Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, February 11, 2011

:: Stok EBM & 7 bulan Qaseh::




Teringin plak rasenya daku nak tepek stok EBM sejak 7 bulan fully BF qaseh
selalu update kat FB aje
kali ni tempek kat sini pulak
stok EBM ni aku kumpul seawal sebulan sebelum kembali bekerja
sebagai persediaan banyak jugak yang gadjet penyusuan yang kene ada
pertamanya aku perlu ada pam untuk mengepam susu
sebelum ni aku dah ada pam
tapi pam yang manual ni tak banyak membantu untuk dapatkan stok yang banyak
jadinya aku beli pam elektrik, Spectra 3
pam elektrik ni sangat berjasa aku untuk mengumpul stok sebanyak mungkin
milk storage pun kene sediakan
aku sediakan yang botol dan juga liner
cooler bag, ice pack, backpack,nursing cover
sume perlu ada...
bile dah ada semua2 itew
semangat pun bertambah-tambah
jadual mengepam aku dalam 3-4 jam sekali
kadang-kadang sambil menyusukan qaseh, aku pam jugak
aku buat tendem nursing
hasilnya sgt meriah dan berbaloi :D
awal2 dulu, sekali pam aku cume dapat dlam 3-4 oz aje
itu pun aku dah sgt suka..
stok pun tak bape banyak lagi
bile qaseh dah beralih bulan
demand untuk menyusu pun makin tinggi
so bile ade demand yang tinggi dari qaseh
susu yang disupply bile aku mengepam dan menyusukan qaseh pun makin byk
sekarang sekali pam aku bole dapat 10 oz...
bagi aku kekerapan mengepam dan direct feeding yang sgt penting
dari situ lah susu akan byk terhasil
sbb bile demand tinggi, supply jugak tinggi kan..
hasilnya sekarang stok yang aku ada dekat 1500-1700 oz
aku pun tak sangka bole ade stok sebanyak itew
semuanya hasil kerja keras aku jugak
ke hulu ke hilir dok hangkut pam
hari-hari plak tu...


ini stok bulan dec 2010..yang masih blom terpakai


sikit-sikit lame-lame jadik bukit
stok ni sebelum dipindahkan ke dalam deep freezer..
stok EBM yang bulan 1 dan 2 semua di rumah nenek qaseh..
hasil susuan daku selama 7 bulan 10 hari..
alhamdulillah, hasil susu ibu, qaseh tak penah sakit & demam..
qaseh anak yang sihat dan kuat...


:: toys yang paling qaseh suke...masuk molot syommel aje ::


:: chinta qaseh suci ibu::



:: seronok tgk qaseh membesar dengan hasil susu daku ::


ooopzzz syeksinye...
ni yang paling tak bole tahan...
peha itew bam bam kalah ayam kepci..
hari2 kene geget peha gebuz itew...





6 kengkawan khatam & cepat2 komen:

Farra Dhelina said...

hpy 4 u...suka tgok!! taniah kak!!

Lyna Shaari said...

mama kembar dtg melawat mama kembar juga..salam perkenalan

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

farah..

lamenye tak dengo cite ek..

alhamdulillah dah 7 bulan fully BF qaseh...mmg happy fara..

f

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

lyna..

salam kenal..tak sempat nak terjah blog awak lagi..heheh

tunggu ek kite ronda2..

Three Musketeers said...

Assalamualaikum...:)

Alhamdulillah, memang kiter suker sangat bacer entry-entry pasal penyusuan nie. Tapi, baby kiter takder la sedebab macam your baby...:) Alhamdulillah...:) Syukur...:)

Salam perkenalan from me...:)

Huszaini said...

waaa.. qaseh boleh jadi model tayar michelin nih.. hhehhe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin