Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Monday, November 5, 2012

:: Hari yang hujan dengan Le' Trianon Choc Cake ::





Salam....

Sejuk je rase skang ni kan..Dah macam duduk dalam chiller rasenye...nak kate panas pon tak, nak kate sejuk sampai beku pon tak jugak..sejoooooq memanjang...tapi tido malam tetap pasang ekon!


Pagi-pagi hari cuti kalau terus berkelubung selimut memang la best kan..perut lapar , jadi ku gagahkan jugak melompat dari kelubong selimut.. memule rebus cili kering, sukat beras untuk masak nasi..aku masak dalam rice cooker aje. sambil tu siang bawang putih, bawang merah..kisarkan cili terus je menumis sambal..sambil tu pulak goreng ikan bilis, kacang tanah dan dadar telur..bersihkan kulit timun, potong, masukkan peti ais kejap..sedap makan sejuk-sejuk nanti..sambal tumis banyak bawang siap masak, nasi pon sedang-sedang elok masak..nak mengejar mase hubby nak gi keja, dalam mase sejam siap nasi lemak..phewww!

Ikan bilis memang dah siap kopek, jimat mase disitu..bukan beli yang dah siap kopek..aku beli yang belum kopek..biasenye waktu mengopek ikan bilis sambil breakfast dengan hubby di hari sabtu..yelah skang hubby keja hari sabtu, sambil teman die breakfast seblom nak gi keja tu aku pon kopek la ikan bilis tu..bukan banyak pon, setengah kilo pon tak sampai...aku suke kopek sendri ikan bilis, kalau beli yang dah siap kopek tu, alamatnye keras cam kayu la lepas digoreng nanti!! hazab kan nak makan...


Telur tu aku sengaja tak rebus sebab aku teringat mase kat sekolah dulu, aku selalu beli  nasi lemak sorang makcik ni jual dekat dengan sekolah..nasi lemak telur dadar potong kecik-kecik..mase tu nasi lemas reganye 50sen je, siap ade sayur kangkung celur... hmmm seronoknye mase tu...Skang mane nak dapat nasi lemak 50sen lagi..


Lepas mengemas rumah, aku siapkan tempahan mini pavlova..kali ni aku gune oven baru..hahaha jangan percaya..ni oven mak, mak dah wariskan oven ni pade aku..aku sangat suke oven ni...bakar biskut, kek, panggang ayam daging cantik je...so aku sangat sooookaaa! timaseh mak...


Hasil dari oven Europa yang mak waris jari hantu kepade aku...sangat cantik pembakarannye kan..putih melepak cik mini lova aku jadiknye...


Bile dah semedaaaang je hujan, memang rase liat nak kluar ke mane-mane...tapi semalam aku keluar jugak..aku, adik-adik, mak & makcik aku jalan-jalan perabes duit kat kedai runcit Presto, Citta Mall... Gaya cik Qaseh dapat jalan-jalan di hari hujan...meliok lentoq cik Qaseh..


Kedai runcit Presto ni kelass ko jah! sambil menyopping kite bole makan-makan pulak... see my sista yang dah verangan jadik duta coffee house kat dalam presto..


Le' Trianon ni cake house tau..ingat lobi hotel ke hape kan..they jual only 2 types of cake.. we bought two pieces of chocolate cake..the chocolate cake is awesome!


Look at the sweet couple!...hahaha me and hubby waiting for the chocolate cake.. just like waiting for the room card at the hotel lobby ...:))


Have a nice day!!

1 kengkawan khatam & cepat2 komen:

nur said...

yumyum..nasi lemak tue wat org terliur..hee...blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin