Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, July 1, 2009

:: Meehoon Goreng Pedas ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::



Last weekend stories..nothing much more..lately ni mood takde de la nak entry post..cume blog walking je...ni cume nak enterframe Meehoon Goreng Pedas aku je.....lagi pun mmg dah berazam nk sediakan bfast and lunch untuk hubby setiap weekend..nak ke tak nak, kene masak jugak...2 ari tu je la pun dapat rase masakan wifey nye ni..hehe air tgn isteri beb! sape tak nak kan..


When comes to bfast I like something simple, no fuss and quick. So I will normally have a fried rice, noddles or beehoon. I think my mom's fried the best beehoon. Her fried beehoon is always very dry and not sticking together. The trick I learned from her is to soak the beehoon until is soft before frying them. Fried beehoon is really2 simple and everyone can do it.


I used beehoon, chicken breasts, squid, cabbage, carrot, bean sprout, garlic and dried chilli. Heat up some oil in a frying pan and put in the garlic. Then chicken, squid, follow by the carrot and cabbage. Stir fry for a few minutes and then put in the beehoon. Put a dash or two of water and put in the seasoning like tomato sauce,oyster sauce , sugar and salt to taste. Continue to stir fry until everything well mixed. Lastly put in beans sprout & kuchai. Mixed well and serve.



:: Meehoon Goreng Pedas ::

Menu kali ni aku namakan Meehoon Goreng Pedas...Sbb ape pedas?? sbb aku tambah cili padi kampung dlm meehoon tu...aku blend sekali dgn cili kering...bagi berasap mase makan tu...tapi takde la letak banyak pun..campur 10 biji je cili api kampung tu je ..sbb nanti cian pulak kat abi tu..ermmm mmg power la Meehoon aku kali ni...sedap sgt (puji diri sendri ni) hehe ..abi pun bagi thumbs up!......





4 kengkawan khatam & cepat2 komen:

Fara_Adura said...

Wahh..sedapnye mihun goreng itu.. nak jugek..hehe

Menyelerakan..fara neh laju je buka blog orang kalo nampak makann2 neh..keke..:D

Leya said...

betul la fara mihun tu nampak sodap. Lama dah tak makan mihun goreng asyik makan mihun sup jerk.

Kembar mcm mana tentu makin sihat kan? Geram tgk kembar u 2

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

to leya and fara...

try la meehoon grg tu...mmg best,tambah2 lagi pedas tu...hehe

twin semakin cerdik..ade je akal die nak buat ape2, nak main...mcm2 la...sihat alhamdulillah...

CatlinaFly said...

salam..jwb kat sini bleh ye..tggu chatboz tak kuar2..heheh tenet prob kut..haah skrg ni pakej sekitar kluang & bt pahat, ..kalo luar dari dua daerah tu, ade outstation charges...mmg wat area johor jek...maklumlah kite pon bkn full time, part time, hujung minggu jela pree leh amik job..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin