Click here for Blogger tutorials, premade templates, free blog templates and custom blog designs »

Thursday, March 26, 2009

~~Parcel untuk Aqil Aqif~~

Si Aqil Aqif dapat parcel..hehe Sampai umah balik keja semalam , abi dah pun ade kat umah..abi btau aqil aqif dapat parcel..aku tergelak le...sebab kecik2 dah dapat surat..tapi aku dah dapat agak dari sape..parcel tu tentunye dari mama khalish..my cyber frenz..cume tak jumpe je lagi...thanks deqna..deqna ni ade baby boy jugak..muhammad khalish..kenal deqna kat frenster..hehe sampai skg ni dah ber'sms' lak...nice to know u mama khalish..
Parcel ni deqna kirim untuk bday aqil aqif..susah2 je..takpe, nanti auntie dtg bday khalish ye...


inilah rupenya parcel yg dikirim ole Deqna..




jeng..jeng..jeng.. this is bday prezzy untuk aqil aqif from mama khalish..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ermm...yang ni pulak..toys aqil aqif yg terbaru..haha abi belikan balik keja smlm...Tonka Wheel Pals Playskool : Chuck & Plas Fleet..sbb ape abi belikan truck kecik2 ni?? sbb due tige ari ni aqil aqif mmg suke main truck2 kecik...die pegang & tolak truck tu laju2..suke sgt main...tapi truck tu uncle haiqal punye..tula abi teruja sgt nak beli tonka kecik2 ni...but abi so fussy nak pilih truck ni..tanak yg tajam2 la..so yg abi beli ni mmg sesuai ages and stages nye...


Comel kan..ade 5 truck kecik2..




Wednesday, March 25, 2009

~~Bergelap 1 jam?? Bole ke??

60min - Earth Hour Pada : 28 Mac 2009 , Jam 8.30 mlm



Kenapa plak nak tutup lampu ?? - Sebab..sudah tiba masanya untuk kita bertindak dan sedar. Tentangpengunaan dan pembaziran tenaga yang berlebihan selama ini. Secara tidaklangsung telah memberi kesan terhadap kenaikan suhu dunia. Satu jam ( 60minit ) tanpa lampu , diharapkan dapat memberi impak. Tentang bagaimana kitamenilai sumber tenaga yang sedia ada.

Siapa yang startkan benda nieh weii ??- Ianya bermula sebagai sebuah kempen di Kotaraya Sydney , pada tahun 2007.Kempen ini mendapat sokongan dan amat berjaya , apabila hampir 2.2 milionrumah dan kedai perniagaan bersama-sama menutup lampu. Setahun kemudianacara ini telah menjadi sebutan di seluruh pelusuk bumi - dengan penyertaanhampir 50 million orang dan merangkumi sejumlah 35 buah negara. Acara inidiraikan , sebagai satu simbol harapan kepada satu perubahan.

Cuma tutup lampu lah ?? -Ya , hanya tutup lampu selama 1 jam ( 60 minit ) pada 28 Mac ini , bermulajam 8.30 malam . Itu sahaja tanda sokongan yang perlu lakukan. Dan dalamkegelapan ini , mungkin kita boleh berfikir betapa sumber tenaga ituseharusnya diguna dengan baik, dan bukan untuk dibazirkan.

Boleh ke saya buat benda ini ??- Sudah tentu boleh . Hanya memerlukan hujung jari ,[ Untuk menutup suislampu ] kita akan mampu mengubah nasib Bumi ini . Mari kita semuaberamai-ramai menyahut seruan 60 MINUTES-Earth Hour 2009 .Yang akanberlangsung pada 28 Mac 2009 [ Sabtu ] , bermula jam 8.30 malam. Denganhanya menutup semua lampu selama 60 minit , kita telah membawa harapan baruterhadap masa depan Bumi.

Apa matlamat untuk tahun ini ?? - Tahun ini , diharapkan sebanyak 1 billionumat manusia yang bertaburan di lebih 1000 buah kotaraya . Akanbersama-sama berganding bahu dalam projek global ini. Ini akan menjadipemangkin yang kita boleh sama-sama mengambil tindakan bersama , dalammenangani isu pemanasan suhu dunia yang berlaku sekarang ini.

Siapa lagi yang saya nak ajak ?? - SEMUA !!! - Tindakan ini menuntutkerjasama semua pihak. Dari orang perseorangan , Industri Perniagaan dankomuniti setempat. Kita boleh bersama-sama keluarga , teman rakan dan ahlikomuniti tempat kita tinggal untuk merayakan 1 jam tanpa cahaya ini. Begitujuga dengan Pihak berwajib , dan dari situ baru kita akan dapat melihatsetiap bangunan. Yang melatari kaki langit setiap ibu kota dunia , bermuladari asia , eropah , africa dan amerika akan bergelap untuk menyahut seruankempen ini.

Jadi apa saya nak buat sekarang ?? - Mari , kita war-warkan kempen inikepada semua. Bersama-sama, kita akan membuat satu perubahan yang amatbesar. Kepada alam yang menjadi tempat tinggal kita selama ini .Sehinggakini sudah hampir 538 kota di 75 negara , sudah menyertai Earth Hour 2009.Jumlah ini semakin meningkat dari hari ke hari , menunjukan bahawa semuapihak sudah mula memberi sokongan. Lihat , mudah bukan..kita cuma perlupercaya.

Dengan hanya berkerjasama diantara satu induvidu kepada induviduyang lain , kita akan melihat SATU KUASA besar yang akan membawa perubahan.Ok la , saya pasti akan join kempen ini !!! - Yeah , Earth Hour adalah satu mesej kepada semua. Harapan dan Masa depanbumi ini terletak pada tangan kita sekarang ini. Mari kita membuat sedikittindakan untuk membawa banyak perubahan.

Notes: Pada aku ape salahnye kan..sekejap je..cume satu jam..org yang bergelap sepanjang hayat tu camne..lagi seksa kan...aku akan menyokong tindakan ini...meh same2 kite switch off light pada 28mac nti..alamak mlm tu ade konsert ke 3 AF le...huhu..takpe, tgk tv sambil bergelap ye..


New Blog Title : QASEH MILIK KITA

Hari ni 25/3/2009 @ 5.41 pm, aku dengan takde kejanye saje2 nak tukar title blog aku..

Previous : Anugerah & Qurniaan

Current : QASEH MILIK KITA

content blog ni sume tak bertukar pun...cam biase gak...ok itu saje...

~~Inilah anak-anak ku~~

Aqil Aqif dah setahun..seronok sgt aku sejak adenye anak ni..dah setahun dengan Aqil Aqif..Macam-macam perkara, ragam, kerenah, gelagat dan gaya Aqil Aqif. Dari kecil sebesar botol air mineral tu (bayangkan lah 1.22kg & 1.82 kg), sampai lah skg. Dah membesar dgn amat baik dan sihat sekali. Sampaikan ade yg bertanye..”minum susu ape ni Nita?, sihat2 belaka Aqil Aqif”..aku senyum je..ye la aku mmg tak breastfeeding Aqil Aqif..Aqil Aqif minum FM..bottlefeeding je..tapi Alhamdulillah perkembangan nya selaras dengan peningkatan umur nya. Neuro assessment kat Paed Clinic pun amat baik sekali..Alhamdulillah..aku bersyukur, Aqil Aqif membesar dgn sihat sekali..

Aku pun rase bangga gak, dapat menjaga anak kembar ni..bukan senang tau..Ade due anak kecil yang sebaya, bukan seorang..pastu baby pre-mature lak.Alhamdulillah, aku dikurnia dan dianugerahkan seorang suami yg amat memahami, ringan tangan, penuh kasih sayang, bertanggungjawab dan taat pada perintahNya..Abi banyak tolong aku untuk uruskan segala hal berkaitan rumah and Aqil Aqif…thanks Abi for being such great hubby and Papa..love u so much forever..Aqil Aqif and Ibu Sayang Papa..


Skrg ni Aqil Aqif dah tau banyak benda..Dah tak diam je mcm kecik2 dulu…Rasenye mase kecik2 lagi senang jage…Skg ni asek nak bekejar je dgn dorg..hehe Dulu ringan je dukung skg dah tak larat nak kendong..

Mulut due2 skg ni dah tak reti diam..ade je die mengoceh (ntah , ayat ni mak aku gune)…sambil main ade je cite die...”Te..te…tee” “ne..ne..ne” ‘Da..da..da” “Moo..moo..moo” ..dan mcm mcm bunyik lagi…yg pastinye bunyik tu mmg akan terdengar aje…lagi2 la due org..kdg2 riuh rendah gak jadik nye.. Kalo senyum tu suke sgt..and peramah kalo jumpe sape2 pun ditegurnye.."heh..heh,,ma...ma"

Bile aku balik dr Ofis…mesti dah tunggu kat depan pintu..takpun dlm stroller..atuk bawak jalan2 naik stroller..muke tu senyum je…senyum2 sbb nak diambik kan..& ade bunyi lepas tu plak…”ma..ma ,,Mama..”untuk aku le tu…and untuk abi lak “pa..pa..Papa”..

Dah pandai nak blaja2 bertatih..since aku belikan push car tu..aqil aqif mmg suke mempraktikkan ape pun toys yg dorg ade…dorg tolak push car tu…konon2 dah pandai nak berjalan la tu..tapi aku mesti jage gak diorg sambil main tolak2 tu..bukan ape takut terlajak lebih..kang tersungkur le jawabnye..

Dah pandai buat bunyi..aka meniru bunyi yang die dengar…kalo bunyi cat tu die dah pandai tiru…”nyiiiiiaaaauuuu’ gitula kalo aku buat mesti die ikut…erm..kalo aku nyanyi lagu ‘twinkle-twinkle little star’, due2 tangan mesti angkat keatas..jari2nye digerak2kan…kononnye mcm star la tu...hehe mcm2 la dorg ni..terhibur sgt dgn dorg ni..
Skg ni dah susah nak amik gambar..nampak je cemra…buat2 pandang tempat lain..tanak dok diam…kalo dpt snap gambar yg elok tu kire nasib baik le tu…kalo tak mesti gambar tu bergegar2..haha susah betul nk amik gambar..

Kalo mandi amatla sukenye budak2 due org ni…bile bukak baju je, dah suke sgt..sbb die tau, die akan main air..main cak2 air tu..tepuk2 sampai kena muke…bile dah mani tanak kuar plak…erm,..time nak pakai diapers pun same…bukan main susah lagi..so skg aku dah pakai kan Mamy Poko Pants..the least that I can do…that’s the way lorr..yela kalo tak bergelut la dgn die semate2 nak pakai kan diapers..huh..

Kalo balik je dari umah mak aku, budak2 due org ni mesti nak round2 dulu..Papa die akan bawak jalan2 dulu…dorg suke camtu…lepas dah round2 tu baru la balik umah..bile sampai umah muke pun cam dah ngantuk..ok gak gitu, sbb aku akan terus tukarkan diapers & baju…dodoi, pujuk2 & bg susu die akan tdo..

Every Sat and Sunday..dah pandai nak berjalan..kalo tak mesti cam mengamok2 and takde mood…mak aku kate, ni mesti sbb aku mase preggy dulu asek berjalan n bershopping je kejanye..hehe dah ikut aku plak…kalo shopping2 tu mmg suke sgt…tgk2 org, sambil dok dlm stroller..aku slalu akan ke IKEA, THE CURVE, IKANO and OU..yg dekat2 je…paling2 pun gi TESCO je huhu…

Seronok melayan kerenah Aqil Aqif ni…penat tapi puas ati tau..yg paling sonok tiap bulan akan ade toys baru and baju baru untuk Aqil Aqif…Aku pantang tul la tgk brg2 babies ni…tgh2 bulan pun rembat je gak..haha cam last weekend aku g MOM’s CARE warehouse sales..dapatla Aqil Aqif baju baru..toys aku tak beli..sbb dah seasons sgt..

Okla…ape lagik ye…erm bab makan lak..Aqil Aqif dah mule dgn solids food since months six..skg ni dah makan nasi lembut , bubur dgn lauk..mcm2 mknn yg aku rase berkhasiat untuk Aqil Aqif aku buatkan..or mak aku akan masak..macam last nite aku bagi makan nasi lembut dengan sup ikan salmon + karet ..lepas tu aku bagi cheese stick…due2 suke makan..bfast bg mkn roti…paling suke buah limau, anggur + apple..2 ari sekali , waktu lepas mkn malam abi akan bagi budak2 ni mkn apple..kan dah ade gigi, sonok tgk die gigit apple tu..



Tapi sesebok2 menjaga Aqil Aqif, aku takkan lupe sume keja2 umah..mengemas and etc la..Walau setaksempat mane pun, akan di sempat2kan jugak.skg ni aku akn bgn pg awal sket...aku akan lipat baju, sapu umah, kemas dapur dan ape2 yg patut..aku akn pastikan sumenye in order..tanak la nti kalo ade yg dtg tibe2, umah tak kemas..tak best la kan...ni baru anak due maa..still bole urus sume lagi..heehee



The Latest Aqeef..

The Latest Aqeel..

Till Now..


Monday, March 23, 2009

~~aQiF & gelagatnye~~







"Aqif...aqif duduk la sayang...jatuh nanti..,kan ibu beli carseat ni untuk aqif duduk"



"kalau aqif berdiri, nanti jatuh,..cian ank ibu kan"
"aqif duduk diam2 ye sayang"


Itu le bebelan aku kat aqif...aqif bukan tak suke nak dok kat carseat tu..yela die dah pandai berdiri skg ni...kaki pun dah kuat menapak..kat carseat pun die dah tak leh dok diam...dok sekejap dah nak berdiri..aku la tukang bebel kat die..tapi die buat dek je...aqif..aqif...tapi kalo die nak nyusu, die akan duduk elok2..minum susu sampai abis..

Aqil masih aku pangku lagi..sebab carseat aqil dah tak sesuai untuk di guna lagi...tu aku beli mase newborn dulu..mmg ade cadang nak beli satu car seat lagi untuk aqil..tgk la bulan depan kot..hehe bole kan papa..




Dah pandang blkg pulak..
Note : aqif hanye berdiri bile keta berhenti saje..heheh



"I want to sleep..ibu"

Jam kat dinding tu selagi tak 10.30 mlm, aqil aqif mmg tanak tdo..due2 org tu mesti nak main dulu..dorg g kat playground, main same2..sume toys aqil aqif main..paling tidak pun main sorok2 and cak2 dgn papa die..selagi mate tu tak ngantuk mmg tak abis2 main..even kalo mate dah merah pun still tak berhenti main..

tapi aku kecian tgk dorg...dh ngantuk sgt..so aku akan angkat masuk bilik, bagi susu, cerite2 ngan aqil aqif, bace doa tdo..pastu die akan tdo..

ni gelagat aqil aqif yg dh terlalu ngantuk..mengamuk2 nk tdo..tapi tak nak pejam mate gak...akhirnye ttdo sendiri...hehe..pastu abi la akan angkat g masuk bilik..aku akan buat susu..7-8 oz susu untuk menyenyakkan & melenakan aqil aqif ni..lepas aqil aqif tdo betul2..baru la selimutkan die..die akan tdo sampai esok pagi..kul 6 die akan bangun nyusu lagi..ok Till now



Aqif : dah ngantuk sgt tu..tgk la mate dah mamai

Aqif dah tdo pun..baiknye landing kat kusyen tu..

Aqil : ni baru lepas mengamuk2, merah muke punye la ngantuk

At last, Aqil ttdo sendiri..comey nye die tdo camtu





Friday, March 20, 2009

~~Wall Bracket~~

Entry kali ni lain daripada yg entry2 seblom ni..Ni nak cite pasal my Home Sweet Home lak..saje suke suki je kan..

Minggu lepas Abi cadang nak letak LCD TV kat dinding..so aku amat2la setuju. aku yg paling excited..ekeke tanpa lengah2 kan mase, aku ajak abi g kedai elektrik..so kitorg survey2, and at last dpt yg murah and qualitynye pun ok..mule2 dpt rm 120, so abi negotiate ngan tauke kedai tu, dapatla rm 100 and come with fittings.so settled bab membeli wall bracket..aku pun macam tak bape sure je dgn name bende ni..hehe

Aku & abi ade sbb nape nak pasang hanging bar ni..Ianye disebabkan oleh beberapa faktor la..Of coz yg almost importance is for safety of our kiddo..the earliest precaution is better than cure kan.sbb aqil aqif skg dah pandai paut2 kat kabinet tv tu and tepuk2 tv.its so dangerous as the tv can fall down and tentunye akan menghempap kan..itula sbb utamanye tv tu nak dilekatkan didinding.. disamping tu, purposely it makes the space look much better.nampak cantik and sofistikated la kan..more looks to modern living..eceh..hehe

So, cube la tgk perubahan dan transformasi yg telah aku & abi lakukan..




Before ..


After..Looks smart and sophisticated.. :)

~~Ketumbit oh Ketumbit~~ Part 2


Aku terlalu byk keja sbb aku kene buat 2 keja..I am assisting Kak Rina to do all the Sales Dept stuff coz she's taking leave for 2 days..hehe so mmg btambah2 la kan...ok berbalik pasal ketumbit aku tu..mmg aku tak jd nak g klinik dlm ofis hour tu..and decided to go after office..lepas je maghrib, siapkan meals untuk aqil aqif and of coz abi..pas makan sume, terus g klinik mediveron kat damansara damai..

org tak ramai...aku register and settled evthing..kene tunggu 2 org lagi..dlm 15 minit camtu aku dipanggil masuk..abi pun masuk bawak aqil aqif skali..then aku btau doc yg bwh mate aku sakit..doc check and die kate ade ketulan kecil and not too obvious..doc suluh kat bawah mate.die kate saye bg ointment cream, ubat tahan sakit and antibiotic.

Dah sampai umah, aku terus je mkn ubat antibiotik tu 2 biji, ubt tahan sakit 1 biji and sapu ointment cream tu..nasib tak pedih..esok paginye aku dah tak rase sakit..kire ok and amat berkesan la ubt klinik tu...yahoooo no ketumbit anymore...

Till now...Can Cin Cau



Tuesday, March 17, 2009

~~Ketumbit oh Ketumbit~~ Part 1


Malam Ahad lepas bawah mate sebelah kiri rase cam sakit..aku cakap kat Abiy yg mate aku sakit..Then aku kate mungkin sbb my Twin kot..skg ni my Twin suke sgt hantuk2, gosok2 kepala die kat muke aku..kdg2 tu terhantuk kuat gak..maybe sbb tu la kot..esok paginye,bgn2 tido jek mata kiri rase pedih2, rase cam ade jerawat bawah kulit yg blom kluar lg. It was really painful when it was in contact with sumthing.

Of coz I can't stop my eyes from blinking. so each time my left eye berkelip2 sakitnye xley cite.Unfortunately, that day was a busy day. Aku pun takde rase cam nak g klinik..sbb I stiil admit yg aku ni bukan kene ketumbit ke ape…still thinking yang mate aku bengkak aje..What I could do was just asking around what had happened to my eye. All gave me the same answer "Nk tumbuh ketumbit kot" and bile saye tanye ape puncanye, all gave me the same answer too "Skodeng". Caittt!! ..Adakah aku diserang sang Ketumbit?

So, pg ni ketulan kecil bwh mate aku ni makin terserlah..and aku pun rase nak g klinik..tapi keja byk lagi tak siap..ermm takpe la..aku decide nak g after lunch nanti..sbb lots of URGENT job to be done..... Lepas g klinik nanti , aku update ape cite Doc lak ye pasal ketumbit aku nih..huhu ketumbit oh ketumbit..mane la dapat ni..

Maka di sini, ingin aku berkongsi sedikit petua merawat ketumbit selain gi klinik. 1stly petua ni : gosok hujung kain yg kite pakai kt tmpt ketumbit tu a few times, kain telekung semayang pon ok. 2ndly petua kesihatan dari website
famili azam dot com : Caranya, ambil seulas bawang putih, guris sedikit bahagian hujungnya dengan kuku agar keluar airnya dan sapukan pada kelopak mata yang ber ketumbit tadi 3 kali sehari. Selamat mencuba. Hahahaha!

Till now…Can Cin Cau

Note: Gambar tu hanye contoh org2 yang kene ketumbit..Bukan aku ye..hehe



Thursday, March 12, 2009

~~Sekadar Coretan~~




Nothing much more to jote down here..saje suke 2 je..keje kat ofis ni pun agak banyak..sometimes it's made me rushing to do all the new task given..yg outstanding tu kadang2 tak sempat nak usik pun..keje2 kak rina pun kdg2 aku tak sempat nak buat..kadang2 kak rina siap ingatkan kat aku.."nita, update file econpile tu ye..kalo bole esok ye"..hehe ok sis..I'll do it fast..nanti kalo tak buat lagi menimbun2..nak upload pict bday aqil aqif pun tak terbuat2 lagi ni..kabel fon pun asek tak ingat je nak bawak..ish..ape la aku ni manjangnye yg tak ingat..pelupe sangat..ni nak kene makan kurma and kismis byk2 ni..haha

erm..semalam b4 going home..sempat jenjalan kat blog nini..aku bace post die..at last post tu ade cite pasal one of my best fren, suzy..nini , suzy and nita..kitorg matrix mate,classmate, roommate n oso katilmate..terutamanye sis nini yg slalu mimpi n then g katil aku n laying down beside me..hehe klakar betul la bile aku ingat2 balik...ok berbalik pade cite suzi tadi..she's now kat kampung dah (kota bharu).die balik puroposely nak bsalin kat klate..menurut cite nini, die dah warded kat hosp kb ..and dah bukak 2cm..so aku pun terus cal nini..call si nini tak angkat lak..aku terus je call suzi...seb baik die angkat..dengar suare cam org tahan sakit..pity her..and pagi tadi nini btau yang suzi dah selamat melahirkan baby boy..kul 11 malam td di hosp. kota bharu...she delivered baby boy with 3.0 kg..alhamdulillah...CONGRATS SUZY..welcome to the mummy club..aqil, aqif n oso khayra are welcoming ur lil munchkin..hi kiddo!!name pun tak tau ape lagi..nanti aku update lagi kalo dah ade name ye..suzi kate name tak rasmi dah ade..tp tak finalized lagi la tu...tak pun nak tunggu hband die balik dulu..tak sabo nak nengok apih Jr. ni..mata dah la bulat cam mama die..ok suzy..lets being supermom to ur kiddo & give him/her the best..InsyaAllah..


Till now..lotsa work load to do...can cin cau...



Tuesday, March 10, 2009

~~Alhamdulillah


Alhamdulillah...Birthday Bash Aqil Aqif dah selasai..dalam plan mule kul 5ptg tapi disebabkan hujan..ramai yang datang lewat..almost kul 6 ptg ramai yang dah start datang..arin and family, asma, razi, kak rina and family , wahed and family, rinie and family and others...dah lepas maghrib lagi ramai dtg..thanks to all

menu untuk bday party ni ade yang aku cater je and ade yg mama masak..aku cater nasi ayam kat pacik aku yg dok kat taman ehsan, kepong..thank u sbb last minute call..seb baik die nak buat gak..hehe mama masak meehon, agar2 and puding..my ucu and nenek buatkan kuih karipap inti daging and colourful kuih lapis. yang lain2 tu aku and mysis niza and nina yang same2 buat...mysis niza buat fruit punch yang sangat sedap..to my auntie ani, yang dok kat sebelah umah tu, thanks sebab bagi pinjam meja..3 bijik meja yg dipinjam...to my dida (a.k.a org kuat majlis) thank you so so so much from start till the end...my sis nina and niza yg tlg kemas sampai malam ( basuh pinggan2 and kemas umah aku)..

aku tak sempat gi nak upload pict bday aqil aqif...penat punn tak abis lagi..seb baik ade cuti maulud..dapat kemas2 lagi and rehat2 kat umah..ok wait for my next post...Till now..


Saturday, March 7, 2009

@@~~ Happy 1st Birthday My Dear Aqil Aqif ~~@@






...Today..7th March 2009...It's been a year, dida and me, to have a cute, adorable, smart & clever lil munchkin..Muhammad Aqil Miqhael and Muhammad Aqif Miqhael...HAPPY 1st BIRTHDAY MY DEAR AQIL & AQIF...





My Dida and Me wanna take this opportunity to invite to all of you to the 1st Birthday Bash Party for Aqil and Aqif.




INVITATION TO 1ST BIRTHDAY BASH PARTY CELEBRATION






MUHAMMAD AQIL MIQHAEL & MUHAMMAD AQIF MIQHAEL


ON
~~8th MARCH 2009~~ (SUNDAY)
TIME
~~5.00 PM & ONWARDS~~
AT
~~1551 JALAN 1D/3,
BANDAR BARU SUNGAI BULOH,
47000 SHAH ALAM
SELANGOR DARUL EHSAN~~
THEME
~~BLUE~~








with love ;

IBU & PAPA

07.03.2009



Note : Ibu tak buat bday on today (7/3) sbb ibu keje arini..out of office at 1pm so, macam tak sempat nak buat preparation..hehe so buat esok je..ala simple dimple party je..ok jgn lupe dtg ye sume..































Friday, March 6, 2009

Pregnancy Tag

1.WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

I got pregnant after 3 month of marriage. (kosong 2 bulan je..agak cepat jugak..I wish to get pregnant after a year of marriage…kite merancang but everything Allah itu Maha Mengetahuinya)


2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
(Soklan ni cam tak bape paham sgt la, others pun jawab macam2 je..) Can I choose, Qaseh Raniaa Qhaleesya.?? InsyaAllah kalo ade rezki kan Abi…

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
I was sooo damn happy even I am getting pregnant early than my target.I had very bad pregnancy sickness ; esp in the morning..waaa cian aku..

4. HOW OLD WERE YOU?
25 years old.

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
I was about to go to Penang to have the QAQC Seminar..Mase tu rase cam flate gile..Dalam flight pun rase loye2, nak muntah tapi ku tahan jugak…so terrible haha..Sejak tu aku da tak bole nampak flight and org sebut Penang..aku mmg rase loye and mmg muntah …hehe teruk kan..balik Penang aku terus demam 2 ari..bdn mmg rase tak sedap weh…so I took the pregnancy test just to make sure that I was preggy or not..but finally the baby was there in my womb .

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Of course my dida, Abi.

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Of coz I did..sbb for the time manner I was in twin Pregnancy..on the first, the gynae found it was a girl..im soooo happy …(My mind expected: Qaseh will be home soon) teringin sangat Qaseh aku ni…


8. DUE DATE?
3rd May 2008

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
ye la..mmg ari2, pagi je muntah…makan je kuar…masuk bulan ke 4 da kureng sket...

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Daging rusa and ikan belut…haha sumenye dapat…thanks dida, abi
..


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
No one..No one...

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
Baby Boy and Boy.


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?

I wish to get a girl (My Qaseh) . My dida, abi wish to had a boy..dida kate leh jadi hero and kawan die..and nak beli mainan robot banyak2..hehe

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?

15 kg aku naik..dlm pounds tak tau le..mesti lagi banyak..but it was no too severe coz the twin preggy..ade due baby tau..

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
I don’t think so.

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Back Pain..before third semester..Nway it was a smooth one. Alhamdulillah

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Sungai Buloh, Selangor Darul Ehsan..

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
I was not in Labor..haha terus je masuk Operation Theater. after all, it took 3 hours to complete.

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My Dida of course…

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?

My Dida.


22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?

My Twin was delivered via LSCS (C-section) coz fatal distress on my 33 weeks preggy.


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
I wasn’t experienced the pain or any contractions..My lil baby boy dok diam2 je kat perut ibu kan..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
1st twin– 1.22kg and 2nd twin – 1.8 kg…


25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
7th March 2008. on 33 weeks..7 weeks before EDD. A day before 12th Malaysian National Election..


26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER? Muhammad Aqil Miqhael and Muhammad Aqif Miqhael…


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
Today, 11 months, 3 weeks and 6 days of life..


28. WOULD YOU DO IT AGAIN?

Stop for the time being..Wait for another 4 or 5 years to do it again OK!




Notes : Sis Rina, Ninie (ummi khayra),sila buat pregnancy tag ni..buat ye jg tak buat..

Wednesday, March 4, 2009

~~Masak Lemak Udang with Nenas~~

Sejak due menjak ni..cam rajin gak nak masak2..hehe so semalam after offis , aku g beli udang, santan and nenas..sebab mmg dah berangan dari opis lagi nak masak gulai udang dgn nenas..

Sampai je umah mama, main2 ngan aqil aqif jap..solat asar then terus gi dapur untuk prepare dinner. mule2 aku siang udang tu dulu..then petik cili burung, hijau and merah..family aku suke makan yang pedas2..so aku lebihkan sket kuantiti cili tu...abi agak kureng sket makan pedas ni..tapi he can adapt untuk makan pedas2 nih..sampai kuar air mata abi kalo makan pedas2 sgt..hehe then aku siang bawang, amik serai kat blkang umah...kunyit idup sket..then dah siap proses siang menyiang..aku amik blender..blend cili, bwg putih, bwg merah, serai, kunyit hidup...
pas tu time untuk meng'gulai' udang..huhu after half an hour, all is ready and completed.

its now time untuk basuh and mengemas balik sume brg2 and those things untuk proses memasak tadi..sbb aku mmg dah dididik oleh mama untuk mengemas sume setelah selesai masak..no berterabur and berkecah2..tu sume takde dalam diari masak aku...hahah everything done, everything must clean and all must clear..tempat masak and makan beb, mesti kene bersih sebersihnye...kalo kay umah aku sendri pun aku dah terbiase dgn kemas mengemas...setitik air pun tak dibenarkan...haaha sume aku mesti lap..sume mesti bersihkan..sume kene letak tempatnye balik..dont like kalu dah amik tak letak tempatnye balik....erm dah melalut ni...ok when all those masak2 thing is done, ecelly jam pun dah kul 7.35pm...dah nak masuk maghrib...abi pun baru je sampai umah..dok main2 dgn twin..lepas solat maghrib..perut pun dah lapar..ape lagi , mari kite makan...hehe




Masak Lemak Udang with Nenas

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin