Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, October 21, 2009

:: 19 MONTHS OF AQEEL & AQEEF ::

:: SALAM TENGAHARI SEMUA ::
Waaahh aku dah jadi ibu selama 19 bulan..
19 bulan bersama qaseh & chenta aku..
Aqeel & aqeef…
hows the time really flies??
my twin tu pun dah pandai macam2..
every new things want to keep exploring
try to well communicate with everyone
with commons and new pleasant pretty words
mamam,memilk,papa,cat,boo,no,tatee,tok,nek,nanak etc
(milestone yg lain akan dihapdet bile daku rajen nanti)
every day is my very beauty life with my precious gift from Allah




Wednesday, October 14, 2009

:: MamaTisya Duit Raya Giveaway ::

(Sticky Mode Entry...for new entry plzz scroll down )


SALAM SEMUA…


Sape takmo duit raye kan…
So seblum due date ..cam nak bersalin pulak…hehe
Harus aku ambil kesempatan yg ade ni…
Buat entry giveaway dr MamaTisya cepat2..
Seblom terlambat kate org..
Kan menyesal lak…huhu
Lagipun saje nak memeriahkan suasana giveaway raya ni…
Jom la kengkawan sume memeriahkan suasana…

Meh kite klik kat banner bawah ni..


Syarat-syarat sgt senang & mudah :


Terbuka kepada smua blogger

Buat 1 entry & pastikan STICKY MODE smp 14 oktober 2009 --- done


MamaTisya Duit Raya Giveaway (hanya tajuk ini yg diterima) --- done


Add banner di atas di sidebar blog anda --- done

Pastikan ada link MamaTisya (no link back will be disqualified) – done


Seramai 5 org blogger bertuah akan dipilih melalui RANDOM ORG

Sila tinggalkn nama & email anda di cni --- done

Hanya yang memenuhi syarat-syarat ini sahaja yg akan layak

Keputusan akan diumumkan secepat yg mungkin

Duit raya tersebut akan di bank-in trus ke akaun bank anda nanti


Tuesday, October 13, 2009

:: Ibu Eiymann Guess Giveaway ::




:: SALAM BUAT SEMUA ::



Sungguh ku teruja bile nengok entry kak ecar ni...
Bile dah teruje..
aku pun teramat la tertarik nak join giveway kak ecar ni..
thanks ye kak..
suke sgt sbb syarat2 yg amat mudah..
lagi best giveaway ni open sampai bile2..
takde tarikh tutup..
meh le ramai2 join giveaway ni..
best woo...
mane penah dapat discount kalo beli brg kat GUESS tu..
ni peluang keemasan yg mesti di rebut..
rebut ke ribut...hehe





Friday, October 9, 2009

:: Aqeel batuk & selsema ::



Semalam aku amik half day leave..
Tinggal ciput je la cuti aku..
Aqil batuk dan selsema..
Malam sebelum tu die merengek-rengek..
Kesian..agaknye hidung nye tak selesa…
Sampai ke jam 4 pagi pun die maseh merengek..
Aku & abi bergilir2 la menjaga die..
Kesudahannye sampai aku bersiap nak gi keja pun die merengek2 lagi..
Abi masukkan dlm kereta, letak kat car seat..
Nyenyak pulak die tido kat situ..
Tapi, sekejap je la..sampai je umah mama die dah bangun balik..

Memula aku ingat nak amik cuti je..
Tetapi fakir punye fakir ..
Aku pegi jugak keja..
Abi yg jaga sekejap..
Die masuk lewat sket…

Kat ofis aku pun dah takleh buat keje sangat..
Teringat aqil yg aku tinggalkan tadi..
Aku tinggalkan dengan nafas yg turun naik..
Sedihnye…
Kul 10, mama call..
Mama kate aqil nafas nye dah whistling..(berbunyi)
Aku ape lagi terus bertekad amik halfday je..
Terus aku btau HR & sms boss aku..
Kul 12 aku terus cabut..

Sampai umah, aqil tdo lagi..
Mama kate mungkin die ngantok
Tak cukup tido..
Yela satu malam die merengek2..
Kesiannye la anak ibu..

Lepas makan dan siap2 sume..
Aku bawak aqil pegi klinik..
Tak ramai org mase tu..
Dr. Siti Zubaidah yg merawat aqil..
Die tengok nafas aqil yg ber’wisel’ dan turun naik ..
Die tanye aqil ade asthma ke tak..
Aku kate takde dan keturunan sume takde..
Pastu die tgk ade lekuk kat leher aqil
Lekuk tu pun agak dalam..
Terus die suruh nurse buat proses nebulizer dgn separuh ubat utk aqil..

Alhamdulillah lepas amik nab..
Takde bunyi dan turun naik lagi..
Lekuk tu pun dah timbul dan rata..

Pergi kat farmasi amik ubat ..
Ade ubat batuk & lelah / asthma..

Balik bagi makan ubat..
Lepas telan ubat, die muntah pulak..
Aqil …aqil…
Menguji kesabaran betul..
Takpela demi anak2 ku yg tersayang…
Muntah pun kena terime jugak..heheh






:: kolang-kaling + breakfast ::

:: SALAM JUMAAT YG PENUH BERKAT ::

Kena serang penyakit “M”..
Kenape pulak..
Sebabnye aku combined sekali 2 entry ni..
Huhu malasnye aku..
Sekali JV..takpe la kan
Moh layan cite2 aku neh..

Kan aku ade cite yg aku tak dapat makan kolang-kaling
Kalo yg belum bace , meh le terjah sini ye..

Ahad lepas aku beraye ke rumag pakcik aku
Cam biase la, aku kalo gi beraye..
Harus nak pilih kueh2 yg lain dar yg lain..
Ni asyek2 tat nenas..
Buhsannye mokcik…
Hrm..kat umah pakcik aku ni tiap2 tahun mesti kueh2 die differ dr umah org lain..
Gali..gali…gali..
Tetiba pulak ade kolang-kaling ni..
Makcik sukkoo laa kan..
Hilang kempuanan aku..
Sedap la sgt2 tak hengat nye..
Tak bole nak makan sampai tak hengat dunia pulak..
Sbb manih letting..hehe
Dapat makan sket2 pun jadi la kan
Pada tak dapat langsung..
Hilang kempunan makcik…

Ok nak xplain sket..
Ape tu kolang kaling??
Kolang –kaling tu halwa buah kabung..
Kalo org jawa mende alah ni dipanggil kolang kaling
Mmg pemes la buah ni time raye2 ni..
kat kampung2 yg kebanyakan kalanagan rg jawa..
mesti ade nye..
betul orak wong kowo sekalian..keh keh..


~~~~~~~~~@@@@@~~~~~~~~


Cite basi kot ni..
Breakfast untuk last week..hehhe
Ekceli lupe nak buat entry..
Bile nengok gambo tadi baru ingat..huhu
Jomle layan ekkkk..
Simple je breakfast aritu..
Mushroom soup..
Macaroni carbonara..
Seafood pizza..




Tuesday, October 6, 2009

:: SI COMEL BERBAJU RAYA CONTEST ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::



Tadi jalan2 kat umah kawan2 sume...
smpai ke rumah baby ibu ade contest pulak..
amat terpanggil pulak nk join contest yg baby ibu anjurkan ni....
so ini adalah penyertaan aku untuk
peserta yg aku hantar untuk contest ni ade dua org..
my twin aqeel & aqeef..
jom kite jamu mate ye...
Peserta Pertama @ KATEGORI A : My First Little Qhalefah


Assalamualaikum semua auntie2 dan frenz techik2 yg syommel semua...
Nama saya MUHAMMAD AQEEL MIQHAEL BIN AZMAN
Umur saya baru 1 tahun 7bulan :) @ 19 Bulan
Ini adalah gambar saya beraya di hari raya yang pertama di rumah atok dan nenek..
saye kene bangun pagi2..
mandi pagi2..
nak pakai baju melayu yg baru hadiah dari bu dan papa..
tgk tu saye dah ngantok..
tak cukup tido laaa..
tapi sebelum tu saye nak wish kat sume
"selamat hari raya aidifitri"
Peserta Kedua @ KATEGORI A : My 2nd Little Qhalefah

Assalamualaikum sume...
Nama saye MUHAMMAD AQEEF MIQHAEL BIN AZMAN
Saye dah berumur 1 tahun 7 bulan @ 19 Bulan
Saye suka pakai baju raya a.k.a baju melayu
timaceh kat ibu & papa hadiahkan baju yg cantik ni
bole pakai untuk collect dowet raye..eheh
'camat ayi aye cume frenz syommel2'
SO gOOD luck to myKIDs..
ALL THE BEST my cayang manje mucyuk ibu...



Berikutan Adalah cara2 penyertaan contest nih

Cara Penyertaan

Pertandingan dibahagikan kepada Kategori A (Boys) dan Kategori B (Girls)

Pertandingan dibahagikan kepada dua fasa:

Fasa 1: 23 September 2009 –15 Oktober 2009 - Semua peserta submit gambar Si Comel Berbaju Raya.
Fasa 2: 16 Oktober 2009 – 31 Oktober 2009 - Top Ten akan dipilih. Pemenang akan dipilih berdasarkan undian.

Syarat Penyertaan
Jadi Follower BabyIbu dan add BabyIbu dalam bloglist anda - dah!

Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini dah!

Membuat entri mengenai contest ini diblog anda- dah!

Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) - dah!

Sila nyatakan nama si comel dan umurnya - dah!

Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified) - dah!

Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini.- hokey! everything is done!
Kategori A:
Hadiah Pertama-Casual Meg daripada Gin & Jacqie-Necklace by S daripada Sherry-120 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online-RM30 Gift Card daripada leanalittleshop
Hadiah Kedua-Reversible gemstone ring imported from US daripada TH-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop-80 pieces of 4R photo prints daripada eoe
Hadiah Ketiga-Eyeko: Silver shopper (imported from UK) daripada Mia-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop-40 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online
Kategori B:
Hadiah Pertama-Colorful Sally daripada Gin & Jacqie-Pretty Birdie Earrings daripada Niko-120 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online-RM30 Gift Card daripada leanalittleshop
Hadiah Kedua-Reversible gemstone ring imported from US daripada TH-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop-80 pieces of 4R photo prints daripada eoe
Hadiah Ketiga-Eyeko badges and postcard set (imported from UK) daripada Mia-RM10 Gift Card daripada leanalittleshop-40 pieces of 4R photo prints daripada eoe Online

Hadiah MisteriTerdapat hadiah misteri khas untuk referrer terbanyak sepanjang tempoh contest (dia dili guna Google Analytics)..

Jutaan terima kasih kepada para sponsors ..Gin & Jacqie, eoe Online, leanalittleshop, Sherry, TH, Mia dan Niko..




Monday, October 5, 2009

:: Pisang 44 ari ::

:: SALAM MONDAY SICKNESS ::

Pisang oh pisang…kenape engkau banyak jenis..
Tak pasal-pasal pisang jadi tajuk nak masuk n3 lak..
Ni gara-gara n3 cekodok pisang aku tu la.

Ade satu komen kat entry ini…
Pengomen tu tanye ade ke pisang kapas kak???
Aku tersenyum jek bile bace komen tu..
Mesti ade…tu yg mak akak buat cekodok tu dek..hehe
Sodap lagi tu….

Lepas tu aku borak2 dgn KRina..
Jom kite ikuti perbualan kami berdua…
MMQ (mummy-miqhael) – KR (kak rina)

MMQ : Kak tadi kan si ____ tanye adeke pisang kapas tu?
KR : J (Kak Rina Senyum & tergelak2)…
MMQ : agaknye die tak tau kot…nita pun tak bape tau jenis2 pisang ni…
Tu pun mak yg btau..pisang emas, lemak manis, dgn tanduk tau la…
KR : Pisang kapas yg putih gebu tu kan??
MMQ : Haah
KR : Tau pisang 44 ari tak?
MMQ : Errmmm…tak penah dengo la kak…cam pelik je tu..
KR : Pisang tu selalu ade kat kenduri arwah yg cukup 44 ari…pisang lemak manis le
MMQ : oooo…ade jugak ye…hehehhe (blur nye aku time itew)


Laaa…pisang 44 ari pon ade kan…
Pisang ni diberi name ikut mase dan keadaan kot..
Bagi aku, aku tau jugak la nama2 pisang ni…
Tapi tak kenal pon yg mane satu…huhu ape la kan…
Makan pisang pon aku tak suke sgt…
Rasenye cam ramai je tak tau jenis2 pisang..
Tau tu mungkin tau kot..
Tapi nak kenal pisang tu yg masalahnye…
Aku rase cam same je , sume pisang2 ni…
Sume kale ijao..cume beza panjang pendek kot…
So sape tau name2 pisang dan kenal pisang2 iteeewww…
hands up pleazzzee!!!
Meh kite kongsi syame2 ye..
Sharing is caring kan..
Sharing info pisang2…
Tapi aku bukaannye mkn sgt pisang ni..
Kecuali cekodok pisang & kerepek pisang aje…
Kek pisang & ape je la yg made from banana….
Aku mmg tak makan…
Pisang…pisang..oh pisang….
Bikin pusing same ini jenis pisang..


Saturday, October 3, 2009

:: MAMAM CEKODOK PISANG ::

:: SALAM PAGI SABTU (on my desk) ::
aku keje for this saturday..
takpe2..for the next 3 following saturday aku tak keje..
start keje sabtu balik 31st oct nanti..yuhuuuu
semalam mama & abah berpose 6..
dah masuk 5 ari..arini abes la pose mama & abah..
mama sediakan cekodok pisang utk berbuka semalam..
aqil & aqif la yg paling syonok dapat mamam codok picang..hehe
meh kite tengok anak2 daku ni mamam..
macam2 gaya...yummeh codok picang nenek...
sbb mama btau aku, mama letak separuh tepung kek..
ermm...mmg sedap bangat..
pisang nye pulak pisang kapas yg MIL bagi aritu...
layannnnnzzz...

video


Friday, October 2, 2009

:: Kunjungan tetamu ::

:: SALAM SEMUA ::
Semalam kawan mama mase keje di klinik gigi Bangsar datang beraye..
Ade la sket2 rezki untuk kawan2 mama ni..
Awal2 lagi dorg dah btau, tak payah susah2 nak masak bagai..
tapi mama takkan nak bagi mkn kueh raye je kan..
masak sakan la mama aku ni..
dah pesan awal2 kat aku balik awal..
nak kene tolong masak la jawabnye..hehe
sayur campur tu aku yg masak..
kawan2 mama yg datang semalam...
mak zarah, kak zalina & family..
kak munira & family, ani jelani & family..
4 family sekali dtg...
penuh jugak la umah mama smalam..
sume ade beranak kecik2...
gamat umah mama dgn kerenah budak2 tecik yg tomel2 ni..
daniel fitri, danish fitri...ini anak2 kak zalina..
nik damia batrisyia ..ini anak kak munira
nur ainaa qhairunnisaa ..anak ani jelani..
dan tentunye yg lebih menggamatkan suasane...
anak-anak aku le...miqhael's the twin..
menu yg dimasak semalam :
- udang masak lemak nenas
- ikan cencaru bakar & pencicah air asam
- sayur campur
- satay ayam & daging + kuah kacang
- agar2 santan gule nisan
- kueh-mueh raye







Thursday, October 1, 2009

:: Al-Qesah Raya Kami :: Part 1 - @ kg. papa

:: SALAM 13 SYAWAL ::

kami bertolak ke kota bharu raye ke 2..
cume raye pertama di rumah mama..
sedih gak sbb tak dapat baraye ramai2 kat Tanjung Karang (TK)..
sbb raye ke 2, mama and the geng balik ke TK..huhu
tak dapat nak mkn kolang kaling (halua buah kabung)
tak dapat nak nengok baraan (kump marhaban raya)
tak dapat nak nengok sawah bendang
tak dapat nak jumpe sedare2 kat sane..
kami sampai ke kota bharu setelah hampir 10 jam perjalanan..
laluan dr gombak ke kuala kerai sgt lengang..
sbb time2 ni takdok ramai org..tak byk keta..
dr kuala kerai dah stat slow..
machang onwards dah jammed sampai la simpang ke pasir tumboh..
sampai umah tokmek aqil aqif dekat kul 8 mlm..
kitorg bertolak lewat, dekat2 kul 10.30 pagi..
sbb mlm raye pertame tu, g beraye sampai ke batang kali..
balik dah lewat dekat kul 1 pagi..
mmg penat sgt2..
kalo dah kepenatan, tido mmg tak hengat dunia la kan..
bangun pagi tu dah dekat 7.30..huhu
dengan brg2 sume yg tak packing lagi..
manenye tak lewat kan...



aqil aqif mmg well behaved kalo dah dok dlm carseat..
sepanjang perjalanan pergi maupun balik kampung, beginila dorg..
tido aje..selesa kot tdo kat carseat..
kalo die tak tido, bagi susu tdo balik..
kalo die terjaga, main2, tgk view kat luar, mengoceh sorg2 atau balas2 ngoceh dgn ibu & papa..
perjalanan yg jauh rase selesa dan teratur..alhamdulillah
thank to my lil precious sbb behaved sgt..muuaaah


ini di hari raye ke 3...gi open house jiran my MIL..
mmg cantik sgt umah tuan lawyer ni..
name umah cantik ni "eastana warisan"..
interior design kat umah ni mmg superb..
aku tak amik gambo kat dlm umah ni..
nampak cam jakun pulak nanti..
siap ade waterfall kat parking site..
name je parking, tapi tak nampak cam parking..
siap ade dapur, bilik2 yg sgt cantik..dah macm umah sebuah dah tempat parking die..
umah ni 3 tingkat..yg tingkat lain aku tak gi jenguk..
aku sibuk dok makan nasi dagang dan laksam yg yummeh..
walaupun tuan lawyer ni org ber'ada'..
tapi sgt humble dan baik orgnye..
suami isteri lawyer..tapi mmg nampak cam pakcik makcik kampung aje..

tghari tu my SIL ajak makan tengahari kat umah die..
die masak gulai ayam kampung..
sedap sgt..tapi perut ku dah kenyang sbb dh mkn di umah lawyer tadi..
ku cume mkn ciput aje..dek dah meleleh nengok gulai ayam kampong tu..
lepak2 kat sane dah sampai petang..
petang tu kwn2 abi ajak gi pantai...

mane lagi kalo tak pantai irama, bachok..
kwn2 abi, mat yie & amir tak lame lagi nak jadi papa jugak..
wifey masing2 sedang preggie...
biase la kalo dah g pantai tak sah la tak makan seafood cucuk2 tu.
org ramai sgt..crowded pantai tu, dah tak nampak laut...hehe
kami tak cukup korem lagi tu..
patutnye lias & kak yanti ade..
tapi dorg dok mkn gulai lagi..hehe
so tak dapat la nak jumpe dorg kat pantai...

raye ke 4 aku & hubby gi beraye lagi..
memule gi umah liyas & kak yanti kat wakaf aik..
tak dapt jumpe kat pantai, jumpe je kat umah dorg..
mak dorg pelawa mkn lunch memandangkan mase tu dah dekat kul 12..
so kitorg pun terime pelawaan dgn 'perut' yg terbuka..heheh
yela seblom tu kitorg gi beraye ke umah makcik sedare abi..
dapat mkn kuih dgn air aje..
lunch ari tu kami dihidangkan dgn kerabu buah beko dgn ikan tuka air asam..
wahhhh...sedap banget...mkn pulok dgn nasi hangat2 tu...
siap makan kami nak g umah kak sharifah di bachok..
tapi kak pah takde..takde rezki nak jumpe la kali ni..


lepas solat zohor, aku ajak abi gi umah suzi (mama ammar)
sekali dgn nak nengok anak bujang suzi, si ammar tu..
dah 6 bulan baru sempat aku gi tengok...
kat banting aku tak sempat nk jumpe..
kat kb pulok yg sempat hehe
borak2 dgn suzi, dah depat kul 5 lebih..
ye la lame dah aku tak jumpe..
mcm2 cite kuar...dr cite anak sampai le ke cite vaksin..
aku ade bawak hadiah untuk ammar..
sempat lagi ke anakku kat kubang kerian..
buah tangan utk ammar..harap2 mama and ammar suke..
seblom balik aku snap la gambo suzi & ammar..



kebetulan pokok durian kebun MIL berbuah pulak..
langkah kanan la kan...dapat durian runtuh..
ape lagi, sedap makan durian baru kutip..
fresh from the farm...
melekat2 , pekat rase kat tekak...
keenakan durian tembaga yg tak terkate sedapnye..
aqif suke mkn durian..
kalo nampak je papa die bukak durian..
die la yg paling sonok..
setia menemani papa & ibu mamam doyan..
tengok la tu aqif yg pandai mamam doyan kan..



dah boring2 tak ke mane..
papa buat buat photoshoot aqil aqif & halaman umah tokmek..
bole tahan gak anak ibu posing kan...
layan je laaa..
petang kami gi beli itik serati..
mama ku kirim..
balik tu mule la kami memproses serati..
jenuh gak nak membersihkan bulu serati ni..
2 ekor tu..seb baik MIL aku tolong...
serati..serati..


:: sekitar beraye di kampung papa ::

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin