Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Tuesday, March 17, 2009

~~Ketumbit oh Ketumbit~~ Part 1


Malam Ahad lepas bawah mate sebelah kiri rase cam sakit..aku cakap kat Abiy yg mate aku sakit..Then aku kate mungkin sbb my Twin kot..skg ni my Twin suke sgt hantuk2, gosok2 kepala die kat muke aku..kdg2 tu terhantuk kuat gak..maybe sbb tu la kot..esok paginye,bgn2 tido jek mata kiri rase pedih2, rase cam ade jerawat bawah kulit yg blom kluar lg. It was really painful when it was in contact with sumthing.

Of coz I can't stop my eyes from blinking. so each time my left eye berkelip2 sakitnye xley cite.Unfortunately, that day was a busy day. Aku pun takde rase cam nak g klinik..sbb I stiil admit yg aku ni bukan kene ketumbit ke ape…still thinking yang mate aku bengkak aje..What I could do was just asking around what had happened to my eye. All gave me the same answer "Nk tumbuh ketumbit kot" and bile saye tanye ape puncanye, all gave me the same answer too "Skodeng". Caittt!! ..Adakah aku diserang sang Ketumbit?

So, pg ni ketulan kecil bwh mate aku ni makin terserlah..and aku pun rase nak g klinik..tapi keja byk lagi tak siap..ermm takpe la..aku decide nak g after lunch nanti..sbb lots of URGENT job to be done..... Lepas g klinik nanti , aku update ape cite Doc lak ye pasal ketumbit aku nih..huhu ketumbit oh ketumbit..mane la dapat ni..

Maka di sini, ingin aku berkongsi sedikit petua merawat ketumbit selain gi klinik. 1stly petua ni : gosok hujung kain yg kite pakai kt tmpt ketumbit tu a few times, kain telekung semayang pon ok. 2ndly petua kesihatan dari website
famili azam dot com : Caranya, ambil seulas bawang putih, guris sedikit bahagian hujungnya dengan kuku agar keluar airnya dan sapukan pada kelopak mata yang ber ketumbit tadi 3 kali sehari. Selamat mencuba. Hahahaha!

Till now…Can Cin Cau

Note: Gambar tu hanye contoh org2 yang kene ketumbit..Bukan aku ye..hehe



0 kengkawan khatam & cepat2 komen:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin