Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, November 28, 2012

:: Wordless Wednesday :: Teaser..Italiannies ::

Wednesday, November 21, 2012

:: 30 months-young ce-syena ibu ::



Assalamualaikum...


After a long holidays..we have been back today!

This week gonna be a tough week to me.. a few bad news received and i feel sooo down..physically maybe not, but deep inside was so hurt..Ya Allah, Ya Rabbul Izzat..Moga Kau permudahkan segalanya..

 I believed, the only Allah and my family would be my destiny. There is a lot room of happiness. I had them all to go through my journey of life. I didn't like  people who always want to disturb and take granted from me. Hey!! you that i mentioned please go awaaaayyyy from me.. Aku takde sikit pun yang lebih dari kau, aku tak pernah nak kacau hidup kau. why you do like this to me?  Huhhhhh..Ya Allah, Tabahkanlah hati hambamu ini...Nangesss :((

No sad-sad..Dont worry, I have pretty little Qaseh :)) to overcome this hard time!

 Yes, Qaseh la penenang jiwa ibu..she never failed to make me smile,smile and smile :)) with her cheekyness but sometime tantrum-ing and notty girl!




 Update about Qaseh.. She's nearly 30 months young baby...hahaha she is always my baby! Ibu luv Qaseh soooo much...




Friday, November 9, 2012

:: Plan,Planner,Planning :) ::




 Salam Jumaat buat semua...

Minggu ni adalah appraisal week untuk sekelian umat kat opis ni.. Aku tak terkecuali.. Semase aku diappraisalkan oleh boss kecik comel kesayangan aku tu, ape yang dibincangkan semuanye memang dah aku jangka..oh my luck, tau ape bende bos aku nak cakap.. :)) maseh ada kekurangan sane sini, dan perlu aku perbaiki..insyaAllah...aku dah ade perancangan lain..tunggu dan lihat :) nothing much to say..mintak semuanye baik baik saje untuk tahun depan... ameeen...

Kampeni dah distribute kan planner untuk tahun 2013... ciput kot bajet untuk beli planner ni? ke purchaser takot tergune duit die? sumpah aku tak paham perangai purchaser yang macam la beli ape-bende pun untuk kampeni macam pakai duit die..kalau aku jadi purchaser, pilih la yang ade value sket..:(  aku pakai yang lain, tunggu planner free dari one of my fevret client punye..yang ni takmo pakai...


Semalam merancang nak buat Sherperd Pie untuk dinner, tapi Allah tu lebih Maha Perancang terbaik.. Sampai umah, mak aku kate malam ni abah kau nak makan kuewtiaw hailam. So, rancangan nak buat sherperd pie ditunda ke waktu lain..maybe cuti panjang nanti..:) Yang bestnye, mak aku dah siap siangkan segala maklah bahan-bahan tu..i lebiu mak! Our dinner yang simple malam tadi, Kuew Tiow Hailam penuh Kasih Sayang.. :)) abah aku balik surau, terus makan dengan berseleranya..alhamdulillah !!


Bile tengok ade orang yang sanggup beli designer bag yang sampai belas-belas ribu, puluh -puluh ribu..macam nak nanges rase..How they could afford?? Mengimpikan memang tak salah, tapi mati hidup semula pun rasenye tak terbeli dengan harge yang macam tu..Harge dah mahal memang lah sepadan dengan kualiti dan workmanshipnye..tapi saye tak mampooo...mampoo beli beg jurulatih bawak kuda ni pun dah syukur sangat-sangat...tu pon bayar 2 kali... :)) hahahaha

  
Sebab dah beli beg jurulatih bawak kuda, makanye pagi jumaat bahagia nan indah ini, tak ade lah durian crepe bagai, makan lah biskut kosong cicah old town white coffee.. ade my friend kat FB komen, penuh air satu balang...rugi kan buat sikit-sikit :)) buat penuh-penuh sebab nak kurangkan manis je.. :))


Malam ini kami sekeluarga dan termasuk mak abah adik makcik pakcik, nak balik kampung encik hubby..ade 2 wedding, anak sedara encik hubby dan anak sepupu mak yang menikah dengan cek mek dari pasir tumboh..itu yang mak dan abah seronok nak ke kampung hubby.. dan pastinye nak jalan-jalan cari makan la... Ok..semoga perjalanan kami ke kampung dirahmati dan selamat semuanya..amin...

Thursday, November 8, 2012

:: Selera Musim Hujan ::



Salam pada semua ye :)

Bulan sebelas dah pun nak sampai tengah-tengah..lepas tu masuk pulak bulan due-belas...sampai dah penghujung tahun 2012...cepat betul waktu skang ni..macam fast food weh!...makan pun kite nak cepat-cepat kan..dah masuk drive thru mekdi pun kadang-kadang mengamok-ngamok kene beratur panjang dalam keta.. :p disebabkan nak sangat makan cepat-cepat.. eh? synchronized ke dengan waktu yang sangat cepat skang neh?? apepun, kite kene hargai mase yang sentiase berjalan dan konfem takkan mengundur dan berhenti berdetik..melainkan jam kowang rosak khennn :))




Waktu petang dan hujan ribut mengkelibut adalah sesuatu yang sangat sinonim buat mase skang.. Musim hujan dah tiba! Petang je hujan..petang je hujan..hujan je mesti petang :) Balik dari ofis selalulah bermandi hujan....eh tipu jew lah!...kereta yang bermandi hujan..Jimat air, jimat duhet, tak perlu pergi car wash.. Abis musm hujan kang baru pergi car wash buleh?



Kena pulak dengan musim hujan...tau-tau je kaki sejuk waktu malam-malalan..ade pulak my staff yang jual stokin comel lotey ni kat ofis..murah pulak tu..amik 3 pasang 5 hengget..2 untuk aku, 1 untuk hubby.. boleh la buat penebat kaki malam-malam di musim hujan macam skang ni..


Selera di musim hujan memang tak payah la nak cakap kan..sekejap-sekejap lapar..sekejap-sekejap je rasa nak makan sesuatu yang rase sedap gile..hahahaha buleh tak macam tu! Kalau hari biase, balik keje terus je balik umah..nak menyinggah tu sangat la malas kuase doplohlime..aura musim hujan ni lain sket kot, kalau rase nak tu, sanggop kuase limepuloh..up dua kali gande kan dari kuase malas...hahaha


Aku kongsi beli dengan mysista..Burger Bakar 3 Tingkat kau tau tak! daging-ayam-daging sos cili lebih...hahahah :)) balik rumah makan ramai-ramai....berbaloi aku kene hujan sebab keterujaan aku menyinggah dan memborong 3 tingkat burger bakau! memang yummy, juicy!black papper sos die pon sedap...aku kalau beli burger pantang kalau dorang letak sos BP tu, sbb aku tak suke bau tengik sos BP..ye la tak semua brand sos BP sedap..so lebih baik tak payah letak kan..tapi burger bakau ni punye sos BP aku takde pun bau yang tengik hangit tu...just nice for my liking...hoyeeh!! sebab ape aku beli sampai 3 tingkat? slalu aku tengok kat asterok Asian Foof Channel (AFC), burger kat US semuanye besau-besau dan tinggi bertingkat-tingkat..then dorang mesti cucuk dengan lidi yang ade reben kertas cantik-cantik...burger bakau aku beli ni tingkat-tingkatnye dah ade, lidi untuk cucuk burger tak kasi tumbang pun dah ade..cume lidi tu hanye lah lidi ala-ala lidi cucuk sate je..takpola asal ade ghupe cam burger kat US...muahahaha!


Malam tadi aku rase craving sangat kat pasta carbonara..entah aku tengok kat belog sape entah..carbonara sos nye sangat la menawan hati...Cendawan je yang takde. Balik opis aku singgah speedmart99, rembat dua tin cendawan..aku beli due jenis..sebab murah sangat aku rase..satu tin cume RM2.20 je..aku amik yang jenis butang dan straw...aku dah target kene siap masak seblom hubby balik..tapi tak sempat jugak..sebab aku lupe beli sotong ke udang untuk bahan perencah..nasib baik ade sikit daging kurban dalam fridge so nak tunggu ais nye mencair memang la berkurun... rendam air banyak-banyak...siapkan bahan-bahan lain....tung tang tung tang siap masak...masterchef aku tak sempat nengok, dok siapkan masak..tapi adam mukhriz aku sempat tengok...muahahahaha! mesti ramai yang berbunga-bunga hati tengok adam & am semalam kan... dan korang tau tak, ahkak sanggup bangun kul 2 pagi nak tengok adam mukhriz lagi....hahaha adam mukhriz satu lagi dah tido, tak sedar ape...penat balik keje asek kene hujan :))


Monday, November 5, 2012

:: Hari yang hujan dengan Le' Trianon Choc Cake ::





Salam....

Sejuk je rase skang ni kan..Dah macam duduk dalam chiller rasenye...nak kate panas pon tak, nak kate sejuk sampai beku pon tak jugak..sejoooooq memanjang...tapi tido malam tetap pasang ekon!


Pagi-pagi hari cuti kalau terus berkelubung selimut memang la best kan..perut lapar , jadi ku gagahkan jugak melompat dari kelubong selimut.. memule rebus cili kering, sukat beras untuk masak nasi..aku masak dalam rice cooker aje. sambil tu siang bawang putih, bawang merah..kisarkan cili terus je menumis sambal..sambil tu pulak goreng ikan bilis, kacang tanah dan dadar telur..bersihkan kulit timun, potong, masukkan peti ais kejap..sedap makan sejuk-sejuk nanti..sambal tumis banyak bawang siap masak, nasi pon sedang-sedang elok masak..nak mengejar mase hubby nak gi keja, dalam mase sejam siap nasi lemak..phewww!

Ikan bilis memang dah siap kopek, jimat mase disitu..bukan beli yang dah siap kopek..aku beli yang belum kopek..biasenye waktu mengopek ikan bilis sambil breakfast dengan hubby di hari sabtu..yelah skang hubby keja hari sabtu, sambil teman die breakfast seblom nak gi keja tu aku pon kopek la ikan bilis tu..bukan banyak pon, setengah kilo pon tak sampai...aku suke kopek sendri ikan bilis, kalau beli yang dah siap kopek tu, alamatnye keras cam kayu la lepas digoreng nanti!! hazab kan nak makan...


Telur tu aku sengaja tak rebus sebab aku teringat mase kat sekolah dulu, aku selalu beli  nasi lemak sorang makcik ni jual dekat dengan sekolah..nasi lemak telur dadar potong kecik-kecik..mase tu nasi lemas reganye 50sen je, siap ade sayur kangkung celur... hmmm seronoknye mase tu...Skang mane nak dapat nasi lemak 50sen lagi..


Lepas mengemas rumah, aku siapkan tempahan mini pavlova..kali ni aku gune oven baru..hahaha jangan percaya..ni oven mak, mak dah wariskan oven ni pade aku..aku sangat suke oven ni...bakar biskut, kek, panggang ayam daging cantik je...so aku sangat sooookaaa! timaseh mak...


Hasil dari oven Europa yang mak waris jari hantu kepade aku...sangat cantik pembakarannye kan..putih melepak cik mini lova aku jadiknye...


Bile dah semedaaaang je hujan, memang rase liat nak kluar ke mane-mane...tapi semalam aku keluar jugak..aku, adik-adik, mak & makcik aku jalan-jalan perabes duit kat kedai runcit Presto, Citta Mall... Gaya cik Qaseh dapat jalan-jalan di hari hujan...meliok lentoq cik Qaseh..


Kedai runcit Presto ni kelass ko jah! sambil menyopping kite bole makan-makan pulak... see my sista yang dah verangan jadik duta coffee house kat dalam presto..


Le' Trianon ni cake house tau..ingat lobi hotel ke hape kan..they jual only 2 types of cake.. we bought two pieces of chocolate cake..the chocolate cake is awesome!


Look at the sweet couple!...hahaha me and hubby waiting for the chocolate cake.. just like waiting for the room card at the hotel lobby ...:))


Have a nice day!!

Thursday, November 1, 2012

:: Aidiladha Maggie Ketam ::





As-salam... we are back from tokmek and tok ayah kampung!  

Thanks to all salams and aidiladha wishes...


Cepatnye dah hari khamis...Esok, Jumaat dah seminggu Aildiladha berlalu...penat pun masih terase..walau penat tetapi we having a great journey to balik kampung and celebrate a beautiful aidiladha this year..alhamdulillah..



When i posted this picture at FB, many of my friends were shocked looking at the terrible traffic at Karak Highway...it is normal view when orang pantai timur went to their kampung.. Normally journey from KL to New Castle (Kota Bharu :) ) with normal traffic should be between 8-9 hours included berenti solat and makan semua lah. 



The info we had from FB and Twitter, this crazy jam continued to Gua Musang and Kuala Krai. Due to this crazy mazy jam, we switched our journey by using Lebuhraya Pantai Timur (LPT). We had experienced a lot!! Biarlah perjalanan melalui LPT-Terengganu-Bachok melebihi 100km dari jalan yang biase kami lalui, tetapi jalan sangat clear, lalu highway lagi..ooohh kalu lalu jalan yang maha jem tu, rase nak gile dibuatnye lame-lame dalam kereta.. Kebas vontot doh! 




We go through jambatan diraja at LPT highway.. beautiful view and scenery.. we just feel this beautiful view until we found this......

:

:

:



This lorry bawak lembu..hahaha :) lembu yang nak dikurbankan esok paginye.. the kiddos keep asking " lembu naik lorry nak pegi masjid kan ibu, die nak kene semelih kan?"



We gonna turn to Cherating!! Yeay !! hahah tipu lettuw!! We are entering last exit at LPT (Jabor exit).. You could lead your journey to Terengganu by entering Jabor exit.




Along the way to Bukit Besi, we could find Bandar Al Muktafi Billah Shah..this is a small town at the middle of the jungle!! hahaha betul taw!



When you reached Bandar Permaisuri, you could smell the bau air pantai..aroma air pantai..dah dekat la dengan persisir pantai terengganu..maveles!!




We reached Tok Bali at 7.30 pm.. perut pun dah lapar sangat. aku memang dah lama menghidam nak makan Meggi Ketam Alemy. Its located at Cherang Ruku, Tok Bali. Luckily the restoran is open on that day..memang rezeki kitorang dapat makan meggi ketam...the operation hour is from 4pm to 2 am everyday!! patut la bukak waktu kami datang..Its second time we have been here, but at first we couldn't had it sbb kitorang datang waktu tengahari...sape suruh kan?? :)




We just ordered 2 pots meggi ketam.. coz we didnt know how much the price for 1 pot megi ketam.. After waiting for 20 minutes, the delicious and beautiful meggi ketam is on the table...oh oh my! its so tempting..ibu satu , papa satu..pastu tak cukup..then order 1 lagi pot meggi without ketam..bile dah dapat bil, baru tau harge megi ketam ni..rasenye quiete reasonable for a big and super duper sweet ketam! fresh kaw! hargenye ikut timbang berat ketam..


When hubby went back from toilet, he told me that he saw the way they prepared the meggi ketam at the kitchen. They rebus ketam to make a stock then the noodle (megi) and so forth ingredients they were just put in the pot and cooked using the ketam stock, then garnished with Ketam Nipah/ Batu at the top. It just a simple method and thinking of to make at home sooneest possible! hahaha

It tooks nearly 9 hours journey to our Kampung!! we reached tokmek's house at 9pm..Sampai je umah tokmek, kami makan lagi :))...tokmek masak gulai udang...tokmek puase hari tu, tu yang die masak untuk buka puasa dan untuk kami sekali..dah kenyang makan megi ketam, cume makan ala kadar..kalau tak makan kecik pulak hati tokmek nanti kan...




This year, hubby's family perform the ibadah kurban..7 bahagian dibahagikan same rate dengan 6 orang adik beradik hubby dan 1 bahagian lagi tok ayah punye..cukup 7 bahagian.. Selepas solat aidiladha, kami semua menyaksikan penyembelihan kurban lembu tok ayah yang terakhir sambil bertakbir..tok ayah dah tak larat nak jaga lembu..ye la orang dah tua kan..lembu ni sangat sihat dan warne putih kekuningan..hubby kate semase menyiang dan melapah lembu, perut lempu tok ayah ni bersih je..takde langsung ulat-ulat yang biase jumpe kat perut lembu..alhamdulillah dapat tok ayah jaga lembu ni elok-elok..dan die mati pun secara elok...allahuakbar walillahilham!!




Ibu ditugaskan masak daging goreng! OMG.!...mase the kenits rancak bermain, ibu rancak bersilat masak, while papa rancak menyiang daging dan perut lembu.. :)




Dah puas meloncat-loncat, main tak hengat dunia, habes lencun baju kurong qaseh pakai..panas betul haritu..ibu yang masak di dapur tu pun berpeluh-peluh sane sini..adoyaii!! berlenggeng la tak pakai baju, ibu pakaikan CD je...




Setelah siap dilapah dan disiang daging lembu semua, tiba mase nak bahagi-bahagikan daging tu kepada 7 bahagian..pembahagian dilakukan untuk daging aje, sebab yang bahagian lain dah dimasak singgang dan di buat air asam..daging ditimbang dapat 77 kg semuanya, jadi setiap bahagian dapat 11kg..tulang temulang pula dibahagi same banyak untuk setiap bahagian...



Inilah 11kg bahagian kami untuk dibawa balik dan dibahagi-bahagikan.. alhamdulillah..fresh from the oven..sweet and tender!

selepas solat maghrib, kami ke Wakaf Che Yeh...hahaha saje carik jem lagik kan.. amekaw! tak jadi nak memborong kain ela....lalu saje la nampaknye..;(




Inilah keadaan di sekitar wakaf che yeh..kereta punye banyak camtu rupenye beratur untuk drive-thru McD...sabau je la khennn! dah puas makan daging kurban agaknye.. :)




Nasib baik kami jumpe jugak yang ini... Budu Sedak Sengokti...Budu ni abang aku yg dok Kuching tu kirim..die dah ajar tekak orang-orang Kuching makan budu..haaa sekarang dok ngidam budu tak abis-abis...layankan aje..abang aku bagi ciri-ciri botol budu yang sedap giile ni.."cap ikan emas yang ade gambo limau kasturi, kertas lebel kaler kunem"..dah macam klu amazing race kan..die nak sedozen..tapi aku dapat 7 botol je...6 botol aku bagi die, sebotol aku punye la kan ...:)


Sedar tak sedar..dah tiba masenye nak pulang ke kl semula...alhamdulillah..it was very good and beautiful aidiladha at kampung.. kami panjatkan kesyukuran pada Yang Esa tidak terhingga atas kurniaan rezeki dan kebahagiaan yang dinikmati..InsyaAllah jika dikurniakan rezeki lagi, kite buat kurban lagi tahun depan... doakan yang terbaik...amin...




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin