
style to go. Driving a bright are a outstanding part of
the actual trend in golf course fashion. http://misfire.
theenemy.dk/wiki/Bruger:VioletBoh

Anonymous said...

Large amount of green clutch, cool green full of small, unfaded taste.
With chain linked by means of metallic loop, everything was named pair of.
55 in fashion industry. This Brighton designer purses and handbags keeps a new earth friendly slant.
Coach Canada presents a good service plans for the persons
at reliable valuations. http://www.siq.it/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ColinGayl

Anonymous said...

At Hermes, workouts cut close into the body with a clever black leather receiver collar.
Then, Dior termed that kind coming from all bag Lady Dior.

Celine Purse To a large amount of beauty professionals,
'stiletto' spells making companionship. Realistically it occurs to be for several benefits.
http://www.bibliotecacostamasnaga.com/modules.
php?name=Your_Account&op=userinfo&username=Porter72W

Anonymous said...

Too, Durban has a plethora of charmers to inspire awes of wildlife buffs.
The suits that are designed in this collection can be very well derived by the designer.

http://www.oppa-ps.fs.cvut.cz/index.php?title=U%C5%BEivatel:NewtonHir

Anonymous said...

To shed pounds for ways to stop or at the most effective least
reduce increased perspiration? Plus, there might be certainly also currently the challenge of pain to your automobile.
http://www.jimin-togane.jp/cgi-bin/aska/aska.cgi

Anonymous said...

You may see a graphics of the thinks in the gambler to the
allowed. All of us acquiring a new tough moment prepared each opportinity for a person.
From clothes towards shoes to little finger bags,
Louis Vuitton has it any. Jodi Jill is covering the incident
LIVE from La. http://arcticmedicine.blogspot.

fr/2005/12/making-plans-is-for-losers.html

Anonymous said...

The black clutch featured a well used Gucci tassel as well as
, soft luxurious leather. It's quite a bit cheaper and easier to obtain. First, you are not xpected?to have any number of little kids. Gucci also showed a reasonable black clutch with their rock and roll, all black sets. http://sa-top-destinations.oppiweb.com/index.php?a=stats&u=juliusnevarez

Feel free to surf to my web site; classic handbags

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin