Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, July 31, 2009

:: Tag : Tentang Anda & 5 Kenangan Manis ::

:: SALAM PAGI JUMAAT BUAT SEMUA ::
Aku ade byk pending homework sebenarnye ni...
homework kene buat tag la..ape lagi kan...
paling byk dr Ummi Khayra punye..
tgu la nini ye ...nanti aku buat homework ko tu ek...
pilih2 punye pilih aku pilih yg Kak Rina punye ni...
Tag tentang diri sendiri dan kenanngan manis yg melanda jiwa...
layan la ek tag pagi2 jumaat ni...


1.Berapa umur anda?
Aku lahir 9 Jun 1982..saat dan ketika aku menjawab tag ni 31 July 2009..sekarang aku berumur 27 tahun 1 bulan 22 hari…semakin hari umur semakin bertambah…terlalu cepat mase berlalu…pantas sungguh…walaupun ada 24 jam sehari tapi rase tak cukup je…hehe


2. Anda berasal?
Aku dilahirkan di HKL..asal kelahiran di Kuala Lumpur la kan...Asal keturunan pulak..mama dan abah berdarah keturunan jawa..wong jowo kuwi..sebelah mama berasal dari Indonesia (yo wong jowo asal ne neng Jawa Indonesia)...sebelah abah berasal dari Jawa Johor...(sedulur karo Mawi yo) wahaha.....Kampung belah mama di Tanjung Karang, Selangor...Sebelah abah pulak di Benut, Batu Pahat, Johor..

(rupe2nye kat opis aku nih kabeh wong Jowo...ndok laili,ndok yanti, kang Izzat, Kang Ismon) huhu yes! Jawa World..

3.Berapa adik beradik anda? Anak yang ke? Brp lelaki n perempuan?
Adik-beradik ade 6 org ..Anak yg ke 4...Ade 3 org abg dan 2 org adik perempuan..


4.Sekolah terakhir anda?
Sekolah rendah terakhir – Sek. Keb. Sungai Buloh
Sekolah menengah terakhir – SMK Bandar Baru Sungai Buloh
Sekolah Matrik terakhir – Kolej Matrikulasi Melaka
Sekolah Tinggi Terakhir – Universiti Malaya


5.Bila terakhir anda memotong rambut?
Kali terakhir aku potong rambut 3 bulan lepas kot...Rambut aku dah panjang sgt, so aku potong pendek..takde pendek sgt..sampai cecah bahu jek..murah je rm 16 dgn cuci sekali..hehe

6. Shampoo apa yang anda gunakan sekarang?
Rambut ku mmg jenis takde kemomor ke ape...actually pakai ape2 shampoo pun bole..tapi aku pengguna setia Head & Shoulder dan Sunsilk kale pink (Manageable)...conditioner pun aku tak pakai..tak suke pakai...

Mase suke buat colour blond dulu aku pakai Herbal Essences..Untuk kekalkan color rambut tu..haha

7. Anda gemar menjahit? Kalau tidak nyatakan sebab..
Suke jugak...esp jahit2 manik kat baju..byk yg dah aku jahit...siap dapt tempahan tu...baju kawen pon aku jahit manik sendri...tapi kdg2 ape yg dijahit tu tak jadik sgt, so keje menjahit tu jadi separuh jalan la....terbiar la berkurun2 lamenye...tu pokcik abi marah tu..hangat2 taik ayam jek...huhu sory ye papa..

8.Jika duduk di rumah, adakah anda suka menghias diri ?
Soklan ni subjektif...bukanla menghias diri cam nak gi KLCC kan...kalo di rumah lebih selesa pakai seluar and tshirt..mlm tentunye pakai Kaften.


9. Apakah kerja rumah yang paling malas anda hendak lakukan?
Kalu malas sume keje tak jadik kan...tapi aku paling malas nak lipat baju la..kalo ade mesin lipat baju kan bagus...bole pokcik abi beli satu...hehe
Yela bayangkan la baju aqil aqif, sehari paling sikit 3 psg sorg, 2 org dah 6 pasang...baju aku & abi lagi..mmg byk..tapi aku kalo lipat kain ni, aku ajak abi sekali,tolong lipat same2..hehe naseb baik die nak buat..ye la cepat sket kan...takde la aku buat sorg2...selalunye time lipat kain bile aqil aqif dah tido..kalo tak die yg akan ’tolong’ lipat sekali...tau2 jela kan kalo budak tecik dh ’tolong’ lipat baju...huhu...


10. Soalan terakhir.. bagi 5 kenangan MANIS yang tak dapat anda lupakan sampai bila bila.
i) Dulu mase tecik2 aku dok kat Segambut...ingat lagi aku, rumah aku tu belakang sebelah surau..erm aku bukan nak cite pasal surau...ade satu pkcik ni, budak2 kat situ sume panggil pak Kob..Pak Kob ni agak garang orgnye..aku dan adik kembar aku takut sket dgn Pak Kob ni...sebabnye kalo je die nampak kitrg berdue mesti die sergah kitorg dengan bunyik yg aku & adik aku takut ..camni bunyinye (KKKuuuuuwwweekkkkk)..dengan suara yg garau dan kuat tu, manekan tidak aku yg mase tu kecik lagi mesti takut dah lari lintang pukang...kalo lalu depan rumah die je, aku mesti nyorok2, tanak ternampak Pak Kob...wahaha klaka betul...Skg Pak Kob pun dah takde...dah meninggal...tp walaupun arwah Pak Kob dah takde, tp abg2 aku masih lagi berhubung dgn anak2 Pak Kob ni...one of them dah jd Doktor Pakar..abg Zali, skg dah jd Dr. Zali..

Iktibarnye...budak2 dulu dengan org tua cukup hormat dan takut...baru disergah dah lari lintang pukang...budak2 skg ni...tak payah cakap la ...lu pikir la sendiri!!

ii) Mase umur aku 13 tahun aku menjalani rawatan orthodontik...yela arrangement gigi aku berterabur..al maklumlah rahang aku ni kecik..gigi byk nak tumbuh, takde space, tu yg berterabir tu...tgk org pakai, aku pun nak pakai..lagi pun aku mmg dpt full support dr mama...mama kan keje kat klinik gigi...paling seronok aku bole pilih getah untuk ikat braces tu..mcm2 kale aku bole pilih..free aje...ingat lagi mase tu, setiap kali ade appointment aku dah siap2 tulis kat mama nak kale ape...combined kale pun bole...so colourful...mama pun excited gak..hehe kdg2 mama yg suggest kale ni kale tu...aku buat rawatan ni 4 tahun..mase nak SPM aku dah discharge pakai Braces..pakai retainer aje..2 tahun pakai retainer...aku masih ingat lagi ade 2 org pakar orthodontik yg buat rawatan untuk aku...yg pertama Dr. Khoo Chooi See ...die ni ’andalusia’ sampai skg..handwring die sgt cantik dan kemas bile die biat report kat kad rawatan tu..neat and tidy...bile Dr. Khoo pindah ke Penang, pakar yg kedua Dr. Norlian Hj. Daud.. skang ni bile nampak org pakai braces, mesti aku teringat yg aku dulu penah pakai jugak..penah sekali terase nak pakai, aku suh mama buat appointment dan buat retainer baru...dapat retairner transparent & ade gold powder.Dr. Norlian suh aku cuba sbb new product...

iii) kat sekolah menengah dulu aku mmg baik sgt2 dgn dua org cikgu ni...cikgu kelas aku form4 & 5, mengajar subject Maths & Add. Maths...ingat lg 18 waktu dlm seminggu die ngajar aku n classmates lain utk 2 subject tu..Pn. Nor ‘Ainun Amir…mase aku blaja kat UM die pun sambung amik Master kat UM..die org Klate..kampungnye kat Bunut Payung, Kota Bharu..lagi sorg ialah Cikgu Zaini Muhamed..die mmg tak penah mengajar aku walau satu subjek pun..aku & adik aku baik dgn die sejak aku Form 5 ..stat kitorg buat kem motivasi kat Langkawi..mmg rapat sehingga ke hari ini...ingat lagi mase sekolah dulu, time rehat setiap ari khamis , aku mesti g koperasi beli air vitagen pastu letak kat meja cikgu zaini...hehe pastu balik sekolah mesti cikgu zaini call aku or adik aku..ucap time kaseh sbb bagi vitagen..mmg seronok la...kdg2 kalo takde vitagen aku belikan cekedis..hehe mama & abah pun kenal die, dan selalu gak aku suh die amik makanan kat umah aku...mama masak lebih je mesti bagi kat cikgu zaini...Cikgu zaini ni org Kelate gak...kg. nye kat Kadok kota bharu...skg die dah beristeri dan dikurniakan 3 org cahaya mata...pokcik abi pun mmg kenal cikgu ainon dan cikgu zaini ni...yelah Kelantanese belake kan...cume bile time raya masih tak berkesempatan nak gi umah dorg lagi..tgk la raye tahun ni..

iv) belajar meniaga..nenek aku dulu ade stall jual nasi lemak..mase tu aku darjah 3..nenk aku ni rajen kalo bab2 meniage ni...dari mude sampai la skg die meniage lagi..mase nenek jual nasi lemak tu, aku pun sebok nak tlg nenek bungkus nasi lemak..blaja menjual..kuih muih pun ade...lepas tlg nenek leh makan nasi lemak..hehe yg takleh aku lupe, ade org cam dengki dgn nenek sebab mase tu nenek aku la org paling pioneer jual nasi lemak kat Bandar Baru Sg Buloh..ade satu makci tu regular customer, one day mase die lalu nak beli nasi lemak, die kate nenek aku tak meniage..kosong je takde org..padahal nenek aku meniage...pastu kat mangkuk tingkat yg nenek aku gune untuk lauk pulak, aku ingat lagi lauk kerang sambal..ade tali temali mengelilingi dlm mangkuk tingkat tu...apela manusia ni kan..dengki mendengki...takdenye hidup senang pun..tapi takpe la...skg nenek pun dah sng, berkat meniage..alhamdulillah...

v) Berkenalan, bertunang, bernikah dan beranak-pinak dengan suami dan sahabat terkasih, tersayang dan tercintan-cintun aku.Inilah die qeqaseh pujaan hati ku Mr. Azman Bin Hj. Abdullah....Yang kini aku dikurniakan dengan sepasang permata hati kembar ....QAQIL + QAQIF..hehe
Tag ni aku tujukan kepada sesiape yg rase nak buat...sila la buat ye...


6 kengkawan khatam & cepat2 komen:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

sib baik kat ofis ni korang sumer tak speaking jowo...kalu tak menganga lah KRina...!!

MeL said...

parents i lak asal pure minagkabau indonesia. adat tu mmg masih kuat smpai skg ;)

izan ishak said...

hehehe...seronok la baca tag yg mummy miqhael buat nih...ada sket2 sama...iza pn org jawa...penah pakai braces...ada twins boy...
cuma izan xde adik kembar sbb izan bongsu...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

kak rina :
tula naseb la kitorg tak speaking jerman...kalo tak nganga je le kak..hehe

Mel :
ooo asal minangkabau la ye...mel mesti terer ckp minang ni...

Izan:
wong jowo ye bakyu ki..kg kat mane?ntah2 kite sedulor tak..wahaha

mummysyafie said...

salam kenal..sonok nya ada twins..comel lak tu

Mohammad Ayub said...

salam, saya nk mintak tolong boleh?
kalau saya nk pakai braces di klinik mak awak bekerja, berape ye Total cost sampai discharge?
boleh nk dpt discount x? heeee
saya 22 tahun, student UTM skudai.
please email me

ayub.success@gmail.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin