Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Friday, July 31, 2009

:: Tag : Tentang Anda & 5 Kenangan Manis ::

:: SALAM PAGI JUMAAT BUAT SEMUA ::
Aku ade byk pending homework sebenarnye ni...
homework kene buat tag la..ape lagi kan...
paling byk dr Ummi Khayra punye..
tgu la nini ye ...nanti aku buat homework ko tu ek...
pilih2 punye pilih aku pilih yg Kak Rina punye ni...
Tag tentang diri sendiri dan kenanngan manis yg melanda jiwa...
layan la ek tag pagi2 jumaat ni...


1.Berapa umur anda?
Aku lahir 9 Jun 1982..saat dan ketika aku menjawab tag ni 31 July 2009..sekarang aku berumur 27 tahun 1 bulan 22 hari…semakin hari umur semakin bertambah…terlalu cepat mase berlalu…pantas sungguh…walaupun ada 24 jam sehari tapi rase tak cukup je…hehe


2. Anda berasal?
Aku dilahirkan di HKL..asal kelahiran di Kuala Lumpur la kan...Asal keturunan pulak..mama dan abah berdarah keturunan jawa..wong jowo kuwi..sebelah mama berasal dari Indonesia (yo wong jowo asal ne neng Jawa Indonesia)...sebelah abah berasal dari Jawa Johor...(sedulur karo Mawi yo) wahaha.....Kampung belah mama di Tanjung Karang, Selangor...Sebelah abah pulak di Benut, Batu Pahat, Johor..

(rupe2nye kat opis aku nih kabeh wong Jowo...ndok laili,ndok yanti, kang Izzat, Kang Ismon) huhu yes! Jawa World..

3.Berapa adik beradik anda? Anak yang ke? Brp lelaki n perempuan?
Adik-beradik ade 6 org ..Anak yg ke 4...Ade 3 org abg dan 2 org adik perempuan..


4.Sekolah terakhir anda?
Sekolah rendah terakhir – Sek. Keb. Sungai Buloh
Sekolah menengah terakhir – SMK Bandar Baru Sungai Buloh
Sekolah Matrik terakhir – Kolej Matrikulasi Melaka
Sekolah Tinggi Terakhir – Universiti Malaya


5.Bila terakhir anda memotong rambut?
Kali terakhir aku potong rambut 3 bulan lepas kot...Rambut aku dah panjang sgt, so aku potong pendek..takde pendek sgt..sampai cecah bahu jek..murah je rm 16 dgn cuci sekali..hehe

6. Shampoo apa yang anda gunakan sekarang?
Rambut ku mmg jenis takde kemomor ke ape...actually pakai ape2 shampoo pun bole..tapi aku pengguna setia Head & Shoulder dan Sunsilk kale pink (Manageable)...conditioner pun aku tak pakai..tak suke pakai...

Mase suke buat colour blond dulu aku pakai Herbal Essences..Untuk kekalkan color rambut tu..haha

7. Anda gemar menjahit? Kalau tidak nyatakan sebab..
Suke jugak...esp jahit2 manik kat baju..byk yg dah aku jahit...siap dapt tempahan tu...baju kawen pon aku jahit manik sendri...tapi kdg2 ape yg dijahit tu tak jadik sgt, so keje menjahit tu jadi separuh jalan la....terbiar la berkurun2 lamenye...tu pokcik abi marah tu..hangat2 taik ayam jek...huhu sory ye papa..

8.Jika duduk di rumah, adakah anda suka menghias diri ?
Soklan ni subjektif...bukanla menghias diri cam nak gi KLCC kan...kalo di rumah lebih selesa pakai seluar and tshirt..mlm tentunye pakai Kaften.


9. Apakah kerja rumah yang paling malas anda hendak lakukan?
Kalu malas sume keje tak jadik kan...tapi aku paling malas nak lipat baju la..kalo ade mesin lipat baju kan bagus...bole pokcik abi beli satu...hehe
Yela bayangkan la baju aqil aqif, sehari paling sikit 3 psg sorg, 2 org dah 6 pasang...baju aku & abi lagi..mmg byk..tapi aku kalo lipat kain ni, aku ajak abi sekali,tolong lipat same2..hehe naseb baik die nak buat..ye la cepat sket kan...takde la aku buat sorg2...selalunye time lipat kain bile aqil aqif dah tido..kalo tak die yg akan ’tolong’ lipat sekali...tau2 jela kan kalo budak tecik dh ’tolong’ lipat baju...huhu...


10. Soalan terakhir.. bagi 5 kenangan MANIS yang tak dapat anda lupakan sampai bila bila.
i) Dulu mase tecik2 aku dok kat Segambut...ingat lagi aku, rumah aku tu belakang sebelah surau..erm aku bukan nak cite pasal surau...ade satu pkcik ni, budak2 kat situ sume panggil pak Kob..Pak Kob ni agak garang orgnye..aku dan adik kembar aku takut sket dgn Pak Kob ni...sebabnye kalo je die nampak kitrg berdue mesti die sergah kitorg dengan bunyik yg aku & adik aku takut ..camni bunyinye (KKKuuuuuwwweekkkkk)..dengan suara yg garau dan kuat tu, manekan tidak aku yg mase tu kecik lagi mesti takut dah lari lintang pukang...kalo lalu depan rumah die je, aku mesti nyorok2, tanak ternampak Pak Kob...wahaha klaka betul...Skg Pak Kob pun dah takde...dah meninggal...tp walaupun arwah Pak Kob dah takde, tp abg2 aku masih lagi berhubung dgn anak2 Pak Kob ni...one of them dah jd Doktor Pakar..abg Zali, skg dah jd Dr. Zali..

Iktibarnye...budak2 dulu dengan org tua cukup hormat dan takut...baru disergah dah lari lintang pukang...budak2 skg ni...tak payah cakap la ...lu pikir la sendiri!!

ii) Mase umur aku 13 tahun aku menjalani rawatan orthodontik...yela arrangement gigi aku berterabur..al maklumlah rahang aku ni kecik..gigi byk nak tumbuh, takde space, tu yg berterabir tu...tgk org pakai, aku pun nak pakai..lagi pun aku mmg dpt full support dr mama...mama kan keje kat klinik gigi...paling seronok aku bole pilih getah untuk ikat braces tu..mcm2 kale aku bole pilih..free aje...ingat lagi mase tu, setiap kali ade appointment aku dah siap2 tulis kat mama nak kale ape...combined kale pun bole...so colourful...mama pun excited gak..hehe kdg2 mama yg suggest kale ni kale tu...aku buat rawatan ni 4 tahun..mase nak SPM aku dah discharge pakai Braces..pakai retainer aje..2 tahun pakai retainer...aku masih ingat lagi ade 2 org pakar orthodontik yg buat rawatan untuk aku...yg pertama Dr. Khoo Chooi See ...die ni ’andalusia’ sampai skg..handwring die sgt cantik dan kemas bile die biat report kat kad rawatan tu..neat and tidy...bile Dr. Khoo pindah ke Penang, pakar yg kedua Dr. Norlian Hj. Daud.. skang ni bile nampak org pakai braces, mesti aku teringat yg aku dulu penah pakai jugak..penah sekali terase nak pakai, aku suh mama buat appointment dan buat retainer baru...dapat retairner transparent & ade gold powder.Dr. Norlian suh aku cuba sbb new product...

iii) kat sekolah menengah dulu aku mmg baik sgt2 dgn dua org cikgu ni...cikgu kelas aku form4 & 5, mengajar subject Maths & Add. Maths...ingat lg 18 waktu dlm seminggu die ngajar aku n classmates lain utk 2 subject tu..Pn. Nor ‘Ainun Amir…mase aku blaja kat UM die pun sambung amik Master kat UM..die org Klate..kampungnye kat Bunut Payung, Kota Bharu..lagi sorg ialah Cikgu Zaini Muhamed..die mmg tak penah mengajar aku walau satu subjek pun..aku & adik aku baik dgn die sejak aku Form 5 ..stat kitorg buat kem motivasi kat Langkawi..mmg rapat sehingga ke hari ini...ingat lagi mase sekolah dulu, time rehat setiap ari khamis , aku mesti g koperasi beli air vitagen pastu letak kat meja cikgu zaini...hehe pastu balik sekolah mesti cikgu zaini call aku or adik aku..ucap time kaseh sbb bagi vitagen..mmg seronok la...kdg2 kalo takde vitagen aku belikan cekedis..hehe mama & abah pun kenal die, dan selalu gak aku suh die amik makanan kat umah aku...mama masak lebih je mesti bagi kat cikgu zaini...Cikgu zaini ni org Kelate gak...kg. nye kat Kadok kota bharu...skg die dah beristeri dan dikurniakan 3 org cahaya mata...pokcik abi pun mmg kenal cikgu ainon dan cikgu zaini ni...yelah Kelantanese belake kan...cume bile time raya masih tak berkesempatan nak gi umah dorg lagi..tgk la raye tahun ni..

iv) belajar meniaga..nenek aku dulu ade stall jual nasi lemak..mase tu aku darjah 3..nenk aku ni rajen kalo bab2 meniage ni...dari mude sampai la skg die meniage lagi..mase nenek jual nasi lemak tu, aku pun sebok nak tlg nenek bungkus nasi lemak..blaja menjual..kuih muih pun ade...lepas tlg nenek leh makan nasi lemak..hehe yg takleh aku lupe, ade org cam dengki dgn nenek sebab mase tu nenek aku la org paling pioneer jual nasi lemak kat Bandar Baru Sg Buloh..ade satu makci tu regular customer, one day mase die lalu nak beli nasi lemak, die kate nenek aku tak meniage..kosong je takde org..padahal nenek aku meniage...pastu kat mangkuk tingkat yg nenek aku gune untuk lauk pulak, aku ingat lagi lauk kerang sambal..ade tali temali mengelilingi dlm mangkuk tingkat tu...apela manusia ni kan..dengki mendengki...takdenye hidup senang pun..tapi takpe la...skg nenek pun dah sng, berkat meniage..alhamdulillah...

v) Berkenalan, bertunang, bernikah dan beranak-pinak dengan suami dan sahabat terkasih, tersayang dan tercintan-cintun aku.Inilah die qeqaseh pujaan hati ku Mr. Azman Bin Hj. Abdullah....Yang kini aku dikurniakan dengan sepasang permata hati kembar ....QAQIL + QAQIF..hehe
Tag ni aku tujukan kepada sesiape yg rase nak buat...sila la buat ye...


Thursday, July 30, 2009

:: Appointment : Orthopaedics :: Paedatrics ::

:: SALAM BUAT KALIAN SEMUA ::


Due kali gi hospital minggu ni..
Due org pakar kene jumpa..
1st gi jumpe Orthopaedics Surgeon (Dr. Mohd Hazrin)..hari selase petang..
2nd gi jumpe Paedatrician (Dr. Sharifah Azalea)..hari rabu pagi..
so..aku amik 1/2 day leave, due kali...
selase petang & rabu pagi tu..


alhamdulillah, aqif dah discharge klinik orthopaedic..
lepas ni takde appointment lagi..
'ton'..words baru yg Dr. Hazrin btau aku..
Dr. Hazrin urut & buat exercise kat tapak kaki belah kanan aqif..
die kate 'ton' kaki aqif dah semakin lembut...
much2 better than last visits..
die suruh aqif jalan...
aqif jalan dengan elok sekali...tanpa tip-toeing lagi..jengket2..


on his site, jangkaan die, kaki kanan aqif dah achieved beyond the clinical expectation..
semakin pulih, dah corak dan gaya aqif jalan pun normal..takde yg abnormal...
die amat puas hati..
die ade btau jugak, sume ni keje tuhan...
semakin aqif membesar, reflection dari otak ke kaki aqif sudah semakin matured..
so the brain can controlled the signal efficiently..
sumer tu berlaku tanpa disedari...
saat dan ketika itu, kaki aqif sudah bertambah baik dan normal..syukur ya Allah...

Dr. Hazrin pesan, u can treated aqif like a normal toddler..
no need to order the Artificial shoes...
aku mmg tak order pun..heheh
kalo nampak ape2 perubahan, mcm die mule nak tip-toeing semula..
terus dtg jumpe die.
die akan buat ape yg sepatutnye die buat la...

end up of this session..
no more visits to Orthopaedics & Traumatology Clinics...
aqif graduated with flying colours here....:))



:: @ Orthopaedics & Traumatology Specialist Clinic ::

~~~~~~~~~~~~~~~//~~~~~~~~~~~~~~~


Untuk Klinik Paedatric pulak..Both aqil & aqif involved...

1st Session..Weighing & Measuring Height @ Head

Aqil - 9.75 kg, 79 cm & 47 cm head (NORMAL & HEALTHY )

Aqif - 11.7 kg, 81 cm & 49 cm head (NORMAL & HEALTHY)

Paed tanye ape yg twin dah bole buat sehinggan umur 16 bulan ni.
aku pun cite la segalanye...
dah pandai itu ini sume sume la aku cite...
dari pandai jalan....sampai la pandai bercakap...
penat aku cite..
then die tanye pasal g klinik ortho semalam petang tu...
die tau jugak aku g klinik ortho bawak aqif...
ye la sumenye dah computerised dan ade link ant sume unit kat HSB ni..
aku btau aqif dah discharge kat Ortho..
she also told that aqif tendon much more soft rite now..


erm...her finding about aqil & aqif..
Brain Development -very good..
active, so playful and creative...
dah bole amik bende dgn gune due jari sahaja...
untuk pengetahuan sume dan aku jugak, baby yg below 12 mths..akan amik brg gune 5 jari..
so aqil dan aqif cube ambil pen yg Paed bg dgn 2 jari aje...
faham sume arahan yg Paed tu bagi...
Paed tu kate aqil & aqif sgt peramah...mulut asek mengomel...
aqif siap dok kat riba Dr. lagi...hehe
dan ape yg aqil aqif dah bole buat setakat ni mmg same dgn level umur baby 14 bulan..aqil aqif kan PREM baby, so the actual age baru 14 bulan la...:)

end up this session.
another 3 months for another visits..
Paed tu nak tgk aqil aqif ckp pulak...
skg ni pun dah membebel aje...heheh
mulut taknak diam...
tula anak ibu...QAQIL & QAQIF..


:: @ Paedatrics Specialist Clinic ::





Friday, July 24, 2009

:: Tak Kenal Penat ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::

Memang Penat..Penat..Penat...Ghee...
Title n3 ni pun dah penat kan....
Bukan penat ape pun...
Ni sumenye berkenaan twin ku tu la...Aqil & Aqif
Umur Aqil Aqif pun dah 16 Bulan ++...
bab main mmg no satu...mmg superb..
lagi2 la dorg ni dah berdue sejak dlm womb ibu lagi..
tecik2 dah ade fren..tu yg die memanjang je main berdue..
TAK KENAL PENAT...kalo dah main tu...tule die Aqil Aqif...
main aje.....macam2 bende die main...
mainan yg papa n ibu beli..
mainan yg aqil aqif sendri carik heheh
sume la dijadikan mainan..
pinggan mangkuk nenek pun die punggah..haisshh
kalo dah punggah pinggan mangkuk tu, sure kene marah ngan nenek..
kadang2 leka main dan khusyuk..
esp mainan yg die boleh bukak2 and pasang balik..
mmg ralit betul kalo main toys yg camtu...
mase tu la akal berjalan kot..
kdg2 tu mulut terkumat kamit..
dahi tu berkerut2..huhu
skg dah terer naik ride on yg aku beli kat ikea tu..
dah bole naik sendri and turun sendri...
sonok tgk Aqil Aqif main berdua...
main jongkang jongkit....ala2 camtu la..hehe
kalo tgk TV suke tgk Animal Planet / National Geo..
Paling suke tgk haiwan2 tu...
Bile nampak je mule la kluarkan bunyi dari mulut masing..
macam2 bunyi tau..hehe
kalo nampak kucing, tet...tet..(cat)
nampak burung...bebbe..bebbe..(bird)
nampak harimau ...ga..ga..ga (tiger)
dan macam2 bunyik lagi...
sonok tau melayan die tgk animals2 tu sume...
kalo nampak cicak kat siling...cakkk...cakkkk
macam2 la anak ibu ni...
Kalo dah main...tak sah la kalo tak berebut barang yg die main..
kao dah berebut..mule la perasaan geram tu..
mule la gigit-menggigit...
ini yg aku paling nak elakkan...
tu mase die main aku mesti tgk..
kalo tak ade je jadi mangse gigit...
bile masuk bilek nenek...
dapat bakul kain..die main bakul...
kain sume dikeluarkan...die yg masuk dlm bakul tu..hehe
kalo sorg masuk ok lagi...
ni due2 nak masuk...
ape laa aqil aqif ni....

time mandi pun nak main jugak...
due2 nak masuk dlm baldi...
cepuk2 air...pastu dekatkan muke kat air..
konon nak menyelam...hehe
pandai betul la....
Itula Aqil Aqif...
yg aku rase tak kenal erti penat..
yg sentiase nak explore and digging sumthing and summore new...
cube nak buat sesuatu yg baru dan menyeronokkan..
bile dah dapat, mesti die seronok dan gelak2..
tu yg tak habis2 nak main...
keceriaan akan bertambah2 la dgn gelak tawa due2 budak tecik ni..





Tuesday, July 21, 2009

:: Our YummY Weekend ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::

Tgk title entry ni mesti dah terliur kan..huhu Ya, Its Our Yummy weekend..
Disebabkan cume g Ikea dan Ikano aje, tu pun dah lepas maghrib..hehe
so dapatla aku masak lebih sket dari biase for this weekend..
itu yg hubby aku idam2kan..
aku bertekad ..chewah..mesti masak tiap2 weekend..huhu
ape yg penting, dapat melayan perut dan tekak pokcik abi aku tu.:P
breakfast, lunch, dinner sume lengkap..
banggenye makcik weh...
pastu sempat buat karamel lagik..menjadik plak tu..
tu yang bertambah aku suke tu...soooo yummy
lets check it out.....enjoy da pict...

:: Lobak Putih Goreng Udang ::

:: Ikan Merah Goreng ::

:: Gulai Lemak Cili Api Ikan Merah ::

:: Set of Our Lunch Meals ::

:: Yummie Karamel Gula Hangus ::


:: Hujung Minggu ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::


Harap2 semuannye sihat2 belaka..happy dengan keluarga tersayang..
Just wanna share ape yg terjadi dan berlaku sekitar minggu lepas ..
tanak cite byk2 sbb rase cam tak selesa.
tak selesa disebabkan aku diserang sakit tekak, batuk dan ulser kat mulut..dari ari jumaat lagi dah ade signal2 nye..
tekak aku cam rase perit2 dan haus semacam...
huhu korang sume mesti dapat bayangkan la kan...
sakitnye tuhan je yg tau...
seolah2 hilang satu nikmat...nikmat untuk merasa..waaaaa..
i feel so uncomfort dan muke aku pun dah naik pucat ni...hehe pity me!
Piccaz kat bawah ni semunye ape yg berlaku hujung minggu lepas...
We All tak pegi mane pun..
Gi Ikea & Ikano jek..tu pun sbb nak gi beli puting botol susu kat Moms Care Ikano...selain tu dok kat umah, masak2 dan house keeping..
...Ni bab masak2 akan ku hapdet di lain entry..heheh
sabtu petang tu ade org TECHNO aka KATADYN (water filter) dtg untuk buat servis..
servis punye servis, last2 die offer produk terbaru Swiss Pro pulak..
yg baru ni spare part 3 tahun sekali baru tukar..dan lagi byk kelebihannye..
so terbang la RM19** ++..setelah techno yg lame tu di trade in dgn harge RM 1300..
pokai pokcik hubby...hehe
takpe, as long air tu bersih..sume ni untuk daily use jugak..

1) Hang-out @ IKEA






2) Installation - Swiss-Pro Techno



3) Kemas PlayGround Aqil Aqif






Friday, July 17, 2009

:: Food Review :: Bangi Kopitiam ::

:: SALAM SAYANG BUAT SEMUA ::

Wooohhh...agak lame tak update blog aku ni...
dah berabuk..sawang pun dah banyak..sane sini sawang...
rase arini nak buat blog keeping sket..

lap2, touch2 up, arrange balik mane yg patut..kasi kemas balik...
bukan la semak pun rumah aku ni, sume takde tempek cite-cite baru je...
ade la cite jugak tapi masalah besar sekarang ni, pc kat ofis ni yg buat hal..
selalu je die merajuk..aku pujuk2 tanak elok jugak..
lame2 aku pun malas le nak update cite2 terbaru aku...

yg bole aku buat cume blog walking je..tgk dan bace blog dlm bloglist aku..
balas2 comment, follow blog blogger lain...jd blog hopper plak..
nak edit satu bende pun tak bole..geram gilosss...
so banyak cite2 yg aku nak update tergendala camtu je..
sampaikan kak rina kat blkg aku tu tanye, "takde cite ke dah nita"..huhu
ke'jelesa'an melanda diri...pc kak rina ok jek..
naseb baik aku tak bosan..
wahahah mane bole bosan sbb dah addicted kan...


ok la nothing much more to bebel2...today wanna update bout my food review..
one of my hubby fevret kopitiam...Bangi Kopitiam...
name je Bangi tapi yg ni one of the branches of Bangi Kopitiam..
Bangi Kopitiam yg aku maksudkan ni di Bukit Rahman Putra, Sg Buloh..
kalo tak silap aku, branches lain yg aku penah pegi dekat Bangi itself (mase tu aku g interview kat SONY Bangi)...
satu lagi kat Wangsa Maju kot...area2 situ la...

My findings of Bangi Kopitiam:
I found that the Foods kat sini so-so je...dan ade yg aku tak suke..
Meehon grg cume ade 1 ekor udang dan tauge 6 ke 7 helai...oso same with Mee Hailam...hampeh..
Foods yg goreng2 pun takde byk..
Drinks je sedap...tu la sbbnnye abi aku suke..die suke minum2 kat sini..
Harga Foods and Drinks..biase2 aje..average...
Environment : So condusive, likely oldiest kopitiam..aku suke..
Service : Average
Could give 2 stars..but no thumbs up...









Thursday, July 2, 2009

:: GIGIT - MENGGIGIT ::

Bile dah ade gigi ni, mule la proses gigit-menggigit...Aqif yang mule2 skali pandai gigit2 ni..ape lagi yg jadi mangsenye aqil laa..sian tgk aqil kene gigit..mesti ade tande kesan kene gigit tu...lebam jugak sbb kalo aqif gigit tu sepenuh hati...sampai cuil mak aku kate..sape tau maksud cuil ni? hehe maksudnye sampai tertanggal kulit permukaan atas sekali..lebih kurang camtu la kot...pastu bile aqil dah tumbuh gigi atas, die pun dah mule dan pandai nak gigit2 ni...sesi gigit2 ni pun bermula la...aku nk marah pun cam tak berbaloi je...ye la dorg bukan tau pun..cume kalo nak kenen2 nak gigit tu , dari jauh lagi aku dah jeritkan ... haaaaiiiippppp!!!
Aqil Aqif bukan gigit same sendri tapi sume org die geget...ibu, papa, atok , nenek dan org2 kat umah tu la...pantang kalo dtg kat sape2 je, mesti mulut tu dah nganga...nak gigit la tu...kalo tak sedar, mmg la menjerit sape yg kene gigit tu...hissshh anak ibu ni...takmo la camni...sakit tauuu...tapi org yang paling2 jarang kene gigit adalah papanye....ni yg aku teramat jeles...tapi sesekali tu terlompat gak kene gigit ngan aqil aqif...heheheh
semalam aku dapat snap piccas yg membuktikan aqif dok gigit aqil...hehehe mase tu aqil aqif dok main tonka...sambil main , sambil aqif gigit...sempat lagi nak menggigit tu...aqil ape lagi menangis la...kesian betul...aqif nak kene ni dgn ibu..jgn gigit lagi...nanti ibu babab....
Lets the piccas told the truth...hahaha check it out...


Wednesday, July 1, 2009

:: Meehoon Goreng Pedas ::

:: SALAM BUAT SEMUA ::



Last weekend stories..nothing much more..lately ni mood takde de la nak entry post..cume blog walking je...ni cume nak enterframe Meehoon Goreng Pedas aku je.....lagi pun mmg dah berazam nk sediakan bfast and lunch untuk hubby setiap weekend..nak ke tak nak, kene masak jugak...2 ari tu je la pun dapat rase masakan wifey nye ni..hehe air tgn isteri beb! sape tak nak kan..


When comes to bfast I like something simple, no fuss and quick. So I will normally have a fried rice, noddles or beehoon. I think my mom's fried the best beehoon. Her fried beehoon is always very dry and not sticking together. The trick I learned from her is to soak the beehoon until is soft before frying them. Fried beehoon is really2 simple and everyone can do it.


I used beehoon, chicken breasts, squid, cabbage, carrot, bean sprout, garlic and dried chilli. Heat up some oil in a frying pan and put in the garlic. Then chicken, squid, follow by the carrot and cabbage. Stir fry for a few minutes and then put in the beehoon. Put a dash or two of water and put in the seasoning like tomato sauce,oyster sauce , sugar and salt to taste. Continue to stir fry until everything well mixed. Lastly put in beans sprout & kuchai. Mixed well and serve.



:: Meehoon Goreng Pedas ::

Menu kali ni aku namakan Meehoon Goreng Pedas...Sbb ape pedas?? sbb aku tambah cili padi kampung dlm meehoon tu...aku blend sekali dgn cili kering...bagi berasap mase makan tu...tapi takde la letak banyak pun..campur 10 biji je cili api kampung tu je ..sbb nanti cian pulak kat abi tu..ermmm mmg power la Meehoon aku kali ni...sedap sgt (puji diri sendri ni) hehe ..abi pun bagi thumbs up!......





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin