Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, March 10, 2011

:: Rajinnye buat stok susu ::


Ramai yang selalu tanya, bagaimana aku boleh mengumpul stok susu dengan banyak.

Sampaikan ade yang cakap "qaseh ni kalah dengan susu die"
"susu terlampau banyak, qaseh tak minum ke??"
"buat ape simpan stok banyak2 kalo qaseh tak minum?"
Mungkin dorang semua tak tau, ade lagi ibu2 yang menyusukan ade stok yang lagiii banyak dari aku..

aku jawab senang aje " sebab qaseh minum banyak la, susu jadik semakin banyak"
betul hape??
sebab aku sangat2 percaya dengan konsep "supply on demand"


qaseh dah 8 bulan, menyusu masih kuat lagi..
makin hari makin bertambah..
bile demand lebih, aku pun lebih berusaha untuk mengepam
kat ofis seboleh2nya aku mengepam 3 jam sekali..
bile kat rumah mmg sentiase direct feed

tengah2 malam, qaseh menyusu...
co-sleeping dengan qaseh..bole hilang 500 kalori taw...:)


"direct feeding on demand not on the clock"
quote ini yang aku ingat mase aku berada di Bilik Penyusuan Susu Ibu, Hosp Sg Buloh..


Kat sini aku nak kongsikan sedikit sebanyak melalui pengalaman aku menyusukan qaseh selama 8 bulan:

1) Aku mula memerah susu sebulan sebelum kembali bekerja. Aku menyusukan qaseh sekerap yang mungkin. kalo qaseh tido aku kejutkan, susukan die...


2) Susu yang aku perah aku simpan buat stok. Qaseh disusukan secara terus. Stok susu tu aku gunakan kalau aku takde bersame qaseh. aku mula mendedahkan qaseh menggunakan botol susu seminggu sebelum kembali bekerja.


3) Macam yang aku selalu cakap, aku mmg sangat2 percaya pada konsep supply on demand. Kalo semakin kerap aku mengosongkan cik B, semakin banyak susu lah yang akan dihasilkan. cik B akan sentiase dipenuhkan dengan susu bila ia betul-betul kosong. Best woo, kalo cik B sentiase berat..

4) sangat komited dengan waktu dan jadual memerah. Sejak jadi pengepam susu tegar, aku tak pernah skip waktu memerah. Aku perah susu 3-4 jam sekali. Biasenye stok susu yang aku tinggalkan kat umah mak adalah 20 oz...ini untuk qaseh minum sampai la aku balik ke rumah..kadang2 aku balik lewat..dan aku pastikan, aku kene bawak balik utk gantikan stok yang aku dah bekalkan 20 oz tadi.. kalau aku sibuk sangat kat ofis dan kalau terpaksa buat R&D kat lab yang membataskan aku untuk perah susu, aku harus ganti balik waktu pam yang aku dah skip tadi..misalnya kalo aku hanye bawak bali 15 oz, aku kene top-up balik 5 oz dan lebih. selalunye, aku akan ganti waktu malam...lepas susukan qaseh untuk tido, aku buat projek memerah..bukan projek lain hokey !! hahaa


:: projek memerah di ofis..hasil perahan kali pertama, 12 oz::

:: pam kali kedua di ofis, hasil tetap same, 12 oz :)) ::

waktu sepertiga malam jugak adalah waktu yang paling baik sekali untuk aku memerah susu..waktu ini lah, hormon2 akan mencanak naik..waktu ini jugak, bile memerah susu, akan keluar bunyi cam air terjun...wushh..wuushhh...mencurah-curah air susu keluar...masyaAllah....boleh buat sembanyang tahjud sekali....barakallah!!..


5) Makanan untuk tambah susu...milk booster...bukan tv je ade booster taw...hahaha


6) Jangan bandingkan susu kite dengan susu orang lain. sentiase berfikiran positif..susu kite insyaAllah sentiase cukup untuk anak kite.Rezeki yang sediki kalo bijak manfaatkannya ia jadi lebih berharga.. jangan kalo tengok susu orang banyak, kite jadi jeles tak tentu arah..jadikan ia pembakar semangat pada kite..

7) Doa padaNya. sebab segala yang kite dapat, semua dariNya. Mintak supaya rezeki dan nikmat susu ibu untuk anak kite ni sentiase ade dan tak pernah putus. Amalkan zikir Ya Matin 70 kali sehari..sebelum memerah susu, bacelah basmallah..insyaAllah


setiap kali sampai aje umah, DIFO nilah yang aku bukak dulu...

jadik terapi minda, jadik pembakar semangat aku..

4 kengkawan khatam & cepat2 komen:

ibu_umairah said...

mak oii..banyak susu!!!semangat best betul laaa......oo nant nak try laa mkn coklat ek...hehehhehe...ok ade petua baru nie

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

walaaa...



manyaknya !


dah ada pot baru untuk mengepam eh ? Kengkadang xde kat tempat... hehehe..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ibu umairah ..

hmmm..mmg kene semangat...kalo semangat ke laut, abih la...takjadi semua..hahah

ye coklat mmg milk booster...cubela..

berbaloi-baloi!...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

kak rina...

huhu...mesti2..carik port baru....ade gadjet baru kan...hahah mehla join sekali.hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin