Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, December 31, 2010

:: banyakkan susu melalui proses mengepam ::



Kali ni daku nak bersharing bagaimana kita nak mengekal pengeluaran susu dengan hanya mengepam. Sekali lagi rumusan daripada artikel yang ku cedok sana sini dan ku susun mengikut pemahaman ku serta dicampur tolak dengan pengalaman ku sebagai pengepam tegar. Sebagaimana yang kita tahu nursing dan pumping adalah sesuatu yang berlainan.


Didalam konsep untuk membina bekalan, nursing didapati lebih mudah daripada mengepam kerana bayi secara efektifnya akan menyusukan on demand dan dengan stimulasi yang telah didapati, badan akan segera membina supply. Kita tidak perlu untuk mengingati bila waktu yang terakhir kita mengepam dan waktu-waktu yang seterusnya untuk mengepam lagi. Oleh itu bayi adalah stimulasi yang terbaik untuk menyakinkan breast untuk menghasilkan susu daripada pam.

Berikut adalah tips2 untuk membina/me-maintain bekalan susu if you ended up with pumping:

1. Breastpump

Pam yang efektif adalah sangat2 crucial didalam isu ini. Pam yang berkualiti akan membantu menggalakkan pengeluaran susu secara efektif dan memudahkan tugas-tugas pengepaman. Pam yang heavy duty diperlukan kerana proses pengepaman yang kerap. Dikhuatiri pam yang kurang berkualiti akan menyakitkan dan membantutkan proses pengepaman. Sekarang, daku menggunakan pump spectra 3, alhamdulillah banyak membantu. bole buat double pumping. bulan februari 2011 nanti, aku akan guna Medela Freestyler untuk memudahkan lagi proses mengepam di ofis.

2. Ketetapan waktu mengepam

Ketetapan waktu mengepam juga adalah sama penting dengan kekerapan mengepam. Tentukan masa-masa yang tetap untuk mengepam setiap hari. Ini kerana timing yang tidak konsisten menyebabkan badan sukar mendapat signal dan meng-adjust untuk menghasilkan lebih susu. Hasilnya seseorang itu akan merasakan susunya tiada pertambahan. Sebagai contoh, pagi ini pam pukul 7, esok pam pukul 10. Percayalah ada masa yang kita akan terlepas waktu yang sepatutnya mengepam. Kerana saya juga begitu :) oleh itu buat satu jadual dan tampal di fridge! atau set timing di telefon bimbit! Bagi yang baru-baru mengepam ini, konsisten di bulan2 yang pertama sangat penting. Dan selepas itu anda boleh mengadjustnya mengikut fleksibiliti anda tetapi masih mengekal frekuensi pengepaman yang sama.

Sebagai contoh jadual saya, pada awal bulan pertama saya mengepam (sepanjang tempoh 4 bulan ini), saya memulakan frekuensi pengepaman sy hanya sebanyak 5-6 kali sehari sahaja (masa tu takde ilmu lagi) selepas itu saya terus meningkatkan frekuensi sekurang 8-10 kali sehari. Saya juga mengepam pada waktu tengah malam. Boleh dikatakan tanpa henti!.

3. Buat jadual mirip seperti penyusuan bayi

Kejayaan mengepam ini bergantung kepada jumlah kekerapan mengepam ini. Bagaimana bayi menyusu setiap 2-3 jam sekali sehingan 7-8 kali sehari, same goes to pumping as well!


Insyallah jika kita mengepam mengikut jadual peluang untuk mengeluarkan susu yang lebih daripada bayi kita perlukan. Oleh kerana pam kurang efektif daripada bayi untuk menghasilkan supply, jadi kita PERLU untuk over-supply pengeluaran susu sebagai bekalan.



sumber : Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM)

Sunday, December 12, 2010

:: Sate Minang ::


Monday comes again...
pagi2 ni nak cite pasal sate..
nak tau sate ape??
meh nengok...
:
:
:
:
:
:

bukak bungkusan dulu..
kasik seprais semua orang...

abaikan tangan aku yang gebuz itew..

dah nampak isi kat dalam bungkusan tu kan..

tetap rahsie lagik ni...

:
:
:
:
:

jeng..jeng..jeng...

inilah SATE MINANG..


sate minang asalnye dari orang Minang la kot

ayam pencen diguna utk buat sate minang ni

rasenye, biase2 aje...

macam tak kena je dengan anak tekak aku..

kalo sate biase dimakan dengan sambal kacang kan...

sambal kacang ade rase manis2 pedas..

sate minang tak guna sambal kacang

ade kuah tersendiri..aku pun tak tau ape ke name kuah itew..

cume ade rase masin & pedas aje...

bagi aku memang tak menepati piawaian rase tekak ni..

murah aje sate minang ni..

6 cucuk 2 hengget...

aku bile sikit aje..sebab nak rase..

mak aku pesan...kalu nak rase, beli sikit2 dulu..

ingat pesan mak hokey...memang tak menyesal...

can cin shauuuu...




Sunday, December 5, 2010

:: cek mek, cek mek ::


selamat pagi semua...
dah bekpes ke blom?
makan bekpes ape arini ye..
yang ringan-ringan punye ke...
yang berat-berat punye...
suke hati tuan yang punye la kan.....

kalau rase nak makan yang berat-berat...
kite makan nasi lemak ke, nasi kerabu kan...
nak yang ringan-ringan, makan kuih aje
atau buat sandwich jek...
lebih mudah dan mengenyangkan perut-perut kite syume..


pagi ni buat kuih "syeq meq"...
"syeq meq" atau cek mek.....
abiy dah mintak banyak kali aku buat cekmek
bile dah banyak kali disebut-sebut
akhirnya, aku buat jugak utk abiy...
kesian abiy dah lame mintak aku buatkan...



ini la cek mek hasil tangan tuan umah
keledek ni mak mentua aku yang tanam
di posnye kesini...
tau-tau aje aku nak buat cek mek kan...hehe
i tell u, its yummeh....!!!



lebih kurang keria aje cekmek ni
kalo keria kita kene sira
cekmek pulak, cume letakkan gula sebagai inti..

bile dah goreng, gule tu cair...
tu yang syedaap the yummilicious...


geram aku nengok, montoq-montoq...
seswei le dengan name die cek mek molek...
cekmek...cekmek...




Saturday, December 4, 2010

:: jenjalan kolumpo ::




salam semua..


mommy in the house...

sejak raya aji aritu, belog ni tak berhapdet pon...

penat balik kamoung tak hilang-hilang lagi la...

bitamin M pun berganda-ganda ade dlm badan ni...




last wiken, jenjalan ke kolumpo

name aje dok kat kolumpo...

dalam seminggu tak sekali pun sampai sane..


iye lah kan...aku & abi pun keje dekat2 aje

tak payah nak meredah jem macam2 flever kat kolumpo itew..


sesekali jenjalan bawak the kidzs seronok gak..

kebetulan abi jumpe kawan di masjid negara

balik dari situ singgah terus kat dataran merdeka ni

ramai tourist yang ade kat situ..

berderet-deret bas bawak tourist2 ni semua



kat dataran mase tu dekat2 kul 11...

dah dekat tengahari, sang matahari pun dah tercacak...


berpayung-payungan sakan tourist2 tu..tak tahan panas..






qaseh is flying...
syonok tengok qaseh dok atas langit..

bukan main senyum qaseh ibu ni...

ade sorang kelig kat opis tanye aku bile nengok gambo qaseh ni

"nita, u buat outdoor photoshoot ke??"


gambo n aku yang hembek...biase2 aje..

budak baru blaja menembak.....hehehe






ala..ni cume berempat aje...

ibu yang amik gambar ni...jadik tak cukup korem la pulak

dah la tak penah ade gambo berlima..

takpe la yang penting kite syume heppyyyy..





haa..ni tourist dari china...

siap cakap "so hencem twin, so cute one"

sangat suke tengok aqil aqif..

mase ni die suruh husband die amik gambo..

abiy pun tumpang sekaki menembak...kehkeh..

lepas dah berpanas-panasan kat tengah dataran itew

perut pun dah nyanyi-nyanyi dah

kitorang terus gi pantai dalam

makan kat lunch terus...

kedai makan kat pantai dalam ni kedai kelantanese

memang la tempat pebret abiy..

macam-macam mak nenek lauk ade...

and very the yummylicious i tell u...



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin