Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, November 1, 2012

:: Aidiladha Maggie Ketam ::





As-salam... we are back from tokmek and tok ayah kampung!  

Thanks to all salams and aidiladha wishes...


Cepatnye dah hari khamis...Esok, Jumaat dah seminggu Aildiladha berlalu...penat pun masih terase..walau penat tetapi we having a great journey to balik kampung and celebrate a beautiful aidiladha this year..alhamdulillah..



When i posted this picture at FB, many of my friends were shocked looking at the terrible traffic at Karak Highway...it is normal view when orang pantai timur went to their kampung.. Normally journey from KL to New Castle (Kota Bharu :) ) with normal traffic should be between 8-9 hours included berenti solat and makan semua lah. 



The info we had from FB and Twitter, this crazy jam continued to Gua Musang and Kuala Krai. Due to this crazy mazy jam, we switched our journey by using Lebuhraya Pantai Timur (LPT). We had experienced a lot!! Biarlah perjalanan melalui LPT-Terengganu-Bachok melebihi 100km dari jalan yang biase kami lalui, tetapi jalan sangat clear, lalu highway lagi..ooohh kalu lalu jalan yang maha jem tu, rase nak gile dibuatnye lame-lame dalam kereta.. Kebas vontot doh! 




We go through jambatan diraja at LPT highway.. beautiful view and scenery.. we just feel this beautiful view until we found this......

:

:

:



This lorry bawak lembu..hahaha :) lembu yang nak dikurbankan esok paginye.. the kiddos keep asking " lembu naik lorry nak pegi masjid kan ibu, die nak kene semelih kan?"



We gonna turn to Cherating!! Yeay !! hahah tipu lettuw!! We are entering last exit at LPT (Jabor exit).. You could lead your journey to Terengganu by entering Jabor exit.




Along the way to Bukit Besi, we could find Bandar Al Muktafi Billah Shah..this is a small town at the middle of the jungle!! hahaha betul taw!



When you reached Bandar Permaisuri, you could smell the bau air pantai..aroma air pantai..dah dekat la dengan persisir pantai terengganu..maveles!!




We reached Tok Bali at 7.30 pm.. perut pun dah lapar sangat. aku memang dah lama menghidam nak makan Meggi Ketam Alemy. Its located at Cherang Ruku, Tok Bali. Luckily the restoran is open on that day..memang rezeki kitorang dapat makan meggi ketam...the operation hour is from 4pm to 2 am everyday!! patut la bukak waktu kami datang..Its second time we have been here, but at first we couldn't had it sbb kitorang datang waktu tengahari...sape suruh kan?? :)




We just ordered 2 pots meggi ketam.. coz we didnt know how much the price for 1 pot megi ketam.. After waiting for 20 minutes, the delicious and beautiful meggi ketam is on the table...oh oh my! its so tempting..ibu satu , papa satu..pastu tak cukup..then order 1 lagi pot meggi without ketam..bile dah dapat bil, baru tau harge megi ketam ni..rasenye quiete reasonable for a big and super duper sweet ketam! fresh kaw! hargenye ikut timbang berat ketam..


When hubby went back from toilet, he told me that he saw the way they prepared the meggi ketam at the kitchen. They rebus ketam to make a stock then the noodle (megi) and so forth ingredients they were just put in the pot and cooked using the ketam stock, then garnished with Ketam Nipah/ Batu at the top. It just a simple method and thinking of to make at home sooneest possible! hahaha

It tooks nearly 9 hours journey to our Kampung!! we reached tokmek's house at 9pm..Sampai je umah tokmek, kami makan lagi :))...tokmek masak gulai udang...tokmek puase hari tu, tu yang die masak untuk buka puasa dan untuk kami sekali..dah kenyang makan megi ketam, cume makan ala kadar..kalau tak makan kecik pulak hati tokmek nanti kan...




This year, hubby's family perform the ibadah kurban..7 bahagian dibahagikan same rate dengan 6 orang adik beradik hubby dan 1 bahagian lagi tok ayah punye..cukup 7 bahagian.. Selepas solat aidiladha, kami semua menyaksikan penyembelihan kurban lembu tok ayah yang terakhir sambil bertakbir..tok ayah dah tak larat nak jaga lembu..ye la orang dah tua kan..lembu ni sangat sihat dan warne putih kekuningan..hubby kate semase menyiang dan melapah lembu, perut lempu tok ayah ni bersih je..takde langsung ulat-ulat yang biase jumpe kat perut lembu..alhamdulillah dapat tok ayah jaga lembu ni elok-elok..dan die mati pun secara elok...allahuakbar walillahilham!!




Ibu ditugaskan masak daging goreng! OMG.!...mase the kenits rancak bermain, ibu rancak bersilat masak, while papa rancak menyiang daging dan perut lembu.. :)




Dah puas meloncat-loncat, main tak hengat dunia, habes lencun baju kurong qaseh pakai..panas betul haritu..ibu yang masak di dapur tu pun berpeluh-peluh sane sini..adoyaii!! berlenggeng la tak pakai baju, ibu pakaikan CD je...




Setelah siap dilapah dan disiang daging lembu semua, tiba mase nak bahagi-bahagikan daging tu kepada 7 bahagian..pembahagian dilakukan untuk daging aje, sebab yang bahagian lain dah dimasak singgang dan di buat air asam..daging ditimbang dapat 77 kg semuanya, jadi setiap bahagian dapat 11kg..tulang temulang pula dibahagi same banyak untuk setiap bahagian...



Inilah 11kg bahagian kami untuk dibawa balik dan dibahagi-bahagikan.. alhamdulillah..fresh from the oven..sweet and tender!

selepas solat maghrib, kami ke Wakaf Che Yeh...hahaha saje carik jem lagik kan.. amekaw! tak jadi nak memborong kain ela....lalu saje la nampaknye..;(




Inilah keadaan di sekitar wakaf che yeh..kereta punye banyak camtu rupenye beratur untuk drive-thru McD...sabau je la khennn! dah puas makan daging kurban agaknye.. :)




Nasib baik kami jumpe jugak yang ini... Budu Sedak Sengokti...Budu ni abang aku yg dok Kuching tu kirim..die dah ajar tekak orang-orang Kuching makan budu..haaa sekarang dok ngidam budu tak abis-abis...layankan aje..abang aku bagi ciri-ciri botol budu yang sedap giile ni.."cap ikan emas yang ade gambo limau kasturi, kertas lebel kaler kunem"..dah macam klu amazing race kan..die nak sedozen..tapi aku dapat 7 botol je...6 botol aku bagi die, sebotol aku punye la kan ...:)


Sedar tak sedar..dah tiba masenye nak pulang ke kl semula...alhamdulillah..it was very good and beautiful aidiladha at kampung.. kami panjatkan kesyukuran pada Yang Esa tidak terhingga atas kurniaan rezeki dan kebahagiaan yang dinikmati..InsyaAllah jika dikurniakan rezeki lagi, kite buat kurban lagi tahun depan... doakan yang terbaik...amin...




1 kengkawan khatam & cepat2 komen:

MAZLIZA ABD RAZAK said...

wow...sedapnya ketam tu (",)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin