Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, October 1, 2009

:: Al-Qesah Raya Kami :: Part 1 - @ kg. papa

:: SALAM 13 SYAWAL ::

kami bertolak ke kota bharu raye ke 2..
cume raye pertama di rumah mama..
sedih gak sbb tak dapat baraye ramai2 kat Tanjung Karang (TK)..
sbb raye ke 2, mama and the geng balik ke TK..huhu
tak dapat nak mkn kolang kaling (halua buah kabung)
tak dapat nak nengok baraan (kump marhaban raya)
tak dapat nak nengok sawah bendang
tak dapat nak jumpe sedare2 kat sane..
kami sampai ke kota bharu setelah hampir 10 jam perjalanan..
laluan dr gombak ke kuala kerai sgt lengang..
sbb time2 ni takdok ramai org..tak byk keta..
dr kuala kerai dah stat slow..
machang onwards dah jammed sampai la simpang ke pasir tumboh..
sampai umah tokmek aqil aqif dekat kul 8 mlm..
kitorg bertolak lewat, dekat2 kul 10.30 pagi..
sbb mlm raye pertame tu, g beraye sampai ke batang kali..
balik dah lewat dekat kul 1 pagi..
mmg penat sgt2..
kalo dah kepenatan, tido mmg tak hengat dunia la kan..
bangun pagi tu dah dekat 7.30..huhu
dengan brg2 sume yg tak packing lagi..
manenye tak lewat kan...



aqil aqif mmg well behaved kalo dah dok dlm carseat..
sepanjang perjalanan pergi maupun balik kampung, beginila dorg..
tido aje..selesa kot tdo kat carseat..
kalo die tak tido, bagi susu tdo balik..
kalo die terjaga, main2, tgk view kat luar, mengoceh sorg2 atau balas2 ngoceh dgn ibu & papa..
perjalanan yg jauh rase selesa dan teratur..alhamdulillah
thank to my lil precious sbb behaved sgt..muuaaah


ini di hari raye ke 3...gi open house jiran my MIL..
mmg cantik sgt umah tuan lawyer ni..
name umah cantik ni "eastana warisan"..
interior design kat umah ni mmg superb..
aku tak amik gambo kat dlm umah ni..
nampak cam jakun pulak nanti..
siap ade waterfall kat parking site..
name je parking, tapi tak nampak cam parking..
siap ade dapur, bilik2 yg sgt cantik..dah macm umah sebuah dah tempat parking die..
umah ni 3 tingkat..yg tingkat lain aku tak gi jenguk..
aku sibuk dok makan nasi dagang dan laksam yg yummeh..
walaupun tuan lawyer ni org ber'ada'..
tapi sgt humble dan baik orgnye..
suami isteri lawyer..tapi mmg nampak cam pakcik makcik kampung aje..

tghari tu my SIL ajak makan tengahari kat umah die..
die masak gulai ayam kampung..
sedap sgt..tapi perut ku dah kenyang sbb dh mkn di umah lawyer tadi..
ku cume mkn ciput aje..dek dah meleleh nengok gulai ayam kampong tu..
lepak2 kat sane dah sampai petang..
petang tu kwn2 abi ajak gi pantai...

mane lagi kalo tak pantai irama, bachok..
kwn2 abi, mat yie & amir tak lame lagi nak jadi papa jugak..
wifey masing2 sedang preggie...
biase la kalo dah g pantai tak sah la tak makan seafood cucuk2 tu.
org ramai sgt..crowded pantai tu, dah tak nampak laut...hehe
kami tak cukup korem lagi tu..
patutnye lias & kak yanti ade..
tapi dorg dok mkn gulai lagi..hehe
so tak dapat la nak jumpe dorg kat pantai...

raye ke 4 aku & hubby gi beraye lagi..
memule gi umah liyas & kak yanti kat wakaf aik..
tak dapt jumpe kat pantai, jumpe je kat umah dorg..
mak dorg pelawa mkn lunch memandangkan mase tu dah dekat kul 12..
so kitorg pun terime pelawaan dgn 'perut' yg terbuka..heheh
yela seblom tu kitorg gi beraye ke umah makcik sedare abi..
dapat mkn kuih dgn air aje..
lunch ari tu kami dihidangkan dgn kerabu buah beko dgn ikan tuka air asam..
wahhhh...sedap banget...mkn pulok dgn nasi hangat2 tu...
siap makan kami nak g umah kak sharifah di bachok..
tapi kak pah takde..takde rezki nak jumpe la kali ni..


lepas solat zohor, aku ajak abi gi umah suzi (mama ammar)
sekali dgn nak nengok anak bujang suzi, si ammar tu..
dah 6 bulan baru sempat aku gi tengok...
kat banting aku tak sempat nk jumpe..
kat kb pulok yg sempat hehe
borak2 dgn suzi, dah depat kul 5 lebih..
ye la lame dah aku tak jumpe..
mcm2 cite kuar...dr cite anak sampai le ke cite vaksin..
aku ade bawak hadiah untuk ammar..
sempat lagi ke anakku kat kubang kerian..
buah tangan utk ammar..harap2 mama and ammar suke..
seblom balik aku snap la gambo suzi & ammar..



kebetulan pokok durian kebun MIL berbuah pulak..
langkah kanan la kan...dapat durian runtuh..
ape lagi, sedap makan durian baru kutip..
fresh from the farm...
melekat2 , pekat rase kat tekak...
keenakan durian tembaga yg tak terkate sedapnye..
aqif suke mkn durian..
kalo nampak je papa die bukak durian..
die la yg paling sonok..
setia menemani papa & ibu mamam doyan..
tengok la tu aqif yg pandai mamam doyan kan..



dah boring2 tak ke mane..
papa buat buat photoshoot aqil aqif & halaman umah tokmek..
bole tahan gak anak ibu posing kan...
layan je laaa..
petang kami gi beli itik serati..
mama ku kirim..
balik tu mule la kami memproses serati..
jenuh gak nak membersihkan bulu serati ni..
2 ekor tu..seb baik MIL aku tolong...
serati..serati..


:: sekitar beraye di kampung papa ::

0 kengkawan khatam & cepat2 komen:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin