Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, April 11, 2013

:: Panas & Pedas di hari hujan ::





Salam...


Haaa...nampakye hari buang undi dah diumumkan..insyaallah tahun ni aku mengundi kat sg buloh..abi balik kota baru untuk mengundi...berpatah arah kejap...hahahaa 

 Musim hujan petang pun dah mule skang ni... semalam jam 5 petang dah hujan selebat2nye...jam 5.30 nak ambil aqel aqef balik dari At-Taqwa..dalam kepala hotak ni dok pikir memang payah kalau hujan lebat camni nak amik due-due kenits tu... penghabisnye jam 6 petang baru keluar dari opis..itu pon ade reporting yang tak siap lagi...belasah la...esok2 aku siapkan!..anak aku tunggu kat sekolah lagi kesian kan... nak sedapkan hati, takpe lepas abis waktu sekolah ade kelas Iqra', so terisi la mase daripada nak tunggu ibu die yang lambat datang ni.. huwaaa...

Tengok la paparazzi tak bertauliah sempat amik gambo...betape lebatnye hujan petang semalam...jalan dah penuh dengan air...yelah sejam punye hujan lebat...no wonder boleh penuh air kat jalan... gelapnye dah macam jam 8 malam...lampu jalan pon dah pasang....


Hujan-hujan cenggini...perut tu memang lapar la...dua hari lepas,  lepas ambil aqel aqef aku singgah econsave shopping sikit groceries...beli lauk-lauk untuk masak....nampak sotong amik sotong, nampak udang amik udang, nampak kangkung capai kangkung..fast and easy shopping sebab tak kuwase nak melayan aqel aqef nak yoget makget tu semua...semua tu adalah dilarang sampai la korang besar...laju-laju aku skip tempat yoget-yoget tu semua...seram hokey!



Sotong dah ade , aku masak la kan...Sambal sotong sehangat-hangat asmara...muahahaha lepas basah kena hujan, aku masak sambal sotong ni..sotong nak dibuat ape lagi kan...sambalkan aje lah...sesuai sangat la musim musim hujan cenggini, hangat-hangatkan badan dek cili api merah siam yang pedas berdesing tu...anak-anak aku suke makan sotong, dorang nak jugak makan sambal sotong ni, tapi aku la jadi mangsa penghisap sambal...melopong kepedasan mak korang tau...takpe demi anak terchenta..hahaha




Yee mee kungfu ni anak-anak aku yang order... febret dorang kalu ade mee kuah-kuah cenggini...



Dari kuching datangnya telur ikan terubok ni...maha sedap, fresh giler dan lembut sangat..kakak ipar aku bawak dari kuching..yang ni memang mintak tak diletak garam... rasenye lemak-lemak sedap lah...dan inilah telur yang paling mahal aku pernah makan...sekilo RM300...tapi memang ohsem!


Mak aku cakap Qaseh tak tido mase tengahari...gini lah jadinye...tertido la menyendeng kat sofa ... aku memang tergelak habes tengok die tertido macam tu, sebabnye aku ingat die tengok kartun same dengan abang-abang die...rupenya dah tertido..qaseh qaseh....


 Rindu kat papa die kot..abi aku outstation ke Kota Kinabalu..dah seminggu...hari ni baru balik...

Tahun ni papa jarang kene outstation..ni baru 1st time...lame jugak plak tu...


Have a nice day you all...Okbai! :))



Wednesday, April 3, 2013

:: Pemanggang ajaib termurah ::



 Salam...

Napnang ni kalau aku tak buat entri, maka tak ade la die baik ati sangat nak tambah earning dalam akaun.. jap-jap lagi kalu dah sampai amount yang aku rase leh cover duit beli beg Micheal Kors aku cash out kan la..kahkahkah...


Haa...skang ni pemanggang ajaib ni dah jadi fenomena..sampai kan chef selebriti kat TV pun dok gune pemanggang ajaib ni...hape punye chef la...ko kan chef, tunjukkan la skill ko yang sebenar kan... pemanggang ajaib ni khas untuk orang macam aku yang tak bape rajen nak masak ni...hahaha


Dari survey yang aku buat, ramai yang kate brand Happy Call ni yang terbaik..kat Yutiub pun ade tunjuk cara-cara penggunaan pemanggang ajaib lagi bertuah ni...kahkahkah :)) ... Happy Call ni brand dari Korea...dan yang pertama mengeluarkan produk ni..



 Aku ni suke masuk groupon, mydeal, milkadeal dan macam-macam deal lagi lah...banyak barang murah kat situ..tapi kene bace syarat-syaratnye dengan teliti..jangan sampai tipah tetipu...carik punye carik aku jumpe deal ini, pemanggang ajaib brand happy call dengan harge RM80.00.. suke, lompat bintang :).. sebelum ni ade yang jual kat FB, RM 95 tu pun aku dah rase murah :)) yang ini lagi super duper murah dan yang paling penting it was recommended brand... cume kene tunggu 15 to 20 days for delivery..and it was free delivery !


Tapi mintak maap la, the deal was over..so rerajen la carik kat groupon ke segale tu ye...okbai!



Monday, April 1, 2013

:: Linguinie with Salmon Steak on weekend ::



Salam...



Abang dari Kuching datang umah hari Sabtu.. dari petang sampai la malam.. dah lame abang saye ni tak balik semenanjung, sebab kakak ipar gojes saye tu buzy sesangat.. seronok la mak ngan abah saye, dapat jumpe qesteena zarra...lagipon Qes dah masuk playschool, so maybe lepas ni jarang-jarang jugak balik...takkan nak monteng sekolah kan...rugi bayau mahal-mahal..bile dah berkumpul ramai-ramai ni, banyak la boraknye, banyak la ceritenye, banyak la gossipnye..oh sunggh seronok sampai ke malam pon i rela dengar cerite, janji semua orang i dah isi perutnye dengan dinner yang sedap -sedap.. hahaha




 Ikan siakap 3 rase, ini my sis masak , letak nenas bebanyak, sangat ohsem..kakak ipar kenit sorang lagi mintak resepi...sebab ape kitorang panggil kakak ipar kenit sebab umur die kecik dari kitorang dan badannye pon kecik comel lote gitu... rendang kerang tu dah macam raye kan, tapi umah mak aku rendang tu kengkadang rase tekak nak makan rendang aje, masak aje la macam biase..tak susah pon, campak-campak aje serai, lengkuas, halia, kunyit and opkos cili api dan santan..siap! ermm..selain rendang kerang dan siakap 3 rase, ade jugak salad tauhu dan telur... mestila perut dorang kenyang kan...


 On sunday morning, as usual mase untuk settlekan housecores... seminggu sekali mase kilatkan everything... sambil mengemas dan mengelap habuk, sempat jugak layan food network channel...lagi best dari AFC...AFC aku dah boring, semua chef  dah biase sangat nengok dorang masak... kat food network channel ni, you could experienced sumthing different!



 Groceries pon dah abis, so we went to Tesco Mutiara Damansara.. makan pagi pon belom lagi mase ni... the kids sempat minum milo aje..



 Qaseh yang dah increase her appetite..suke makan nasi dengan udang.. tengok pipi die dah tembon...aku la yang paling happy kalau anak-anak yang beriya makan..aqel dan aqef memang takde masalah..


 Abi belikan Turki Kebab. He ordered Beef Kebab and Jumbo Chicken Sausage..Its yumss delicious...at least dapat isi perut yang kosong tadi... Qaseh suke Kebab daging ni...tapi part yang last terjatuh, kesian Qaseh..takde rezki la tu...


 Sambal udang... it looks gorgeous rite..yes this is one of our lunch menu... Makan tengahari yang dah lambat.. its nearly 4 pm... lapor nasik dah abi kate...



Kerapu thai sauce ni pon sedap...aqel and aqef like it to the most... sampai abi kene korek-korek isi ikan kerapu ni...isi ikan ni juicy, takde la di goreng sampai rentung...isi pon dah tak nampak..thums up to the Cook..sangat recommended kepade sape yang makan di Madam Lim Kitchen... the sayur goreng belacan pon sommore delicious!



 Malam i masak yang simple-simple aje..ade beli salmon block kat Tesco, sekilo RM22 aje..beli 7 keping tak sampai pon sekilo...hahahah i buat linguini olio topped with salmon steak...salmon tu i grilled je, perap dengan italian herbs,lemon and pepper..so easy kan...



Hari weekdays, balik kerja penat..weekend we spent a good time with luvly families..rase penat keja hilang...today, cuti sekolah dah berakhir..mula la dengan rutin seperti biase...so no matter what, am happy to be me...
  

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin