Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Tuesday, August 14, 2012

:: Bila Menjelang Raya ::



Salam 25 Ramadhan 1433H...



Ehhh..belom raya lagi laaa...ni raya tahun lepas ..tahun 2011...
Seronok semuanya ade tahun lepas...

Melompat-lompat aje aku mengkarang buat entri skarang ni..
Cite bulan pose baru sekali entri, ni dah dokek bona nak raye..layankan aje kan..
Dah nak menjelang raya pulak..jadi la nak naikkan trapit belog aku yang suam-suam kuku neh..


Mood raye aku dah mari....sonokkan nak raye...setahun sekali aje..
Teringat mase kecik-kecik dulu..memang eksaited habes bile nak raye..
Satu yang jadi kemestian mak ngan abah aku kalau nak beraye ni ialah mengemas dan membersihkan rumah..
Bukan bersih dan kemas macam hari-hari kite buat tu, tapi ni kemas betul-betul..kasik licin licau bersinar lah orang kate..
Mengecat umah dah jadi wajib kalau tiap kali raye..yelah mase tu abang-abang semua belom kawen..dorang la yang mengecat satu umah..
Biasenye mengecat lagi seminggu nak raye la..Satu umah bau cat..yela dolu dolu mane ade cat yang odourless kan... abah main belasah je beli cat yang die bekenan...asal umah nampak macam baru , bersih dan segar lepas siap cat nanti...
Bile dah mengecat satu umah, berjelir la abang-abang aku tu..penat weh dah la pose...haus gile kot !!


Mak aku mesti nak tukar langsir, karpet ,alas meja baru..
Dulu mak aku gigih lagi pergi Globe Silk Store kat Jln TAR tu. Langsir kat situ cantek-cantek taw..Yela pada pandangan aku yang maseh sekolah lagi..
Langsir kene beli untuk satu rumah...Biar tak bape mahal reganya tapi nampak cantik dan berseri-seri bile pasang nanti...
Biasenye pasang langsir sehari sebelum raya. Abah ngan abang-abang aku la yang kene kerah panjat kusi nak pasang langsir..
Bile dah siap pasangkan hook kat langsir, bagi kat abah, abah gantung langsir...
Sebelum tu abah mesti dah lap semua cermin..Kasi kilat-kilat, abah gosok dengan kertas sokkaba..Kan ade karbon, karbon tu yang bagi kilat..
Karpet pun tiap tahun bertukar. Tukar design lain-lain tiap tahun..
Karpet mak biasenye beli kat Fasa 3 Bandar Baru Sungai Buloh...Murah murah dan banyak corak-corak terbaru..bak kate tokey cino yang jual tu la..
Sambil beli karpet, sambil beli lapik meja..dengan plastik alas lapik meja tu sekali...
Kitorang tukar semua cadar..tiap tiap bilik tukar dengan cadar baru..walau bukan beli, tapi mesti berganti..dah basuh wangi-wangi, pasangkan semua..
Biasenye tukar cadar malam nak raya..so malam tu sanggup tak tido atas katil yang dah tukar cadar baru, malas nak kecah-kecah lagi..Tido kat bawah aje..memang bertuah kan..


Buat ketupat pulak lagi la seronok..mak abah mula ajar kitorang buat sarong ketupat bile masuk sekolah menengah camtu.
aku terror weh buat sarong ketupat tu..sape yang ikut abah, cam abah la cara buat sarong, kalau mak yang ajar, cam mak la sarong tu dibuatnye..
aku abah yang ajar, so sebijik cam abah buat...cara mule-mule nak jalin tu je lain..bile dah jadik rangke, same dah stepnye sampai abis.. :)
Merebus ketupat ni lame, 4jam hingga 6 jam..lagi sedap kalo gune kayu api...takde la bazir gas kan...


Abah suke beli bunga-bunga baru kat Hospital Kusta Sg Buloh..Dulu kat sane banyak nesri jual bunge..
Memang femes ames kat situ..penuh orang borong bunga kalau musim raye...nak raye kan...nak kasi umah cantik berseri-seri..
Abah susun cantik-cantik pasu bunga..Berbunga-bunga rumah...


Rasenye "eve" raya ni memang pengalaman yang takkan dapat kat mane-mane..
Kite yang sendiri buat, kite sendiri yang merase pengalaman paling bernilai tu..
Persiapan nak beraya tu yang sangat menyeronokkan..penuh dengan kenangan untuk future..


Tahun ni beraya di rumah mentua...Insyaallah ape yang aku buat kat umah mak aku, same jugak aku buat kat umah mentua.
Berkemas dah kemestian...tahun ni abi request masakkan rendang dan nasi himpit..tapi takmau pedas-ped
as katenye...ala kacang je kan..


Inilah umah mentua aku..Nak tukar langsir, tukar karpet dan lapik meja baru jugak..
Tengok la tu Aqil Aqif yang sakan korek pasir..adoyaiii..


Esok dah lastday keja...harap dapat siapkan semua keja sebelum coti panjang kaw kaw ...
Lepas raye ade odit encik SIRIM pulok..haaa terima ajela khennn...


Selamat membuat persiapan raya pade semua ye...




0 kengkawan khatam & cepat2 komen:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin