Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, July 7, 2011

:: Anak-anakku, Supaya Ibu Tak Lupa ::




Aqil Miqhael & Aqif Miqhael


Abang-abang Qaseh a.k.a Aqil & Aqif breastfeed 5hari..hanya minum susu ibu, melalui tiub di NICU..sudah tentu bile saya tiada bersama aqil aqif, susu ibu tak diberikan, hanya susu formula. sejak itu, aqil aqif tak mahu direct feed mahupun ebm. lagipun first baby, ibu tak ade ilmu sangat pasal breastfeeding. ibu rase looser sangat. kesian aqil aqif.

Susu formula dari umur 6 hari sehingga sekarang 3 tahun 4 bulan. rasanya dah banyak ribu habis untuk FM sahaja. dari S26 Gold, Enfalac, Enfapro, Enfagrow, Mamil Gold, Anmum sehingga Dugro. Tapi alhamdulillah, semuanya sihat-sihat belaka.


Mula makan umor 4 bulan. Saya bagi makanan dalam botol (gerber), banyak perisa nya tapi paling suka pumpkin. bubur nasi pun aqil aqif suka. Ikan Salmon, brokoli , karot & lobak putih. kalo masak bubur saya tak letak perisa (ajinaikmotor) :)


:

:

:

:

:


Qaseh Hannah Qhadeeja


Qaseh eksklusif breastfeed dan masih on EBM (fresh + frozen) sehingga sekarang, setahun 5 hari :))


Mula makan pada umur 6 bulan. Bermula dengan bubur nasi yang diblend halus + fresh EBM. Qaseh sangat suka.

Breastfeeding diteruskan dan bagi dia fresh + frozen EBM. Bile ibu bersama Qaseh direct feed saje. Percayalah, sangat seronok bonding moment ini. Qaseh masih lagi guna botol Avent kecil 4oz sahaja. Sampai petang Qaseh minum 5 kali selang 2 jam. She dont need to upgrade to a bigger bottle.


Sehingga sekarang ibu masih buat stok susu, masih tegar mengepam selang 3-4 jam sekali di ofis. Waktu mengepam dirumah adalah waktu sebelom tido, sepertiga malam dan selepas solat subuh.. dekat2 2 tahun nanti baru la berhenti pam susu kot... selagi termampu, saya akan terus mengepam. Qaseh masih teruskan breastfeed at home and weekend.

Qaseh lebih suka makan apa sahaja yang kitorang makan. bile umor 9 bulan ++, dah tak berapa suka pada bubur nasi. Now, she loves nasi dengan kuah sup ayam atau daging. Sup ekor pun layan hahaha


Masih lagi si dobot bam bam ibu. Last timbang 9.9 kg. dah setahun ni tak timbang lagi. Nak amik MMR nanti, mesti timbang lagi. Rasa dah capai 10kg ++ kot sekarang ni. Tak larat nak mendokongnya. Ehehe.





2 kengkawan khatam & cepat2 komen:

chinta... said...

pengalaman seorang ibu....suka baca...tapi xde lak dak comel bambam tu kat n3 nih..hheheh

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

chinta...


kalini comel bam bam takde..:))

ibu die nak cepat...tak sempat nak uplod gambar...


time kasih sudi bace...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin