Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, November 19, 2010

:: Aidiladha & Aqiqah di kampung ::

Salam Aidiladha....

Raya korban tahun ni giliran kampung abiy
biasenye mmg raya korban kat sini
tahun ni buat aqiqah qaseh
tumbang seekor lembu


mud nak mengarang ke laut sebab dok tepi laut hehe
so kite layan aje peekturez terhebat ni
lets the piccas tell us stories...



raya aji biasenye mmgg takde kale-kale tema
main belasah aje...
aqil aqif pakai jubah tahun ni
abiy yang beriye sangat nak jubah ni
gi carik kan PKNS shah alam..
dapat jugak jubah untuk aqil aqif..




aqil aqif dengan tok ayah & tok mek



abiy berjual beli dengan tuan punya lembu
sambil niat aqiqah untuk anakanda qaseh hannah qhadeeja



budak syommel ini tido mase die diaqiqahkan
tengok tu qaseh dapat gelang baru
tok mek siap2 beli seblum qaseh sampai umah tokmek
sampai2 terus dipakaikan gelang kat tangan montok qaseh
mekaceh tokmek bagi gelang comey kat qaseh




haaa inilah lembu aqiqah qaseh
lembu puteh ni sihat walafiat
selamat diaqiqahkan buat qaseh pada jam 10.30 pagi, 10 zulhijjah 1431H
disembelih oleh pakngah qaseh

selesai tangungjawab ibu & papa sediakan tunggangan buat qaseh hannah qhadeeja
semoga si puteh menjadi tunggangan yang terhebat di akhirat nanti...




bab2 melapah lembu ni serahkan kat pokcik2 qaseh




abiy pun takde kurangnye
bab2 lapah2 siang2 lembu ni serahkan kat die
memang terbaeekkkk....
tengok tu daging fresh dari ladang...
buat daging goreng...mabeles..


tahun depan ade rezeki nak buat qurban pulak...insyaAllah...





Wednesday, November 3, 2010

:: nak bawa EBM dari kampung ::





salam semua...
ibu qaseh on board tengah-tengahari nan indah ni


my stomach already full...kenyang la tu
Heavy-eyed......!!!!My eyes open, but doesn't mean I'm awake

hohoho tidak, tidak dan tidak...

workload have to be settled first..

but blogging bole diselit-selitkan jugak..hehe

dah dekat 9 bulan tak balik kampung abiy
raya pose aritu pun tak balik beraya kat sane

raye aritu qaseh 2 bulan..

halus sangat mama kate nak dibawak jalan jauh2

kang melalak kat tengah-tengah hutan tu, payah pulak


jadi, kami akan balik kampung abiy raya haji ni
tok ayah & tok mek qaseh tak tengok pun lagi cucu die ni lagi

abiy pun mesti dah rindu kat ayah & mek die

aku pun dah teringin nak makan nasi belauk yg shedap kat wakaf zin tu

insyaAllah...moga dipermudahkan segalanNya

aku tak penah berjalan jauh sejak ade si gola-gola hati tecik tu
berjauhan lagi la tak penah...hehe kecuali gi opis la..

EBM yang aku pump biasenye fresh-fresh aje dari ladang aku terus masuk fridge
kat kampung nanti mesti nak kene buat stok EBM qaseh
usaha mengepam mesti diteruskan
EBM yang diperah mesti diuruskan sebaik-baiknya

EBM ni la paling berharga utk qaseh...


aku dah fikirkan cara nak handle EBM tu nak bawak balik ke kl
jarak perjalanan KB-KL yang jauh, dekat 500km

tu yang aku risau...


EBM mesti disimpan gune plastik
ni nak consume more space dalam cooler bag nanti

kalo tak gune cooler bag, bole jugak gune coleman icebox tu

pastu gune ais, selang selikan dengan plastik EBM

mintak2 tahan 12 jam dan tak cepat cair

kene pastikan EBM tu tak kene direct matahari
perlu di letak dalam kereta dan ditindihkan dengan barang-barang yang lain

kene bertolak awal pagi, subuh shafie kalau bole hehe

sejuk bedi mase tu kan....

pastu tanak singgah banyak-banyak tempat dan lame-lame sangat

kalau cepat sampai lagi bagus, EBM tu tak sempat nak cair




abiy dengan tak payah disuruh-suruh
awal2 dah belikan cooler bag MLO ni

aku baru je berangan-rangan, baru je sebut-sebut

nanti die jugak yang paling sibuk nak menguruskan semua mak nenek tu kan

die yang kene susun beg-beg dlm keta termasuk EBM tu

so die dah awal2 gi rembat cooler bag

yang paling suke sape lagi kalo bukan ibu cik qaseh :)

ngeeeee.....senyum lebau benau..

tenkiu , I lebiu....





Monday, November 1, 2010

:: gula-gula hati dan cahaya chenta saya ::




entri ni penuh dengan momen-momen terindah
terapi paling terbaek buat ibu & papa
berhari minggu dan berseronok, guling-guling dengan wajah-wajah kesayangan
keletah dan derai tawa anak-anak membuatkan jiwa rase bahagia dan tenang
hilang rase hustle bustle at work...


thanks Allah for the precious gift to us
for being a parents to our three little 'diamonds'
a time with those kids is so priceless moment for us



gula-gula hati dan chenta hati kami
AQIL, AQIF & QASEH
ibu sangat rindu dengan wajah2 ini
tiap detik & mase yang ada
siapa yang tak rindu kat anak kan??
9 bulan dalam perut, lahir tengok dunia....
every single seconds rase tamau tinggalkan 3 little diamonds ini
ibu mahu kamu, kamu dan kamu...
sentiasa berada di depan mata...
mahu melihat setiap detik perkembangan kamu..
kemana saja ibu mahu kamu ada disisi
kamu adalah nyawa dan jiwa ibu & papa



3 little diamonds in da house !!!



siape yang tak cair jiwa raga bile tengok si syommel qaseh gelak2 camni
ibu mau geget mulut yang tengah gelak2 itew...
geram kan tengok budak 4 bulan yang dah pandai senyum ketawa riang ria ni..




mulut tecik kiut miut ni ikut sape la kan..





pandang-pandang jeling-jeling..
antie nana panggil qaseh "budak reben"
bile-bile mase je qaseh mesti pakai hedben
ibu qaseh nak qaseh nampak syommel, syanteq & gojez all de time..
nak tido pun ibu qaseh pakaikan qaseh hed ben..





qaseh mate boolat coolat
terperanjat nampak ape tu qaseh??




qaseh nak buat pisss jugak ke
tengok la jari jemari tulus mulus si tecik ni
hari2 ibu nak cium dan gomol geget geget jari tecik itew
bau jari qaseh yang sangat shedappp!




olololo muncung nye mulut tu
nanti ibu ikat dengan reben ye sayang qaseh
momen mulut donald duck yang tak bole tahan ni
kalo buat muncung donald duck makneye die nak memet ibu la..



bile dapat memet qaseh minum sepenuh hati
sebab ibu pumping susu qaseh dengan full of luv
berbunga-bunga dan momen itew la yang paling bahagia
dapat buat milk production sendiri taw
sangat teruja &
lepas ni nak rembat Medela Freestyler pulak..
ni kene apruvkan dulu loan dari abiy..huhu
bolekan abiy?? demi si tanje kite sorang ni kan....

.............................^^()^^.............................


panjang sungguh entri momen terindah dengan anak-anak
meh scrol down lagi yea
ade lagi peektures terhebat dari 3 little diamonds..
beriban-riban peektures ade...
tak larat nak haplod sumer, buleh patah tangan neh...hehehe





oyang qaseh panggil qaseh , anje-anje
tiap-tiap minggu qaseh datang umah oyang
oyang rindu sangat kat anje-anje die ni kalau dah lame sangat tak jumpe
bukan jawoh pun umah oyang, dekat aje
sepelaung 2 kali dah bole dengar
bile oyang dapat jumpe anje-anje ni
oyang mesti cium & gomol- gomol
qaseh pon very the friendly baby
kalo org cium2 die, die lagi suke
siap gelak terkekek-kekek tau...




wajah kesayangan sumer
mulut syommel kiut miut nak kunyah-kunyah jew


........................................ ^^()^^......................................



abang-abang qaseh mane bole ketinggalan dalam entri momen terindah ni
bang & adik, panggilan sesama dorang berdua

berdua lebih baeeekkk...hehhe
walau bedua, tapi rase cam doploh orang
gamat & havoc habes umah nenek dengan kerenah maklah dorang ini
itu yang membahagiakan atok & nenek
dari sekecil tapak tangan atok & nenek yang membesarkan
sangat bersyukur aqil aqif besar didepan mata atok & nenek
ibu tak perlu risau
atok & nenek pasti lakukan yang terbaek
kerenah dorang memang kadang2 buat kite hilang sabar
tapi dorang keep exploring new things everyday
tak bole nak ikutkan hati yang marah



aqil aqif anugerah tuhan yang tidak ternilai dengan semahal2 nilai sekalipun
jerit2 tawa aqil aqif buat hidup kami tak pernah sunyi
ade saje yang boleh membuat kami senyum dan tawa bersama




aqil aqif belaja camne nak buat pisss
syommel kan jari yang dompot-dompot itew


tengok la aqif pakai goggle
die amik sendri dan pakai sendri goggle tu
aqif kate " papa, adik nak wim"...


aqil aqif dah bile ditanye ape name baby..
die jawab name penuh qaseh
"aceh anah ja"....

:

:

:

:


3 gula-gula chenta hati aku dan abiy


Muhammad Aqil Miqhael



Muhammad Aqif Miqhael

Qaseh Hannah Qhadeeja



...... sekian entri momen terindah ......






:: masak-masak ujung minggu ::

hari minggu hari paling seronok dan bahagia
famili terapi
hari minggu la hari bole buat housekeeping & masak2
masak sesuka hati nak masak ape..
nak baking membaking pun bole



tapi skang nak baking-baking dah tak sempat
masak2 dan house keeping aje
itu pun dah dekat setengah hari


nak lipat baju anak-anak lagi
tapi masa untuk masak2 mesti tetap dipenuhi
masak dengan sepenuh hati
masak dengan kasih sayang
mesti abiy sayang lebih
dapat makan masakan isteri terchenta ni
bile aku masak, aku harap2 sedap dimakan
bile abiy makan banyak2
itu yang buat aku senyum lebar
maknenye memang sedap la tu
iyelah ujung minggu je aku bole masak2 untuk abiy
itu pun ade jugak yang skip2
takpe la, bile aku masak aku masak kaw kaw untuk abiy




:: sayur campur + pedal ::

aku suke...abiy pun suke..
makan sayur bagus..
aqil aqif pun suke makan sayur..




:: ayam goreng::
aku perap sekejap dgn halia & bwg putih..simple2 aje
ini sebenarnye lauk aqil aqif..


:: cendawan goreng halia ::


aqil aqif sangat suke dengan lauk ni
fevret aqil aqif
aku gune fresh button mushroom
gorengkan dengan bwg putih, halia dengan sos tiram..
yummey bebeh mmg tak tahan..
licin licau kalau dapat kat aqil aqif
terbaeeek di sg buloh taww..ade ku qesah?? hehhe



:: sotong sesedap rase::


aku tak tau nak bagi name kat Paul the Octopus tu..hehe
janji sedap kat tekak ni haa..
sesedap rase dan pedas2 tu yang penting..
yang paling best sotong ni ade telur..
patut le berat mase timbang...
aku masak 3 ekor aje..
hasilnye banyak jugak..
sebab Paul ni siz xxl..
puas la jugak aku makan dengan abiy...
aqil aqif tak bole makan, kang tershekik pulak...hehe


:: mee kari penuh kasih sayang::


nampak tak mee kari yang sungguh mabelles itew
itu hasil tangan jari jemari tuan rumah
mee kari ni aku masak kat umah nenek qaseh


sabtu tu aku dah memang berangan-rangan nak makan mee kari
pada beli kat kedai, lebih baik aku masak sendiri
bole aku jamu seisi keluarga..
dapat makan ramai2
sungguh seronok bile dapat masak shedap-shedap ni
abiy bile dah sedap...aku kat sebelah pun die tak pandang dah hahahah



mee kari ni aku buat tak pedas
aqil aqif bole makan..
dalam mee kari ni mesti ade kerang kan..
aqil aqif panggil kerang sebagai "shiput" hehe
bile makan mesti nak dengan cik kerang tu
" ibu nak mee shiiput"
" ibu maashak cedap, ade shiiput"
aqil aqif sungguh bijak....shayang anak ibu..



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin