Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Saturday, July 24, 2010

:: Kronologi Kelahiran Qaseh ::

Sekadar mahu berkongsi kronologi kelahiran qaseh
untuk tatapan dan kenangan akan datang
qaseh dah besar nanti qaseh boleh bace ye...
aku pun leh bace untuk mengingatkan kembali kenangan melahirkan qaseh

kelahiran qaseh sudah dirancang
aku tak perlu tunggu lama-lame
tak perlu menunggu-nunggu
tapi walau kite merancang
Allah jua yang menentukan...


28 Jun 2010 (38w,1D)

aku ke PMC untuk mendapatkan referral letter
surat ni adalah surat rujukan Dr. Zarul untuk aku bersalin di Hospital Sg Buloh
disebabkan baby sonsang, aku kene bersalin secara pembedahan
tiada cara lain...
hanya itu yang terbaik & selamat untuk aku & qaseh


30 Jun 2010 (38w,3D)

PMC call aku di ofis
surat refer and everything so on so forth dah siap
then suruh aku ambil
nurse yg call tu siap remind ada bayaran rm60
cesss mintak surat refer pun nak kene bayar
sabau aje la kan...heheh
malam tu aku gi amik surat tu dgn hubby...
then sempat lagi makan roti canai dekat dgn PMC tu
kat restoran "rasa le lagi"

malam tu aku tak bole tido
sebabnye aku rase contraction yang amat sakit
bahagian bawah rase seperti ade tekanan yg melampau..hehhe
aku ckp dlm hati "takkan dah nak bersalin kot"
sampai la ke pagi aku menahan sakit


1 julai 2010 (38w,4D)

aku cakap dgn abi aku nak gi hospital pagi tu
sebab dah sakit sangat
seblom kuar umah aku sempat tinggalkan post di blog ini dan FB
jugak sempat sms kat HR
aku btau aku nak ke hospital..
hantar aqil aqif gi umah mama
aku bersarapan dulu ngan abi kat restoran taqwa
aku makan tosei ngan teh tarik...hehe

sampai di HSB jam 10 pagi...terus ke emergency dewan bersalin..
daftar ape yang patut...
aku dimasukkan ke wad PAC...
abi tunggu kat luar mase ni...
kat dlm PAC..
s/n buat CTG kat perut aku...
dari bacaan CTG tu contraction aku dah semakin kurang
then Doc dtg kat aku..
soal siasat segalanye..
tanye macam2...
pastu die seluk kat bawah..die kate jalan takde lagi...
die buat details scan ..
lame betul die scan..ade 20 minit kot..
die kate baby mmg sonsang....
disebabkan aku dah cukup bulan tak perlu nak tunggu sakit
mule2 die nak buat emergency cser aritu jugak
memandangkan keadaan aku & baby stabil
OT untuk aritu pun dah fully booked
die suggest buat elective c-sec aje...
sebab aku ade 1 previous scar...
so better surgeons study dulu case aku ni..
tak perlu tergesa-gesa katenye...
so...esoknye name aku dah dimasukkan dalam list kat OT..
aku dibenarkan keluar utk jumpe abi
bile dapat keluar, aku btau kat abi yg aku kene bersalin esoknya..
so kenela aku bermalam di hospital

:: Bilik makan di wad ::

:: makanan terakhir sebelum aku berpuasa hingga esoknye ::


2 Julai 2010 (38w,5D)

Mengikut jadual aku akan di bedah jam 9pagi..
dan aku org yang kedua ikut giliran
pagi2 subuh aku cal abi suh bawak sume kelengkapan
jam 8suku abi pun sampai
sempat borak2 dulu dgn abi
tanye keadaan si aqil aqif...
mintak ampun maaf dgn abi..hehe
yelah...nak berjuang dlm OT nanti..


:: sebelum bertolak ke OT ::

:: di bilik 9, wad 6B, HSB ::

tepat jam 840 aku di bawa ke OT
2 org s/n dan abi membawa aku sampai ke OT...
perasaan aku bercampur baur..
takut dan gembira pun ade..
sebelum masuk ke bilik bedah abi salam & cium aku
abi kate good luck & die doakan sume selamat
tepat jam 10.08 pagi..
aku mendengar tangisan pertama qaseh...
alhamdulillah...selama 1 jam pembedahan dijalankan qaseh selamat dikeluarkan
perasaan yang cukup indah dan bahagia
kesyukuran aku panjatkan kehadratNya
sebaik saje mendengar tangisan qaseh...
tanpa sedar air mata aku bergenang..
kini QASEH telah jadi MILIKKU...


:: 30 minit selepas dilahirkan -fresh from the oven ::


:: my little darling pwincess - QASEH HANNAH QHADEEJA ::


:: inilah kegembiraan abi - sambil senyum mengkhabar berita gembira ::



Monday, July 19, 2010

:: 17 days with Qaseh Hannah Qhadeeja ::




Before this and that.....

insan2 techiq syommel pojaan hati ibu
my three little caliph
anugerah ciptaan terhebat dari-Nya
ibu & papa sayang Aqil, Aqif & Qaseh sepenuh jiwa




Salam sayang semua
Aku maseh dalam mood berpantang
dah 17 hari berpantang
aku berpantang di rumah mama
syukur kerna masih ada mama untuk mengurus urusan berpantangku
dari bab masak, membasuh kain, mandikan qaseh
semuanya mama yang buat

memang seronok berpantang dengan mama

layanan yang sungguh memuaskan hati aku

kalau bab masakan berpantang
aku serahkan aje pade mama
mama lebih arif & berpengalaman dengan ape yang patut dan tak patut nak makan
kalau ikut aku semua aku nak makan hehehhe
semua menu pantang aku berasaskan halia dan lada hitam
halia tu kalau yang dihiris2 mama suh makan jugak huhu
sayur aku cume makan lobak putih dan pucuk betik aje
pucuk betik tu yang aku paling tak tahan sebabnye pahit sangat

ikan merah panggang


Qaseh mase hari ke 6 ade kene jaundis

pagi2 dah kene jemur si tecik ni


aku akan jemur sejam
dari 930 ke 1030 pagi

tak boleh jemur lame2 sangat
pastu mandikan dengan air rebusan bunga
bunga tu aku tak tau ape namenye
abi beli kat kedai sengsei
bile ditumbuk dan direbus bunga tu akan mengeluarkan air warna kuning
air rebusan tu aku mandikan qaseh 2 kali sehari

susu kambing pun aku bagi pada qaseh
alhamdulillah, qaseh dah tak ade jaundis lagi


aqil aqif sejak ade qaseh banyak ragamnye

memang sangat2 menguji kesabaran aku, abi, nenek & atuk

ade aje yang nak direbutkan
ade aje yang nak digaduhkan
masing-masing tak nak mengalah

tapi yang paling2 boleh mengalah adalah aqif
aqil jangan la harap nak mengalah

sekuat2 hati menjerit untuk dapatkan ape saje
asalkan die dapat bende yang die nak..
aqil aqil...sabau aje la...


muuaahhh...sayang qaseh


ini keje auntie jaja...hehe


abi pulak dah cam tak sabar2 nak berjalan2

sabar la papa, baru 17 hari

ye la sejak aku dalam pantang ni
abi cume gi keje balik keje
weekend dok umah melayan aqil aqif
tapi alhamdulillah abi lah orang yang paling sabar melayan kerenah si aqil aqif

abi lah yang hari2 dok jenguk2 umah
kul 6.30 pagi abi dah balik umah
abi solat subuh, siap2 untuk pegi keje
malam pulak, abi akan balik jenguk2 umah
lagi
pasang lampu luar pastu balik tido di umah mama pulak

at least, rumah takde la kosong camtu aje kan





Saturday, July 10, 2010

:: qaseh milik kita ::

salam sayang semua...

dekat seminggu tak mengkhabar berita..
alhamdulillah....
syukur ke hadratNya...
aku selamat melahirkan little qaseh

QASEH HANNAH QHADEEJA BT. AZMAN
Hospital Sungai Buloh
2 Julai 2010
3.34 kg

inilah qaseh yang telah jadi milik aku
selama 38 minggu 5 hari
qaseh dalam perut aku
akhirnya qaseh selamat dilahirkan
keluar ikut tingkap jugak
tak ape la, janji aku dan qaseh sihat & selamat

qaseh kaluar awal sket dari jangkaan
tak dapat la nak lahir 7/7/10
wat so eva, qaseh dah jadik milik ibu..
ibu sayang qaseh..
ibu sayang aqil aqif.....

auntie2 semua inilah qaseh ibu saya...






































Thursday, July 1, 2010

:: Ke hospital ::

perut & bawah perut ni dah rase teramat2 sakit
tak boleh tahan
semalaman tak boleh tido
jadi pagi ni nak ke hospital jugak.....
doakan segalanya dipermudahkan olehNya...amin




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin