Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Wednesday, September 30, 2009

:: Ibu Bertudung ::

:: SALAM 11 SHAWWAL BUAT SEMUA ::
entry raye aku tak buat lagi
alih2 daku buat entry lain pulok heheh
picaz2 raye ku tak dihaplod lagi kat pc ofis ni..
sume dok dlm laptop kat umah..
bile dah balik umah terlupe plak nak transfer ke pendrive..adusshh
dah raye ke 11 ni , sekeping gambo raye pun takde lagi aku tempek..
tgk la senang2, balik nanti daku transfer piccaz tu sume..
ayu je title entry aku tu kan..hehe
kumpul punye kumpul dah byk gak aku snap gambar aku bertudung..
bertudung ekin , ala-ala ariani, ariani...
mane yg sempat aku snap, aku snap..
ade gak yg aku tak snap..
koleksi tudung ku ade manyak lagi..
macam kaler ado..macam2 ado..
ye la takkan nak nangkap gambo aje..
bile aku rase nak posing depan cermin cinderella aku tu..
aku posing & snap ...hehe
perasan, cenyum2 sorang2...
abaikan la pipi yg gebbuss itew...
tengok sajork tudung ku itew...hehe





Monday, September 28, 2009

:: Moist Chocolate Layer with Cheese Cake ::

:: SALAM SAMBUNG RAYA ::


lame dah bercuti...cuti raye..cuti dari blogging ni..
ini baru berkesempatan nak mengentry..
wah meriah sungguh raye tahun ni..
mase jalan2 kat umah kawan2 tadi, sume dok cite pasal sambut raye..
sane sini dok cite pasal kemeriahan sambut raye..
tak sabo nak update n3 raye aku..
sebelum tu nak enterprame kek yg aku buat semalam..
nanti dah line clear (sbb byk kijo kat opih ni)
baru leh sambung meng'entry' cite raye daku puloh...
tak sabo tak sabo..

jgn segan jgn silu...
meh la amik kek yg tak seberapa ni sorg sepotong ye..
sape cepat die dapat..
kek tu tak sempat nak di buat ganache nye...
adikku dah tak sabo2 nak makan..
tula die kek yg tak bertopping..heheh
padahal sume bahan2 aku dah ready..
takpe2..lenkali aku deco santek2 pulak..

yg penting....its sooo yummy..moist..
hubby ku makan sampai tak pandang kiri kanan..
ala2 secret recipe die kate...huhu




Chocolate Moist With Layer Cheesecake…

Bahan-bahan :
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko

Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Almond nibs (optional)

Bahan untuk lapisan cheese:
250gm cream cheese
100gm coklat masakan putih
2 biji telur gred A
30gm tepung gandum/superfine



Cara-cara:
1.Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2.Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
4.Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati.



Untuk lapisan cheese.


1.Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu.
2.Bahagikan adunan coklat kepada 2. Masukkan bahagian 1 kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil. Kukus kek selama 20 minit.
3.Lapisan kedua - masukkan adunan cheese. Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. Lapisan cheese dah masak, bolehlah masukkan bahagian ke 2 kek dan kukus lagi selama 20 minit.
4.Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.


Untuk membuat choc ganache:


Masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.


Thanks to Kak Aymy Kuwait - Nita C&P ye...



Friday, September 18, 2009

:: Salam Aidilfitri 1430 H ::

:: SALAM AKHIR RAMADHAN ::
Pagi ni aku terima lagi kad-kad raya..
terima kaseh sume..
bertambah-tambah la kad raye aku...hehe
hari ni aku masih bekerja..
ckp pasal bekerja lagi arini..
aku teringat borak2 aku dgn auntie anie aku semalam...
auntie anie dok kat seblah umah aku je..
semalam mase nak siap2 nak g keja makcik glemer ku ni sempat bersembang seminit dgn aku..
so kite ikuti perbualan antara aku dan aunti anie..
auntie : nita, ko bile cuti?
aku : cuti ari sabtu la..
auntie : kalo dah ari sabtu, itu bukannye cuti namenye..
aku : cuti lepas raye aje..hehe
tergelak2 aku dgr die ckp camtu..
yela aku beraye di sg buloh dulu tahun ni..
tak perlu la nak cuti awal..
lagi pun load work kat ofis ni yg menuntut aku utk bekerja di hari ini..hehe
ok la nothing much more..
kepada rakan2 alam maya yg sudi memberi kad raye yg comel2 tu..
thanks a zillion...


Dari Kak NB sekeluarga
Dari Nini aka Ummi Khayra
Dari Fara & family
Dari Nani di Muscat , Oman sekeluarga
Semoga di hari yang mulia ini semua teman2 menyambutnya dengan penuh kegembiraan bersama keluarga tersayang
Terima kasih diatas kesudian teman2 semua menjadi teman buat diri ini
Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata
Dalam gurau senda ada qhilaf dan dosa
Hanya ampun dan maaf yg dapat ku utuskan..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1430 H
MAAF ZAHIR DAN BATIN

SALAM TULUS IKHLAS DARI KAMI SEKELUARGA
Azman
Noor Aznita
Muhammad Aqeel Miqhael
Muhammad Aqeef Miqhael


Thursday, September 17, 2009

:: raya preparation fr mykiddozz ::


hehe...priority is always come to my kiddoz - qaqil n qaqif..

lps shopping last week kat MV, tu la yang dapat di pancing utk my lil twins utk raya ni..


auntie jaja, prezzie kat kiddoz MIKI shirt...mummy nye yang pilih...tq auntie jaja

mummy dpt sandal carlo rino dr wan cu...auntie jaja dpt alba watch dr wan cu
toce toce wan cu..muahhhhh


:: kutip and gantung kad raya lagiiii ::


from mama tisya


from mama rayyan


from leyazakwan

from aymy kuwait


from kak nor terengganu


from kak sharifah

from mummy khalish



from mydear sista - niza



from ibu alisha


from bakyu hana , kanazawa


from farhana & family

from cik wan , taipei



fr adex-aeida


"selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir & batin"


Saturday, September 12, 2009

:: GARDEN BARU KAMI ::

:: SALAM HARI SABTU ::
venue : my workstation
time : 11.46 am
bile tgk venue & mase tu, tentunye semasa aku menaip ni, aku di office..
mokcik keja ari sabtu..
ganti untuk minggu depan..
so dapat sambung cuti..
leave untuk raye amik 3 ari aje..
23, 24 dan 25 aje..
cukup la tu dah 9 hari cuti..
end up cite pasal raya leave..
ni nak presenting garden ku yg tak seberapa tu ...
malu nak nunjuk laa sebenonye..
rumput pun ciput2 je lagi tu..
malu2 die nak tumbuh..hehe
disebabkan ade kengkawan yg dah tak sabo2 nak nengok aku transform garden ni..
so pg tadi seblom g ofis aku amik la serba sikit gambo garden aku tu..
tula hasil tangan aku & abi..keh..keh










rase macam sememeh je lagi garden aku ni..
piccaz pun tak clear sgt...
pagi2 ade kabus kan..heheh
harus di touch-up lagi garden ku iteww..
tapi bile nengok rumput2 hijau ni..
hilang rase penat balik keja...
amat menenangkan fikiran..


Friday, September 11, 2009

:: KAD RAYA ::

:: SALAM SEMUA ::
Moga kite sentiasa dalam limpah rahmat dah kurniaannye
Wah..beshnye dapat kad raya kan..
Orang skg dok sebok ber sms aje..
takde kad2 raye lagi..
Memang la itu satu tanda ingatan..
Tapi cume ayat-ayat aje..
Tak nampak secara fizikal…
Takde gambo2 bagai..
Pastu tiap2 tahun akan dapat sms yang same..
2 tahun lepas punye pun akan dapat balik..
Dah bole hafal sms2 raye ni...heheh

Teringat mase zaman takde sms2 ni..
Banyak kedai2 jual kad raye..
Dari sekecil-kecil kad sampaila yg giant punye kad..
Ade kad yg siap ade lagu2 raye..
Bukak, tekan dapat la dengar lagu..
Pastu dok jakun la asek bukak tutup kad tu..heheh
Belum yg ade lampu-lampu bagai..menghelip-ghelip..
Time tu la gi pejabat pos, beratur beli setem..
Balik umah buat list nak anto kat sape2..
Buat ucapan2 sket & wish selamat raye..
Tampal setem pastu tak sabor2 nak hantar..
Sebab nak dapat balasan kad raya pulak...
Mesti ramai yg maseh ingat dgn pantun 2 kerat yg plg femes..

Pecah kaca pecah gelas
Sudah baca harap balas

Pecah kaca pecah tong
Sudah baca harap gantung


Hehe..tergelak aku bile bace pantun ni..
Kretip sungguh budak dulu2 kan...

Seingat aku mase zaman anta2 kad raye ni
Aku penah hantar kat PM, Sultan Selangor, Sultan Brunei, Agong..
Dan yg paling sonok bile dapat balasan kad raye dari dorg....
Kadnye sungguh cantik..
Kalo yg agong punye tu mesti kale kuning-muning..warna di raja kan..

Ok kat sini aku nak tempek shanteq2 kad raye yg pertama aku dapat..
Dapat dari Kak Maria, yg dok nun jauh di Kota Kinabalu, Sabah..
Terima Qaseh kak atas tanda ingatan ye...
Aku pun nak create kad raye sendri..
Nanti aku anta kad tu kat umah korang sume ye...




:: Dari Kak Maria Sekeluarga ::


Thursday, September 10, 2009

:: HAPPY 18 MONTHS OLD CHENTA IBU ::

Happy 18 months old …Healthy-Little Munchkin Aqeel & Aqeef

How fast the time flies??
Aqeel & Aqeef is now turning to 18 months of life..
Aku maseh terase2 lagi dok dlm OT tu..hehhe

Aqeel Aqeef Milestone @ 18 months

1) dh pandai minum dgn cawan & seeper cup sendiri..tak tumpah pun hokey..
2) dh bole makan sendiri..esp fruitiez, Heinz crackers- dh bole berlari ..(main kejar2 ngan nenek & atok)

3) dah faham kebayakan arahan dan percakapan .antarenye :

~ kalau ibu nak minum memilk ke? ( aqil aqif senyum dan amik botol susu, bg kat ibu)

~kalau nak mandi, ibu/papa akan ckp ”jom wash” then aqil aqif mesti angkat baju, nak suh bukak la tu, bile dah buka, berlari2 masuk wash room..

~kalau nak balik umah dr umah nenek, aqil aqif siap2 dah tarik backpack sampai kat pintu...salah sorg mesti amik tudung ibu, suh ibu pakai..dan tak menyempat nak babai atok ngan nenek..

~bile aqil aqif menyusu, ibu mesti siapkan kain utk lap susu kalo2 ade yg meleleh kat mulut..bile abis nyusu, ibu suh lap mulut, aqil aqif amik kain then lap kat mulut..sambil tenyum2 tande dah kenyang..keh keh

~kalau sesape suh amik remote astro, aqil aqif dah tau mane satu remote astro..remote dvd ke hape benda sume die tak layan..

~kalau sesape panggil name aqil, aqil akan toleh, kalo name aqif, aqif la akan toleh..dah kenal nama dan identity sendri hehe
~kalau dulu mase ibu nak keje, aqil aqif akan nangis la kan sbb kene tinggal.tapi skg tak lagi sbb nenek aqil aqif akan ckp “tak mo nangis2 ye, ibu papa go work”..tiap2 ari nenek ckp, so skg dah tak nangis..mesti babai2 kat pintu je..

- bile dengar muzik tak kire la nasyid kanak2 Yusuf Islam ke, Hindustan ke(nenek suke tgk channel B4U, Zee dan yg sewaktu dengannye), English ke,,sume la..mesti nak geleng2 kepala dan tangan mesti gerak2…paling terbaru aritu ade lagu Hips Don’t Lie (Shakira – World Cup 2006 Theme Song)..wah bukan main die gelek2 punggung, tangan ngan kepala2 sekali..tak sempat nak merakam momento itew..

4) bile tengok /nampak kucing mmg suke ..senyum2 je..mulut tu sebok je sebut cat,cat,cat,cat…iyauuu,iyyauu ..tangan dok tunjuk2 kat kucing tu….tapi takut nak pegang..hehe

5) Banyak perkataan dah leh sebut dan keluar dari mulut chommel aqil aqif ..
Na mamam – nak makan
No no - Taknak
Cat / Tet – bile nampak kucing
Papa
Bbuuu – (ibu, penekanan pd huruf B tu) tapi jrg2 dgr..yg selalu papa aje disebut.
Nekkk – Nenek
Atak – atok
Nanna – for Auntie Nana (my youngest sista)
Jajja - for Auntie Jaja (my twin Nyyzza)
Ubbaatt – for ubat (slalu b4 tdo papa mesti sapu losyen, mopiko, ubat gatal, minyak Yuyi & etc, sbb kdg 2 kene gigit nyamuk /semut ke ape kan, minyak yuyi bagi selesa nak tdo) …ibu siapkan tempat tdo, bagi dorg baring elok2, papa la yg akan menyepa (kononnye spa) anak2nye itew..bile ari2 dgr ibu/papa sebut ubat..lame2 pandai sebut..
Milk/ Shuu – Susu
Te / Ka - Kereta / Car

6) Masing2 tumbuh gigi 8 btg, 4 atas & 4 bawah..Aqil ade satu gigi geraham belakang baru nak tumbuh…Suke sgt berus gigi…

7) Suke sangat bile dapat kunci kereta..pastu amik kunci keta dekat dinding buat gaya pulas kunci..konon nak stat enjin keta la tu..haih..

8) Dah bole naik tangga kat rumah nenek, panjat kerusi /katil dan tentunya bole turun sendri dgn selamat.

9) Dah pandai main stacking Mega Block..bile dah siap ibu cakap pandai , aqil aqif akan tepuk tangan..

10) Dah kenal 3 pancaindera (Eyes, Nose, Teeth)..Bile sebut Eyes (buat mate kelip2)..hehe same la jugak utk hidung dan gigi..skg tgh ajar Cheek & Ear…dan “Open your eyes, Close your eyes”

11) Suke main car /truck(tonka)..sorongkan car/truck dgn bunyi2 sekali…woommm..(ini papa yg ajar)

12) Minum susu 8-9 oz (7 kali sehari)

13) Suke makan nasi / bubur , ikan /ayam, frutiez (carot,kiwi,apple,pisang,anggur), Calci-Yum, Vitagen, butterscotch cicah susu
14) Weight : Aqif (13 kg) & Aqil (10.6 kg)



Wednesday, September 9, 2009

:: 09.09.09 ::




Cantikkan tarikh arini....

09.09.09

a.k.a 9 September 2009..

Biasenye kalo ade tarikh cantek2 camni..

ramaile memillih nak buat ari tunang, kawen, deliver baby etc..

ade sape2 befday nye jatuh 9/9?

mesti bestkan tarikh arini...

sekali dalam seumur idop je ade nombor2 yg same ni...

erm aku ade sorg cikgu sekolah rendah dulu..befdaynye 9/9..

arini die berumur 41 tahun..

name cikgu tu, Mohd. Nor Bin Sharif..ingat lagi aku name die..

dan sampai skg jugakla aku maseh lagi contact dgn die & selalu jumpe..

sbb die pun dok area sg buloh ni....hehehe

walau cantek mane nombor pun..

tarikh arini dlm kalendar islam lagi cantek..

19 Ramadhan 1430 H..

sbb ape cantek??

sbb ade lagi 10 ari nak raye..huhu

tapi tak bermakne bole suke2 sgt..

nanti bile takbir syawal bergema...

akan berakhirlah ramadhan...yg akan kite jumpe cume setahun sekali..

itupun kalo kite maseh dipanjangkan umur dan berpeluang untuk berada di bulan mulia ini..

same2 kite manfaatkan Ramadhan yang cume ade 10 ari aje lagi ni..InsyaAllah..

::happy belated bday gak kat Cikgu Zaini Bin Muhamed (3/9 aritu..) dah tue dah cikgu ye...37 tahun dah..



Tuesday, September 8, 2009

:: Sunkist Jelly ::

:: SALAM SEMUA ::
Alhamdulillah, kite sume dah melebihi pertengahan ramadhan..
arini dah pose yg ke 18...
ade 11 ari lagi je tinggal..
pastinye syawal yg bakal menjelma..
hokey tak mo sonok2 sgt...
pose dulu abeskan...
cuti last wiken, dah cdg nk buat desert utk buke pose..
so..google gooogle, aku tertarik dgn desert cik wan taipei ni..
sooo yummey and tempting..
pokcik abi ku sgt la suke & senyum2 aje mase makan..
mama & 2 of my sistaz pun sgt suke....
dan ini lah hasilnye..ehehe
moh jamu mate ye....



Thursday, September 3, 2009

:: Iftar di rumah sendiri @ 10 Ramadhan ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::
seperti yg telah ku janjikan..
enrty ni sambungan dari entry seblom nih..
buat pertama kalinye..puase kali ni aku & abi berbuka di rumah kami sendiri..
abi kate bile lagi nak rase berbuka dirumah kan..
betul jugak kate abi...
kami berbuka dirumah ni pun bersebab sebenarnye...
kalo sape dah bace entry seblom ni, mesti da tau kan..
kalo yg tak tau, meh bace kat sini ..
maleh mokcik nak cite panjang berjela pose2 ni..
mase utk ku prepase juadah buka pose kurang dari sejam..heheh
yela abi siap gardening pun dah kul 6.30 lebih..
aku siap2 ckp ngan abi, aku masak nasi ngan lauk aje..
seperti biase abi akan jawab "baik la bosss"...heheh
dlm mase kurang dr sejam tu la aku berhempas pulas memasak...
abi dok main melayan kiddoz due org tu...
sume dlm freezer ku defrost ajek...heheh
ok dan hasilnye mari kite tgk ye...



:: Ikan Keli Tumis Cili Api ::

:: Kangkung Goreng Campak2 ::

:: Fruitiezz : Kiwi, Dragon Fruit & Orange ::




:: New Look Garden ::


:: SALAM BUAT SEMUA ::
dah nak raye kan???
umah mesti nak cantik kan...
walaupun ku tahu tak seberapa pun yg akan dtg umah aku raye nanti..
tapi aku tetap nak deko2 umah aku jugak..
pedulik hape kan..
semangat betul nak raye ni..
1s stage deko..
nak transform garden aku..hehe
bukan tak terjage..tapi aku dah agak buhsan..
sooo nak make-over la sket garden aku ni..
kasi new look for raye nih...
pagi isnin, cuti ari merdeka tu..
aku pakat ngan abi gi cari rumput karpet..
gi cari kat nursery bunge kat hosp sg buloh sane..
beli rumput yg jenis dari filipina.
aku beli 15 keping @ Rm 1.70 each..
tambah beli tanah kuning 10 bag @ RM 1 each..
dan baja rumput @ RM 10 / bag..
pokcik abi tambah pulok baja tahi ayam 1 bag @ RM 10..
FYI, baja tahi ayam ni utk pokok2 yg lain..
bukan utk rumput tu ye..hehe
pose2 ni takde la nak gardening tghari panas2 tu kan..
abi kate petang2 sket...dahaga pun dah nak dekat buka pose kan..
so kul 5, lepas solat asar, mule la abi ku bergardening..
dekat kul 6.30 baru siap..
tu pun baru letak rumput je..
tak abis transform lagi..
so aritu la jugak first time aku & hubby berbuka pose kat umah..
kate abi nak merase buke pose umah pulok..
bagi mama & abah rehat dari melayan kerenah aqil & aqif tu..
menu utk berbuke tu nantikan di n3 setersnye ye...
moh kite layan piccaz yg sempat di ambil time gardening tu..
:: Bamboo ku yg dah semakin membesar, dulu mase beli conenet jek ::
:: Pokcik abi yg dah kepenatan & kehausan :: Relax sebentar ::
:: Stage sebelum tanam rumput :: tabur tanah kuning ::

:: Garden ku sebelum di transformasi ::

:: Aqeel suke tgk papa die gardening , ibu tukang amek gambo ajek, Aqeef tido time ni ::


New look garden nanti aku tempek kemudian
sbb tak sempat nak amek gambo
lagi satu nak buat final touch up sket...hehe
tunggu ye..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin