Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, June 30, 2010

:: sakit-sakit ::

salam sayang semua..
aku maseh bole bersiaran lagi...
maseh rindu lagi nak bercerita kat belog kesayangan ni
maseh sempat lagi nak berkongsi cerita dengan kawan- kawan semua
hmm...perut ni dah rase sakit-sakit la...
macam mane ni ye...
Dr zarul ade pesan...
aku kene belah perut sebelum ade rase sakit..
yela kalo dah rase sakit ni kang aku kene deliver normal lak..
mane mungkin kan...
kepala baby maseh kat atas...
tapi aku mmg rase lain macam sakitnye ni...
mintak2 ok la kejap2 lagi...
sakitnye mula dari malam tadi lagi..
memang la tak bole nak lelap mata
kalo sakit tu datang...
arini pun dah 30hb jun kan...
tengokla macam mane nanti....
malam ni kalau sakit jugak aku kena serah diri awal la..
atleast baby lahir bulan julai...
kalau boleh bertahan sampai sabtu ni, aku tahan la..
hopefully biarla sempat sampai ...
but, Allah knows best..
qada' dan qadar ketentuanNya...
cepat ke lambat, asal aku & baby selamat...
aku dah terbayang-bayang suasana dalam OT
ade due org Gynae untuk c-ser process
seorang anaesthetis untuk bagi suntikan epidural
dan 3 org staffnurse sebagai pembantu dalam proses pembedahan tu nanti
aku sangat suke dlm OT tu..hehe
aku la the princess mase tu
sbb aku takyah buat ape
cume menyerah diri aje..
staffnurse tu la akan angkat aku dr satu troli ke troli yang lain
aku rase dua tiga kali gak aku kene alih2 dr troli
lepas tu dorang akan tukar baju2 mase operation yang terkene darah
pakaikan 'pad' lagi..mase tu darah tengah banyakkan
memang staffnurse ni terlatih
mereka cekap buat kerja
yang paling tak bole lupe mase 'belah perut' ni
aku dapat curi2 pandang camne doc belah perut aku
aku tengok dari lampu kat atas kepala aku
subhanallah..it so wonderful experienced
aku dapat tengok aqil & aqif dikeluarkan dari perut aku
aku takde rase seriau ke ape mase tu
memang rase nak tengok that precious momentoz...
ok la dah panjang pulak citenye kan
aku nak rehat2 jap
pinggan sume bagai mak nenek dah sakit ni..
this may be my last opportunity to relax...
and take a long naps..
tapi....
aku maseh di ofissss...ape kes???

Tuesday, June 29, 2010

:: Menanti Kelahiran - C-sec lagi ::

Salam sayang semua
Semakin hari semakin dekat
Dekat dah nak bersalinkan little pwincess aku nie
More or less dalam 13 hari je lagi
Mengenangkan dah tak lame lagi nak bersalin
Pilu jugak rase dihati ni
Sebab tinggal beberapa hari je bergelar “ibu hamil”
Momen-momen sewaktu pregnant la yang paling indah,
Tentunya aku akan merindui saat-saat itu
Waaa...syahdunye rase....



Dah 38 minggu aku bawak pewwot
Keadaan aku skang sudah semakin boolat hehe
Berjalan sket pon dah rase amat2 penat , letih dan lenguh
Mujur kaki aku takde bengkak sangat
Kalo tak mesti dah rupe kaki gaj**h hehehe
Rase panas memanjang, sentiase je aku berpeluh2
Hmm kalo temp aircond 16 ke 18 ke
Aku rase biase2 aje and considered as panas jugak
Kalo kat ofis, aku sentiase berkipas…huhu

How’s time really flies
Thank you allah…
Aku sangat bersyukur sudah sampai ke tahap ini
Qaseh ibu dalam perut ni dah cukup matang
Tak sabar dah rasa nak menyambut kelahiran pwincess ibu ni
Sudah tiba masenye nak bertemu qaseh ibu
Sudah tak sabar nak menyanyangi dan memeluk erat qaseh ibu
Aku sangat rindu nak bau baby yang sangat wangi tu
I can’t wait but waiting game is just around......

Minggu lepas baru je jumpe Gynae
My darling pwincess semakin sihat dan membesar dengan baik
Tetapi masih dalam ‘breech’ position
Bile Dr Zarul scan bahagian bawah perut die kate “kosong lagi la”
Maknenye masih kepala di bahagian atas….
Berat qaseh ibu dah 3.328 kg…
Tak mungkin kepala akan engaged ke bawah lagi
Mase pun dah suntuk, ruang untuk bergerak dah semakin sempit
Peluang aku nak bersalin normal sudah semakin tipis
Dr Zarul advise untuk bersalin secara c-sec sahaja..
Itu yang terbaik untuk aku melahirkan qaseh aku ni dengan selamat
I will get in to OT for the second time…huhu


Tentang persiapan …semuanya sudah disediakan…
Baju-baju sume dah dibasuh…
Sangat wangi hokey baju2 syommel itu
Yang perlu di bawa ke hospital dah dilipat dan dipack dalam diaper bag..
Untuk dipakai seharian dah dilipat dan disimpan dlm bakul
Newborn list ikut versi aku sume dah disiapkan hehehe


Kalo ade yang tertinggal nanti bole shopping lagi
Baby’s kan grow fast, so tak bole nak excited sgt beli baju baby
Lagi2 la , baby fomfuan kan…
Its too adorable, cute , syommel2 sumenye…
I’m going crazy la lepas ni nak borong baju qaseh…

Untuk aku pulak, confinement set baru je beli semalam
Aku beli Mustika Ratu (MR)
Sbb mase confinement yang lepas aku selesa dengan MR
Takde alah ke gatal ke hape
Ape salahnye aku teruskan guna produk MR ni kan
Sebab sume ade, bengkung dan tungku segala mak nenek pon ade..


Apsal pulak tetiba ade pulut mangga nih
So tempting ...Guess what???
Bak kate kawan aku "Save the best for the last"
I'm really craving for Pulut Mangga now
I want to fulfill my craving syndrome hehehe
Baru dapat makan sekali jek..Balik ni nak ajak hubby carik mendealah ni…


Dah nak hampir sangat nak tunggu baby pop out..
Tapi keluar ikut tingkap la ye…
Haaa bole lupe pulak...
Sabtu ni (3/7/2010) aku akan menyerah diri untuk di c-ser hehe
Kite tunggu aje ye..
Doa2kan aku selamat melahirkan chenta qaseh yang ke tiga ni....
Kite akan ketemu lagi selepas kelahiran qaseh...




Friday, June 25, 2010

:: Post Grad Study ::

Kalau tiada aral melintang
Selepas habis confinement, aku nak register untuk postgrad study
Memang dah pasang niat awal-awal
Kali ni mesti teruskan jugak
Hopefully it won’t be delayed anymore
Bak kate lecturer yg mengoffer (Dr. AMA) aku tu
”we start fresh, where never you are ready, insyaAllah”


Macam2 rase ade nak sambung belajar balik ni
Rase bersyukur sebab datang peluang keemasan ni
Rase rindu dan seronok nak jadik student balik
Yelah dah nearly 5 tahun tinggalkan zaman universiti
Rase teruja sangat nak menempuh dunia akademik semula…
Moga harapan dan cita2 yang selama ni aku nanti2kan tercapai…

Buat mase sekarang ni aku maseh concentrate on my current work
And of course my pregnancy
Bukan tanak fikir or made some research topic ke ape
Tapi kekangan mase tu yang membatasi sume tu
Luckily, lecturer aku ade a lot of research topic
Die akan bagi kat aku
Alhamdulillah, hopefully it will be the interesting research topic
Of course I will also interested heheheh

Tiga hari lepas aku terima emel dari Dr.AMA
Die bincang tentang PostGrad study mode
Ape yang diberitahu ade 3 ke 4 mode:

1st – Research Fellowship (SKIM SLAB / SLAI)
2nd – Tutorship
3rd – As a bright spark (1st class CGPA required)
4th – Geran Penyelidikan atau tanggungan sendiri

Aku rase aku pilih yang 2nd mode tu kot
Sambil study, sambil jadi tutor
Tutor di Jabatan Kejuruteraan Mekanikal UM
Oo lupe nak bagitau
Masters ni akan dibuat by Dissertation
Which mean buat research on the research topic given
Takde exam or masuk lecture
Kene banyak bace buku & jadik ulat buku la lepas ni hikhik

Ape yang perlu buat lepas ni?
Kene work out on research proposal for register M.Sc (Eng.)
Hopefully dipermudahkan dan dilancarkan.. Insyaallah



Sunday, June 20, 2010

:: Emey Shafina wedding ::

Amat teruja nak gi garden wedding
So ari sabtu lepas aku berkesempatan jugak gi garden wedding ni

Resepsi perkahwinan Emey Shafina & Ahmad Kamal


Resepsi mereka berdua di Taman Metropolitan, Kepong

Dekat MRR2, tempat oramai orang main layang2 petang tu

Aku bertolak dari umah agak lewat
Sebab aku keja sabtu tu
Semestinya lepas kul 1 petang baru balik
Satu lagi nak bersiap lagi
Nak packing2 barang aqil aqif lagi
Pastu aku baru pikir nak beli hadiah ape hehe
Gi kedai wrapped hadiah pulak..


Itu ini semua bagai
Dekat kul 230 baru bertolak ke sane
Tapi naseb baik tak jauh mane
Dalam 20 minit dah sampai
Mule2 aku risau gak kot2 MRR2 tu jem ke hape kan
Alhamdulillah semuanye dipermudahkan..amin

Aku sampai peranten dok berphotog
Orang pun maseh ramai yang baru jugak sampai
Cuaca amat baik
Takde la hujan
Kalo tak , sanding dlm hujan la peranten
Ye la tempat terbuka
Kate garden wedding kan...

Tengok la weather yang sangat cantik aritu
Tambah pulak dengan 14 khemah yang comel2 sweeet gitu


Mmg sampai aje aku cari kawan2 yang aku kenal
Alhamdulillah..tercongok kawan sehidup semati
Sape lagi kalo bukan Asma & Razi


So kitorg join dorang makan
Dah lapar time tu , terus makan aje
Makanan mmg syeeddap sangat
Bertambah aku & hubby makan

Hubby yang melayan kerenah aqil aqif
Die yang suap makan sume hehe


Sambil makan, santai2 tgk dolphin kat waterfountain tu hehe
Memang besh la


Lame dah tak jumpe asma & razi
Borak2, gossip2 dah dekat pukul 5
So kitorang pun beransur
Sbb cadangnye nak gi majlis nikah sepupu aku kat Meru pulak







Kek syommel ni tak berpotong2 lagi
Sampai aku nak balik pun camtu aje
Bile ko nak potong Apinnnn??


Anyway Selamat Penagantin Baru Emey & Kamal
Moga kekal selamanya hingga ke akhir hayat




Wednesday, June 16, 2010

:: Me @ 36wks ++ ::

Gooood Morning semua...
:
:
:
:
:



Mooolat nye..
Perut sape la tu…
Perut sape lagi kan, kalo bukan perut aku ni..
Aku rase besar sangat perut aku preggy kali ni
Dah mengembang dengan jayanye tu huhu
Minggu ni dah 36 minggu..
As for today, ade lagi lebih kurang 26 ari nak kebaboom
Nak kebaboomkan baby yang slalu kicking2,
Buat summersault dlm womb neh
Nak geget2 kaki syommel tu nanti
Can’t wait to see our little qaseh to pop out

Nanti dah tambah lagi sorg cucu dlm family atok & nenek / tok ayah & tok mek
Kalo side aku, she will be the 10th grand-dotter
Kalo side hubby, she will be the 17th grand-dotter

Pagi tadi lepas siap2 nak gi office
Aku suh hubby shoot gambo aku
Rase tak banyak sangat berphoto shoot mase jadik mak buyong neh
So aku gigih kan jugak pagi tadi
Mintak hubby amik gambo isteri terchenta die ni
Naseb hubby nak melayan aku yg gedik nak bergambat pagi2 buta tu
Layankan aje kan papa..hehe
Leh la buat kenangan, simpan dalam blog ni..


:: The new me ..preggy mummy @ 36 wks ++ ::
Aqil & Aqif dah nak jadi abang pulak nanti
Nanti dah bertiga beradik
Aku dok berfikir
Macam mane la bile adik dah kuar nanti
Harap2 aqil aqif tak jeles la dengan baby
Tapi skang ni nampak my twin dah tau sangat yang dorg nak ade adik
Tiap2 malam nak cium2 perut ibu
Chit chat dgn baby
Yang paling aku tak tahan nak gelak
Bile aqil tanye ”baby mamam ape??””
So damn cute..
Lagi satu bile my sis or nenek die tanye “mane baby Qaseh?”
My twin terus tunjuk kat womb moolat ibu die ni..hehe




:: Chenta hati & Nyawa ibu :: Ibu Sayang aqeel aqeef ::





Sunday, June 13, 2010

:: Halwa Telinga ::

SALAM SEMUA

Buat halwa telinga di hari minggu ni..

mase first time dengar lagu ni
aku dah tau lagu ni sedap didengar
dah terus jatuh chenta hikhik

meh kite layankan aje
video klip Wali Band ni
tajuk die pun innocent ajok
'baik baik sayang'

enjoy ye lagu ni
dedicated sume kawan2 blogger
sayang sume










Saturday, June 12, 2010

:: Happy Bday To Me ::

Setiap kali bulan Jun setiap tahun..
umur aku akan bertambah setahun lagi
tahun ni aku dah 28 tahun..
cepat betul mase berlalu..
dari budak-budak kecik,
dah remaja,
dah dewasa,
dah kawen,
jadi isteri org,
dan sekarang dah jadi ibu pada anak2...
sume dalam tempoh 28 tahun..

alhamdulillah..
sampai tika dan saat ni aku maseh lagi disini
menjadi khalifah dimuka bumiNya
aku bersyukur dengan segala nikmat, kurniaan, kebahagiaan yg diberikanNya
ameen


sambutan besday kali ni sederhana sahaja
bukan ape aku ni yang dah tak larat
cume celebrate dgn hubby, aqil & aqif
cake pun aku mintak hubby belikan 2 potong aje hikhik
aku tanak membazir
kalo beli whole cake mmg tak abis
so aku request hubby beli cake kat SR
request kek yang betul2 aku terhengen aje
sepotong untuk carrot cake
sepotong untuk new york cheeze cake
cukup la tu kan

then hubby ajak gi pizza hut
aku layankan aje hehe
lets the pictha tell the stories lah
:: King Fish Pizza - ok la, nak ubah selera ::
:: its a must - beef carbonara cheezen - papa,ibu, aqil & aqif fevreto ::

:: nape ntah hubby gelak ye - ade la yg si techik dua org tu buat die tergelak camtu ::


:: aqil yang sebok menyedok mushroom sup dari dalam cawan ke pinggan..adoyyai ::

Part yang paling aku suke
aku dapat prezzie dari hubby
aku dah dapat agak ape yg hubby akan hadiahkan
sebab sebelum ni aku dah bagi hint2 kat die :P
meh tgk ape yg aku dapat
bukan mahal pun, biase2 aje
tapi aku sangat la suke hokey


:: prezzie yg aku suke bangat :: thanks laling ::

:: purse yang aku guna dah 5 tahun..sangat berbaloi2..takde koyak ape pun ::

ade lagi..
my ofis mate, kak rina
blanja aku pulak keesokkannye
wah...sangat besh...
thanks a lot ye kak...


:: kak rina's portion ::

:: portion aku, bbq chicken..mmg tgh lapar mase ni ::

:: fried squid...biase2 ajo, techik sungguh ::

:: alamak lupe nak bitau name kedai ni...Pak Ramlee Kopitiam ::



Tuesday, June 1, 2010

:: Happy 3rd Anniversary ::


Hari ni 1 June 2010...
Genap la 3 tahun usia perkahwinan Ibu & Mr. Papa
Pejam celik, pejam celik dah 3 tahun..
Usia perkenalan kami dah 7 tahun...

Dalam tempoh 3 tahun perkongsian hidup dengan hubby
ibu banyak belajar erti hidup
ye la dulu nak urus hidup sorg aje
skg ade hubby , aqil & aqif
tak lame lagi nak tambah sorang lagi
tipu la kalau kami tak penah gaduh ke ape
biase la tu cabaran hidup berumah tangga
bak kate bait2 lagu P.Ramlee
"sedangkan lidah lagi tergigit, ape pula suami isteri"
tapi sume tu yang penting kene ade persefahaman antara kami
gaduh2 skit lepas baik semula
takde merajuk2, rase rugi plak kan...hehe

Harapan ibu buat Mr. Papa
semoga ibu jadi isteri yg terbaik dan taat padanya
dapat membahagiakan hidupnya sampai ke syurga
dapat jadi ibu yg terbaik pada anak2nya
dapat sehidup semati dengannya
InsyaAllah..amin



:: SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YG KE -3 ::

Azman Abdullah
Noor Aznita Erpan
Muhammad Aqil Miqhael
Muhammad Aqif Miqhael









LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin