Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, July 30, 2009

:: Appointment : Orthopaedics :: Paedatrics ::

:: SALAM BUAT KALIAN SEMUA ::


Due kali gi hospital minggu ni..
Due org pakar kene jumpa..
1st gi jumpe Orthopaedics Surgeon (Dr. Mohd Hazrin)..hari selase petang..
2nd gi jumpe Paedatrician (Dr. Sharifah Azalea)..hari rabu pagi..
so..aku amik 1/2 day leave, due kali...
selase petang & rabu pagi tu..


alhamdulillah, aqif dah discharge klinik orthopaedic..
lepas ni takde appointment lagi..
'ton'..words baru yg Dr. Hazrin btau aku..
Dr. Hazrin urut & buat exercise kat tapak kaki belah kanan aqif..
die kate 'ton' kaki aqif dah semakin lembut...
much2 better than last visits..
die suruh aqif jalan...
aqif jalan dengan elok sekali...tanpa tip-toeing lagi..jengket2..


on his site, jangkaan die, kaki kanan aqif dah achieved beyond the clinical expectation..
semakin pulih, dah corak dan gaya aqif jalan pun normal..takde yg abnormal...
die amat puas hati..
die ade btau jugak, sume ni keje tuhan...
semakin aqif membesar, reflection dari otak ke kaki aqif sudah semakin matured..
so the brain can controlled the signal efficiently..
sumer tu berlaku tanpa disedari...
saat dan ketika itu, kaki aqif sudah bertambah baik dan normal..syukur ya Allah...

Dr. Hazrin pesan, u can treated aqif like a normal toddler..
no need to order the Artificial shoes...
aku mmg tak order pun..heheh
kalo nampak ape2 perubahan, mcm die mule nak tip-toeing semula..
terus dtg jumpe die.
die akan buat ape yg sepatutnye die buat la...

end up of this session..
no more visits to Orthopaedics & Traumatology Clinics...
aqif graduated with flying colours here....:))



:: @ Orthopaedics & Traumatology Specialist Clinic ::

~~~~~~~~~~~~~~~//~~~~~~~~~~~~~~~


Untuk Klinik Paedatric pulak..Both aqil & aqif involved...

1st Session..Weighing & Measuring Height @ Head

Aqil - 9.75 kg, 79 cm & 47 cm head (NORMAL & HEALTHY )

Aqif - 11.7 kg, 81 cm & 49 cm head (NORMAL & HEALTHY)

Paed tanye ape yg twin dah bole buat sehinggan umur 16 bulan ni.
aku pun cite la segalanye...
dah pandai itu ini sume sume la aku cite...
dari pandai jalan....sampai la pandai bercakap...
penat aku cite..
then die tanye pasal g klinik ortho semalam petang tu...
die tau jugak aku g klinik ortho bawak aqif...
ye la sumenye dah computerised dan ade link ant sume unit kat HSB ni..
aku btau aqif dah discharge kat Ortho..
she also told that aqif tendon much more soft rite now..


erm...her finding about aqil & aqif..
Brain Development -very good..
active, so playful and creative...
dah bole amik bende dgn gune due jari sahaja...
untuk pengetahuan sume dan aku jugak, baby yg below 12 mths..akan amik brg gune 5 jari..
so aqil dan aqif cube ambil pen yg Paed bg dgn 2 jari aje...
faham sume arahan yg Paed tu bagi...
Paed tu kate aqil & aqif sgt peramah...mulut asek mengomel...
aqif siap dok kat riba Dr. lagi...hehe
dan ape yg aqil aqif dah bole buat setakat ni mmg same dgn level umur baby 14 bulan..aqil aqif kan PREM baby, so the actual age baru 14 bulan la...:)

end up this session.
another 3 months for another visits..
Paed tu nak tgk aqil aqif ckp pulak...
skg ni pun dah membebel aje...heheh
mulut taknak diam...
tula anak ibu...QAQIL & QAQIF..


:: @ Paedatrics Specialist Clinic ::





7 kengkawan khatam & cepat2 komen:

Noina said...

patut mcm kenal jerk rupa hospital..rupanya Sg.Buloh..samelah ngan Nabila..hehe.. :)

MeL said...

alhamdulillah..as a parents, tu yg kite nk dgr kan? yg baik2 je dr doc. aqeel & aqeef w/pun prem, tp development sm je ngn kiddos yg lain..gud2! mommy & mika so happy for u boys :)

izan ishak said...

cepat je masa berlalu...wpun bby prem...dorg tetap aktif ye! sebaya dgn my twins juga...

Wife to Firdaus Ghazali said...

hai kak.......
akak dok mana ye???insyaallah kalo ada kesempatan azie nak passkan sesuatu utk akak...minyak utk sapu kat kaki gitu...alak le view kt http://aziefirdaus83.blogspot.com/2009_04_01_archive.html dlm topik JUST NAK SHARE

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

to Noina :
haah kat hosp sg buloh..sejak lahir , masuk NICU sampai skg, masih di HSB..Nabila kat sane jugak ye..

to Mel;
tq so much to Mel and Mika..alway do give the positive support all thru ur wishes & pretty words..do keep in touch...Muuuahh sket kat Mika...:P

to izan:
alhamdulillah...sumenye kehendak tuhan...kite hanye berdoa untuk kebaikan & kesejahteraan...seems like ur twins...

to azie :
akak dok di sg buloh...minyak utk urut ke?ok nanti akak jenguk2 umah azie ye..hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

pejam-celik-pejam-celik nak dekat staun dah KRina nampak Aqil & Aqif membesar walupun bukan depan mata...

dey are smart !

adex-aieda said...

alhamdulillah...
1 perkembangan yg baik..jgn risau2 r mummy...dia org tu strong boys..miracle...adorable twins...insyaallah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin