Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, August 24, 2011

:: wordless wednesday :: dah besar si kembar




posa kan, ai tanak banyak cakap, letih lorrr :P









:: Salam Aidilfitri 1432 H ::




Kita dah sampai di hari-hari terakhir ramadhan
alhamdulillah, ramadhan kita lalui dengan penuh rasa kehambaan
syukur di atas rezeki dan nikmat yang ada..


meh ai nak berpantun raya..hahaha
jawab jangan tak jawab mak..


Masak Udang dan gulai ketam,
Pembasuh mulut si kuih keria,
Berbunyi mercun berdentum dentam,
Riang ria di hari raya


Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap di maafkan


Memukul gendang pelbagai gaya
Amat meriah riang gembira
Ramai bertandang di hari raya
Jemputlah datang ke rumah saya


pandai tak ai buat pantun 4 kerat neh ..





Di kesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Kami ingin menyusun sepuloh jari
memohon maaf zahir dan batin

untuk kawan-kawan semua
terimalah e-kad dari kami sekeluarga sebagai pengganti diri
kopi pes kat umah korang semua ye..



Salam sayang kami sekeluarga,

Azman Abdullah
Noor Aznita Erpan
Muhammad Aqil Miqhael Azman
Muhammad Aqif Miqhael Azman
Qaseh Hannah Qhadeeja Azman

1 Syawal 1432 Hijriah





Tuesday, August 23, 2011

:: Jangan lupe mak abah kite ::




pepagi bukak mikrosop outluk ..
fowed email ni yang ai rase tertarek nak kongsi bersame ..


jom layan sambil dengar lagu-lagu raye ..
dah nak raye kan ..
kasik mud raye datang , walhal keje banyak lagi neh ..


meh kite semua renungkan ape yang mak mah nak luahkan...











walaupun mak mah cume kerekter kartun aje ..
tapi mesej yang di luahkan memang mendalam maksudnya ..
siapa lagi yang nak membahagiakan mak abah kita, kalau bukan kita anak-anaknya...
moga kita semua di kalangan anak-anak yang tahu menghargai segalam jasa dan pengorbanan mak abah kita..


buat mak dan abah ai ..
sampai ke akhir hayat akan ai cube membahagiakan mereka ..




:: Happy Birthday Abi ::


hari ni 23 Ogos 2011..
genap abi 33 tahun...



Kali ni masuk kali ke dua abi sambut besday mase bulan posa
bile besday bulan posa, takdela nak prepare kek ke ape kan
macam tahun lepas abi yang beli kek sendiri heheh
mase tu ai dok umah menghabiskan cuti bersalinkan Qaseh
dah la posa-posa, mood nak membeking kek pon entah kemana
ansangkereble balik je dr opis, abi beli kek.... :))



tahun ni, ai plan nak masak spesel mase berbuka nanti
tapi non hado idea nak masak ape
nanti ai gugel-gugel jek
takpon sambut masa raya nanti je
bole ai tempah kek untuk abi


momen romantika d' amor..hahaha





untuk suami ku yang tersayang,
papa adalah kawan, suami dan kekuatan buat ibu

selamat menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 33
moga dikurniakan kesihatan yang berpanjangan
moga dilimpahi rezeki yang berkat dariNya
moga bertambah sukses dalam kerjaya


Aku bersyukur kau ada di sini,
Di kalbuku, mengiringi
Dan padamu
Ingin kusampaikan
Kau cahaya hati
Inilah janjiku kepadamu

Sepanjang hidup Bersamamu
Kesetiaanku tulus untukmu
Hingga akhir waktu
Kaulah cintaku, cintaku

Sepanjang hidup
Seiring waktu
Aku bersyukur atas hadirmu
Kini dan selamanya
Aku milikmu

Yakini hatiku

Kau anugerah sang Maha Rahim
Semoga Allah berkati kita
Kekasih, penguat jiwa
Kuberdoa, kau dan aku di Jannah
Kutemukan kekuatanku di sisimu
Kau hadir sempurnakan seluruh hidupku
Inilah janjiku kepadamu

Yakini hatiku
Bersamamu, kusadari inilah cinta
Tiada ragu,
Dengarkanlah kidung cintaku yang abadi




Friday, August 19, 2011

:: 15 things mums wish they'd know about breastfeeding ::





Dear our beloved readers,


I've found these wonderful experiences from mums all over the world at http://www.babycenter.com.my/. Happy Reading !!

Whether you’re a new mother in need of advice, or hoping breastfeeding will be easier this time around, other BabyCenter mums have plenty of tips, guidance and knowledge.


Practice makes perfect
“Breastfeeding may be the natural way to feed your baby but it is a skill which needs to be learned by both of you and like most things you can’t expect to get it right straightaway.” - Lou


“I wish I’d known that breastfeeding doesn’t always 'come naturally'. It took me six weeks to get it right - so don’t be put off if it doesn’t work at first! It can take a few weeks for you and your baby to learn, and it can hurt sometimes. But persevere because it’s one of best things you can do for your baby.” - Sharlene

There is always a way “There are other ways of giving breastmilk successfully if the conventional way isn't working for you, so experiment. Don't beat yourself up if it doesn't work. So far, despite being a real guzzler, Alexander has had nothing but breastmilk fed to him in a bottle, and he is simply thriving.” - Wendy


“I found nipple shields really helpful for those times when my nipples were sore and cracked. I could breastfeed fairly comfortably, and it gave my nipples a chance to heal.” - Nikki

Workshops work wonders “Breastfeeding workshops run by your local hospital and other breastfeeding organisations are the best way to find out all you need. What I learned gave me so much confidence in the early weeks after Ellis was born.” - Lou

Get the best support and advice
“I’d recommend having the telephone number of a breastfeeding counsellor to hand in case you need them, and join a support group or baby group if there is one near you.” - Lou


“I had terrible problems breastfeeding my daughter in the beginning - she was tiny and I couldn’t get her to latch on. I developed mastitis and a huge crack in my right nipple, but I was very determined to keep trying. I took advantage of breastfeeding helplines and I had a breastfeeding counsellor visit me at home on several occasions. After 12 weeks of trying I had success! I’m so glad I didn’t give up. Get as much advice, help and encouragement as you can - you don’t have to do it alone.” - Catherine

Breastfeeding shouldn’t hurt… “When it hurt, I knew we were not doing it right, so instead of grinning and bearing it I made sure I got help to improve Ellis’s latch. When my milk came in and he was almost drowning in the stuff I knew about using other positions to feed him more comfortably.” - Lou

…but painful letdown may happen “I wish I'd known that if it hurts it doesn't always mean the baby isn't latched on properly. Neither of my babies were having problems latching on but I had extremely painful letdown.” - Alexandra

Breastfed babies are hungrier
“Most breastfed babies feed more than formula fed babies. This is because breastmilk is digested quickly and easily so their sleep patterns can be different and they may even grow at a different rate. Comparing your baby with formula fed babies on any of these dimensions is a bit like comparing apples and pears. You may have to remind others of this too.” - Bridgette

Supply and demand
“Your body produces milk based on how much your baby needs - the more your baby needs, the more they feed, producing more milk.” - Tracy

Involve your husband
“I think it’s important that you discuss how you are planning to feed your baby with your husband and make sure he understands how important his emotional and practical support will be to you. From my breastfeeding workshop I knew that in the first few weeks it was likely my baby was going to feed an awful lot, especially in the evenings, and my husband delighted in bringing me home vast quantities of chocolate, as well as piles of magazines and, lucky me, a lap top. He also understood that he was on dinner-making duty for the foreseeable future!” - Lou


“I express a bottle of milk in the evenings so my husband can feed our baby daughter when he gets home from work. He really enjoys these father-daughter bonding sessions, and it gives me a half an hour to enjoy a hot bath or get some chores done.” - Kate

Growing babies get hungry…
“Expect growth spurts at approximately 14 days, six weeks, 12 weeks, and then monthly. During this time, the baby will feed more often over the course of 48 hours to a week, and will then settle down again. During growth spurts, expect to have sleep deprivation, sore nipples and to feel like a breast on legs - but this will pass!” - Tracy

…and feed speeds vary “Feeds can last from five minutes to an hour or more, as every baby is different. My baby went from taking 40 minutes per feed at birth, to just 10 minutes now he is five-and-a-half months - they get more efficient as time goes on.” - Tracy

Don’t be discouraged by deflation!
“When my Jordan-style breasts deflated six weeks after he was born I knew it was my supply settling down not my milk drying up. It’s around then that when many women sadly resort to formula thinking their milk has run out.” - Lou

Breasts come in all shapes and sizes “Most of us do not have the breasts and the nipples shown on illustrations. We may have big breasts, big nipples, small breasts, small nipples, flat nipples, inverted nipples, round breasts, long breasts, the list goes on. Experiment and try different positions to find what is comfortable for you.” - Bridgette


“I have flat nipples, and I didn’t know this until a few days after my baby was born when I was having trouble breastfeeding him. The nurse suggested that I try using nipple shields, and my baby latched on to it right away and fed ravenously. Just a week later I didn’t even need to use a nipple shield to get him latched on!” - Marie

Winding really works
“If baby is fussing at the breast try winding gently for up to three minutes. First I thought breastfeeding babies didn't need winding, and then I expected winding to work in about 10 seconds. Once I realised what the problem was, things were far smoother.” - Janet

Enjoy it! "Make the most of the sit down time - you deserve it! Turn the television on, put your feet up and relax. I enjoyed 14 months of breastfeeding bliss!" - Amanda

To all hot mums out there, Happy Breastfeeding!





:: kisah PARAM ::




harini dah 19 hari kite posa kan
gedang sane gedang sini
lagi 10 hari nak habiskan rukun ke 3 ni
terasa sangat cepat mase berlalu
baju raya pon tak amik kat tailor lagi.. :(


polisi posa ai tahun ni adalah tanak pegi ke pasar ramadhan (param)
nampaknya semalam polisi ai tu dah hancos jugak
sebab semalam ai gi sopeng makanan untuk berbuka kat param
ade alasan yang sangat kokrit kenapa ai ke param semalam
mak ai nak makan nasi lemak lauk rendang kerang kak nor
kak nor jual nasi lemak yang maha sedap tau
mak ai pon tak prepare ape2 untuk berbuka semalam
kesian jugak ari2 mak ai masak
kasi cuti la kat mak ai semalam
pegi jugakla ai, my sista , abi & anak-anak syomel


sampai kat param, yang ai carik dulu nasi lemak rendang kerang kak nor
anfotunetli....kak nor tak meniage pulok
frust menonggeng ai..


bile dah takde, beli la nasi lemak org lain
nampak macam sedap, beli jugak la..
sebab kat umah mak ai cuma bancuh air sirap selaseh aje
kang ade yang makan kurma aje..


abi takmo nasi lemak, nasi kerabu lagi best abi kate
nasi kerabu + telor masen + percik ayam
cer teka bape rega
LAPAN hengget...hambik ko....
takpe sume abi yang kluo duhet :)


selain nasi lemak kukus ayam berempah + nasi kerabu
macam-macam jugak yang ai beli
dah ujung-ujung banyak pulak yang kasik diskaun
ayam percik 2 ketul dah jadik 5 hengget
ai beli la 2 untuk aqil aqif
beli jugak murtabak daging, puding & popia
kalo bole semua nak beli
tu la ai buat polisi tahun ni..ahahaha


bile dah berbuka dengan makanan tu semua...
macam-macam komen ada..
ai tell you satu-satu

nasi lemak kukus - name je nasi lemak kukus, nasi pon tak masak, mentah..sape nak makan???
nasi kerabu + ayam percik - ayam nye sangat la cenonet, tapi mahal gile, 5 hengget ko
muratabak daging - mak ai kate bau ketiak....hahaha dengan kuah kari yang serupa air tambah dengan rempah kari aje...memang hampagazz!!
puding,popia & ayam percik untuk aqil aqif tu je yang sedap...


memang failed la beli makanan kat PARAM ni
meniaga jual mahal-mahal, nak huntong lebih
makanan rasa pon takde, nasi mentah....
mengucaaaaaap panjang la ai makan makanan dorang...
tak ikhlas ke korang masak haaaaaaa....


oleh itu, polisi untuk tidak pegi ke param akan diteruskan sampai abis posa
masak sendiri kat umah lagi bagos lah
mak dengan ai masak dengan kasih sayang
itu lagi bagus..tak membazir..
makanan tak terbuang macam tu aje..
sedih tengok makanan di buang....
mengkurus pahala posa kite kan...



Tuesday, August 16, 2011

:: wajib ade colek buah dan kerang rebus ::




dah 3 hari ai balik dari kota bharu
cerita ceriti balik kampong nanti ai recap
ped ye


4 hari di kota bharu
macam-macam makanan ada
syurga makanan bulan-bulan posa ni kan
tapi yang ai paling tertarek ialah colek buah dan
kerang rebus


meh tengok gambo dari pakceik gugel ni..
ai tak sempat nak amik gamba, sedap punye pasal....hahaha



kerang rebus....




colek buah...yang bestnye ade limau bali..
limau bali kaler merah..abi kate ni limau bali siam punye...
patutla merah....tapi cantik..ai suke sangat...
yang fenting, sangat la murah...


colek buah dan kerang rebus ni bukan makan mase buka posa
tapi orang2 di kota bharu makan biasenya lepas2 solat teraweh
rata-rata kedai makan mesti ade jual colek buah & kerang rebus
pegi je la mane2 tempat, mesti dorang ade jual
ai makan kat kopitiam di kubang kerian pon ade colek...heaven i tel u..


patut la seblom balik kampung aritu selalu dok sebut2 colek buah, kerang rebus
hari hari hokey abi ai sebut
ai buat tak tahu aje
ye lah mane ade kat sini makan camtu kan
dah jumpe depan mata baru ai tau
kesian abi ai kan, bini die buat tak layan


lepas ni kenalah carik colek+ kerang rebus ni ye papa
kena zasss ke kg baru..mungkin ade kot..


esok cuti nuzul quran..
bole la ajak abi gi kg. baru...
kite carik colek + pulut dakap + gulai serati..
aqil aqif suke pulut2 ni....



Tuesday, August 9, 2011

:: esok kami nak balik kampung papa ::





mase berlalu sangat pantas...
tengokla harini je dah 9 hari kite semua berpuasa kan
rase macam cepat je mase
ai tawon neh dapat puasa penuh insyaAllah..
dari pregnant dan deliver kan Qaseh, cek P tak kunjung2 tiba..
tawon lepas pon dah dapat puasa penuh...



kalau kat ofis, buat keja tengok-tengok dah kul 12..
bukan nak kluo lunch pon..dok la dalam bilik sejuk ai ni..men tenet ke nengok resepi2 nak buat berbuka...
tak pon ai pam susu...
tup tap tup tap dah kul 5...
yahooo.....masa untuk cabot balik !!!
shap five balik teros..
takde tunggu tunggu dah sebab mase bulan pose ni la nak merase balik kul 5..



esok pulak nak balik kampong abi, kota bharu
tiket flight2 abi dah tempah bulan 4 lagi
dah lame dah tempahnye...tunggu nak naik aje
kitorang naik firefly...tak jauh nak menapak sampai ke sepang tu, buang mase..
tapi dah masuk 2 kali firefly postpone departure time..
hangen betol la makcik...
memula tempah kul 7.20 pm
ade masalah teknikal ape ntah, tukar ke 8.20 pm..
semalam firefly call lagi, tukar lagi 9.15 pm..
naseb la dekat2 aje, kalo gi london ke oslo ke tak ke berbelas jam tu lagi nak menunnggu...
firefly, firefly....



aqil aqif hari-hari nyanyi lagu balik kampong
kan ade video klip sekejap2 kat tivi lagu balik kampong



ai paling malas nak packing2 ni...
lagila memikirkan nak naik flight yang tak bole banyak nak bawak luggage..
selalu balik kampong mesti berbondong-bondong bag..
skang dah berlima, lagi banyak maklah nak kene bawak..
kene kurangkan la camni...



balik kampong for good untuk berpuasa kat sana
kami dah lame tak balik
last balik mase aidiladha tahun lepas, buat aqiqah Qaseh mase umor 4 bulan
Qaseh dah 13 bulan...dekat setahun tak jengok ai punye MIL..:))



esok ai half day, lepas tu baru la nak packing barang :))



ok selamat berpuasa semua....





Wednesday, August 3, 2011

:: wordless wednesday :: terhingin kueh ni berbuka nanti??

sangat sejuk kat opis baru..
maunye ai beku dok dalam bilik ni lame-lame...




terhingin nak makan kueh ni buka nanti...
ape name ntah...
sagu dengan kuah santan kot..muahahahah :))



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin