Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, June 25, 2009

:: TRANSFORMERS IS COMING BACK ::


:: SALAM BUAT SEMUA ::



Ade sape2 dah tgk new movie Transformers?? Dah ade kat cinema 24th June kan...Ni nak cite yg abi dapat tiket free untuk Premier Screening..means, a day before tayang kat cinema la kan (23rd June 2009)..abi dpt tiket free sbb kan LG sponser Mobile Phone & LCD TV (scarlet) dlm cite transformers kali ni..cube tgk hero tu pakai hphone LG Shine..tak caye??pegi la tgk ...hehe

Sonoknye aku..sebab aku ade gak tanye kat abi takde ke tiket2 free nk tgk transformers..mgu lepas abi dpt 2 baju tarnsformers dr LG & keychain transformers yg sgt chanteq...hehe like it...


Disebabkan cite tu tayang kul 9.30 mlm, maka aku kene la btau mama awal2...aku tak bawa aqil aqif..aku dating berdua je dgn abi..hehe naseb baik mama aku sgt la sporting...die nak jaga aqil aqif smpai aku balik...rase cam bersalah lak...sekali sekala kan, takpe kot...lagipun ni 1st time aku tgk movie sejak adenye aqil aqif..lame dah aku tak g tgk movie, last mase preggy dulu..mase tu nengok CJ7..chaow sin chee..hehe

abis movie..kul 1230...almost 3 hours...aku seperti biase, ade gak terlelap..wahaha papentah kan..bukan movie tu tak best..tapi aku mmg dah ngantuk gaban dinasor sume...ape lagi melepek la kat bahu abi..hehe abi je yg bersemangat waja...hehe wifey die tdo kat sebelah... alhamdulillah, sampai umah kul 1 pagi...mak ai dah pagi ko...aqil aqif mmg dah tdo...tapi mama btau aku aqil aqif nangis jugak mase nak tdo...mane taknye slalunye aku & abi la yg tdokan dorg..ni dr pagi sampai ke pagi balik die tak jumpe ibu & papa nye...maunye die tak cari2 dan nangis...last2 mama kate die tdo jugak...pitt aqil aqif...len kali ibu bawa aqil aqif pulak ye...

:: The Character : Optimus & Megatron ::


:: Dah Pandai Main Football ::


:: SALAM BUAT SEMUA ::


Dah lame aku tak update perkembangan anak2 ku, aqil aqif...arini nak update sket...


Sekarang dah pandai berjalan..langkah pun dah kuat...Panjat dah pandai...bile dah panjat, dah ade skill nak turun..clever boy...Bile jalan dah kuat, nak berlari plak..tapi takde la laju bile berlari tu..gaye je mcm nak berlari...kadang2 tgk, aku tersenyum sendiri...hehe

Last weekend, abi ade ajar aqil aqif sepak2 bola..bile abi lorongkan bola kat kaki aqil aqif, due2 angkat kaki dan sepak..waaa pandainye anak ibu...abi ajar sekali je...pastu dorg suke la..siap ade gaya time nak kick ball tu...memandangkan rumah aku corner lot, aku pun cdgkan dgn abi untuk bawa aqil aqif main outdoor plak...lagi sonok kan...sambil main bola..sambil berlari-lari...huhu papa kate nak belikan pintu goal yg kecik tu..cud be more intresting...ibu pulak yg terexcited...:P
aku yg teruja sgt2...ye la mane tak excitednye, dari PREM baby, skg ni dh 15bulan++, setiap perkembangan aqil aqif berlaku didepan mata aku..tidak ade satu pun yg aqil aif skip, dari balajar meniarap, mengesot, merangkak dan berjalan...saat pertama kali melihat setiap perkembangannya, itula saat yg paling aku seronok..sangat teruja...lagi2 mase nak pandai berjalan..It was a tremendous experience for me as mother of my precious twin.. :))

Lets the piccaz tell the stories...

:: My 3 precious playing Football ::



:: Kerajinan Melanda Diri ::


:: SALAM BUAT SEMUA ::
Kerajinan Melanda Diriku..wahaha entah kenapa tetibe je aku rajin..Rajin ape? Rajin nak masak le..aku bukan tak reti masak...tapi penyakit M tu ade je..tak kebah2..hehe :) Ni sume gara2 setelah abi dah byk kali memberi hint yang tersiratdan tersurat ..mcm2 la abi bagi hint...so bile dah diberi hint, aku pun kene pandai2 la weh...kene buang penyakit M tu...keh keh...sejak ade aqil aqif aku mmg dah tak msk kat umah...aku mkn kat umah mama je...mungkin abi nak rase air tgn wifey die cam dulu..seblum deliver aqil aqif..mmg tetiap ari aku masak..dah setahun lebih, tu yg abi dah kenen2 kat aku tu...so I made a decision..every weekend, aku kene masak dan makan kat umah kitorg...kalo bole ajak mama mkn kat umah aku...
start dari abi kenen2 & bagi hint tu, aku ajak abi ke econsave...to buy a grocerries...beras pun takde kat umah aku ni...heheh teruk betul la ..mcm2 la aku beli...beras Bird of paradise 5kg, bwg putih & merah, cili padi , cili kering , suhun, telor & so on so forth..stok untuk aku masak...yg kering2 aje la...bhn basah aku beli mase time nak masak aje...sooo fresh la kan.

another way of my effort, to do searching on any blog, web etc regarding the recipes..hehe ini sume to make a diffefent on my cooking...:)) google punye google aku dapat satu resepi yg aku & abi suke..aku amik kat MYresepi...Ayam Percik dari pantai timur...dah tentu abi ku suke.. :))

Last Saturday dgn semangat yg berkobar2, lepas je selesai solat subuh, aku terus ke dapur..rajin sungguh makcik..tapi sebelum masak aku sempat basuh kain dulu...lepas tu baru start acara masak2 ni...aku masak breakfast dulu...masak simple je..Nasi Goreng Cili Api + Meat Ball..untuk Aqil Aqif aku buat Cheezy Alphabet Macaroni...Ini lah hasilnye..


Lepas mkn bfast, aku mengemas umah dan sidai kain...abi tolong vacuum karpet...dah seselai sumenye baru start nak masak untuk lunch pulak...Untuk Lauk Lunch, aku masak Ayam Percik Klate & Prawn Mixed Vege..wah kenyang abi arini dapat rase air tgn wifey die...hehe


Our weekend menu : prepared by IBU :)


Monday, June 22, 2009

:: Happy Daddy's Day ::



:: SALAM BUAT SEMUA ::


Bulan June ni manyak betul bende nak celebrate...My 2nd Anniversary, My 27th Bday & Fathers day...


Alhamdulillah..sumenye di"celebrate" ..celebrate ala kadar aje..takde la beria sgt..tapi cukup untuk mengingati hari-hari tersebut...ok paling terbaru nak cite pasal fathers day...


21st June 2009 ...A DAY OF ALL FATHERS IN THE WORLD..HAPPY FATHER'S DAY TO ABAH & HUBBY..


As a dotter of my 'abah' and a wife to my 'abi', excited sgt nak celebrate dan meraikan abah dan abi sempena daddy's day ni..just kuar jln-jln cari makan..so 3 of abah dotter decided nak blanje makan..at first nak banje abah and abi makan satay kajang haji samuri ..kitorg pun go ahead kat R&R sg.buloh...kitorg bertolak dari rumah kul 9.30..lambat dah tu kan ..sbb b4 tu aku g beli barang dulu....campai je sane...punye la ramai manusia...pastu dengan berpuluh2 buah superbike kat situ..meriah sungguh..club superbike tu rasenye dari bangkok...gi kat stall satay haji samuri..satay pun dah abis..frust jugak..sbb aku lame dah tak mkn satay kajang...huhu ...: ( dah le kene naik highway, byr tol lagi..hehe then,.my youngest sis lak cdg nak g mkn satay kat Kg. Melayu Sg Buloh...dah sampai situ, tutup jugak...nyampah betul ..so ape lagi , kitorg terus je g mkn kat one of my family fevret seafood restaurant...Shahira Seafood..jadik la kan..janji tertunai hasrat nak banje abah ngan papa...dorg pun tak kisah..makan aje...dah org belanja kan...Picca pun tak amik..tak larat dah nak bergambar ..dah malam...ape yg penting..kite makan!..hehe


Tujuan nak meraikan fathers day ni sbb nak menghargai pegorbanan abah pada kitorg adik beradik..dan untuk my beloved hubby yg telah jd papa pada aqif selama 1 tahun 3 bulan ++...papa banyak sgt dah tolong ibu..semua, segalanya, tak ternilai..sungguh bererti pada ibu dan aqil aqif...thanks so much abi cayang...





---- Abah tersayang dgn cucu-cucunya ----





---- Papa Aqil & Aqif ----


Friday, June 19, 2009

:: GOGGLE..GOGGLE..GOOOOGLE ::

Okey.. Tag ini dari Ummi Khayra. Lama sgt tag dalam simpanan ku. Baru sempat aku buat. Tanak Ikut UmmiKhayra punye rules..hehe tak best kan Mama ammar... hehe

Ni original rules die :Use Google image to find the answer to the questions below as rules.


1.Wish



LOVE ..LOVE is for everyone, everywhere and for every single moment ..LOVE IS INDEED, IS LIFE.

This warmest love is for you, the one that read this post..Thanks a zillion dear..

2.The City I Was Born In






I was Born in HKL, Kuala Lumpur..but most of my life was in beside Kuala Lumpur..which is Selangor...dah jadi orang selangor dah aku ni..lahir je di KL..bagi aku KL dgn Selangor tu same saje...



3.The City I Was Working In





Aku bukan keje di R&R ni...dah google google ni je yg dpt dan aku rase bole discribe the city i was working in...aku kerja di Sg Buloh..sbb rasenye sume org pun tau di mana Sg Buloh..Ofis aku bekerja dan aku juge menetap di Sg buloh...Meh la g Sg buloh...mcm2 ade...hehe nak cari bunge jom la ke Sg Buloh...


4.A Place I'd Like To Travel





Our next Vacation on 2010 : GOLD COAST AUSTRALIA...InsyaAllah..Kalu ade rezeki Aqil Aqif kite bole travel to Gold Coast ye sayang....


5.A Favourite House?


waaaa...conoknye tgk umah ni...flowery, garden view yg sgt indah...ade sungai depan umah...english garden yg best sgt tu...greenish view...


6.A Favourite Animal?

Burung ape ni ye? Inila Burung Cenderawaseh..aka Pheonix , Bird of Paradise..(siap tanye kakrina name burung ni, thanks kak)..like lagu M. Nasir Pheonix Bangkit tu..Kalo la burung ni bole hidup di bumi , pasti akan ku jadikan burung kesayangan..sangat cantik dan wangi..itu dari ape yg ku tahu la...tapi sampai arini aku tak penah nampak live lagi burung cenderawaseh ni...sape2 ade penah tgk live??




7.The People I want To Tag
Kak Rina
Ina
Nanie
Adex-Aieda
Kak e-car
Jiey - mama ian
iesma - mama zafran




Wednesday, June 17, 2009

:: TUDUNG ARIANI ::



:: SALAM SEMUA SAHABAT BLOGGER::


erm..lame jugak aku tak mengedet blog ni..dekat seminggu..seb baik tak bersawang lagi...ade habuk sket2 je...tu yang aku "tukar baju" blog aku ni...tambahkan keceriaannye lagi..pakai baju terang2 sket...shining kate kak rina...hehe anyway thanks to Ummi Khayra..my fren yg ajar aku camne nak tkr baju blog aku nih...nanti aku banje ko ek...ngehngeh


tudung ariani..itu tajuk entry kali ni...rasenye dah ramai pakai skg..aku rase dah jadi fenomena..aku pun tak ketinggalan nak menggayakan tudung ariani ni...bagi aku ia mudah dipakai dan digayakan..it made so simple and elegant..dulu fenomena tudung bawal...skg dah ade tudung yg lagi senang nak dipakai..sarung kan aje...senang sangat...jimat mase nak bersiap..


tudung ariani rasenye bole dimiliki semua..harge berpatutan..aku dah ade beberapa helai dan skg dok sebok tambah koleksi lagi..hehe suke sgt tudung ni...kalo jumpe je warne berkenan aku mesti beli..so leh la menambahkan kale tudung yg aku ade...senang nak matching dgn baju2 yang ade..biasenye akan beli kale yg lain2...bagi ade sume kale..hehe yg terbaru aku dpt kale maroon..tu abi aku yg belikan..thanqyuk papa...abi aku org yg paling suke aku pakai tudung ni..die kate cepat nak bersiap..takde la lame die nak tunggu aku dok depan cermin...baik boss..:P

so...layan le pict aku & tudung ariani ku ini..heheh


can cin cau...Till Now..





Thursday, June 11, 2009

...:: HEPY BELATED 27TH BEFDAY TO ME ::..

...HAPPPY BESDAY TO ME...HAPPY BESDAY TO ME..HAPPY BESDAY TO MUMMY MIQHAEL..HAPPY BESDAY TO ME...090609..


HEHEHEHE...nak gelak guling2 dulu..ye la sbb dah 2 ari bday aku..baru aku nak post entry ni..dah belated besday dah...ntah ape2 kan..ye la aku bz yang teramat kat opis tu...tak sempat nak projek2 entry aku...masuk contest pun dah last minit..seb baik aku terpilih jugak dlm 146 contestant tu..cume takde naseb nak menang je...adat la tu kan...anyway aku saje suke suki nak mengepost entry nih...buat kenang-kenangan untuk hari lahirku yang ke 27..wahahaha dah nak sampai ke penghujung umur 20 an...ade 3 tahun lagi ni sebelum sampai angka 30 tahun...
Sebenarnya tanak bebel byk2 pasal befday ni...dah masuk 27 kali sambut bday...ade yang best ade yg tak bestnye...ape yang penting....kerjasame..hehe bukanlah...yg penting setiap ulangtahun kelahiran aku, aku sambut..biasenye ala kadar aje...ade kek, makan2 sket..itu je la..dapat prezzie kalu ade org nak bagi...ahaks..
Gambo2 pun aku tak sempat nak upload dan nak edit...nanti dah siap sume aku hapdet ye...okiess Harapan ku semoge aku jadi kanak, isteri ,ibu dan khalifah Allah yang paling sempurna...amin

.:: HAPPY BEFDAY TO MUMMY MIQHAEL ::.


Notes : Tak lupe jugak, Happy Befday to my best fwenzz UmmiKhayra...die tue 2 ari je dari aku..hikhik...May Our Frendship will Last Forever...Luv u Frenz...



Wednesday, June 10, 2009

..:: FATHER'S DAY CONTEST ::..

...:: HAPPY FATHERS DAY PAPA ::...



Hehehe ni N3 untuk contest yang dah last minute..saje nak masuk.fisrt time masuk contest ..Nampak kan banner tuh? This contest untuk father's day ...Bukan ape cume nak memeriahkan lagi pertandingan tu. Sambil memeningkan kepala juri2 nak pilih mana yang layak untyk menang. Hehehhehehe


Actually, contest ni dianjurkan oleh Mama Tisya. Bermula dari 1jun hingga 10jun ni. Last2 baru nak masuk. Boleh lagi kan mama tisya? Hehhehehe Dah jadi follower n add link dalam bloglist.




Nama Papa : AZMAN BIN HJ. ABDULLAH
Nama Anak: Muhammad Aqeel Miqhael Bin Azman & Muhammad Aqeef Miqhael Bin Azman

Aqeel & Aqeef berumur 15 bulan 3 hari (1 tahun 3 bulan 3 hari)


Gambar ni di ambil pada 30hb November 2008...mase tu umur aqeel aqeef baru 8 bulan ++...Venue gambar tu di Kidz Branded Outlet di Kota Damansara...

Papa Aqeel Aqeef mmg excited dan obsessed dgn sume keperluan twin ni...sambil beli baju sambil amik gambar...Kerna kasih dan sayangnye, ape saje yang dibuat dgn twin ,mesti nak dirakamkan gambar..walau sekeping pun sudah memadai...katanye itu saat2 indah bersama twin...anaknya itu adalah "kehidupan baru" bagi papa...dari Gambar tu , terpampar keikhlasan dan ketulusan hati papa..die lah insan yang MAHA banyak mambantu ibu utk menguruskan Aqeel & Aqeef...Kasihmu adalah sinar hidup ku...


Untuk celebrate fathers day? kami akan celebrate pada 21jun ni..memandangkan ianya hari ahad & akan buat di rumah kite yang sgt sweet tuh...ibu akan tempah cupcake dan masak2 makanan kegemaran papa...muuaahhh cayang papa...kalo tak sambut fathers day pun, bagi saye setiap hari adalah fathers day...sbb tanpa PAPA disisi , hidup ini tiada INDAHnye..PAPA adalah segalanye buat IBU , AQEEL dan AQEEF...:D


Nota: Sempat lagi nak masuk kan? Last minutes entry's & last day ni. Hehehhehe


Wednesday, June 3, 2009

..:: Pasal Anak : Tagged By Ummi Khayra ::..

Aku diserang tag yg bertubi2 oleh UmmiKhayra..keh keh..takpe aku rase tag yang ni the most interesting to answer..tentunye all over about my twin ..ok moh le layan tag ni ye...

-PASAL ANAK-


1. Anda sudah mempunyai berapa orang anak & nyatakan Girl or Boy?

Buat mase dan ketika ini, saya dah ada 2 orang anak..It was from my first pregnancy, which is Allah blessed me the adorable, precious qhalifah, so-called the TWIN..Our first little baby is a BOY.

2. Bila perancangan anda untuk menambah anak?:: planning??


Of course planning..sekarang perancangannya mmg cukup 2 org tu dulu...nanti umur aqil aqif dah 5 or 6 tahun ++, baru la nak tambah lagi..sbb dah ade 2 kan..perhatian kene lebih kat aqil aqif.

3. Nyatakan nama anak anda & ape makna nama anak anda dalam islam?

Disebabkan ada 2 org anak yang comey ni...kite buat satu2 ye..
Nama our 1st lil Munckin ialah MUHAMMAD AQEEL MIQHAEL BIN AZMAN.
Maknenye: AQEEL - Seorang yang beraqal / cerdik...MIQHAEL – Malaikat pemberi rezeki siang dan malam.
Nama our 2nd Lil Munchkin ialah MUHAMMAD AQEEF MIQHAEL BIN AZMAN
Maknenye: AQEEF - Seorang yang akan menumpukan sepenuh perhatian terhadap apa yang dilakukan dan yang dikehendakinya /beriktiqaf.. MIQHAEL – Malaikat pemberi rezeki siang dan malam.
Alhamdulillah, rezeki bertambah-tambah dengan kehadiran cahaya mata saya ni.

4. Siapakah yang memberikan nama anak anda?

Saya dan abi dan adik kembar saya, Niza..Agak lama nak dapatkan nama ni, sbb awal2 dah prepare name little princess…huhu MIQHAEL tu saya dan adik kembar saya yang pilih..Jarang org ada nama malaikat kan..

5. Dari mana tercetus idea memberikan nama anak anda?

Mule2 mmg agak susah sket nak cari name..saye dan abi fussy sket..lagi2 adik kembar saye yang excited dgn kehadiran anak buah barunye…die yg terlebih2 fussy..hehe Idea ni dtg dari Khairi Jamaluddin yang menamakan anaknya JIBRIL..tapi takkan nak letak name JIBRIL..so dapatla idea menamakan anak dgn nama malaikat…

6. Sekiranya anda dikurniakan seorang lagi cahaya mata...apakah nama yang akan anda beri?
Kalu dapat anak lelaki lagi, tentunya tetap akan ade MIQHAEL...
Kalu anak perempuan , saya sudah lama kepingin dengan nama QASEH..so QASEH akan jadi initial anak2 perempuan saya..QASEH RANIAA QHALEESYA..QASEH RASYEEQA QHADEEJA...InsyaAllah ..


7. Berapa perancangan anak yang anda mahu & nyatakan berapa girl & berapa boy?

Saya dan Abi nak 4 org anak...2 lelaki, 2 perempuan..Means lepas ni mintak2 sume la pompuan..hehe sbb dah ade 2 lelaki..

8. Bagi yang sudah mempunyai anak lebih dari seorang...nyatakan . berapa jarak beza umur anak anda?
Aqil Aqif cume beza 4 minit sahaja...Aqil 4.42 ptg 7 aqif 4.46 petang...

9. Untuk kelahiran anak anda yang akan datang....anda nak girl @ boy?nyatakan sebabnyer?
Kalo bole nak ada 2 pasang…so kene ade 2 orang adik gegurl untuk aqil aqif…Insya Allah..

10. Ape ciri2 persamaan anda & anak Anda?:: ciri?

Ciri2 dan persamaan dah tentunya ada.
Aqeel ade tanda lahir di bawab rahang kanannya..sama seperi ibunya..
Aqeel & Aqeef mempunyai pipi yang bulat sama seperti ibu dan paanya.
Aqeel & aqeef mempunyai sepasang mata perang jernih seperti mata papanya..



11. Upload gambar anak anda untuk tontotan semua rakan blogger
.








Nak tag sape ye : semua mommies dlm blog list say...KAK RINA Jgn lupe buat home work ye SIS..


Monday, June 1, 2009

.:: H.A.P.P.Y...2ND...A.N.N.I.V.E.R.S.A.R.R.Y ::.

Pada tarikh, ketika dan saat ini (1 June 2009) pada 2 tahun yang lepas..dengan sekali lafaz sahaja saya telah sah diaqadnikahkan dengan seorang putra idaman hati saya Azman Hj. Abdullah =) ..Maka saat dan ketika itu saya sudah bergelar isteri orang..Jodoh ikatan yang kuat menyatukan kami sebagai suami isteri yang bakal memulakan hidup bersama berjanji setia sehidup semati merentas segala badai dan ujian yang bakal menguji keimanan kami berdua.

Rasa begitu pantas masa yang berlalu..meninggalkan saat2 menitis nya airmata saya tatkala bertukar status diri menjadi kepunyaan orang lain..tatkala terlepas tanggungjawab mama dan abah dalam menjaga anaknya ini..sangat menyentuh naluri jiwa saya.



Terbinanya masjid impian kami..bermulalah episod kehidupan yang baru sebagai dua orang yang berbeza segalanya..saya cuba menyesuaikan diri dan memahami setiap hela nafas dan tutur geraknya..agar tidak tertinggal jauh ke belakang atau terlalu laju terbang melayang =)

Bak kata pujangga 'sedangkan lidah lagi tergigit..inikan pula kita manusia'.. Manusia yang naif ini sentiasa cuba memperbaiki diri..selagi boleh ingin menjadi yang terbaik buat yang tersayang..lebih2 lagi kita dijadikan dari rusuk kirinya. Agar diri sentiasa diberi kekuatan..diberi keajaiban untuk terus berbakti sebagai hambaNya..dan juga menjadi ratu di hati suami tersayang.


Bahagianya untuk dinyatakan di sini.. Sayang bersyukur menjadi isteri abang..dan pastinya Sayang lah insan yang paling beruntung di dunia ini. Moga senyum dan tenang di hati ini akan terus mewarnai hari2 Sayang..

Kehadiran dua permata hati AQEEL MIQHAEL & AQEEF MIQHAEL sememangnya menambahkan lagi seri kehidupan kami. Kebahagiaan yang tidak terucap dapat saya rasakan.Dulu kami berdua , sekarang sudah berempat.Hari2 yang ditempuh sangat bahagia sekali.


Terima kasih Ya Rabb atas anugerah terindah ini..sesungguhnya kau Maha Pemurah lagi Maha Penyayang! Moga kasih sayang chenta kami sentiasa diberkati olehMu Ya Allah


"Selamat Menyambut Ulangtahun Perkahwinan Kita Yang ke 2 tahun Suamiku Sayang"



..Terima Kasih dari Sayang atas segalanya..dan maaf juga atas segala kekurangan yang pastinya datang dari sayang insan yang tidak sempurna. Sangat berharap agar papa bahagia melayari bahtera kehidupan ini bersama sayang dan Aqeel & Aqeef..
Moga kasih cinta dan qaseh kita mekar mewangi selamanya..insyaAllah

.:: HUBBY, AQEEL & AQEEF...SANDARAN CHENTA & QASEH HATI IBU ::.

I LOVE U ALL MY SWEETHEART !!!


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin