Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Monday, October 31, 2011

:: Lelah, Athma di ujung minggu ::



Janji update ye tak ??



Nak siapkan satu entri pon, aku rase lelah jugak neh..
yelah mane taknye, ujung minggu lepas anak-anak aku berjemaah kena athma
dengan si Qaseh pon join to da club...welkam to da clab la qaseh.. :((



coti deepavali tu sempat lagi ukur ikanO
rasenye dekat 3 bulan kot tak jejak kaki kat tempat pebret kitorang anak beranak
dapat jugak budak 3 ketul tu paw makpak dorang, dapat baju sorang selai..jadik lorr..
haaaa..tengok dah melencong cite lain plak :P



mase eve deepavali tu, indians kat kawasan umah aku ni kemain lagi main mercon
raya cina pon tak macam tu punye perangai main mercon..
tepat kul 12 malam, stat la dorang main mercon macam nak rak
aku rasa macam dok dekat afganistan, iraq tu...meletop-letop seluroh kawasan umah aku tu.
aku dengan abi pulak excited jugek...wahaha
bawaklah budak 3 ketol tu menjakon tengok orang lawan-lawan main mercon
memang cantek-cantek ..nampak tengok real weh macam kat KLCC tu..mane tak jakon kan...:)
abi pun siap amik kemre gajah, captured the moment la..
dah dapat tengok bunga api KLCC puas-puas, aku ajak abi dengan bebudak 3 ketol tu masok..
dorang tak habes lagi menggasak main mercon, takkan kitorang plak yang nak beriye-iye kan..
siap yang raye ni?? hahhaha



masuk umah, aqil aqif dah terbatuk-batuk..
macam mane la aku bole lupe, yang anak-anak aku ni sensitip dengan asap-asap ni..
mase puase dulu pun same, main bunga api, lepas tu dua-dua tercungap-cungap..
aku dah mula risau kalau dorang dah mula batuk..
pesen dorang ni kalau dah batuk mesti tecungap-cungap la jawabnye..
teros aku bagi minum air banyak-banyak biar die rasa lega dan tersos dorang tido..



dah batuk-batuk naik sampai ari khamis..
aqil nampak dah ok, si aqif yang terok plak..
terbatuk-batuk, dada pon dah turun naik berombak-ombak..
aku memang super duper risau kalo dah berombak-ombak camtu..tak senang duduk dah aku..
tapi dalam tercungap-cungap tu, main tak berenti-renti...adeh!!!
malam lepas abi balik dari kerja, terus ke Putra Medical Centre (PMC)..
terus ambil nebulizer...nampak lega dada aqif...better than before..
doc pun cakap, lung dah clear , kahak pun dah takde...
doc bagi antibiotik dan ventolin..
alhamdulillah aqif pun dah senang nak makan ubat..
sebab antibiotik tu kene habiskan 3 hari je..
kalau dulu puas pujuk rayu punye nak makan ubat...:))


jumaat pagi aku tinggalkan bebudak 3 ketol ni kat umah mama...
aku ade appointment kat SIRIM , pastu planning nak ke USJ Plant..
mase hantar kat umah mama, semuanya tido.. ok-ok aje semuanye..
cume qaseh ade batuk-batuk sket...aku tak syak ape at the first place..cume batuk biase..
on the way ke USJ, mama cal, Qaseh dah tercungap-cungap..
dah tak tentu arah aku dengar Qaseh macam tu..tak jadi gi USJ, aku amik half day je..
aku suh mama letak vicks dulu kat dada depan & belakang...bagi die rase lega..



sampai umah, aku terus ambik Qaseh...
leher Qaseh dah lekuk, susah die nak bernafas, dah bunyik-bunyik dah...
ofkos merengek-merengek la kan..
aku cal bitau abi, abi pon teros amik halfday..
abi sampai, kitorang bawak ke PMC lagi...
doc ambil Qaseh then get into nebulizer...
first time dengan nebulizer, Qaseh sikit pun tak melalak cam abang-abangnye dulu
senyap aje die menikmati oksigen..
mungkin sebab Qaseh desperate sangat nak oksigen tu..
Qaseh warded kat PMC dua malam..doc nak buat surveillance and keep on nebulizer 8jam sekali...
alhamdulillah, semua dah OK...



ibu ngan papa pun lelah poket jugak...
naik turun PMC due kali seminggu...hahaha
naseb ade Prudential & Medilink.... :))




Friday, October 21, 2011

:: Aqil Aqif masuk kelas menulis ::


keja ari jemahat dah abes !! ya ribba yok balik yok ....


hokaloh hujan pulak kat luar tu..
musim tengkujoh dah mula, fefeeling duduk kat tepi-tepi pantai pulok
sejuk sesangat , terkencen-kencen ai , kulu kiler masok toilet..
tak tahan weh...nature call !!


seblom zass balik, ni nak masok entri terakhir untuk minggu ni.. (-^-)
cek cek cekidauk....


aqil aqif tahun depan dah nak masuk skool
skang ni ari-ari masok kelas menulis dengan cekgu Jaja die
nanti takde la sangap sangat masuk skool
at least dah kenal dan bole tulis..
kang pegang pensel pon terkial-kial, kesian jugakka
n..


pikcer fresh from the five-five-0-D cekgu jaja
lets them do talking...



tempat kejadian : dapor umah nenek kale hijo !! we go green :)




Aqif yang left-handed
adehhh keciknye buku tu jaja ooi !

tangan dobot-dobot tu ikut papa die..
ape benda pun sume pakai tangan kiri..
sampai nak makan pon tangan kiri..



aqil pulak guna tangan kanan untuk tulis...
walaupun kemba, tapi sorang gune kiri, sorang guna kanan
esok-esok blaja pandai-pandai macam ibu ngan papa ...sila lempan
g doploh kali ye !



tak cukup kat atas meja, melunjor kat lantai pon jadi ko..




hasil masok kelas menulis cekgu jaja...jom nengok ..

ade ghope jugak A B C kan .... esok-esok masuk kelas tak berbayar ni lagi...
ibu banje jaja makan kat PokNik gaji neh :))




hahahahaha nak gelak goling-goling dulu
ni mesti budak dua ketul yang suruh cekgu jaja die lukis
upin upin ni memang dah jadik jiwa aqil aqif
ape-ape pun mesti upin ipin
nak pujuk makan ayam pon, kene upin ipin jugak



ni yang paling ai tak tahan kak ros ngan opah pon ado taw !!
nak tau tak, semua kawan-kawan upin ipin, aqil aqif hafal..
abang salim, korang ingat tak??...
ai pon kadang-kadang lupe taw..
aqil aqif kalo nampak keta proton exora, dari jauh lagi dah tau "ibu tu keta abang salim"
memula ai konpius gak abang salim?? abang salim mane pulak yang korang kenal ni..
" abang salim yang bawak upin upin raun raun naik keta tu la ibuuuu"
jom gelak goling-goling bejemaah..... hahaha adoyaiiii anak..



Qaseh pon nak join kelas tulis-tulis
tapi ngantok nak tido...hahaha



habes masok kelas tulis-tulis !
malam ni masok kelas ngaji mukadam pulok dengan papa die...

antie Jaja entri dah siap..sile bace ye...

can cin cau...



:: esok sabtu ahad nak buat ape? ::




ade setengah hari lagi nak koje, esok sabtu lusa ahad..cottiiii!!
esok ai tak keja..kan ai keje altenet satedei...
so ari jemahat ni rase bebonga-bonga ajew..
bos kesayangan ai pon tak masok opis arini..
dalam hati, donia ini ai yang punye taw !! engko hade mak enon ???



dalam kepala ai ni ade few things nak kene settle dua hari tu..
kalau sempat, bole buat semua bende tu
kalo non hado mase, mano yang sompek yolah..nek buek camno kan..
kito ni meranchang jo, tuhan tu yang tontukan sgalonyo..




BF - buat power pumping


tiga hari dah buat power pumping
hamboi-hamboi..berjenoh nak tunggu sejam tu..
naik kebas vontot ai duduk lelame...hahaha
jadiknye kene keep on PP lagi..tak cukop seminggu, ade 4 ari lagi adeh!!
biasenye buat kul lime setengah pagi, lepas tu terus solat subuh...heaven sesangat ai tell uols :)
harap-harap takde la ai telajak tido nanti
mase-mase cenggini je la bole buat PP, takdo orang kacau..



Serbis keta Fink - 5000 km



kat odometer keta pink rasenye dah tujuh ribu plas plas
dah eksid limit sesangat dah tu..naseb la
tapi ai tak pegi merambu jauh-jauh pon bawak keta pink tu
pegi balik opis je..alah bape kilometer sangat...
tapi dah sampai mase serbis, kene la jugak serbis kan
abi ai kate , takkan nak tunggu tecabot tayar baru nak gi servis..
sentap ai taw abi cakap cenggitu !! :(



Lipat baju bajan



minggu ni non hado mase nak lipat baju-bajan semua
ade dekat sebakol tu yang tunggu ai lipat
kene amik mase nak melipat, sebakol ko !
silap aribulan, abi yang lipat nanti..
lipat baju ni kene adekan mase jugak, kalo tak menimbon nanti..



keja-keja umah lain dah memang ade
masak-masak pon mesti kalo dah ari minggu kan
dari bekpes sampai la ke tengahari baru siap
cuci bilik air dah memang wajeb buat ujung minggu
bole menyambil mase nak mandi
takdo selera nak mandi kalo bekulat-kulat !!!





Thursday, October 20, 2011

(Surat Kepada Editor) Artikel terpesong tentang Human Milk 4 Human Babies - Malaysia

[Surat kepada Editor] Artikel Terpesong tentang Human Milk 4 Human Babies – Malaysia

Kepada pihak editor Berita Harian,

Perkenalkan diri kami, Ayuni Zainuddin, Nadine Ghows, Zaszima Abu-Samah, Ernadia Os’Hara, Chern Pei Wei, Jean Chuah, dan Shahida Ahmad Khan sebagai pengendali-pengendali Human Milk 4 Human Babies – Malaysia.

Kami amat terkilan dan marah akan artikel tulisan Nor Affizar Ibrahim dan Nor Afzan Mohd Yusuf bertajuk “Tawar Susu Ibu di Internet”. Artikel berkenaan yang juga disertai denganteaser gambar bertulis “Percayakah perahan susu badan wanita berlambak di pasaran dan kini dijual di internet? Jawapannya dalam RATU, Berita Harian hari ini!”

Artikel berkenaan secara keseluruhannya menampilkan etika jurnalisme yang sungguh teruk dan tidak professional. Kami telah ditemuduga oleh hampir sepuluh akhbar-akhbar lain sebelum ini dan tidak satu pun yang seteruk ini.

Cik Afzan TIDAK langsung menemuduga walaupun salah seorang daripada kami untuk memahami latar belakang Human Milk Human Babies – Malaysia. Beliau hanya mengirim sebuah email yang tidak professional kepada saya begini hanya DUA hari sebelum artikel berkenaan dikeluarkan:

“Re: inportant

hi ayuni,
afzan from berita harian..can i get ur phone number..mine 019 ****** ..tq..want to ask you about breast milk…”

Sehari sebelum artikel ini dikeluarkan, Cik Afzan meninggalkan satu post di salah satu thread di HM4HB bertanya tentang keselamatan susu badan ibu lain. Perkara ini adalah sangat ASAS dan untuk seorang wartawan yang akan menulis sebuah artikel yang akan dibaca oleh umum untuk TIDAK TAHU tentang hal ini amat meralatkan. Ia seolah-olah Cik Afzan dan Cik Affizar tidak mengambil masa langsung untuk membaca tentang jaringan ini dan segala maklumat tentang jaringan ini telah sedia ada di lama Facebook kami. Buat pengetahuan Cik Afzan, EBM adalah Expressed Breast Milk dan BUKAN Extra Breast Milk.

Ini sahaja menunjukkan betapa Cik Afzan dan Cik Affizar tidak membuat kajian menyeluruh tentang HM4HB sebelum menulis tentang jaringan ini.

HM4HB adalah jaringan mencari ibu susuan yang dimulakan di Kanada oleh Emma Kwasnica dan kini bercabang di lebih 50 lebih negara termasuk Malaysia, Indonesia, Azerbaijan, United Arab Emirates, Singapura, Kuwait dan lain-lain. KAMI BUKAN SEBUAH ORGANISASI jadi kami tidak menyimpan data-data keluarga-keluarga yang terlibat. Kami percaya akan Pilihan Bermaklumat/Informed Choice.

Kami juga tidak MENJUAL BELI susu badan kerana jika terjadinya sedemikian, ketulenan susu itu tidak dapat dipastikan. Bila susu itu diderma secara percuma, kita tahu yang seseorang ibu itu benar-benar ikhlas. Walaubagaimanapun, adalah digalakkan untuk sebuah keluarga untuk memberi upah yang sewajarnya kepada seorang ibu susuan seperti yang disebut dalam Surah At-Thalaq Ayat 6.

Di setiap negara, HM4HB dikendalikan oleh aktivis-aktivis susu ibu yang berasal dari negara itu sendiri. Memandangkan fatwa di negara-negara Islam berkenaan mungkin adalah berlainan, kami pengendali di Malaysia bersikap proaktif dan berhubung terus dengan JAKIM untuk membincangkan isu ini. Alhamdulillah pihak JAKIM memberi kerjasama yang sangat memberangsangkan. Sehingga saat ini, 13 bulan selepas HM4HB – Malaysia ditubuhkan, lebih 50 bayi-bayi dapat menikmati susu ibu dan ramai ibu-ibu yang tidak perlu bersedih kerana terpaksa membuang susu perahan badan apabila peti ais sudah tidak muat lagi.

Soalan-Soalan Lazim ini merupakan usaha kami untuk memberikan panduan yang sebaik mungkin untuk ibu bapa Muslim yang mahu mencari anak dan ibu susuan untuk belajar tentang Hukum Penyusuan dan berkongsi tanpa rasa gelisah. Kami hanya mampu menyediakan panduan ini sebaik mungkin. Samada mereka melaksanakannya mengikut hukum syariat adalah tanggungjawab setiap individu dan keluarga itu sendiri. Mengharapkan kerajaan untuk memantau dan mengambil alih hal ini umpama mengatakan yang keluarga-keluarga ini bodoh dan tidak mampu membuat keputusan sendiri. Menjaga susurgalur mahram bukanlah sesuatu yang sukar. Kita tidak harus bersikap pesimistik.

Kami berusaha keras untuk memartabatkan susu ibu dan mengembalikan budaya ibu dan anak susuan seperti yang diamalkan pada zaman Rasulullah saw. Bukankah ini lebih menepat tabii? Susu manusia untuk bayi manusia dan bukan susu lembu untuk anak manusia? Artikel yang teruk ini telah memperlekehkan usaha kami untuk memberi yang terbaik untuk anak-anak kami!

Kami mahu pihak Berita Harian untuk menulis semula artikel ini dan membetulkan ‘fakta-fakta’ yang salah selain daripada meminta maaf daripada golongan ibu-ibu dan keluarga-keluarga yang terguris.

Yang benar,
Ayuni Zainuddin
Nadine Ghows
Ernadia Os’Hara Omar
Zaszima Abu-Samah
Chern Pei Wei
Jeanne Chuah
Shahida Ahmad Khan

di petik dari pada FB Ayuni Zainuddin : https://www.facebook.com/notes/ayuni-zainuddin/artikel-terpesong-tentang-human-milk-4-human-babies-malaysia-surat-kepada-editor/10150352235863153

————————————————————————————————————————-

Segala gambar di bawah ini dari pada blog: http://pageibushifaa.blogspot.com

Dibawah ini adalah artikel yg dikeluarkan oleh berita harian. saya capt pics dari hp sebab cari artikel kt Berita Harian tidak menyeluruh. Pertama kali saya artikel ini..hati saya terdetik, salah fahaman wartawan yg tulis tentang perkara HMHB

note : amaran kepada semua journalis..jika tidak tahu fungsi sebenar perkara tersebut, jangan tergopoh2 membuat artikel seperti ini hanya kerana mengejarkan ‘due date’ assignment anda.. ianya seperti memburukan keadaan lagi pandangan masyarakat kepada Ibu-Ibu yang menyusukan anak secara exclusive susu ibu. Saya mohon agar afzan segera membuat permohonan maaf secara terbuka seperti mana anda menyiarkan artikel tersebut di akhbar dengan fakta2 yg sebenar.

sangat terkilan dgn artikel yg memburukan tanggapan org sekeliling tentang perkara ini.



:: sarapan kaseh sayang ::






kalaulah jadik surirumah macam-macam bole buat kan???
tapi orang yang bekerja macam i, nak buat sarapan pun tak sempat



dah 4 tawon lebih jadik bini orang
bukan tak penah buat sarapan pagi
ujung minggu ai mesti bangon pagi senseng lengang kat dapor buat sarapan
ujung minggu la abi merase sarapan kat umah
tak kesah la ape yang ai masak, abi makan aje..abi tak banyak songeh...



yang buat ai fikir skang ni, sarapan pagi untuk weekdays
mase-mase hari yang kitorang bekerja
abi ai memang suke kalau dapat sarapan pagi
tapi rasenye jarang-jarang ai masak sarapan kalau ari kerja
memang tak sempat la kalau ikut rutin yang ade



penat balik keja jangan cite la, memang sangat penat
ai balik dari umah mama, paling awal jam 9 malam, paling lambat 10.30 macam tu
masok je umah, ai kemas dulu ape yang patut
nak berkemas pon amik mase jugak
sambil ai kemas , abi siapkan anak-anak, tukar diapers, tukar baju tido
bile dah siap kemas-kemas ape yang patut, nak tidokan budak-budak tiga ketul tu pulak
bile tidokan dorang, ai pon terjungkang same..penat weh !!
sedo sedo dah kul 1 pagi...ambek ko!
bangon la balik teringat tak solat isyak lagi...
lepas tu , sendri mahu hengat la, tarik bantal lagi bagos!!!!



tetibe rase bersalah kat diri sendiri, selama ni tak bangon awal buat bekpes..
skang 5 ari kerja tu, ade la 2 kali bangon buat bekpes
bangon awal kul 5.30, pam susu dulu lebih kurang 20 minit
lepas tu ai buat bekpes
tak kirela sandwic tuna ke, mihun goreng ke nasi goreng ke
ai buat yang senang-senang aje, yang penting cepat siap..
kalo nak bernasik lemak bagai, memang tak dapek la..boli yo kat warong udah!..
kadang-kodeng goreng sosej, naget makan dengan baked bean...
cukup la tu kan, bancohkan pulak milo panas..
senyum je abi bile die tengok ade bekpes kat meja..
selame ni abi tak penah bising ke ape ai tak buat bekpes
tapi sendri mau hengat la, sampai bile nak beli bekpes kan
bile dah buat bekpes, ai pon bole tapau ke opis
dah jimat kat situ, sambil tu bole kongsi bekpes tu dengan bebudak opis...dapat pahala...



slo-slo dulu, skang 2 ari dalam 5 ari
lame-lame ari-ari ai bangon vuat bekpes untuk abi..
semangat untuk diri ai sendiri ni.....


Wednesday, October 19, 2011

:: wordless wednesday :: bukan kueh raye ::







tempat kejadian : bilek teknikal opis ai...ari-ari 8 jam plas plas ai makan gaji kat sini...

soundly technical with this such concrete raw materials inside the IKEA tumbler







:: adik ni pelat la ::





macam la abang tu tak pelat kan....
intro ape cenggini plak??? hahaha



jom nikmati borak-borak ai dengan aqil & aqif...banyak la ko punye nikmat!
jom layan sudeh....zassss...



aktor dan aktress : ibu, papa, aqil dan aqif...qaseh mengoceh sorang-sorang die..
tempat kejadian : dalam keta pinkkkkk... :)
mase kejadian : pukul seploh malam meround-round dulu seblom sampai umah..
tula dapat borak-borak panjang...umah ai dengan umah mak ai jaunhye sekangkang kucen aje... dot..dot



sedang aqif sembang-sembang dengan mak pak die tetibe aqil menyampok
aqil adalah abang, aqif adalah adik
dorang bahasakan diri camtu



aqil : adik ni cakap pelat la ibu
mak pak die dah pandang satu same lain, heran mane aqil dapat perkataan "pelat" tu..

aqil baru 3 tahun 7 bulan ko !

ibu : pandai je ye cakap adik pelat. pelat tu camne abang? cube bitau ibu

aqil : pelat tu cakap tak betul la bu..macam adik ..

papa : mane abang tau adik pelat?

aqil : adik cakap makan , matan..

ibu : lagi ?

aqil : adik cakap bukak, bucak..adik cakap buku, bucu..

aqif : yelah, adik memang pelat...
mengaku pulak si aqif ni yang die pelat..
mak pak die dah tergelak guling-guling mase ni....hahaha sila jangan perchaye ye..
gile ape nak guling-guling dalam keta kan...


memang aqil tak sepelat aqif..
tapi aqil dan aqif dah petah bercakap..
nenek kata "cakap dah kalah orang tua, pempers pakai lagi" hahaha



kalo ade sebutan dengan huruf "K", aqil guna qolqolah nada tinggi...hahaha
bak kate abi ai, aqil guna qolqolah qubra....cam kite blaja mengaji dengan ostad kecik-kecik dulu..
kengkadang aqil yang ajar aqif nak sebut "makan, bukak, buku"



tak apelah pelat-pelat pun anak-anak ibu tetap sihat, cergas , cerdik ...
lame-lame nanti dah tak pelat la kan...
kalo tak pelat , tak comel plak...
budak tecik mesti ade pelat-pelat sket kan..



can cin cau...





Friday, October 14, 2011

:: appraisal datang lagi ::




belum pun ujung tawon kan??
appraisal form dah sampai...
dah sampai kat boss ai, bukan sampai kat ai...


apsal la cepat sangat..
time flies and goes..huhu


semalam bos ai tanye...
"u nak bonus banyak???"
ai tak teros jawab...nanti nampak sangat gelojohnye ai kan..
ai senyum-senyum aje...tak pon jawab lagi soklan boss tu
" how bout last year?"
ai cakap dapat cammi camni sekian sekian banyak..
"ok, u will see then"....hahah tu je yg boss ai bitau...
ok bossss...ai suke taw..
situasi ni bukan mase appraisal pon, borak-borak aje.. :)


seblom cuti dipavali dah nak kene submit semua appraisal..
ade seploh hari campur tolak..
bos ai pon pun tengah pening dengan KPI anak-anak buah die...
giliran ai next week kot...kecut pewot pulak aku rase neh...:)) bukan nak masuk pekse la weii..


kalo dapat bonus lebeh ai buatkan u pavlova bosss!!!...
homemade punye taw....
ape kene mengena pavlova pulak ni?
ekceli ai tengah gigih nengok kat yutiub camne nak buat pavlova..
ngko kesah ek mak enon??? gi lah jauh-jauh....:))



Thursday, October 13, 2011

:: bertambah jugak ::




dokek seminggu berhompeh puleh !! apsal cakap nismilan lak neh.. hahaha
dapat jugak ai tambah belen-belen ebm dalam difo kesayangan tu
naik jugak sertingat lagi botol-botol syomel tu



kan mak ai komplen susu ebm tu cair
tapi sejak bersemangat gaban mengepam ni, susu dah pekat likat ko
kalo tengok botol tu, yang pekat lagi banyak dekat empat setengah aunz...suke ai taw..
hormon-hormon oksitoksin tu dah mai
alhamdulillah syukur sangat



sejujornye ai memang dah tak bole nak mengepam pagi-pagi suboh shepie tu lagi
skang ni last mengepam seblom tido je la..
dulu ai kunci jam kul 5 pagi...kalau jam memekak-mekak tu, mesti ai bangun mengepam..
skang ni, memang malas tak hengat punye!
jam tetap kunci gak...bangonnye tak pon... nyampah...
bile jam bunyik, buat-buat tak dengar...siap gi offkan lagi henset tu...:P
sedar-sedar dah kul 6.30..meloncat la kan...memang tak sempatnye nak pam bagai...
bile la nak rajen cam dulu balek...
semangat rajen silalah datang lagi !!!!!



pagi-pagi dah minum susu ... sedap taw..
kalo makan lunch pulak, ai carik la sayo-sayo ijau..amek lebih sket...ngamkan dengan sambal belacan
petang pekena, keledek goreng...hahah milk buster gak tu...
air pun minum bergelen-gelen..sek sek gi pentri amik air...
mesti owang cakap takdo kojo ko minah neh...
lantak la owang nak cakap ape, ai gi amik air kosong aje, bukan gi perabes mendealah 3 in 1..
ai tak sentuh taw mendealah tu... currlass ko!!



rekod terbaru ai, pagi tadi pam awal sket kul 9.30 pagi..
dapat 7 oz jugak...jadilah kan..nampak jugak naiknye tu..
sebelum ni paling penuh 5 oz aje...
kul 1 nanti mase untuk pam lagi...
mintak-mintak hasilnye same la kan..takpun sebotol penuh pun jadilah...
asalkan ai dapat bawak balik, dapat tambah ebm kat difo tu..
petang dan malam nanti punye hasil, buat fresh ebm untuk esok je...



Ya matin ...Ya matin ...Ya matin ......tujoh puloh kali...
insyaAllah....







Friday, October 7, 2011

:: Doa Banyakkan Susu ::




bismillahirrahmanirrahim.....






Ya Allah..hanya padaMu ku mohon pertolongan...
lipat gandakanlah curahan susuku
setiap titis susu yang mengalir adalah rezeki yang sangat bernilai dariMu Ya Allah..
HambaMu ini sujud padaMu Ya Allah...
engkaulah Yang Maha Pemurah dan Maha mengasihani HambaMu..
Amin..Ya Rabb Al Amin...



:: dah guna EBM bulan 8....takot!! ::







bukak difo skang ni, isinya dah tinggal separuh aje..
ebm dalam difo ai dah semakin berkurangan..
perasaan tu sangat tak tenteram hokey
difo yang dulunye selalu aje penuh dengan ebm
skang dah kurang isi dalamnye
ai takot neh!!!


skang baru awal bulan 10...
ai dah guna ebm bulan 8 tau...mane tak sedih..
ebm bulan 8 baru je ai gune semalam ...
kalo bulan 8 punye ebm, maknenye bulan pose punye la...
mak ai ade komplen yang ebm bulan 8 tu cair sangat...takut aje kalo qaseh refuse nanti..
yela mesti cair , bulan pose punye hasil..
kalo nak dibandingkan dengan bulan2 tak pose...
lagipun pose aritu sebijik saplimen pun tak masuk tekak ni...haishhh




rindunye la ai kat difo yang penuh macam ni
ari-ari sampai umah gi jenguk difo ai ni
ciom-ciom hawa sejuk tu...terapi untuk ai taw !!
ai selalu cakap kat difo ni moga tambah-tambah banyak la isi u ye..
abi ai layankan aje isteri die sengal cakap sorang-sorang dengan difo hahahah



tak cukup kat difo kat fridge pun dah melimpah ruah camni
inilah zaman kegemilangan ai..difo penuh, fridge penuh..
skang fridge ni sebotol ebm pun dah takde..
cume tinggal kat difo aje...bulan 8,9 10 punye ebm...


bile ai tersedar ebm dah makin berkurang, ai tanye balik diri ai..knape ye??
sememangye ai dah bole jawab sendiri..
ai memang pasti sebabnye..nak tau ape??

:
:
:
:

ai bukan me'randung' (preggy) ye...hahaha
sebab bermula dari pose lagi..
awal pose tu pam macam biase, kat umah , kat opis pam jugak..
minum air pun banyak mase sahur..
bile pam dapat hasil cam biase jugak..10 oz tak kurang....
bile dah tengah-tengah pose tu...bile pam dah semakin kurang yang ai dapat..
paling banyak 6 oz..maknenye dah kurang separuh dari hasil biase..
susu pun cair aje tak macam biase..
DAN...
satu silap besar ai..ai dah tak mengepam kat opis..
opis baru ni susah nak buat port mengepam..
ai kene mengepam dalam bilik..ai kongsi bilik dengan bos ai...
freestyle kan bunyikye boleh tahan bising...
ai rase tak selesa nak mengepam bile bos ai ade..
terus tak mengepam kat opis..
ai cume pam lepas sahur aje..sekali aje sehari...
mase tu ai fikir ebm banyak lagi kat difo tu, penuh lagi sampai tak muat-muat
ebm banyak tu bole la backup sampai raye ...
hambik engko!! raye cuti panjang pulak tu...lagi la tak mengepam...
kasik direct all out kat Qaseh..
balik cuti raye, ai pulak sebok dengan SIRIM audit..
ai pam jugak kat dalam bilik..sebab bos ai skang ni dah jarang masuk ofis..
bersungguh-sungguh ai mengepam..
rase bersalah tak bawak susu untuk qaseh bile balik dari ofis...


lepas raye ni la ai stat buat air longan rebus
pepagi buta lepas pam, air rebus longan..
ai stat buat sup lobak putih, sawi, bendi..
semuala yang dulu jadi milk booster ai..
ai nak ambil Shaklee BF set jugak...
susu Anmum Lacta pun dah lame tak berusik...
ai nak buat power pumping, tendem pumping...
moga ai kuat lakukan semuanye demi Qaseh !!!!

CIK NITA MULAKAN SEKARANG!!!!!


"Ya Allah berikan aku peluang lagi, berikan aku kekuatan , Kau kurniakan rezeki susuku untuk anakku Qaseh Hannah Qhadeeja"
"Ya Allah, kau cukupkan limpahan susuku buat anakku, Qaseh"
"Ya Allah, permudahkanlah perjalanan penyusuan hambaMu ini"





Thursday, October 6, 2011

:: adik eksiden ::





tegak bulu ghoma noks!!!
nak mulakan yang mane dulu pon susah
verangan sane verangan sini nak kumpul idea
dah tu waktu pam susu pon dok carik idea lagi..
redah aje la..goreng-goreng asal cite ni sampai...


fuhhhhh kusss semangat.....
sekali pon tak penah eksiden keta..
sabtu lepas, ai sefamily dapat berita yang atok sedara ai dah tenat
atok sedara ai ni ade ulser perut a.k.a senang cite kanser usus la
adik ai cal kate nak gi tengok atok sedara ai tu seblom ape2 yang kite tak tau terjadi
ye lah orang dah tua sakit tenat camtu..kang tak sempat nak jumpa pulak
sampai post ni ditulis, alhamdulillah kami tak dapat lagi berita yang mendukacitakan
moga-moga atok sihat-sihat dan cepat sembuh ye!!


ai keja sabtu tu, tepon bos, tepon HR, dapat balik kul 10 lebih
tung tang tung tang kul 12 lebih baru kitorang gerak ke hulu langat
kitorang pegi dengan 2 keta..
ai naik mevi pink sefamily dengan mama..
adik ai, niza naik gen2 dengan ucu, anak-anaknye jugak nenek
adik ai, nina naik mevi jugak!!...banyak kan mevi kitorang...engkorang hada?? hahaha
nina tak konvoi sekali, nina kat KL..site construction mane entah..
ikut kire nina pegi terus dari site tu ke hulu langat...
pakteh yang dari somban pun ade jugak..
die terus ke hulu langat dari somban...


kitorang lalu jalan duta menghala ke hulu langat
niza jalan dulu, ai lambat sket tunggu mama..
bile dah gerak, ai cal niza tanye kat mane..
die kate maseh kat jejantas sg buloh, anak-anak ucu tapau makan..ok!


dah lepas tol jalan duta, menghala la ke jalan duta , istana negara baru!!
jem punye tak hengat...hengat pun tak camni..hahaha
ai cakap dalam hati, kenapa la jem barat kat istana ni...
tetiba optimus ai berbunyik..haha tepon ai ler tu.. :)
ai tengok kat skrin, niza yang cal..
dalam hati ai lagi, ai ingat die nak bitau jem teruk kat depan...sebab die mase tu jauh ke depan dari kitorang
angkat cal...
niza dengan nanes nye die bitau yang die eksiden!!!
" net aku eksiden,terok gile, habis keta aku! habes depan belakang kena!! "
"kat mane?"...."ni haa kat depan istana baru ni ha"
" sape langgar ko? " "ntah treler bOdO mane ntah, tetiba langgar belakang"
ai teros tanye macam mane dengan nenek ai..
" nenek berdarah -darah!!"...ai dah nak nanges mase tu..
terus abi ai bawak keta cam ambulan, mencelah-celah nak sampai kat port eksiden tu...


sampai je betul-betul kat kedutaan india, jalan duta
ai dah nampak gen2 adik ai kat tengah2 jalan dah tak rupe gen2..cam hantu dah!!
"Ya Allah!!!!...itu je yang mampu ai sebut...
ai nampak nenek ai maseh dalam gen2 lagi...tak tau lagi ape yang berdarah...
ucu & the geng dah keluar ..dok kat tepi jalan...


puncanye polis eskot b0d0 ni lah..
entah raje mane yang die eskot...
raje nak lalu, rakyat kene langgar! ape die kesah kan...
trela mane nak sempat brek kan, kalo dan dan tu ngko tahan suh benti..
polis, ko ade akal tak?? yang trela tu gune brek angin...
tak sempatnye nak brek, dah la jalan tu berbukit...
kalo die tak bantai montot keta adik ai , rangup la ko mati katak tang tang tu jugak!!


dah la sekor polis pun tak nampak batang hidung mase tu..
kene maki hamun sume baru sampai...
ape yang korang dulukan??? raje ke rakyat???


eksiden ni melibatkan dua kereta lagi
satu vios, satu kia spectra..gen2 niza tersepit tengah-tengah...
trela ni yang 24 tayar tau...nauzubillah!

bersyukur sangat semuanya tak cedera sikit pon...
nenek ai yang berdarah sket..sebab terhantuk pintu..
darah tu puncanye dari tahi lalat hidup kat hidung nenek ai..


pakteh ai yang patutnye terus ke langat pon, terus ke jalan duta
nina pun berdesup terus ke tempat eksiden
tow truck pun berdoyon2 datang
entah dari celah mane..ade je yang muncul...pelik jugak ai..
setlle towing semua..kitotang teros kan jugak ke hulu langat...



balik dari hulu langat niza buat repot kat balai polis jalan bandar
ai tak pegi terus balik rumah...
dengar cerita dari niza, polis yang ambil keterangan repot tu ambil gambar gen2
bile nengok keadaan keta tu ...die terus cakap "kena buat doa selamat camne.."
yelah..trela beso yang langgar, tapi semuanya selamat...
sujud syukurrrrr Ya Allah!!!


nanti ai masukkan gamb0-gamb0 mase eksiden tu..
tak sempat nak transper lagi..



lepas ni kene hati-hati la korang sume lalu kat istana baru tu
raja dok ulang alik lalu situ nanti
jangan ade kejadian yang same berlaku...grrrr!!!



Tuesday, October 4, 2011

:: sane sikit, sini sikit ::



pasal keje ai


habis satu beban, lepas SIRIM datang buat audit..
phewww lega sangat-sangat, sampai rase dah takde keje nak buat...muahahaha
KPI dah dapat, mintak-mintak bonus berbondong-bondong la nanti..
tahun depan naik gaji lagi...hahah makcik kayo!!

timekaseh kat encik auditor SIRIM yang odit kompeni ai
takde langsung NCR untuk 3 site yang dorang odit..alhamdulillah..
tak sia-sia la ai mengeduketkan orang-orang kat plant pasal ISO neh...korang bole?
bukan senang wei nak megawarenesskan ISO...
ISO - ini susahkan orang...hahaha


pasal rambut aqil aqif


rambut aqil aqif dah panjang dan gulong-gulong
raye aritu tak potong pon
abi ai tanak potong, sayang katanya rambut cantek2
ai kate bukan nye pompuan nak simpan rambut panjang
biar punye biar..
meh teropong rambut mike bedua..


:

:

:

:



rambut anak dah gulong-gulong cam awan nano ni papa ooiii
tapi ai rase cam stylo pulak kan...
tak lepas bahu lagi...comel jugak...



kalao atok di bagi green lite, mesti dah lama atok potong neh
abi ai tak bagi potong selalu, nanti keras cam rambut askor katenye

alah ai malas nak ambik port sangat...
kalo dah serabut sangat nanti, pandai la abi ai gi kedai gunting...
tapi one thing, kalao gunting kat saloon aqil aqif suka..
jangan mak pak die yang gunting, memang la bersilat kuntau nak menteteramkan budak bedua ni..grrrr!!!



pasal harta (banyak la ko punye reta!!)


PIL dah bahagi-bahagikan tanah kat kampong
abi ai dah dapat bahagiannye...
kalau tak silap ai sorang dapat lebih kurang 1 ekar kot...bukan sekangkang kucen ye..:)
proses tukar name pun dah selesai buat mase balik raya aritu..




inilah bahagian abi...abi dapat rumah dan selebihnye tanah...
abi anak bongsu, dapatla lebih sket kot...
umah sebelah yang baru naik tu, umah abang abi..
abang abi baru dapat bertukar ke kelantan, dulu lakibini kerja kat Kapit,Sarawak
abang abi ni ustaz dan wifenye dokter di hospital kapit..
balik sini, dapat plak tanah free, buat umah syantek2...

ai rase taknak settle down kat sini..
itu perancangan ai dengan abi lah..
ai skang tengah proses nak beli rumah...mintak2 dipermudahkan..




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin