Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, July 27, 2012

:: Cerita Ramadhan ::


Hari ni hari yang ke tujuh .. Sudah seminggu kite pose kan!!
Kalu nak mengganti pose seminggu terus memang pikir doploh kali la kot..
Ape pun setakat ini diberikan kekuatan dan kesabaran untuk berpuasa... :) Alhamdulillah..



Tahun ni aku memang sangat-sangat nak tunggu bulan ramadhan..
Rase tak sabau nak berpuasa..
Siap cakap kat abi, seronok sangat nak sambut puase tahun ni..
I had planned earlier to do some groceries on thursday night .. tak sabau kan I...
Ask abi to balik kerja cepat-cepat, then we went to Giant Kota Damansara..
Seronok betul mase tu..orang lain pun sakan membeli barang-barang nak sambut pose..
especially ayam daging dan barang basah...
top up semua barang dapur...rase mak-mak sangat taw mase tu!



Tahun ni not a bit different from before...Iftar mesti kat rumah mama dan sahur di rumah sendiri la..
Tapi for the first sahur, my abah ajak sahur same-same kat umah mama..
Suke taw, tak payah masak untuk sahur..heheh
Kitorang tido umah dulu, bangun kul 4.30 pagi then ketok pintu umah mama nak makan sahur... kui.
Sedap makan sahur ramai-ramai, pastu mama pulak yang masak... heaven tergolek golek!
Rasa cerah je mate ni , selera je nak makan...
Tapi kalau aku masak sendiri untuk sahur pun aku pastikan aku masak foods yg bole bukak mate abi aku untuk bangun sahur...
Tumbok sambal pepagi pun aku tak kesah..pedulik la kan...asal lauk sahur aku siap...
Naseb baik jiran aku adalah makcik aku jugak...
berlawan la ko menumbok sambal pepagi buta...i loooike..
untung-untung aku dapat lauk free...
kan best dok berjiran dengan makcik sendiri...



PARAM takkan aku jejak kot untuk ramadhan tahun ni...
I preferred cook at home with mama and my adik.. campur tiga air tangan..mane la tak sedap kan!
Makan tak seberapa kalau dah berpuase ni.. so takmau membazir beli kat PARAM..
Bulan puasa ni lah nak masak yang lain sket dari yang selalu kite masak..
Carik resepi yang melambak-lambak kat tenet tu, then you do cooking with heartand soul! Lillahitaala jugak.. mesti jadik punye la...
Stakat ni dah buat roti jala, bihun sup utara yang mihun kale kunim tu,mee kari, laksam..
Jangan tak tau laksam tu aku buat sendiri semalam... abi kate very the sedap ..




Hari pertama puase, my brother yang duduk Kuching tu same-same berbuka puase dengan kitorang semua..
He purposely fly from Kuching to my abah & mama house for iftar and get together with my family.
Touching I taw...my kakak ipar pon very supportive and she did a good and worth shopping here at pavilion before reached home for iftar... huh shopping sakan die !... I heart ur Gucci bag la sis!
Hari tu my brother requested to makan sambal taun and he did mentioned to mama untuk tapau bawak balik Kuching.. Stock untuk sebulan katanye.. So my mama, had to cook for over 1/2 kg cili padi burung for the sambal taun..
Kesian my bro tu kan..padahal mama dah ajar dah my kakak ipar masak sambal taun tu, but my bro kate tak same macam yang mama masak.. Nak jugak sambal taun yang mama punye... mengada taw ! Selamat dah sambal taun sampai Kuching ..



Puase hari yang ke 5, aku tak berbuka di rumah..
Aku, abi and my sisters booked for ramadhan buffet at Kelantan Delights, Subang Jaya.
For the 1st week, memang sangat murah..cume rm 38 nett.
Yang paling tak menahannye, my boss yang informed for this ramadhan buffet..
Sebab aku kalau boleh memang taknak buffet-buffet ni dah untuk pose kali ni..
Malas nak carik-carik macam tahun-tahun lepas..
My boss yang booked the seats for us... kelakar betul la.. :)
My boss (chinese) yang beria-ia...
Makanan kat Kelantan Delights is awesome taw!! sedap gile...
We makan, solat then relax2 sampai kul 9.30 malam...
Mentekedarah!! hahahaha



ok..what to cook untuk buke pose nanti?
Ingat nak buat beef stroganoff la...Jom gugel respi jom!















1 kengkawan khatam & cepat2 komen:

mala said...

salam aidilfitri dari muscat, oman

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin