Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, August 27, 2009

:: Iftar di Ramadhan ke 5 ::


:: SALAM RAMADHAN MUBARRAQ ::

Ramadhan kali iniaku teruja nak balik umah awal..
Sebab nak masak untuk berbuka..
Dah 6 hari kite puase..
aku mmg balik cepat aje..
kalo tak sharp2 kul 5, paling lewat pun 5 suku..
makcik cabot dah...
yela..sebnanye kesian kat bonda ku di rumah..
nak melayan kerenah si kiddoz aku tu.
mane nak masak utk berbuka lagi..
tu la aku mesti aku cabut dari ofis cepat2..
disamping tu, aku nak masak sendri utk menu buka...
bonda ku tengok2kan aje & tulun mane yg patut.
hokey untuk berbuka semalam...
inilah hasilnye dari air tangan ku..
Mee goreng black papper..
bole aqil aqif aku makan sbb tak pedas..
bonda ku sediakan pecal..sgt shedap..
mertabak & kuih tako...itu aku beli aje...


:: Mee Goreng Black Pepper ::

:: Pecal Bonda:: Kuah tak siap algi time nih :)

:: Murtabak Daging ::

:: Kuih Tako ::






Tuesday, August 25, 2009

:: acam nyeee ::

:: SALAM RAMADHAN ::

acam? ape yg acam tu?
masam sebenarnye...hehe
meh kite tgk gelagat aqil aqif...
ape la yg dimakan nye tu kan..
mase ni kat J.Co Donuts, Giant KD..
lepas sopeng kat Giant, minum jap kat J.Co..
sebnanye dah minggu lepas punye cite...
tapi nak share jugak dgn korang sume...

Lets the piccaz tell the stories..
maleh nak taip byk2 pose nih...hehe



:: ape ni papa? :: acamnye.....::

:
:
:
:
:
:: aqil pun steady lagi je mase ni, dah stat rase macam, still control lagi ::

:
:
:
:
:

:: acamnyeeee....tapi cedap la ::

:
:
:
:
:


:: haih..mmg acam la papa ::

ape agaknye acam-acam ni ye..
meh kite tgk ye...
jeng...jeng..jeng..
:
:
:
:
:
:
:
haaa ni die...
ICE CREAM YOGURT..
bukan la masam sgt pun..
likely yogurt..so ade rase masam sket..
yg fruitiezz tu aqil aqif mmg syuke..
esp kiwi and berriez..wow yummeh...

:: 1/2 dozen Ice cream yogurt Al Capone ::




:: Happy 31st Birthday Hubby ::


23rd August 2009....My Hubby 31st Birthday..
2nd of Ramadhan 1430 H..
so kene puase dulu, baru bole celebrate Bday la kan..
Dah 31 tahun dah pokcik abi aku ni..
aku baru 27 tahun..
ibu lagi mude dari papa tau..hehe
ibu mude 4 tahun...
makan garam 4 tahun awal dari ibu...
untuk bday abi kali ni , aku tak beli kek..
aku buat kek..sejak sebulan lepas, aku google2 resepi kek coklat..hehhe
sbb ape aku tak beli kek?
sbbnye kalo beli kek mesti beli kat Secret Recepi..
mokcik dah boring dgn kek2 kat SR tu..
tu yg bersemangat sgt2 nak buat kek untuk bday abi kali ni..
yg bestnye mase buat kek ni, pokcik abi yg tolong sekali..
yela pose kan, letih sket..so abi dgn rela hati nak tolong...
dan..jeng..jeng..jeng maka terhasil lah..
..Death by Chocolate Cake..
First time aku buat kek...
dah hasilnya sgt memuaskan...sgt yummy..
cume ganache tu je agak manis...
aku tanak la touching2 kat entry ni..
cume nak melakarkan yg terindah kat sini..
ade entry untuk bday abi kali ni...
...HAPPY BIRTHDAY MY LOVE...
I love you so very much abi...
I pray that we’ll always be in love together until the hereafter, Amin.


Happy birthday to the man I love,

Always and forever,

You’re everything I ever wanted in a man,

A heart that’s warm and caring,

A spirit that’s wild and free,

A soul that’s deep and compassionate,

A smile that’s kin and sincere,

A love that’s strong and secure,

You’re a gift, a blessing, a treasure.

You complete me.

I only hope I give as much to you,

As you give to me everyday.

Happy birthday my love



:: Especially for my luvly Hubby ~ Death by Chocolate Cake ::



Monday, August 24, 2009

:: Sahur Ketiga Ramadhan Ini ::

:: SALAM RAMADHAN TERINDAH - 3 Ramadhan 1430 H ::
UUaaarghh..ngantok nye aku...
dah ngantok2 ni, baik aku masuk n3 ni..
dapat kurangkan sakit N aku ni hehe..
leh korang sume jamu2 mate kan...
Sahur pagi tadi aku cepatkan..
Cepatkan 4 jam dar waktu biase..
Sebab lepas je masak, kitorg makan terus..
Awal2 dah btau abi..die ok je..
Ntah tibe2 aje aku rase nak makan sahur awal..
Balik dr umah mama, dah dekat kul 11...
kemas2 ape yg patut..
siapkan si qaqil qaqif untuk tdo...
barula mule ke dapor..
Sahur kali ni aku goreng udang dgn buat sayuur air aje..
soo simple dimple kan...
siang2 udang, sayur dan semua bahan nak masak...
time aku nak menggunting tauhu fucuk utk sup sayur tu...
tibe2 jari telunjuk ku terketip dek gunting tu...
ape lagi darah keluar meleleh2 la...
waaaaa....nyampah betul la...
tak sakit tapi susah nak buat keje...
so aku panggil abi..
ape lagi die pun membebel la..hehe
pastu abi amik myk gamat, sapu utk berhentikan darah tu kuar..
dan bandage dgn plaster...huhu
lepas tu sambung masak balik...
dlm 15 minit siap.....
then aku ajak abi makan...
mase tu kul 12.30 pagi...
berselera sungguh laling aku ni makan...
lepas makan, aku mintak tolong abi basuh kan pinggan mangkuk yg tak sempat aku basuh td..
abi aku tak kisah, bile disuruh, mesti dia buat...hehe
then aku yg finalised keje2 dapur...
kecian pulak nak tinggalkan die buat sorg...
aku cume tak bole kenekan kan air kat jari ni..
lain masih bole buat lagi...




:: comel kan plaster tuh...hehe ::




Saturday, August 22, 2009

:: Sahur Pertama Ramadhan Ini ::

:: SALAM RAMADHAN BUAT SEMUA ::


Hari ni sume dah memulakan puase hari yg pertama..
Alhamdulillah, aku dapat puase untuk 1st day ni..

Pagi tadi adalah sahur yg pertama..
Aku mmg suke bangun sahur..
Mmg tak akan lepaskan peluang untuk bersahur..
Yela setahun sekali je dapat menikmati sahur..
Alhamdulillah, abi pun jenis yg suke bersahur..
Adela kawan untuk bersahur kan..
Tapi dah bersuami ni, dpt sahur berdua aje la..

Dulu mase blom kawen, dapat sahur ramai2..
Mama, Abah dan adik2 aku sume bangun untuk bersahur..
Seronok sangat bile teringat waktu tu..
Ade yg tukang kejut bangun sahur,
tukang buat air, tukang hidang lauk & nasi..
Makan pun ramai2...
Pastu dah siap makan, same2 kemas, same basuh pinggan..
Sume keje buat same2...Tak bole malas2...
Skang ni aku bersahur berdua je la dgn pokcik abi..
Mmg la umah aku dgn mama sepelaung aje kan..
Takkan la nak gi ketuk pintu pagi2 semate nak bersahur..hehe
So, aku bersahur mesti di rumah..
Berbuka pulak pastinye di rumah mama..

Untuk Sahur tahun ni, nampaknye aku kene masak la kan..
aku akan msk sebelum tido untuk lauk2 seperti ikan , ayam etc..
untuk sayur aku masak pagi..
Yela nanti lembik pulak sayur tu kalo masak dr mlm kan..
aku siap2 kan sume bhn2, pagi tinggal goreng2 je sayur tu...

Hokey..sahur semalam aku masak2 simple2 aje..
Abi lebih suke yg simple2 untuk sahur..yg penting tak mau pedas2.
Menunye adalah..jeng jeng jeng
Ikan selayang masak halia..
Bayam goreng...
Telur Dadar...

Konon2 tanak membazir..
aku cume tanak nasi 1 pot kecik aje..
cukupla dapat sepinggan sorg kan..
Makan punye makan...
abi tanye..ade nasi lagi tak??
alamak...nasi dah abis la papa..
ibu masak 1 pot aje..kehkeh
hehe kecian pokcik abi...
so die ratah je la ikan tu..hehe
sedap weh aku masak...
manenye taknak tambah kan..hehe
takpe la sok aku masak lebih sket nasi tu...

lagi satu, alarm henpon aku kunci kul 4.40...
bile alarm bunyi, si tecik qaqil yg bagi henpon kat aku..
bu, bu, bu die panggil..
die yg kejutkan aku...
waaa...si tecik ni pun nak sahur jugak..
qaqif tak bangun..tido lagi...
dlm mase nak prepare untuk sahur tu..
mulut qaqil bising mengoceh..hehe
ape ntah yg die ngomelkan..
bile time makan die pun sebok nak makan..
bile suap nasi..die ckp "no..no"..tanak la tu..
ye la pagi2 camtu kan..
die cume nak makan ikan..
so pokcik abi yg suapkan...
clever la anak ibu ni..
dek kerana qaqil bangun kul 4 lebih...mesti la ngantok kan...
lepas makan, aku buatkan susu 7oz...terus tido..heheh
caaayaaaang anak ibu ni...




ok meh le jenguk2 santapan unutk sahur pagi tadi...
jangan terliur sudah...pose ni weh..hehe





Friday, August 21, 2009

:: AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN MUBARRAQ ::


...AHLAN WA SAHLAN YA MARHABAN...
...AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN AL-MUBARRAQ...
...SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 1430H...


esok dah pose..pose untuk bulan ramadhan 1430 H..
pose tahun kali ni, sudah masuk 3 kali aku berpose same2 dgn abi..
dan 2 kali pose ngan qaqil qaqif..

tahun lepas qaqil qaqif baru 5 bulan lebih..tecik lagi...baru meniarap pusing2...
tahun ni qaqil qaqif dah beza 1 thn..dah 1 tahun 5 bulan...
sume dah pandai...dah tentu qaqil qaif la yg paling bz time org nak bukak pose nti..
huhu tak dapat nak bayangkan..
die takkan nangis..tp mesti sebok nak itu ini..
nengok mknn manyak2 atas meja.
wahhhh mesti sonok...
sonok nak melayan dorg nanti...


ok...kami sekeluarga ingin mengucapkan.
selamat menjalani ibadah puase di bulan ramadhan yg penuh keberkatan ini..
same2 kite memanfaatkannye dan merebut ganjaran pahala di bulan mulia ni...

..SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA BLOGGER2..




:: Award amik kat Umah Kak Hana yg dok di Japan ::




Wednesday, August 19, 2009

:: Shopping @ Ikea ::

:: SALAM SAYANG SEMUA ::
Last week gi ikea...ade sales sampai 16th Aug..
abi mmg addicted dgn barg2 kat ikea ni..
so mmg tanak lepaskan peluang kalo ade sales kat ikea ni..
ok..jln2 kat ikea,dapat la rembat brg2 yg berkenan dek hati dan of coz le murah..
tuala...alas kaki..laundry bag..bantal kecik untuk aqil aqif..dan shade untuk pendant lamp..
sume tu tak sampai RM100 pun..
okla ...agak berbaloi...

yang penting dapat beli shade baru untuk pendant lamp..
yg lame punye tu, yg putih aje..
so dah boring..kene la tukar lain..
Ape name ntah shading baru ni..
murah aje ..cume RM 20..kalo tak Rm 49.90
beli due baru RM 40 je kan..
sampai je umah...abi terus pasang..
tak sabar2 nak pasang..dah berangan2 dr dlm keta lagi..hehe
sgt comel dan cosy je...hehe
i looikke it...
cume sempat amik pict new shade ni je...
yg lain2 tak amik lagi..
ok nanti dah amik , pasti aku haplod kat sini..
kalo dah g ikea, aku pasti ke cafe ikea..
meatball yg sgt yummeh...
seafood salad yg mabeles...
hehe teringat2 di buatnye...

:: new lamp shade @ our dining room ::

Tuesday, August 18, 2009

:: Award : Best Buddies ::

1. COPY AWARD UNTUK DILETAKKAN DALAM BLOG ANDA.


b. NYATAKAN 6 FAKTA MENARIK MENGENAI PEMBERI AWARD INI...
KAK RINA


1. Opismate aku, dok bakang aku je...so maybe die nampak ape yg aku buat kat depan..hehe
2. Suke giler soping sapang…SALE tu mmg die punye je la..

3. Dah ade anak 3 org..along, angah, umaira..bile nak nambah lagi sowang kak?
4. Orang nye sangat open minded..terus terang gile..takde simpan2 woo..
5. Pandai jahit mejahit nie..kak, bole tak nak jahit baju raye ni?
6. Suke kueh2 kampong, biskut2 raye kampong, karipap kampong haha betul tak kak?

c. SETIAP BLOGGER MESTI MENYATAKAN 9 FAKTA/HOBI DIRI SENDIRI.

1. Proud ibu of my precious twin, Aqil & Aqif…
2.Kalo aku malas masak, aku lebih suke food hunting jek..ajak abi g tempat makan yg shedap2..slalunye akan berbaloi la food hunting aku tu...
3. Skg ni aku lebih suke dgr lagu2 retro..huhu nape ntah..maybe aku ari2 dlm keta mesti dgr SINAR FM..lately suke lagu Noraniza Idris – Mengemis Rindu..
4. Suke sopping barang2 si tomei twin aku tu…minggu lepas je dah beratus2 kuar beli baju raye dorg..takpe papa yg kuar duit…
5. Suke kawan ramai2..senang kalo ade pape bende nak mintak tolong..tapi tak suke kawan makan kawan...
6. Ade suami yg sgt helpful, penyanyang, rajen sgt layan twin tu..tq abi...
7. Nak buat kek coklat namenye ”death by choc cake” utk bday abi 23 Aug ni..kene celebrate mase buke pose la nampaknye...
8. Tak suke rumah sepah2..sakit mate lorr..so aku akan pastikan umah ku sentiase kemas..hehe
9. Tak suke nak pinjam2 bende org..kalo takde buat care takde..senang cite...


PILIH 5 ORANG PENERIMA AWARD DAN DESCRIBE TENTANG MEREKA...

Aku tujukan award ni pada 5 org2 sekalian :

1. Ummi Khayra – my best fren dr matrik lg , yg sgt aktif berblogging dan sgt suke masuk Contest..heheh dan ade jugak contest yg die menang..
2. Kak Ecar – BF mummy to her Eiymann sampai umur 2 tahun...salute kak ecar ni..chaiyok2...
3. Adex-aieda – Kawan dr frenster dan blogging jugak..yg ade anak kembar gegurl yg sgt comel dan bambam...
4.
Kak Maria ..kawan blogger baru ..yg suke and pandai sgt masak...dok nun jauh di bawah bayu..
5. Zarina – kawan dari sekolah lagi..kecik2 lagi dah kenal...moh le amik award aku ni weh..

ADE SAMBUNGAN LAGIK..

e. Nama timangan – SaYang. Itu dari encik somi sajerk ye..
f. Anda seorang yang? – ceria...suke gelak2...tp kdg2 emo tu dtg gak..hehe
g. Insan yang teristimewa? – Abi, Twin & Famili...
h.Lagu kesukaan? – Skg suke lagu retro itew…heheh
i. Makanan kesukaan? – yang tempting.... yg yummeh2, yg bersih..
j.Sikap yang membuat anda stress? – bile time byk keja..pastu ade ad-hock work yg nak time tu jugak..tak reti nak sabar2 ke haaa... nak cepat buat sendri lorrr..
k. Warna kegemaran anda? – maroon, hijau…tapi baju aku cam sume kale ade..tak kisah kale ape..asal leh match dgn tudung..
l. benda mesti ada dalam beg? – purse, dowet, handphone, carkey..huhu
m. Kali terakhir anda menangis? – minggu lepas..aku demam, sakit tekak, sakit molot, sakit kepala...(nangis sbb sakit kepala yg teramat sgt)...






Monday, August 17, 2009

:: Sleep Tight ::

:: SALAM MONDAY BLUES ::

Aku mmg suke sangat nengok si somel twin aku ni tdo..

Bile die tdo, mase tula aku rase nak gomol2 hidung, ciyom2 pipi, geget pehe die..hehe

Semalam dlm kull 4.30 , abi ajak gi survey2 DSLR..wahaha

aku suke je..nak survey2 ni , bole shopingg...hehe

survey je dulu..tak beli pun lagi..

kumpul duit dulu..insyaAllah raye ni bole la gune DSLR tu ye papa..:P

kitorg gi SACC MAll, shah alam, survey2 kat sane..

pastu ke kompleks PKNS plak...(nantikan ape yg aku rembat di PKNS semalam) hehe

on the way ke Shah Alam, aqil aqif mmg tido aje la..

masuk je keta, dok dlm carseat masing2, 2 ke 3 minit lepas tu mesti tidonye..

sampai je SACC tu, aku pandang je belakang..

si somel aku ni tdo dgn "gayanye" tersendri..

tergelak2 aku nengok..

sangat cute tgk aqil aqif tdo camtu...

aqil aqif dah exhausted sgt la tu...

bile time kat rumah, tanak tdo, nak main aje..

padahal mate dah merah..tahan je mate tu..

tu yg bile masuk je keta, due2 terus lena...

meh kite tgk pict yg abi amik..







::Food Review : Coffee Bean & Tea Leaves ::

:: SALAM BUAT SEMUA :
Arini isnin cam tkde mood la nak buat keja..
buat yg simple2 work aje...hehehe
biase la monday blues kan..:)
ok boring2 ni , ade la idea nak enteprem n3 baru la kan..
ala bukan ape pun..
jumaat malam sabtu aritu , hubby ajak minum2..wahaha
mase tu dah almost kul 10.30 malam camtu..
mase dlm keta abi kate nak g the curve..
aku pun ikut aje la..
pakai baju dari opis lagi...layan je la kan..
si somel due org tu lagi la suke..hehe
suke nak jalan2...
sbb biasenye seblom sampai umah, kene round2 dulu..
mmg riang gembira la kalo dpt jalan..
dapat jalan2 nengok lampu byk2 kat the curve tu..
sampai the curve, kitorg tak tau nak minum kat mane..
btw Glorea jeans Coffee or Coffee bean..
disebabkan Glorea Jeans nak kene menapak jauh sket..
so kitorg gi Coffee Bean aje..
dekat dgn keta..sbb abi parking kat jln depan Coffee bean tu jek.
kat situ org main parking je berderet2 depan the curve..
so cam available je nak parking kan...
hubby pun parking je la...hehe
ok kitorg order ice blended..
mocha satu...sour soup satu..
cangat cedap...yummeh..
nak amik gambar aqil aqif..
mmg la susah sgt...tanak dok diam...
piccaz kat bawah ni je la yg dpt aku amik..huhu
bergegar2 gambar...ni nak request kat abi beli DSLR neh..
bole kan papa...heheh





Wednesday, August 12, 2009

:: Kembali ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::
Dah dekat 2 minggu aku tak update blog aku ni..
dekat 2 minggu jugakla aku telah dilanda sakit2..
mule dari demam, sakit tekak, batuk, sakit kepala & ulser mulut..
alhamdulillah aku tak dijangkiti virus yg semakin menjadi2 ganazz nye skg ni..
cume sakit biase...
apepun aku takut jugak kalo terkena virus tu...
macam2 dah terpikir kat kepala ni...
Dlm mase 2 minggu tu jugak la, mood aku nak update blog langsung takde..
Tgk PC pun aku dah rase nak muntah pening2 semacam..
aku MC on 4th August aritu..dapatla MC sehari..
itupun aku still cam ning nong ning nong lagi..
muke aku pucat gile...
pucat2 pun aku kene gi keje jugak...
yela keja banyak sedia menunggu kat opis tu..
bayangkan la ulser mulut aku semakin menjadi2..
ulser ni la yg buat aku totally takde mood..
nak minum air pun sakit...apelagi la makanan pepejal...
sepanjang 2 minggu ni la aku tak jamah nasi...
bile masuk nasi ke dalam mulut, rasenye macam batu kerikil yg masuk..
sakit nye aku je yg rase...
pedas2 lagi la tak bole...sikit pun dah terase kesakitannye..
kalo bangun pagi, mmg aku rase down sgt dgn mulot sakit ni...
rase nak mengamok aje...
pastu pokcik abi pun menerima naseb yg same cam aku..
ape aku sakit, die pun dapat sakit yg same..
kesian tau kitorg...mmg tak bole nak bayangkan..
cume saat dan ketika ini, abi dah sembuh semuanya...
dah bole makan nasi...alhamdulillah..
sebabkan sakit ni abi dan aku dah turun 3- 5kg sorg..
tu yg bagus..tapi takkan nak menanggung sakit kan...waaaa
cume arini aku ade mood nak buat sedikit coretan...
ade cerita, tapi dah byk yg basi kot..
so nanti aku update cite2 yg terbaru jek..
alhamdulillah...aku skg ni dah bertambah sihat.
ulser di mulut aku ni pun dah bertambah baik..
semoga aku cepat2 baik dari sakit ku ni....
kini aku kembali untuk seketika...



Saturday, August 1, 2009

:: 31st @ Baskin Robin ::



:: SALAM SAYANG BUAT SEMUA ::

Pokcik abi mmg ingat je kalo tibe mase setiap 31st dlm setiap bulan..
aku bukan lupe..tapi kdg2 terlepas..hehe
abi la yg mmg selalu dok ingatkan wifey die ni..
petang semalam abi cal..
"nak beli eskrem tak?"
"eskrem ape petang2 ni?"
"tak ingat ke arini 31st "
"ooooo....beli la.."
"whats your flavour?"
"ceh..ceh ckp omputih plak.."
"ye la...nak flavour ape?"
"tak kisah la , ape2 pun bole, jgn beli yg flavour almond sudah.." (bau cam pijat pun ade)
hehehe tu la antara perbualan sang hubby dan sang wifey ...
pokcik abi sampai umah dkt kul 8.30 mlm ...
tak sabar nak mkn eskrem..
aku tanye abi beli eskrem kat mane?
die kate kat R&R Jejantas Sg Buloh..
mmg tu pun port febret kitorg utk beli eskrem BR ni..
abi beli 1 pint & 1 quadrat...
ade 3 flavour...
strawberry cheese cake...sooo yummeh
jamaican chocolate ....mabeles tau yg ni..
mango tango...so juicyllicious..
meh makan sume....
jemput2...jgn malu2 deh...








LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin