Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, September 22, 2011

:: raya kat kampung I mee kg. pek ::

:

:

:

:

:


raya-raya ni asek makan daging ngan ayam aje kan
jemu udah tekak ai makan daging ayam semua tu


lepas solat maghrib, perut dah rase lapar
ai ajak abi gi JJCM kat luar pulak
kami ke kubang kerian, banyak kedai makan depan HUSM tu
ada Radix Fried Chicken (RFC), Pizza Hut, Kopitiam dua tiga buah dan macam-macam lagi
kami singgah di Restoren Mee Kampung Pek


yang ai tau Kampung Pek sebenarnya terletak di Kuala Kerai
memang ade satu lagi Restoran Mee Kg Pek kat Kuala Kerai
asal-asal nye restoran ni di Kuala Kerai
yang di Kubang Kerian tu cawangan baru
dah ada kemajuan jadiknya die bukak la satu lagi cawangan




Mee Kg Pek yang ala-ala mee rebus rasanya
ade la udang sotong ayam daging dan telur pecah
tu kire yang spesel punye
kalau yang biase punye, paham-paham aje la, ade lah kot telor sebijik...
semangkok yang spesel lima hengget setengah...bole la kan...barang pon semua dah mahal skang neh..
nak bajet murah, engkorang beli barang sendiri, masak la sendiri kat umah... :))


mee ni bole dihidangkan banyak-banyak dan satu-satu
maknenye kalo nak untuk 5 orang makan, nak sekali masak banyak bole, nak satu mangkok sorang pun bole
yang sekali banyak tu die hidang dalam bekas besar, so bole la cedok sikit-sikit masuk dalam mangkok pulak
yang satu-satu makan aje teros...


yang paling tak bestnye, restoren ni tak berapa bersih
tu yang ai tak suke kalo tempat makan yang so so aje bersihnye...nyampah..
mase ai datang meja yang ai nak duduk tu maseh penuh dengan pinggan-pinggan
takde sorang pon yang nak bersihkan meja ai
bile ai panggil suruh clearkan meja tu, barulah terhegeh-hegeh nak mengelap bagai
sebelom tu bole pulak dorang biar aje pinggan-pinggan tu tak berambek
bile dah mengelap, kain lap pulak tak perah kering-kering
basah jugak la atas meja tu kan
ai pulak yang kena amik tisu, lap balik kasik kering
abi pon geleng kepala dengan servis mongok dorang neh...adeh!



asek mengomen je keje ko ye tuan umah..hahah
naseb baik ape yang ai order cepat sampai
tak sampai 10 minit dah datang 2 mangkok mee kg. pek
panas-panas, makan sedap jugak waktu malam yang sejuk menyucuk..

mee dihidangkan satu mangkok tu banyak jugak...
ai tak habis, ai kasik abi ai habiskan...
kalo sedap mesti habis kot....hahahah


tapi kawan ai kate yang kat kuala kerai tu lagi sedap
mungkin jugak, tukang masak nye mesti dah lain
yang tukang masak original tu lagi la sedap masaknye kan..


nanti balik kampung, ai nak singgah yang kat kuala kerai tu pulak
sedap ke tak sedap...
kalau tak sedap sekali tu ajelah singgah....hahahah


jom la cube mee kg. pek...


can cin cau....

Wednesday, September 21, 2011

:: raya kat kampung I playground pantai ::


:

:

phewwww.....
tahun ni raya di sungai buloh dulu
tiap tiap tahun raya pertama di umah my parents
abi pon tak kesah..takdo gadoh2 hokey...abi ai sporting moting..
tapi raye ke dua kami wajib bertolak ke kota b
haru
ai yang rase meroyan sebab tak dapek langsong nak beraye ke tanjon
g karang...uwaaaa :((



raya pertama punye la sakan beraya sebab memang sah-sah pagi esokny
e dah nak balik kota bharu
last beraya malam raya pertama tu di umah mak sedara ai di b
atu 9 hulu langat
best giler jalan tak jem pon, so bole redah semua rumah mak
pak sedara
sampai umah dah kul 12 malam
itu pun pakteh dan makteh ai dari senawang dah janji nak jugak datang umah mama
kul 12 tu jugak la dorang datang makan lemang ketupat
rendang
raya punya pasal , harus merase rendang mama ai yang very da mabelesh tu
borak-borak & gosip-gosip sakan dah dekat kul satu pagi
cargas ai balik umah, satu hape pun tak packing lagi
memang malas sangat nak packing2 ni
sebab ai baru je balik kota bharu mase puase a
ritu
ni nak kene packing lagi.....bercinta taw..


13 jam perjalanan sg buloh - kota bharu
kalau macam ni selalu, ai rase taubat nak nalik time2 raya ni..
sakit ponggong semua, da kiddos lagi la kesian
jammed panjang, abi ai kate rase nak menangis ..ha
a tau pon..
aqil aqif siap cakap ngan abi, naik kapal terbang la papa, lambatnye tak samp
ai-sampai...
kan mase pose aritu balik KB naik firefly, 1jam 5 minit dah sampai..
so abi darlings, pikir pikir kan la ye...


sehari perjalanan raye ke 2, habis camtu je la
dah raya ke 3 kalo kat kampong abi dah tak macam raya
..
ai cume beraya umah adik beradik abi , pakcik makcik die aje
dapatla makan biskot-biskot raya...



nasib abi ai kretip dan inovatip..
abi bawak ai dan da kiddos gi pantai
aqil aqif qaseh main kat playground dengan sepupu dorang, Aisyah Nasuha





Aisyah Nasuha - kakak dah fluent kecek klate

tengok tu selipar letak kat tangan
sambil main sambil pegang selipar
kalau tak buat camtu hilang nanti kate aisyah...very the clever..



kat kampong pun ade playground cantek camni
mase ni kat pantai kemasen kot...hahah entah ai pon tak ingat
nak mandi mandi memang a big no no no la kan
da kiddos main kat playground ni pon dah cukup suke





sepanjang kat kampung, ke mane saje bertiga
ade aqil aqif, ade la kakak aisyah



kalo dah dapat main, memang tak hengat dunia
meloncat sane sini,happy sangat-sangat
yang bestnye aqil aqif aje yang ai dengar cakap luar
bebudak kat playground semua dok kecek klate
aqil aqif belasah aje cakap luar..ape die kesah kan?....
sesekali Aisyah pun dah ikot cakap luar gaks...hahaha



the syomelicious tak main panjat-panjat playground
tecik lagi kan, susah nak independent
qaseh main-main photoshoot dengan papa




lovely gaun kembang Qaseh...
ai suke qaseh pakai gaun-gaun maxi camni



dah puas main, mase untok balik umah
anak dokter dan anak engineer yang jarang-jarang jumpe
kalo dah jumpe, dah tak ingat makpak die pon
aisyah, aqil & aqif dah jadik sepupu yang kamceng time kecik-kecik ni
...
dah besar-besar nanti, kene ingat time2 kecik dulu...

pantai kemasen ni cantek ...
nampak tak macam wakaf kecik-kecik tu
wakaf tu gerai-gerai yang jual macam-macam makanan
walaupon raya, gerai-gerai tu bukak jugak
mase ni la orang ramai, so bole collect duwet lebih
sebelom balik tu ai sempat makan kopok lekor jual kat gerai t
u...





nanti ai citer gi makan mee yg sedap kat kubang kerian...


can cin cau .... :)



:: wordless wednesday :: Qaseh nguap besyo-besyo

:

:

:

:

:

Qaseh mengantok sangat lepas kutip duwet raye...






Thursday, September 15, 2011

:: Qaseh + bunga + raya ::


:

:

:

erm bila ai dah ada rase mood datang nak bukak belog
maka akan ade update la kat belog ai ni
mood raya + mood berbelog...best kot kan


mase beraya harus ada gamba-gamba si syomel centre of attraction ni
sape lagi kalau tak anak dara ai kan...
Qaseh kesayangan semua ececeh!


ai suke umah yang ade banyak bunga
bunga yang cantek-cantek , warne warni nampak rumah
kalo dah bunga kat luar rumah pon cantek je hidup segar + subur2 semua
mesti tuan rumah ni memang rajen + minat bercucuk tanam bunga ni kan
bak orang kata, sejuk tangan die... kalo tangan panas tak bole ke?? haha :)



makcik sedara ai sorang ni duduk di batang kali
memang umahnya penoh dengan bunga-bunga cantekk
orangnye sangat rajen, pengemas dan pembersih
umah die dari luar sampai ujung belakang rumah memang bersih, kemas + teratur
bukan setakat umah je bersih, periuk belanga semua pon licin licau bersinau sinau punyenye kilat
montot kuali takde hitam-hitam ye..bole buat cermin muka ko..
walaupon memang dah lari tajuk, ai nak cite jugak...hahaha





lidah buaya yang segar-segar
bak kate boss ai lidah buaya ni elok untuk ebsob magnetik
so elok letak kat opis kite yang ari-ari dok ngadap leptop + pc



maap la ye, photog of da day hanya fokus kat Qaseh aje
bunga-bunga dah tak jadi bahan fokus..hahaha
buat-buat nampak je la bunga yang tak difokus tu ye...aiseymen..




pokok bunga ni jenis yang batangnya berduri
ai tak tau ape name pokok bunga tu
tengok semua gemok-gemok je kan

pokok ni bole capai tinggi orang kalau betul-betul dijaga..
tapi yang tak tahannya sangat banyak duri
sila jangan gatal tangan nak dekat, kang ade yang tercucok duri
durinya besar-besar, lagi besar pokok, lagi besar la durinya...



suke nye syomel 14 bulan mata sinar ni dapat lepas
lari-lari main bunga ye yayang
umah makcik ai ni kire corner lot paling hujung, takde jalan dah
takdela risau kereta lalu lalang
bole jugak lepaskan anak-anak main
tapi harus jugak dibawah supervision papanya



berlenggang-lenggang kangkong Qaseh berjalan
kat tangan penoh bunga Qaseh petik
kesian bunge-bunge tu yayang..
lain kali jangan buat lagi ye...hehehe



sampai sini dulu
can cin cau bandong



Wednesday, September 14, 2011

:: wordless wednesday :: kesayangan saya


:

:

:

:

:







:: Aidilfitri 2011 ::

Salam Aidilfitri 1432 Hijriah


orang lain dah berjemaah cerita pasal raya
warna-warni aidilfitri, riang ria aidilfitri, indahnya aidilfitri
memacam tajuk keluar, best semuanye cite-cite raya


hari ni dah 16 syawal kan..16 hari jugak la kite semua beraya
ai baru stat nak cite pasal raya hahaha
kalau kongsipacai dah sambut capgomeh kan, dah abis raya dorang
olloh....raye pose kan sebulan, bebile pon ai bole cite pasal raya ai kan...


kalau nak cite pasal beraya memang mule suboh siapnye malam karang
tapi ai nak cite yang pendek-pendek aje dulu
da thousand pictures pon dok terperap dalam kemera gajah ai
terlampau banyak dok menembak momen indah-indah raya ni
nanti ai entrikan satu-satu...insyaAllah..



acara wajib pagi raya kami adik beradek adalah pasang tripod kemera gajah masing-masing
sebabnya selepas sesi ber'raya' dengan mak abah sampai la ke cucu-cucu syorga
sesi fotoshoot pulak ramai-tamai satu femili
macam abang ai yang sulong cakap, nak pasang-pasang tripod, setting2 memang lambat
tapi bile dah siap gambarnya nanti, memamg puas hati...


memang la kami semua sangat puas hati dengan gambar raya kami..
tak dapat kat mane-mane..
cume ade kat umah atok & nenek cucu-cucu syorga aje...


raya ni kami berkumpul adik beradik, cume abang yang ke tiga beraya di rumah mentua
kalau ade semua lagi bertambah meriah pagi raya kami
lagi bertambah empat orang dalam gambar raya kami
ai pon sebenarnye turn beraya di rumah mentua, tapi ai tukar plan
sebabnya abang sulong ai yang menetap di sarawak beraya di semenanjung tahun ni
kalo ai tak beraya kat sini tahun ni, sampai bile2 pun ai tak dapat nak beraya dengan orang kuching....


macam tak best pulak bile buat entri raya takde banyak gamba
tunggu la ai transfer gamba yang beribu-ribu tu dulu..
pastu baru bole cite pasal raya ai yang tentunye da vasss...hahaha


sampai sini dulu
can cin cau bandung...

sape nak buat open house, meh ajak ai
sape nak duhet rayo, meh la datang umah ai... :-)


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin