Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Saturday, July 24, 2010

:: Kronologi Kelahiran Qaseh ::

Sekadar mahu berkongsi kronologi kelahiran qaseh
untuk tatapan dan kenangan akan datang
qaseh dah besar nanti qaseh boleh bace ye...
aku pun leh bace untuk mengingatkan kembali kenangan melahirkan qaseh

kelahiran qaseh sudah dirancang
aku tak perlu tunggu lama-lame
tak perlu menunggu-nunggu
tapi walau kite merancang
Allah jua yang menentukan...


28 Jun 2010 (38w,1D)

aku ke PMC untuk mendapatkan referral letter
surat ni adalah surat rujukan Dr. Zarul untuk aku bersalin di Hospital Sg Buloh
disebabkan baby sonsang, aku kene bersalin secara pembedahan
tiada cara lain...
hanya itu yang terbaik & selamat untuk aku & qaseh


30 Jun 2010 (38w,3D)

PMC call aku di ofis
surat refer and everything so on so forth dah siap
then suruh aku ambil
nurse yg call tu siap remind ada bayaran rm60
cesss mintak surat refer pun nak kene bayar
sabau aje la kan...heheh
malam tu aku gi amik surat tu dgn hubby...
then sempat lagi makan roti canai dekat dgn PMC tu
kat restoran "rasa le lagi"

malam tu aku tak bole tido
sebabnye aku rase contraction yang amat sakit
bahagian bawah rase seperti ade tekanan yg melampau..hehhe
aku ckp dlm hati "takkan dah nak bersalin kot"
sampai la ke pagi aku menahan sakit


1 julai 2010 (38w,4D)

aku cakap dgn abi aku nak gi hospital pagi tu
sebab dah sakit sangat
seblom kuar umah aku sempat tinggalkan post di blog ini dan FB
jugak sempat sms kat HR
aku btau aku nak ke hospital..
hantar aqil aqif gi umah mama
aku bersarapan dulu ngan abi kat restoran taqwa
aku makan tosei ngan teh tarik...hehe

sampai di HSB jam 10 pagi...terus ke emergency dewan bersalin..
daftar ape yang patut...
aku dimasukkan ke wad PAC...
abi tunggu kat luar mase ni...
kat dlm PAC..
s/n buat CTG kat perut aku...
dari bacaan CTG tu contraction aku dah semakin kurang
then Doc dtg kat aku..
soal siasat segalanye..
tanye macam2...
pastu die seluk kat bawah..die kate jalan takde lagi...
die buat details scan ..
lame betul die scan..ade 20 minit kot..
die kate baby mmg sonsang....
disebabkan aku dah cukup bulan tak perlu nak tunggu sakit
mule2 die nak buat emergency cser aritu jugak
memandangkan keadaan aku & baby stabil
OT untuk aritu pun dah fully booked
die suggest buat elective c-sec aje...
sebab aku ade 1 previous scar...
so better surgeons study dulu case aku ni..
tak perlu tergesa-gesa katenye...
so...esoknye name aku dah dimasukkan dalam list kat OT..
aku dibenarkan keluar utk jumpe abi
bile dapat keluar, aku btau kat abi yg aku kene bersalin esoknya..
so kenela aku bermalam di hospital

:: Bilik makan di wad ::

:: makanan terakhir sebelum aku berpuasa hingga esoknye ::


2 Julai 2010 (38w,5D)

Mengikut jadual aku akan di bedah jam 9pagi..
dan aku org yang kedua ikut giliran
pagi2 subuh aku cal abi suh bawak sume kelengkapan
jam 8suku abi pun sampai
sempat borak2 dulu dgn abi
tanye keadaan si aqil aqif...
mintak ampun maaf dgn abi..hehe
yelah...nak berjuang dlm OT nanti..


:: sebelum bertolak ke OT ::

:: di bilik 9, wad 6B, HSB ::

tepat jam 840 aku di bawa ke OT
2 org s/n dan abi membawa aku sampai ke OT...
perasaan aku bercampur baur..
takut dan gembira pun ade..
sebelum masuk ke bilik bedah abi salam & cium aku
abi kate good luck & die doakan sume selamat
tepat jam 10.08 pagi..
aku mendengar tangisan pertama qaseh...
alhamdulillah...selama 1 jam pembedahan dijalankan qaseh selamat dikeluarkan
perasaan yang cukup indah dan bahagia
kesyukuran aku panjatkan kehadratNya
sebaik saje mendengar tangisan qaseh...
tanpa sedar air mata aku bergenang..
kini QASEH telah jadi MILIKKU...


:: 30 minit selepas dilahirkan -fresh from the oven ::


:: my little darling pwincess - QASEH HANNAH QHADEEJA ::


:: inilah kegembiraan abi - sambil senyum mengkhabar berita gembira ::



2 kengkawan khatam & cepat2 komen:

Farra Dhelina said...

1 jam kak operet?mmg lama mcm tu ke??

cumel nya qaseh akk..bam2..

semoga cpt sembuh kak.. :)

Heartilyina said...

wee bila plak la aku nk ada baby baru ni hihi xsabar plak haha :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin