Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, February 11, 2009

Nearly a year with Aqil & Aqif -Part 1

Today...12 Feb 2009..Its been 11 months and 5 days Aqil & Aqif been born..From the day Aqil & Aqif delivered until i am creating this post, my life is showered by his love everyday, happiness and joyful. I am the most great mother and always need the best & better stuff or wut so ever to be given to my sons. He both is the "Anugerah & Qurniaan". As for me, I am the lucky mother to have my adorable twins.
Hari pertama Aqil n Aqif dilahirkan dunia..March 7th, 2008 @ Hospital Sg Buloh..My twins delivered on my 33 weeks preggy...where i got high BP on 32 wks..its absolutely caused by my twin pregnancy...not other than that..the risk is there..Aqil was born with 1.22kg and Aqif 1.82 kg...after all, alhamdulillah, semuanye selamat..walaupun pre-matured baby, aqil n aqif are growing up nicely and positively. Aqil n Aqif were warded at NeoNat ICU (NICU). Aqif (17 days warded) n Aqil (30 days warded)...mase kuar NICU tu berat masing2 tak sampai 2kg pun...sbb die dah pandai menyusu sendiri tanpa bantuan salur makanan...kecik2 lagi dah pandai dah anak ibu ni kan...hehe ..mase ni BCG pun tak leh buat lagi sbb tak sampai 2kg...dah sampai mase 40 hari kene g first check up ..mase ni berat masing2 dah bertambah...dah dekat 3kg due2nye, so BCG pun dah leh buat. .alhamdulillah...berat aqil n aqif sentiase bertambah dari satu bulan ke satu bulan...dalam sebullan mesti naik ta kurang dari 1.2 kg..walaupun my twins FM, tapi ibu tetap bagi FM yg terbaik...the day from delivered, ade bagi BM tapi dorg dok NICU camne nak bg BM setiap kali nyusu.,so Hosp. FM untuk Pre-Matured baby.dorg bagi S26 gold...sampai unur 6 bulan pakai susu tu.tu yg tembam2 nak ibu tu.after 6 months i am also serching for the best FM for my twins..for 6-12 months aqil n aqif minum FM Mamex Gold..till now alhamdulillah Aqil n Aqif takde masalah ape2...cume demam sekali and batuk2 kahak sekali, syukur sangat..
Start from 5++ months i have been feeding up my twins with the first food..its not too early kan..aku beli product HEINZ..yang dalam botol kecik2 tu.variety food series...aqil & aqif pun suke...sehari 2 kali, pagi dan petang..mase ni tgh banyak minum susu.makan pun banyak gak.hehe aku bagi makan dengan sudu..tanak bagi dengan botol..sbb tak elok, nanti budak tak puas and takut tersedak. sampai je umur 6 bulan ++ aku dah start bagi bubur..bubur masak sendri...aku campur ayam, karot,kentang,ngan brokoli.. pastu bubur tu aku blend...kadang2 bagi makan nestum..nak ubah selera sket, takut dorg boring mkn tu je..and sampai la skg ni...aqil n aqif dah mkn nasi yg lembut...and ade lauk lain dari makan bubur aritu..kdg 2 bagi ikan bawal putih (chinese mmg suke bagi anak dorg makan waktu budak kecik lagi), sup tauhu, ikan merah, ikan salmon,ubi kentang, kacang gajus, cheese,sayur bayam, and roti..mak aku tak bagi makan ayam dah..sbb mak aku kate ayam tak elok...so ikut aje la..sbb mak aku yang jage die hari2..so mak aku tau la kan...hehhe...tapi no kicap2...telur pun aku dah tak bagi...penah minggu lepas aku buat telur scrabble untuk dorg...pastu aqil punye muke abis merah2...die alahan...aqif takde pulak...so lepas tu no egg for both of them..lagipun aku tanak ajar makan telur aje...nti tanak mkn bende lain...addicted kat telur...learned a lot kinda this situation from my niece / nephew..huh..tak abis2 telur n kicap...so aku berazam tanak bagi aqil n aqif telur n kicap..banned telur n kicap..huhu
But here are some picts..hehe

AQIL & AQIF : 33 D. O. L

IKUT IBU N PAPA BELI STOLLER ..2 MONTHS..KECIKNYE MASE NI


AQIL & AQIF ..3 MONTHS ++
AQIL & AQIF : 5 MONTHS


AQIL & AQIF : 6 MONTHS OF LIFE :: NENEK SUH SAMBUT BDAY..

AQIL & AQIF : 7 MONTHS..

AQIL & AQIF : 8 MONTHS

.....to be continued





















0 kengkawan khatam & cepat2 komen:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin