Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, March 31, 2011

:: Cukupkan 40 ::


Dua tiga bulan ni aku kemaruk dengan CD

memang tak menahan tengok CD syommel sayanteq2 itew

duhet aku pun tak menahan keluwau...adushhh!!


selalu tibe hari delivery, aku call umah mak aku

dok tanye ade tak ven kurier datang anta barang

mak aku mesti jawab camni "ko ni beli ape lagi, cukup2 le tu?"

keh keh keh keh

kadang2 mak aku saje nak kenekan aku

di katenye takde pun barang sampai..

huhu nanes mak!!




haa...yang ni baru sampai...

syanteq kan....montoq2 gitew...

aku beli kat toke CD ELMA balik umah cepat2 aku pre-washed...







yang ni sampai lagi awal..

7 kaler sekali aku rembat

tak pandang kiri kanan uadah..

yang ni aku beli kat toke CD LIZA

dah siap pre-washed 3x pun....

qaseh pun dah pakai....heheh



bile dah pre-washed sebanyak 2 ke 3 kali

CD2 tu sume dah bole pakai

sangat canteq kale-kale vontot qaseh...



bile dah banyak-banyak CD aku pening nak menyimpan pulak

abi bagi cadangan carik kat IKEA

kalo dengar IKEA memang aku tak senang duduk la..

tak sabo, time2 tu jugak aku pecut ke IKEA


pilih..pilih...punye la pilih...

aku & abi rembat satu bekas..name sweden die aku tak hengat la ape..



setelah rase nak tercabut kaki aku ukur IKEA...

aku beli yang ini...





stash CD qaseh....

bole cukupkan 40 la kalo camni.....hahahah




ibunda : puasa dari beli CD lagi....papa qase dah jeling :P

Wednesday, March 23, 2011

:: angkat CD di jemuran ::



rutin dah makin bertambah...
rutin nak mambasuh CD cd qaseh pula..
bile dah berCD ni, vitamin R tu kene amik lebih
kang berlonggok-longgok dlm baldi...
rintangan dan halangan bile nak uruskan CD ni memang ada
lagi2 mase nak keringkan
bagi aku yang hanye jejak kan kaki kat umah kul 9 atau 10 malam ni..
semestinye basuh CD waktu malam...
cara aku basuh CD??
tunggu....tunggu...tunggu...
ni CD dah siap basuh....
tinggal nak jemur aje...
benda paling utama yang aku beli mestilah hanger...
carik punye carik...
aku bekenan pulak hanger kale bellu (cam aqil cakap :) )
murah aje...satu 5 hengget..
aku rembat 2 ....
cantik pulak bile CD dah disangkut kat hanger itew...



:: hanger kale bellu ::

mase ni cik matahari memanco-manco, tegak atas kepala

CD pun cepat kering....



ibunda : nak beli dryer la pulok..ujang memanjang...


Wednesday, March 16, 2011

:: Jom bertukar kepada cloth diaper ::

Jom ber"lampin moden"....
Jimat duit, poket pun berkepok-kepok lagi...
Kenapa la dari dulu aku tak kenal dengan CD ni..
Bukan CD Mak Limah Balik Umah...
Cloth Diaper a.k.a CD...hehehe
Skang baru aku baru tau kewujudan CD a.ka. lampin moden ni..
mase abang2 qaseh dulu..dok sebok dengan DD
ape pulak DD ek..
DD ni disposable diapers...
pakai dan buang la...
abang-abang qaseh skang dah ber'potty training'
tak banyak pakai DD..
so aku mulakan berCD dengan cik Qaseh
meh kite tengok ape kebaikan CD ni...
kenapa kite sume patut bertukar dari DD ke CD..
ia terbukti banyak kelebihan....
yang penting jimat duit la kan....


we go green!!


ibunda: CD yang diorder dah sampai...jom berCD!


Tuesday, March 15, 2011

:: longan ni sedap, buat tambah susu ::

ape yang aku makan skang ni mesti nak fikir pasal susu aku
setiap ape yang aku makan aku pastikan hasilnye leh tambahkan penghasilan susu badan aku


macam-macam petua
macam-macam saplimen
makan itu makan ini
semua rase nak cube
semua rase nak beli
tapi ongkos non ado...hahaha

kalau ikutkan, makanan untuk tambah susu ni altenatip aje
kalo betul2 nak tambah susu kene kerapkan mengepam
kosongkan cik B tu betul-betul
jangan lompat-lompat waktu mengepam
maksud aku bukan melompat time mengepam...adoyaaii :))
kene la on time waktu pam tu...
paling elok 3-4 jam sekali...
buat power pumping 2 ke 3 kali seminggu...


aku paling suke longan kering ni
tapi hargenye aga mahal jugekkkkk
sekilo dekat 70 hengget...
dah bole 3 ke 4 kilo ikan tenggiri...goreng pun sodaap tu..
takpela...aku bukan nak beli sampai sekilo pon..nak buat ape banyak2..
sehari sekali je aku minum...
beli 3 ke 4 peket kecik2 tu..sepuloh hengget aje..


longan kering ni dari thailand..
senang je nak kerjakan longan ni..
basuh-basuh sket...toskan dlm tapis..
pastu masukkan air agak2 tige suku periuk..
rebuskan aje...dah agak2 longan tu nampak kembang setaman..tambahkan la gule sket..
dah siap...sejukkan dulu nak minum tu..kang terbako lak lidah..
jadilah air longan...


air longan ni aku tak minum sejuk..
minum suam-suam aje...
aku berpantang sejuk-sejuk ni sejak lahirkan qaseh..
suam-suam pun sedap...


:: air longan rebus ::


ibunda : ape nak makan mesti fikirkan susu ..




Monday, March 14, 2011

:: Aqil & Aqif is 3 ::

dah genap 3 tahun ...
jadi ibu pada budak-budak 2 ketul ini..
sape lagi kalo si qemba aku itew..
dengan lahirnya aqil aqif, aku dah otometik jadik ibu yang beranak dua..
dua ye kawan-kawan...bukan satu..
pening jugak memula tu..
tapi lame-kelamaan tu dah jadi biase..
semakin hari semakin besar..
semakin banyak songeh hokay..
nak melayan sorang-sorang..ya hampunnnnn!!
kadang-kadang buat aku geram..
geram-geram sayang tau..
bercakap kalah mak nenek...
bahasa jerman tu ade lagi sket2..
kalo nak ikutkan aqil lebih mahir nak susun ayat
aqif main belasah aje kalo cakap
yang paling aku suke, bile aku tak berape paham ape yang aqif cakap
aku tanye aqil..."aqil, ape adik cakap?"
nanti mesti aqil bitau aku ape yg si aqif cakap..hahaah
harus aku bole gelak guling-guling time ni...
sangat syommel si 2 ketul ni....

inilah aqil aqif yang hari2 buat ibu sentiase belajar untuk jadi ibu yang terbaik




bile dah ade adiq qaseh...

aqil aqif tetap manje dan aku dan abi..

biarlah aqil aqif dengan manjenye...dorang pun cume dpt bermanja 2 tahun 4 bulan aje...

ok nanti aku cerita lagi sambutan hari jadi aqil aqif...

buat kecil-kecilan aje...sambut dengan nenek & atuk aje...

buat anak ibu & papa,

Muhammad Aqil Miqhael

Muhammad Aqif Miqhael

Selamat Lahir yang ke 3...

jangan jinnotiy hokey...

ibu tau aqil aqif anak yang cerdik dan bijak...

tahun depan kite gi skool ye!!!.....

ibunda: aqil aqif sumber kekuatan, selain papa & qaseh


Thursday, March 10, 2011

:: Rajinnye buat stok susu ::


Ramai yang selalu tanya, bagaimana aku boleh mengumpul stok susu dengan banyak.

Sampaikan ade yang cakap "qaseh ni kalah dengan susu die"
"susu terlampau banyak, qaseh tak minum ke??"
"buat ape simpan stok banyak2 kalo qaseh tak minum?"
Mungkin dorang semua tak tau, ade lagi ibu2 yang menyusukan ade stok yang lagiii banyak dari aku..

aku jawab senang aje " sebab qaseh minum banyak la, susu jadik semakin banyak"
betul hape??
sebab aku sangat2 percaya dengan konsep "supply on demand"


qaseh dah 8 bulan, menyusu masih kuat lagi..
makin hari makin bertambah..
bile demand lebih, aku pun lebih berusaha untuk mengepam
kat ofis seboleh2nya aku mengepam 3 jam sekali..
bile kat rumah mmg sentiase direct feed

tengah2 malam, qaseh menyusu...
co-sleeping dengan qaseh..bole hilang 500 kalori taw...:)


"direct feeding on demand not on the clock"
quote ini yang aku ingat mase aku berada di Bilik Penyusuan Susu Ibu, Hosp Sg Buloh..


Kat sini aku nak kongsikan sedikit sebanyak melalui pengalaman aku menyusukan qaseh selama 8 bulan:

1) Aku mula memerah susu sebulan sebelum kembali bekerja. Aku menyusukan qaseh sekerap yang mungkin. kalo qaseh tido aku kejutkan, susukan die...


2) Susu yang aku perah aku simpan buat stok. Qaseh disusukan secara terus. Stok susu tu aku gunakan kalau aku takde bersame qaseh. aku mula mendedahkan qaseh menggunakan botol susu seminggu sebelum kembali bekerja.


3) Macam yang aku selalu cakap, aku mmg sangat2 percaya pada konsep supply on demand. Kalo semakin kerap aku mengosongkan cik B, semakin banyak susu lah yang akan dihasilkan. cik B akan sentiase dipenuhkan dengan susu bila ia betul-betul kosong. Best woo, kalo cik B sentiase berat..

4) sangat komited dengan waktu dan jadual memerah. Sejak jadi pengepam susu tegar, aku tak pernah skip waktu memerah. Aku perah susu 3-4 jam sekali. Biasenye stok susu yang aku tinggalkan kat umah mak adalah 20 oz...ini untuk qaseh minum sampai la aku balik ke rumah..kadang2 aku balik lewat..dan aku pastikan, aku kene bawak balik utk gantikan stok yang aku dah bekalkan 20 oz tadi.. kalau aku sibuk sangat kat ofis dan kalau terpaksa buat R&D kat lab yang membataskan aku untuk perah susu, aku harus ganti balik waktu pam yang aku dah skip tadi..misalnya kalo aku hanye bawak bali 15 oz, aku kene top-up balik 5 oz dan lebih. selalunye, aku akan ganti waktu malam...lepas susukan qaseh untuk tido, aku buat projek memerah..bukan projek lain hokey !! hahaa


:: projek memerah di ofis..hasil perahan kali pertama, 12 oz::

:: pam kali kedua di ofis, hasil tetap same, 12 oz :)) ::

waktu sepertiga malam jugak adalah waktu yang paling baik sekali untuk aku memerah susu..waktu ini lah, hormon2 akan mencanak naik..waktu ini jugak, bile memerah susu, akan keluar bunyi cam air terjun...wushh..wuushhh...mencurah-curah air susu keluar...masyaAllah....boleh buat sembanyang tahjud sekali....barakallah!!..


5) Makanan untuk tambah susu...milk booster...bukan tv je ade booster taw...hahaha


6) Jangan bandingkan susu kite dengan susu orang lain. sentiase berfikiran positif..susu kite insyaAllah sentiase cukup untuk anak kite.Rezeki yang sediki kalo bijak manfaatkannya ia jadi lebih berharga.. jangan kalo tengok susu orang banyak, kite jadi jeles tak tentu arah..jadikan ia pembakar semangat pada kite..

7) Doa padaNya. sebab segala yang kite dapat, semua dariNya. Mintak supaya rezeki dan nikmat susu ibu untuk anak kite ni sentiase ade dan tak pernah putus. Amalkan zikir Ya Matin 70 kali sehari..sebelum memerah susu, bacelah basmallah..insyaAllah


setiap kali sampai aje umah, DIFO nilah yang aku bukak dulu...

jadik terapi minda, jadik pembakar semangat aku..

Saturday, March 5, 2011

:: Gadget baru dah sampai ::

Dah hampir 3 bulan menunggu...
Bile dah jadi WANM skang..
macam-macam gadget untuk BF aku nak borong...
hari2 ade je aku rase nak beli..
al maklum lah..skang ni kedai2 online pun berlambak2..
macam2 gadget BF ade jual...
aku suke bukak belog-belog yg jual natural parenting stuff..
eksaited, obses dah jadiknye aku...
selain BreastFeeding, aku jugak CDing..
apela CDing tu ek..nanti aku buat entri lain pulok...
rase berjanggut nak tunggu gadget baru aku ni
meh la aku tunjuk dulu..
tak sabar neh...


haaa...ini la die my precious breastpump..
medela freestyler...
gojez kan..dengan totebag die tuh..
tengkiyu abi yg sgt supportive dgn BF ni...
melayang seribu ampat ratus kan papa...:D
sebelum ni aku ade spectra 3 breastpump..
dah 8 bulan hangkut gi balik opis pam spectra 3 ni
tak larat usung banyak2 beg..
hari-hari taw...
skang di ofis aku gune medela FS ni..
senang bawak, ringan weh...
yang spectra 3, dah jatuh saham...
aku gune untuk pam di rumah saje...
pam di sepertiga malam...
walaupun spectra3 dah jatuh saham,
sebelum ni die mmg sgt berjasa dgn aku...
dah byk mengepam susu aku ...
walaupun bukan untuk aku...
tapi untuk tuan empunya susu...
ini diaaa....tadaaaa...
:
:
:
:
:
:
:


saye syihaat dengan syusyu ibu saye...



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin