Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, September 10, 2009

:: HAPPY 18 MONTHS OLD CHENTA IBU ::

Happy 18 months old …Healthy-Little Munchkin Aqeel & Aqeef

How fast the time flies??
Aqeel & Aqeef is now turning to 18 months of life..
Aku maseh terase2 lagi dok dlm OT tu..hehhe

Aqeel Aqeef Milestone @ 18 months

1) dh pandai minum dgn cawan & seeper cup sendiri..tak tumpah pun hokey..
2) dh bole makan sendiri..esp fruitiez, Heinz crackers- dh bole berlari ..(main kejar2 ngan nenek & atok)

3) dah faham kebayakan arahan dan percakapan .antarenye :

~ kalau ibu nak minum memilk ke? ( aqil aqif senyum dan amik botol susu, bg kat ibu)

~kalau nak mandi, ibu/papa akan ckp ”jom wash” then aqil aqif mesti angkat baju, nak suh bukak la tu, bile dah buka, berlari2 masuk wash room..

~kalau nak balik umah dr umah nenek, aqil aqif siap2 dah tarik backpack sampai kat pintu...salah sorg mesti amik tudung ibu, suh ibu pakai..dan tak menyempat nak babai atok ngan nenek..

~bile aqil aqif menyusu, ibu mesti siapkan kain utk lap susu kalo2 ade yg meleleh kat mulut..bile abis nyusu, ibu suh lap mulut, aqil aqif amik kain then lap kat mulut..sambil tenyum2 tande dah kenyang..keh keh

~kalau sesape suh amik remote astro, aqil aqif dah tau mane satu remote astro..remote dvd ke hape benda sume die tak layan..

~kalau sesape panggil name aqil, aqil akan toleh, kalo name aqif, aqif la akan toleh..dah kenal nama dan identity sendri hehe
~kalau dulu mase ibu nak keje, aqil aqif akan nangis la kan sbb kene tinggal.tapi skg tak lagi sbb nenek aqil aqif akan ckp “tak mo nangis2 ye, ibu papa go work”..tiap2 ari nenek ckp, so skg dah tak nangis..mesti babai2 kat pintu je..

- bile dengar muzik tak kire la nasyid kanak2 Yusuf Islam ke, Hindustan ke(nenek suke tgk channel B4U, Zee dan yg sewaktu dengannye), English ke,,sume la..mesti nak geleng2 kepala dan tangan mesti gerak2…paling terbaru aritu ade lagu Hips Don’t Lie (Shakira – World Cup 2006 Theme Song)..wah bukan main die gelek2 punggung, tangan ngan kepala2 sekali..tak sempat nak merakam momento itew..

4) bile tengok /nampak kucing mmg suke ..senyum2 je..mulut tu sebok je sebut cat,cat,cat,cat…iyauuu,iyyauu ..tangan dok tunjuk2 kat kucing tu….tapi takut nak pegang..hehe

5) Banyak perkataan dah leh sebut dan keluar dari mulut chommel aqil aqif ..
Na mamam – nak makan
No no - Taknak
Cat / Tet – bile nampak kucing
Papa
Bbuuu – (ibu, penekanan pd huruf B tu) tapi jrg2 dgr..yg selalu papa aje disebut.
Nekkk – Nenek
Atak – atok
Nanna – for Auntie Nana (my youngest sista)
Jajja - for Auntie Jaja (my twin Nyyzza)
Ubbaatt – for ubat (slalu b4 tdo papa mesti sapu losyen, mopiko, ubat gatal, minyak Yuyi & etc, sbb kdg 2 kene gigit nyamuk /semut ke ape kan, minyak yuyi bagi selesa nak tdo) …ibu siapkan tempat tdo, bagi dorg baring elok2, papa la yg akan menyepa (kononnye spa) anak2nye itew..bile ari2 dgr ibu/papa sebut ubat..lame2 pandai sebut..
Milk/ Shuu – Susu
Te / Ka - Kereta / Car

6) Masing2 tumbuh gigi 8 btg, 4 atas & 4 bawah..Aqil ade satu gigi geraham belakang baru nak tumbuh…Suke sgt berus gigi…

7) Suke sangat bile dapat kunci kereta..pastu amik kunci keta dekat dinding buat gaya pulas kunci..konon nak stat enjin keta la tu..haih..

8) Dah bole naik tangga kat rumah nenek, panjat kerusi /katil dan tentunya bole turun sendri dgn selamat.

9) Dah pandai main stacking Mega Block..bile dah siap ibu cakap pandai , aqil aqif akan tepuk tangan..

10) Dah kenal 3 pancaindera (Eyes, Nose, Teeth)..Bile sebut Eyes (buat mate kelip2)..hehe same la jugak utk hidung dan gigi..skg tgh ajar Cheek & Ear…dan “Open your eyes, Close your eyes”

11) Suke main car /truck(tonka)..sorongkan car/truck dgn bunyi2 sekali…woommm..(ini papa yg ajar)

12) Minum susu 8-9 oz (7 kali sehari)

13) Suke makan nasi / bubur , ikan /ayam, frutiez (carot,kiwi,apple,pisang,anggur), Calci-Yum, Vitagen, butterscotch cicah susu
14) Weight : Aqif (13 kg) & Aqil (10.6 kg)



3 kengkawan khatam & cepat2 komen:

MeL said...

mummy u pn ada twins ye? beshnye! patutlah dpt twins jgk ;) wah mcm2 aqil & aqif da bole buat..clever boys! smlah mika pn calci-yum hehe..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

mel :
haah ade twin jugak...dah rezki dapt kembar lagi..hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tu yang buat tak sabar nak tunggu the next achievement kan?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin